Klávesové zkratky 1 Ročník: 6 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Klávesové zkratky 1 Ověřeno ve výuce: 15. 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rychlejší ovládání počítače
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
MS Windows.
Moderní škola 2011, CZ.1.07/1.4.00/ Informační a komunikační technologie Základní ovládání a nastavení počítače Klávesnice – klávesové zkratky ve.
Obsah: Vytvoření nového souboru Seznámení se šablonou,výběr prázdného dokumentu Vložení krátkého textu, obrázku Uložení souboru Uzavření souboru Kontrola.
KLÁVESOVÉ ZKRATKY Klávesová zkratka je kombinace několika kláves, jejichž současné stisknutí vyvolá nějakou funkci. Klávesová zkratka se obvykle skládá.
Multimédia Multimediální prezentace Ročník: 8 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Multimédia 2 Ověřeno ve výuce:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.12 Téma: Zkratky pro Windows.
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník: 6. Datum.
Základní pojmy v informatice –II.
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 13.1 (Schránka a operace se schránkou)
Zapínáme PC. Spouštíme aplikace pomocí kláves.
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Název Ovládání počítače – klávesnice a myš Předmět, ročník
Klávesnice a myš Bohumil Bareš.
Návod na složení jména z písmenkových log
Animace v PowerPoint u Ročník: 7 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: PowerPoint - animace Ověřeno ve výuce: 1.
VY_32_INOVACE_F3-16 WORD AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: ŘÍJEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: POPIS PROGRAMU MICROSOFT WORD Časová náročnost: cca 30 minut.
Úprava grafických objektů –obrázků ve Wordu 2010.
Windows 7 Triky ve Windows 7 Ročník: 6 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Windows 7 Ověřeno ve výuce:
Anotace Žák dokáže formátovat text v aplikaci MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže naformátovat text a nastavit různé formáty.
Textový procesor (MS Word) Ing. Jan Roubíček. Kopírování a přesun VY_32_INOVACE_10_2_05_AP.
VY_III/2_INOVACE_40_Schránka ve Windows Schránka ve Windows Miroslav Kaňok.
KláVESNICE Informatika 5. třída.
Tabulkový procesor – Excel 2010 Listy
Práce s textem ve Wordu 2010, vkládání obrázků do textu.
Anotace Žák se seznámí se základy psaní textu ve Wordu a pohyb po dokumentu. Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže napsat, opravit a smazat.
Operace s grafickým objektem ve Wordu 2010
Prohlížeč Chrome Ročník: 6 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Prohlížeč Chrome Ověřeno ve výuce:
WORD 2010 Karta Domů, skupina Odstavec. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309,
Photostory Ročník: 7 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Photostory Ověřeno ve výuce:
Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:
Tvorba návodu Ročník: 6 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Tvorba návodu Ověřeno ve výuce:
Základy práce s počítačem Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Anotace Žák dokáže označit text do bloku v aplikaci MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže označit text různými způsoby Speciální.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Práce s textem (Word 2010)-kopírování
INFORMATIKA 7 Záhlaví stránky III2 - I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Pro vytvoření textového pole je k dispozici speciální nástroj, který najdeme na kartě Vložit - Textové pole. Je to tlačítko Textové pole : když je stiskneme,
Microsoft Excel Základy Excelu Ročník: 6 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Základy Excelu Ověřeno ve výuce:
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Ing. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT36.14 Téma: PowerPoint Číslo.
Základy práce s počítačem Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Zoner Callisto 4 Callisto 1 – základy, křivky, tvary, výběr.
Multimédia Multimediální prezentace Ročník: 8 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Multimédia 1 Ověřeno ve výuce:
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola Chrastava, náměstí 1. máje 228, okres Liberec.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 kopírování a vkládání
 produkt od firmy Microsoft  je součástí kancelářského balíku Microsoft Office.  slouží k psaní textových dokumentů  funkce: -pořízení textu -pokročilá.
Název: Práce s mapou znaků Autor: Hokr Jan Název SŠ: VOŠ, SPŠ automobilní a technická, České Budějovice Tematická oblast:Word Ročník:první Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Klávesové zkratky Autor: Mgr. Jan Duchek VY_32_INOVACE_17_Klávesové_zkratky Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 3. ročník oboru.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
19 Word - úvod VY_32_INOVACE_19 autor:Mgr. Tomáš Polák identifikace:C třída:6. předmět:Inf anotace:Úvodní hodina kapitoly Word, žáci se seznámí se.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_32_INOVACE_IKT.7.Vl.19_Funkce_klaves.
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
Inf Složky, soubory a objekty. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Informační a komunikační technologie 11. WIN - pracovní plocha Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
Vypracoval-Matěj Šmíd
KLÁVESNICE A MYŠ NA PC VY_32_INOVACE_06
Informační a komunikační technologie
VY_32_ INOVACE_IKR5 - 18– SPUŠTĚNÍ PREZENTACE. Název školy:
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Microsoft Excel Funkce Když. Microsoft Excel Funkce Když.
Zoner Callisto 4 Callisto 3 – text, využití. Zoner Callisto 4 Callisto 3 – text, využití.
SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Klávesové zkratky 1

