Projekt dřevařského klastru v Moravskoslezském kraji PaedDr. Pavla Břusková, ARR, a.s. Ostrava Konference MPO, Praha 13. 10. 2005.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Vstupní analýza Vilém Čekajle
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
CzechInvest Koncepce podpory investic
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Český klastr přípojných vozidel a nástaveb, družstvo.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
30. červen, 2006 Role Agentury pro regionální rozvoj v marketingu Moravskoslezského kraje Marek Prorok, PR a marketing, ARR.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Vize JMK v inovacích Vize JMK v inovacích JMK je nejvíce inovativní region v rámci ČR a mezi prvními padesáti v EU JMK je nejvíce inovativní region v rámci.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Program Czechinvestu pro II. fázi rozvoji klastru v rámci Operačního programu průmysl a podnikání MPO plánované období dotace pro klastr 3 -
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
OP Průmysl a podnikání Základní informace o programu.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Klastr OMNIPACK ClusterForum pro inovace, Praha
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Martin Říman ministr průmyslu a obchodu 1. ročník konference STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 2007 VÝVOJ, LIDÉ, PŘÍLEŽITOSTI.
PŮSOBENÍ FAKULTY STAVEBNÍ VŠB-TU OSTRAVA V KLASTRECH
Ruská federace x WTO a OECD
Operační program Podnikání a inovace (OPPI) Vladimír Kebo, Sněm RVŠ 22.listopadu 2007.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Přínos strojírenství pro Moravskoslezský kraj
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
Více služeb pro české exportéry © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
Závěrečná konference 19. dubna 2012 Zhodnocení a výstupy realizace projektu: „Rozvoj činností dřevařského klastru a zkvalitnění vazeb mezi VŠ a podnikatelskou.
Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační strategie Manfred Hellmich Inovace 2006 Praha 5. prosince 2006.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
CZ / /0020 Podpora týmu NET Genium při rozvoji progresivních informačních technologií Žadatel: NetGenium s.r.o. Partner: ČVUT Kontaktní osoba:
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
PaedDr. Pavla Břusková generální ředitelka a předsedkyně představenstva Agentura pro regionální rozvoj,a.s., Ostrava Inovační rozvoj regionů 2010 Žilina,
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Podnikání a zemědělství.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
1 Materiály pro účastníky pilotních kurzů konaných v rámci realizace projektu SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o. Brno „Vyšší úroveň dalšího vzdělávání v klíčových.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
© Berman Group. Klastry Co je to a má cenu se jimi zabývat? Petr Adámek Berman Group.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Transkript prezentace:

Projekt dřevařského klastru v Moravskoslezském kraji PaedDr. Pavla Břusková, ARR, a.s. Ostrava Konference MPO, Praha

Program Klastry OPPP  1. fáze „Vyhledávání vhodných firem pro dřevařský klastr v Moravskoslezském kraji, Jesenicku a Vsetínsku“;  realizace únor – květen 2005  hodnota projektu Kč spolufinancování:  ze státního rozpočtu a strukturálních fondů ES prostřednictvím Ministerstva průmyslu a obchodu  Moravskoslezský kraj a žadatel – Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje (25%)

Východiska projektu  Studie Phare z r identifikovala sektor lesnictví, dřevařská výroba a související činnosti jako potenciální klastr.  Moravskoslezský kraj je významným zdrojem dřevní hmoty v rámci České republiky – 1/3 plochy je zalesněna.  Lesnictví dlouhodobě hospodaří na principu trvale udržitelného rozvoje.  Dřevo je obnovitelný inteligentní materiál.  Zpracování dřeva je příležitostí k zvyšování přidané hodnoty, exportu, investování a inovacím.

Cíle projektu  Identifikovat firmy v dřevařském sektoru  Zajistit a zpracovat strukturovaná data o firmách  Mobilizovat a získat firmy pro spolupráci  Vyhodnotit potenciál dřevařského sektoru z hlediska makroekonomického a mikroekonomického  Zpracovat doporučení pro založení klastru  Zpracovat návrh struktury klastru a identifikovat oblasti působnosti klastru  Připravit právní, organizační a technické podmínky a podklady pro založení klastrové organizace  Zpracovat návrh strategie rozvoje dřevařského klastru

Databáze  Z celkového souboru 3800 podnikatelských subjektů působících v MSK bylo osloveno více než 400 firem z oborů  OKEČ 20 – výroba dřeva a výrobků ze dřeva OKEČ 02 – lesnictví, těžba dřeva a související služby  OKEČ 21 – výroba buničiny, papíru a papírových výrobků  OKEČ – výroba nábytku

Výsledky průzkumu  Zájem o spolupráci v klastru projevilo 72 firem, z toho 80% MSP, které vytvořily v r. 2004:  celkový obrat: 11,5 mld.Kč  celkový export: 5,5 mld. Kč; 22% exportu jde do Německa, na dalších místech je Itálie, Rakousko, USA a Slovensko  přidanou hodnotu: 14,3% obratu

