Vypracovala: Nikola Mináriková kvinta A

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kyslík Mgr. Helena Roubalová
Advertisements

Ozonová díra & Skleníkové plyny
Ozónová vrstva Dagmar Trhlínová.
Registrační číslo projektu:
Ozón Ozónová vrstva Ozónová díra
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Abiotické podmínky života
Ozonová díra.
OZON.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál objasňuje žákům pojem deriváty uhlovodíků, blíže.
Kyslík – prvek nezbytný pro život
Fyzikální aspekty zátěží životního prostředí
Ozon – ochránce a zabiják
Vypracovala Barbora Rechtoriková
Ozon a vše kolem něho Jan Bajaja.
Ozonová vrstva.
Kyslík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Reakce alkanů a cykloalkanů.
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_ Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová VM byl.
Voda Co o ní víme?.
Nejdůležitější produkty organické chemie
Alternativní zdroje energie
Dusík Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 7
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
KYSLÍK.
Kyslík.
Kyslík.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_135_Kyslík AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
 člověk vypouští zplodiny do ovzduší, ty potom brání odchodu slunečního záření a působí jako skleník, pokud by se znečištění nesnížilo, tak hrozí oteplení.
VODA.
Zástupci prvků skupin RZ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
H A L O G E N Y.
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA
HALOGENDERIVÁTY H halogenem (F, Cl, Br, I) alkylhalogenidy
Atmosféra Filip Bordovský.
Nové Hrady Přírodní chemická laboratoř
Vliv ozónové vrstvy na životní prostředí
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Ozónová vrstva Země Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Vypracoval: Adam Olejníček Obor: Technické lyceumTřída: 2.L Předmět: BiologieŠkolní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Kašpar LudvíkDatum vypracování:
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum : duben 2012 Název :VY_52_INOVACE_5.2.3.
Vlastnosti plynů Pohyb je základní vlastnost všech těles ve vesmíru. Toto tvrzení platí pro celý vesmír – pro hvězdy, planety, komety, pro celé galaxie.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_09_Kyslík Téma: Chemie.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH03 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o kyslíku. Klíčová slova: kyslík, výskyt,
VY_32_INOVACE_Slo_I_08 Ozon ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_04_ATMOSFÉRA.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_34_KYSLÍK TÉMA: KYSLÍK ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Zástupci prvků skupin RZ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
UV ZÁŘENÍ našlo cestu - - OZONOVÉ DÍRY
Ozónová vrstva Země Vypracoval: Adam Zacpal Obor: Technické lyceum
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
VODA, VZDUCH, KYSLÍK, HASICÍ PŘÍSTROJE
ATMOSFÉRA atmosféra a její vlastnosti
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Problémy Ozónové vrstvy.
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-07
Kristián Petr Šulista, Jan Stejskal, Šimon Kubeš
Transkript prezentace:

Vypracovala: Nikola Mináriková kvinta A Ozón a ozónová díra Vypracovala: Nikola Mináriková kvinta A

Ozón Jeho molekuly se skládají ze tří atomů kyslíku namísto dvou, které tvoří molekuly stabilního běžného dikyslíku. Vzniká působením elektrických výbojů nebo krátkovlnného ultrafialového záření na molekuly obyčejného kyslíku (dikyslíku), přičemž tato reakce probíhá ve dvou stupních. Při normální teplotě a tlaku je namodralý plyn s intenzivním pachem, který člověk registruje již při koncentraci 2 ppm Při ochlazování se nejprve přeměňuje na tmavě modrou kapalinu, a posléze v tmavě modrou pevnou látku.

Je nestabilní a reakcí 2O3 → 3O2 se rozkládá na obyčejný dikyslík Je nestabilní a reakcí 2O3 → 3O2 se rozkládá na obyčejný dikyslík. Průběh reakce se zrychluje se stoupající teplotou a klesajícím tlakem. Přeměnu ozónu na dikyslík urychlují také některé chemické sloučeniny a radikály, např. atomy chlóru. Ve vysokých koncentracích je jedovatý. Je minoritní složkou nízké atmosféry, zejména fotochemického smogu.

Použití v chemických laboratořích jako silné oxidační činidlo v průmyslu k bělení (textilních látek) dezinfekce (pitné vody, provozoven k povrchové konzervaci potravinářských výrobků) k povrchovému ošetření zeleniny a ovoce (zabránění růstu plísní a kvasinek)

Ozónová díra označení pro oblast stratosféry s oslabenou vrstvou ozónu od roku 1930 jsou vyráběny halogenované uhlovodíky (freony), které jsou v aerosolech (v ledničkách, hasicích přístrojích a čisticích prostředcích) V 80.letech poprvé byla vyřčena hypotéza ,že ferony pronikají do stratosféry (10 až 50 km nad povrch Země), kde se z nich odštěpuje chlór a fluór= látky podílející se na rozkladu ozónu ozónová vrstva absorbuje část ultrafialového záření (280-320 nm), které má nepříznivé účinky na život na Zemi

Zeslabená vrstva ozónu představuje větší pravděpodobnost průniku UV-B a UV-C záření, které je karcinogenní. U lidí a zvířat může zvýšená intenzita UV záření způsobit poškození zraku, vyvolat rakovinu kůže a snížení imunity. U rostlin včetně mořského fytoplanktonu snížený růst a sníženou odolnost vůči škůdcům.

Jak řešit tento problém? Zastavení výroby, dovozu, vývozu freonů (náhrada ve výrobě jinými látkami), sběr a recyklace freonů dosud v oběhu. V 90.letech byl uzavřen Montrealský protokol, dohoda o snížení a ukončení výroby. Byl vytvořen fond na pomoc rozvojovým zemím.

V současné době průmyslové země ukončily výrobu freonů v roce 1996; Evropská unie již v roce 1994. Jako náhrady jsou používány propan-butan, amoniak, voda, kyselina citrónová Rozvojové země by měly ukončit produkci freonů do roku 2010. V letech 1986 až 1994 stoupla však jejich produkce o třetinu.

Dobsonova jednotka (DU) je standardní způsob vyjádření množství ozónu v atmosféře Země. Jedna Dobsonova jednotka představuje vrstvu ozónu, která by za standardních podmínek byla vysoká 10 μm. Jednotka byla pojmenována po Gordonovi Dobsonovi, britském meteorologovi a fyzikovi, který vynalezl způsob, jak měřit sílu ozónové vrstvy z povrchu Země.

Zdroje www.wikipedia.cz www.google.cz