Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zoner Callisto 4 Callisto 3 – text, využití. Zoner Callisto 4 Callisto 3 – text, využití.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zoner Callisto 4 Callisto 3 – text, využití. Zoner Callisto 4 Callisto 3 – text, využití."— Transkript prezentace:

1

2 Zoner Callisto 4 Callisto 3 – text, využití

3 Ročník: 7 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Callisto 3 Ověřeno ve výuce:

4 Metodický postup Postup je vždy uveden na snímcích samotných. Žáci provádí to, co se od nich na snímcích očekává. Ideální způsob předvádění prezentace je nechat žáky, ať si ji spustí přímo na svým počítačích. Přes projektor by mohl být některý text či obrázek špatně čitelný z větší dálky. Snímky často obsahují obrázky s červenými čísly. Čísla se vždy zmiňují v textu slovem nebo číslem v závorce, např. (1). To vždy odkazuje na konkrétní obrázek nebo jeho část, pro lepší pochopení látky. Je dobré snímky doplnit komentářem a upřesněním detailů souvisejících s konkrétní učebnou (např. způsob ukládání výsledných prací apod.).

5 Callisto, třetí část Dnes navážeme na práci v programu Callisto. Ukážeme si, jak psát text a dále sním pracovat.

6 Text A nakonec jsme si nechali to nejlepší, a sice psaní textu. V program jsou dva druhy textu, resp. způsoby práce s ním. První je v nástrojích vlevo s ikonkou A, a druhý s ikonkou T. Oba nám umožní psát text, ovšem následná změna velikosti a manipulace s textem se zásadně liší. Každý druh má také své způsoby využití.

7 Text A Tento slouží převážně ke psaní nadpisů a obecně textů, které nejsou delší než jeden řádek. Po vybrání ikonky A můžeš nakreslit linku, na kterou se bude následně psát. Podržíš-li při kreslení Ctrl, linka se sama zarovná do perfektní roviny. Linku maluj vždy mnohem delší než je potřeba, ona se pak zkrátí podle toho, kolik textu jsi napsal/a. Budou tam linky dvě, ale toho si nevšímej.

8 Text A Po napsání textu se přepni na bílou šipku. Nyní se text bude chovat úplně stejně jako např. tvar obdélník. Puntíky měníš velikost, perem a výplní měníš barvu. Pero pro text nastavuj velmi tenké. Barvu je dobré nastavit stejnou jak u pera tak i u výplně, aby to vypadalo dobře. U velkých nadpisů můžeš dát jinou barvu pera pro zpestření. Chceš-li přepsat text, klikni na něj dvakrát levou myší. Pamatuj, že text na konci linky skočí na další řádek a pak jej nelze posunout zpět, aniž bys text zkrátil/a. Proto musíš kreslit linku mnohem delší než je potřeba.

9 Text T Tento druh naopak slouží pro psaní delších textů.
Po vybrání ikonky T nakresli obdélník, do kterého budeš následně psát. Sice vypadá jako čáry u textu A, ale to se pak změní. Po dosažení šířky obdélníku se text bude vždy posouvat dolů. Po napsání textu vyber bílou šipku. Pokud máš nyní obdélník kolem textu červený, znamená to že je obdélník příliš malý. Roztáhni jej tedy puntíky buď doprava nebo dolů. Text se vždy přizpůsobí dané velikosti obdélníku.

10 Text T Barva se mění stejně jako u textu A.
Velikost se mění tak, že klikneš na text dvakrát rychle levou myší, všechen jej označíš (např. pomocí zkratky Ctrl+A) a nahoře vybereš velikost a druh písma. Pak opět vyber bílou šipku.

11 Využití Kombinací textu, úpravy barev a vrstev můžeme dosáhnout např. nadpisu jako zde na obrázku. Zkus si jej sám vytvořit:

12 Zoner Callisto 4 (školní licence)
Microsoft Office PowerPoint 2003, verze ), SP3


Stáhnout ppt "Zoner Callisto 4 Callisto 3 – text, využití. Zoner Callisto 4 Callisto 3 – text, využití."

Podobné prezentace


Reklamy Google