Workshopy  základní tři cíle:  představit filozofii klastru obecně  přiblížit zpracovatelský řetězec dřevozpracujícího průmyslu v Moravskoslezském kraji a přidružených okresech a představit fakta, která podporují vznik klastrové organizace na tomto teritoriu  zjistit problémy firem, které dle jejich názoru v současné době nejvíce brání rozvoji jich samotných nebo celého odvětví a vtáhnout je do procesu řešení.  10% účast, cenné poznatky základ pro vyhodnocení a strategické směry rozvoje

Mapa klastru

Diamant dřevařského klastru Strategie Firmy Struktura konkurence Podmínky faktorů Podmínky poptávky Příbuzná a podpůrná odvětví  lesní zdroje  geografická poloha, historické předpoklady (vazba na těžký průmysl, klíčový faktor stavebnictví, zaměstnanost na venkově)  specializované učňovské školství  vysoké školy – výzkum a vývoj nových stavebních konstrukcí  nekomplexní vzdělávací systém  zastaralá dopravní infrastruktura  absence lokálního výzkumu v oblasti pěstění lesa  rozvinuté národní iniciativy zaměřené na zvýšení využití dřevní hmoty  dominantní postavení dvou klíčových firem v regionu  ohrožení malých a středních pil z hlediska objemu a sortimentní skladby vstupní suroviny  malý podíl firem z vysokou přidanou hodnotou na exportu  diskrepance v systému plánování státního sektoru s potřebami trhu v oblasti lesního hospodářství  nízký rating firem z pohledu poskytování bankovních úvěrů  minimální investice do výzkumu a vývoje  otevřenost ke spolupráci ve vybraných oblastech (např. logistika)  silné konkurenční prostředí s segmentu nábytku, pilařství  příležitosti pro rozšíření trhu v oblasti dřevostaveb  vliv levných dovozů polotovarů i finálních výrobků (nábytek) ze zahraničí  absence regionálních výrobců základních strojů a zařízení pro dřevozpracující průmysl  synergie firem ze strojírenského klastru jako dodavatelů specializovaného zařízení  potřeba širšího zapojení projekčních a architektonických firem do DK  rozvinutá obchodní základna pro sektor výroby nábytku  silná základna dodavatelů technologií pro energetické využití odpadů z dřevozpracujícího průmyslu  rozvinutý export polotovarů a dřevostaveb  převažující export u firem s většinovým zahraničním vlastníkem  stavebnictví v regionu – využití velké škály poptávaných výrobků od jednoduchých po vysoce sofistikované konstrukční matriály, příležitost k výzkumu a inovacím  příležitost k vytvoření poptávky na trhu dřevostaveb zvýšenou propagací a osvětou  využívání odpadů z dřevozpracující výroby jako obnovitelného zdroje energie  energetická politika ČR a EU v oblasti využívání obnovitelných zdrojů energie

Řízení projektu - institucionalizace  Facilitátor  Projektový tým  Řídicí skupina - složená z lokálních lídrů v daném sektoru  Usnesení závěrečné konference  Klastrová organizace

Vize Moravskoslezského dřevařského klastru (MSDK) „Do 5 let vybudovat v regionu Moravskoslezského kraje růstový dřevozpracující sektor, který bude významným dodavatelem a exportérem dřevostaveb a inovačních komponent pro dřevěné konstrukce a domy“.

Potenciál pro ekonomické a inovační přínosy Srovnání podílu dřevostaveb na bytové výstavbě – srovnatelnost v míře zalesnění, kulturních tradicích a životním stylu:  Rakousko10%  SRN7%  Bavorsko30%  Švýcarsko10%  ČR1%  Příklady odjinud: Skotsko 50%, USA 65%, Kanada 80%

Cíle MSDK 1.MARKETING - Dosáhnout vyšší podpory zájmu o výrobky, jejichž surovinovým základem je dříví 2.SPOLUPRÁCE A NETWORKING - Vytvořit neformální a současně systémové prostředí pro rozvoj spolupráce a partnerství uvnitř MSDK i mimo něj 3.VZDĚLÁVÁNÍ, LIDSKÉ ZDROJE - Vytvořit vzdělávací základnu pro růstové potřeby MSDK a zabezpečit odpovídající kvalifikovanou pracovní sílu 4.OPTIMALIZACE HODNOTOVÉHO ŘETĚZCE – Využít surovinovou základnu s důrazem na maximalizaci přidané hodnoty u finálních výrobků 5.V & V - Integrovat do činnosti MSDK výzkum, vývoj a inovace s využitím kapacit FAST VŠB-TU a MZLU

Časový rámec 2. fáze projektu  V srpnu 2005 byl formálně založen MSDK jako sdružení podle zákona č. 83/1990 Sb. o sdružování občanů.  V září 2005 byli navrženi členové statutárních orgánů a manažer klastru, byl zpracován program činnosti MSDK jako součást studie proveditelnosti 2. fáze.  se bude konat 1. shromáždění členů klastru – 27 angažovaných firem a VŠB-TUO.  V listopadu 2005 bude připraven k zahájení tříletý projekt rozvoje MSDK s možností 50% dotace ze strukturálních fondů

Děkuji za pozornost PaedDr. Pavla Břusková generální ředitelka Agentura pro regionální rozvoj, a.s. Ostrava Na Jízdárně 7, Ostrava tel.: ,