Kuřákův život.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KOUŘENÍ – Téma k zamyšlení
Advertisements

1. cvičení úrokování.
Vliv cigaretového kouře na sexuální a reprodukční zdraví
Finanční matematika.
Tento dokument pošlete svým přátelům,rodičům i prarodičům.
Krev.
Krev ve stolici Hanka Tesková.
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Řekněme ne! Kouření!!!!.
Přeji Ti sílu všech živlů
KOUŘENÍ.
ZÁVISLOST NA NIKOTINU, ODVYKÁNÍ
Plíce po 20 letech kouření
Psychologie sportu stolního tenisu a tenisu obzvlášť Vojtěch Kaplan O4A.
Pády a koncovky: Cases & Endings Adjust the words between slash marks to fit their contexts, using the appropriate case endings. Vzor: Co budeš dělat o.
Nutričně toxikologická rizika kouření
8. listopadu 2004Statistika (D360P03Z) 6. předn.1 chování výběrového průměru nechť X 1, X 2,…,X n jsou nezávislé náhodné veličiny s libovolným rozdělením.
Člověk se nědy zeptá proč...???
Nikdy nesuď nikoho, podle toho, jak vypadá
Oceňování, vděčnost a zákon rozšíření a zákon rozšíření (Z knihy: Sanaya Roman Žít s radostí)
Těhotenství, dětství a dospívání
Nikotinismus Tomáš Spurný 9.Třída.
David Valenta Jan VejvarZákladní škola a Mateřská škola Kladno, Zd. Petříka 1756 Ahoj kuřáci i nekuřáci vítáme vás u prezentace se jménem:
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Název: VY_32_INOVACE_VKZ689_13 Autor: Mgr. Lucie Fajfrová Oblast:
Klíčová otázka č. 5 Jakou roli by měli hrát různí aktéři (zejm. veřejná správa na všech úrovních, poskytovatelé služeb, volení představitelé, sdělovací.
plic plic rtu rtu úst úst jazyka jazyka jícnu jícnu polovina z rakovin močového měchýře polovina z rakovin močového měchýře.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing.
Rizikového chování v dospívání
Kouření a jeho vliv na srdeční onemocnění
KOUŘENÍ Kouření každoročně zabíjí tisíce lidí. Na následky kouření umírá u nás denně 60 lidí, ročně asi Kouření je v ČR příčinou každého pátého.
VY_32_INOVACE_7A5 FINANČNÍ MATEMATIKA RODINNÉ HOSPODAŘENÍ.
CHUDOBA.
Autor výukového materiálu: Adéla Fišerová Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výukového materiálu:19. září 2012 Číslo.
STOP KUŘÁCI!!!. STOP KUŘÁCI!!! Kuřáci ve světě.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Název Nebezpečí kouření
LÉČIVÉ KOUPELE Přidejte se a začněte prodávat. Jak to funguje??? Koupíte produkty za zlomek ceny, prodáte je za vyšší cenu. (samozřejmě dostanete informace)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
„Opravdový přítel je ten, kdo ti nabídne ruku a dotkne se tvého srdce“
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
KOUŘENÍ A ZDRAVÍ WHO: KOUŘENÍ JE NEJVÝZNAMNĚJŠÍ
VÝZNAM VODY PRO ČLOVĚKA…
KOUŘENÍ.
vypracoval-Martin Vítů
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola praktická a mateřská škola Toužim, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_KOUŘENÍ TEMA:
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_08 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Závislost na nikotinu, odvykání.
Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy: 34 Předmět: Občanská výchova Ročník:
Srovnání kouření marihuany a tabáku Kouření tabáku i marihuany představuje významné zdravotní riziko.
Rizika ohrožující zdraví
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Vliv nikotinu na zdraví člověka
Srdce a jeho funkce v těle
Návykové látky Kouření
VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_18_8. ročník_Drogy
Proč nekouřit? Kouření škodí zdraví V současnosti umírá na celém světě v důsledku kouření zhruba 4 milióny lidí ročně.
Kouření škodí zdraví Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Odvrácená strana Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Číslo v digitálním archivu školy
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_LEGÁLNÍ DROGY Výchova.
Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okr. Strakonice
Kouření Vypracoval: Jiří Hanousek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
hospodaření domácnosti.
Dopady kouření v ČR: epidemiologický pohled
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Kouření.
Transkript prezentace:

