Analýza REGULARIZACE JAKO JEDEN Z NÁSTROJŮ V BOJI PROTI NELEGÁLNÍ MIGRACI.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role vzdělávání v soudobé společnosti na příkladu České republiky
Advertisements

10. Slovenská demografická konferencia
Cizinci Vláda České republiky v roce 1999 zahrnula problematiku integrace cizinců na území České republiky do státní politiky. Bylo to jedinečné a velmi.
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Tomáš Křivka FPR ZČU Plzeň 07/05/2014
Zdravotní politika v éře globalizace
JUDr. Karel Zuska Mgr. Michaela Hájková
Zdravotní pojištění cizinců  Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění  systému veřejného zdravotního pojištění je účasten každý, kdo: a)
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
MIPEX III v kontextu novely zákona o pobytu cizinců účinné od
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Vyhoštění, detence v. rodinná práva neregulérních migrantů
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Podpora jedinců s postižením při vstupu na volný trh práce v Rakousku PhDr. Lucie Procházková.
MEZINÁRODNÍ SROVNÁVACÍ STUDIE Produkt RP Podpora Romů v Praze.
Národní tematická síť F NTS F – národní tematická sít F Ing. Václav Götz 19.listopadu 2007.
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
„Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje.
PRÁVO NA RODINNÝ ŽIVOT VS. MIGRAČNÍ KONTROLA Aktuální trendy slučování rodin v České republice v kontextu Evropské unie Dr. Alice Szczepaniková, University.
Nový systém ekonomické migrace
Mezinárodní migrace v kontextu České republiky: vývoj a perspektivy
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
MV RPS, 1. červen 2005 RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Řešitel: Jméno Příjmení Spoluřešitel: Jméno Příjmení.
REGULARIZACE JAKO JEDEN Z NÁSTROJŮ V BOJI PROTI NELEGÁLNÍ MIGRACI.
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
Řešení informační bezpečnosti v malých a středních firmách Pavel Šnajdr – Informační management 2 Diplomová práce.
Kvalita péče v českých psychiatrických léčebnách z hlediska práv pacientů LUCIE RYBOVÁ 22 dubna, 2009.
Životní úroveň obyvatel v České republice
Personální plánování.
MUDr. Helena Šebáková RNDr. Pavel Jiříček , Na Bělidle 7, Moravská Ostrava,
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Děti v riziku Lenka Hloušková Dana Knotová Petr Novotný Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Mezinárodní migrace a nelegální pracovní aktivity migrantů: Česko a evropský kontext Identita ve vztahu k národnostním menšinám listopadu 2005.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2011 setkání RRLZ,
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Migrace Z latinského migratio = stěhování změna sídliště přecházením z jednoho kraje do druhého (přesídlování, stěhování) Emigrant = dobrovolný nebo sociálně.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Policie České republiky Krajské ředitelství policie Ústeckého kraje Odbor cizinecké policie.
Rizika správy akciových společností ve střední Evropě Tisková konference 25.července 2002 Pavel Körner, Zdeněk Kudrna, Ondřej Vychodil, Merit Research.
Je to horší než si myslíme? Adriana Krnáčová Několik poznámek k míře korupce v ČR.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Analýza možností využití institutu centrálního zadavatele v rámci jednotlivých resortů Přednášející: Ing. Pavel Brož.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie PREZENTAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ DOVEDNOSTI MANAŽERA VE VYBRANÉM PODNIKU.
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Systém zdaňování korporací jako determinanta daňového ráje
Autor bakalářské práce : Karel Ibehej Vedoucí bakalářské práce: Ing
Řízení rizik podvodů pro období 2014–2020
Zaměstnávání osob po výkonu trestu: nebo nevyužitá příležitost?
doc. JUDr. Jan Ondřej, CSc., DSc.
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Vzor individuální prezentace
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Rodičovské vzdělávání jako součást celoživotního učení Klára Šeďová
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
DISKRIMINACE Z POHLEDU PEČUJÍCÍ RODINY
Žadatelé o udělení mezinárodní ochrany a nelegální práce
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Klíčové aktivity projektu
Transkript prezentace:

Analýza REGULARIZACE JAKO JEDEN Z NÁSTROJŮ V BOJI PROTI NELEGÁLNÍ MIGRACI

Stručné shrnutí Unikátní publikace Nejkomplexnější studie o tématu vydaná v ČR 224 stran četby pro milovníky i odpůrce myšlenky regularizace

VÝCHODISKA - Základní práva musejí být dodržována i ve vztahu k osobám bez oprávnění k pobytu. - Neregulérní migranti jsou zranitelnou skupinou. - Pobyt bez oprávnění je nežádoucí. - Je nutné podporovat návrat osob bez oprávnění k pobytu do „legality“.