Ročník: 6 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Klávesové zkratky 1 Ověřeno ve výuce:

Informace obsažené v této prezentaci jsou vhodné pro klasický výklad a zapisování do sešitu. V dalších hodinách lze prověřit znalosti testem nebo ústním zkoušením. Jiná varianta je, že žáci dostanou pouze zkratky bez popisu a pokusí se najít jejich význam na Internetu. Metodický postup

Klávesové zkratky 1 Jak již název dnešní hodiny napovídá, budeme se učit o klávesových zkratkách.

Co je to klávesová zkratka? Jedná se o stisknutí dvou či více kláves na klávesnici naráz. Tím vykonáš nějakou činnost, kterou bys jinak musel/a provádět zdlouhavěji pomocí myši. Nejprve si ale popíšeme klávesnici samotnou:

A můžeme začít Nyní již víme, kde najdeme kterou klávesu. Nyní se naučíme některé jejich kombinace, abychom je mohli začít používat běžně při práci s počítačem a tím si práci zjednodušit a zrychlit. Pamatuj, že pokud není u párových kláves přímo napsáno jestli jde o levou či pravou klávesu, je to vždy ta levá.

Alt + F4 Ukončí právě spuštěný program (jako když klikneš vpravo nahoře na křížek). Pokud jsi na ploše, můžeš takto vypnout počítač. F1 Spustí nápovědu k právě spuštěnému programu.

Ctrl+A Vybrat vše. Jsi-li ve složce, označí v ní všechny soubory. Jsi-li v dokumentu, označí všechen text apod. Ctrl+F Umožní ti vyhledávat soubory či text. Jsi-li v dokumentu, zobrazí se okénko pro hledání. Jsi-li na internetové stránce,zobrazí ti nahoře či dole malé políčko, kam zadáš hledané slovo.

Ctrl+C Máš-li označený text či soubory, zkopírují se do tzv. schránky. Schránka je neviditelné úložiště, kam se mohou soubory či text uložit pro pozdější použití. Zkopírovaný obsah se po vložení jinam (zkratka na dalším snímku) z původního místa neztratí. Ctrl+X Funguje naprosto stejně jako Ctrl+C, ale s tím rozdílem že po vložení jinam se původní obsah ztratí. Nejde tedy o kopírování, ale o přesouvání.

Ctrl+V Vloží obsah ze schránky tam, kde právě jsi (do složky, do místa v dokumentu apod.) Ctrl+Z Při práci v dokumentech, prezentacích apod. vrátí tvou poslední provedenou akci zpět. Pokud tedy něco pokazíš, neopravuj to. Místo toho použij tuto zkratku – je to jednodušší a rychlejší.

Pravý Alt+V Slouží pro napsání tzv. zavináče, tedy Ten se používá u ových adres. Shift+Del(delete) Smaže označený soubor bez přesouvání do Koše.

Nyní si vyzkoušíme, co si ještě pamatuješ. Doplň následující tabulku:

Obrázky na snímcích 6 a 7 jsou vlastním výtvorem autora DUMu. Microsoft Office PowerPoint 2003, verze ), SP3