Kuřákův život

Začátky kouření Děti K první cigaretě a alkoholu se děti dostanou často o prázdninách. Dostávají se do užšího kontaktu s vrstevníky, seznamují se s novými kamarády a chtějí vyzkoušet něco nového – často jde o cigaretu. Zatímco mnoho dospělých chce dovolenou, tedy změnu v běžném životním stereotypu, využít k zanechání kouření, pro děti naopak prázdniny bývají příležitostí k prvním zkušenostem s cigaretou. Po cigaretě sahá v Česku stále více mladých lidí. Odborníci dokonce kouření nazývají nemocí mladých lidí. 90 procent kuřáků začalo ještě před 18. rokem. Typickým začátkem pro pravidelné kouření je u českých dětí věk 12 až 13 let. První vykouřená cigareta zpravidla přichází o několik let dříve. Zdroj: www.ordinace.cz

Kdybych tak nekouřil………….. Průběh života kuřáka Kdybych tak nekouřil………….. Posteskne si občas milovník tabákového dýmu a začne počítat, kolik peněz za svoji neřest už utratil, a co by si za takové peníze mohl koupit. Řekněme, že se vzdal své oblíbené značky cigaret, protože mu 60 korun za krabičku přišlo už přece jen moc. Přeorientoval se tedy na značku levnější, u které ho krabička přijde na 36 korun, a dál kouří svých dvacet denně. Za měsíc tedy utratí zhruba 1 080 korun, za rok to dělá 12 960 korun, za pět let 64 800 korun a tak dále. A pokud se nevzdal své oblíbené značky, utratil za pět let už více než 100 000 korun.

Kuřákův konec Jen u cca. 20-25% osob vzniká rakovina jako nemoc z kouření. Nikde však není napsáno, že nemůžete být jedním z těch 25%! Všimněte si ale jedné zvláštnosti: kuřáci si myslí, že se jich rakovina netýká ... ale jen do té doby, než jí onemocní. Rozhodně neplatí jedno vtipné rčení, že "uzené maso déle vydrží." :)

Proč lidé kouří? Proč lidé kouří? Zeptejte se kuřáka, proč kouří, a on vám pravděpodobně odpoví: Donutili mě kamarádi. Chtěl jsem mít správnou image. Chtěl jsem vypadat dospěle a mužně. Myslel jsem si, že na to letí holky. Byl to protest. Chtěl jsem se zbavit stresu. Chtěl jsem zhubnout. Zdroj: www.magazinzdravi.cz

Klady kouření Klady: sociální soudržnost lepší zvládnutí stresu (tzv. berlička) určité zařazení do společnosti (lidé, kteří spolu kouří mají cosi společného!) nepřibírá se tak moc na váze (rychlejší peristaltika, snad i ovlivnění sacharidového metabolismu) u kuřáků zlepšuje schopnost soustředění, zlepšuje paměť a to díky aktivaci acetylcholinové kaskády, avšak daň za tyto výhody je značně vysoká dokáže zlepšit stav schizofrenie, upravuje disbalanci serotoninu a dopaminu bylo prokázáno, že ženy kouřící mají menší množství karcinomu (rakoviny) endometria (tj. výstelky dělohy) Zdroj: www.kurakovaplice.cz

Protiklady kouření Hrozí rakovina plic (20-25×vyšší pravděpodobnost) rtu jazyka hrtanu hltanu jícnu močového měchýře (papilokarcinom) krve (leukémie) žaludku a střev slinivky prsů Další nemoci nedokrvenost srdce (ischemická choroba srdeční), častější výskyt infarktu myokardu, ateroskleróza obecně, Buergerova choroba emfyzém plic (vymizení mezisklípkových sept!). V některé literatuře se uvádí i vyšší četnost aortálního aneurysmatu (výduť, rozšíření, srdečnice, které může v nejhorším případě vést k protržení aory a vykrvácení "dovnitř" u kterého nelze člověka absolutně zachránit) Atd.