METODOLOGIE -Kombinace analyticko-deskriptivní metody; -Významné využití komparace; -Čerpání z dlouholetých poznatků NNO s prací s cílovou skupinou; -Čerpání ze sociologických šetření (cizích i vlastních); - Obsáhlé množství pramenů.

TŘI HLAVNÍ ČÁSTI ANALÝZY 1) POJMOSLOVÍ, VÝCHODISKA, ZASAZENÍ DO ČINNOSTI NNO, POPIS REGULARIZACE, REGULARIZAČNÍCH PROCESŮ A MECHANISMŮ, SITUACE V ČR 2) PRÁVNÍ ASPEKTY VE VZTAHU K NEREGULÉRNÍ MIGRACI S OHLEDEM NA TRH PRÁCE, MEZINÁRODNÍ A EVROPSKÉ ZAKOTVENÍ, HOSPODÁŘSKÁ PRÁVA, PŘÍSTUP KE ZDRAVOTNÍ PÉČI, VZDĚLÁNÍ, PRÁVO NA RODINNÝ ŽIVOT, OTÁZKY VYHOŠTĚNÍ, PŘÍBĚHY MIGRANTŮ 3) DOPORUČENÍ LEGISLATIVNÍ I NELEGISLATIVNÍ

ZJIŠTĚNÍ A ZÁVĚRY I. - SOUČASNÝ STAV JE HRUBĚ NEVYHOVUJÍCÍ -NEREGULÉRNÍ CIZINCI JSOU V POZICI PODŘADNÝCH OSOB DRUHÉ KATEGORIE -MAJÍ K PŘÍSTUP K PRÁVUM JEN TEORETICKY, REALITA JE ODLIŠNÁ (NAPŘ. U VZDĚLÁNÍ ČI ZDRAVOTNÍ PÉČE) -STÁT NEVYUŽÍVÁ JEJICH POTENCIÁLU (ZKUŠENOSTI, VZDĚLÁNÍ, MÍRA INTEGRACE)

ZJIŠTĚNÍ A ZÁVĚRY II. – OTÁZKA PRACOVNÍCH VZTAHŮ - REALITOU JE NULOVÁ VYMAHATELNOST PRACOVNÍCH PRÁV NEREGULÉRNÍCH MIGRANTŮ - PŘITOM NE VŠECHNY ASPEKTY ZAMĚSTNÁNÍ TĚCHTO OSOB JSOU NELEGÁLNÍ -TITO CIZINCI JSOU BEZ OPODSTATNĚNÍ ZNEVÝHODŇOVÁNI JAK V SOUKROMOPRÁVNÍCH VZTAZÍCH, TAK V OBLASTI VEŘEJNÉHO PRÁVA -JSOU SNADNÝMI OBĚTMI A TERČEM VYKOŘISŤOVÁNÍ A ZNEUŽÍVÁNÍ = JE NUTNÉ TO ZMĚNIT

ZJIŠTĚNÍ A ZÁVĚRY III. –EVROPSKÝ KONTEXT -NEREGULÉRNÍ MIGRACE MOMENTÁLNĚ DŮLEŽITÝM POLITICKÝM TÉMATEM -30 LET IMPLEMENTACE REGULARIZACÍ = REGULARIZACE SE VYPROFILOVALA JAKO JEDEN Z NÁSTROJŮ ŘÍZENÍ NELEGÁLNÍ MIGRACE -HETEROGENNOST REGULARIZAČNÍCH PROCESŮ -A ZEJMÉNA ZDRŽENLIVÝ POSTOJ EU K JEDNOTNÉ ÚPRAVĚ REGULARIZACE

DOPORUČENÍ – ČESKÉ PROSTŘEDÍ - NUTNÉ SE ZAMĚŘIT NA KOŘENY NEREGULÉRNÍ MIGRACE ( korupce, poptávka po levné pracovní síle, absolutní nepřehlednost migračních předpisů a procesů) -POLITIKA NÁKLADNÝCH KONTROL A SNAHA O MAXIMALIZACI POČTU DEPORTOVANÝCH ZA KAŽDOU CENU NEFUNGUJE -JE ZDE IDEÁLNÍ PROSTOR PRO REGULARIZACI (měkkou např. ve formě beztrestného výjezdu, klasickou jednorázovou či permanentní) - JE MOŽNÁ I REGULARIZACE BEZE ZMĚNY ZÁKONA

Děkuji za pozornost. Pavla Burdová Hradečná Sdružení pro integraci a migraci kontakt: