Jaroslav Foglar se narodil 6. července 1907 v Praze - Nuslích v Benátské ulici č.3. Studoval Veřejnou obchodní školu. Zaměstnán byl jako úředník, pedagogický.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CJ izolace, s.r.o. Soutěž o odběr zboží zdarma v hodnotě 5.000,- Kč. Zveme vás do soutěže o odběr zboží zdarma v hodnotě 5.000,-Kč bez DPH 19%. wwww wwww.
Advertisements

Speciální Jednotka Armády České republiky
Přesvědčujeme sami sebe, že život bude lepší, až se jednou provdáme a nebo oženíme, budeme mít děti atd. Pak jsme otrávení, že naše děti nejsou dost velké.
Lidská práva.
Sergimage Mladý pár se přestěhoval a seznamoval se sousedy. Příští ráno, když seděli u snídaně, podívala se mladá paní z okna a viděla sousedku, jak.
Fojtíková Kateřina Havlíková Hana obsah
JÁ A MOJE ŽENA.
Bezdrátové technologie
Zájezdy cestovní kanceláře BLUDNÝ HOLANĎAN Martina Jasparová, 4. I
C h v i l k a p o e z i e ( nikdy nikoho nezabije )
Jednoho dne paní, která měla tři dcery, všechny moc dobře vdané, se rozhodla vyzkoušet své dva zetě a Motoflashe jak ji mají rádi.
Večerníček pro dospělé
ČESKOSLOVENSKÁ OBCHODNÍ BANKA
Krkavcovití.
Povrch České republiky
INFRATOPENÍ - TOPNÉ OBRAZY
Letní olympijské hry v Číně
Sametová revoluce.
Konstrukční práce Téma: Sběrnice (BUS) Vytvořeno dne: Poznámka: V prezentaci jsou zvukové efekty. Proto je lepší ji pouštět se zvukem. Děkuji.
V mládí každý věří, že svět začal teprve jím, že je tu vlastně všechno jen kvůli němu Johann Wolfgang von Goethe.
Anotace Žák se formou prezentace seznámí s Organizací spojených národů  
Zvětšování řádků a Rozšiřování sloupců
Hoaxy? Neboli jak se budí panika…… Kateřina Procházková.
Vznik USA.
Jaroslav Foglar Český jazyk 6. ročník ZŠ
KAPALINY.
Jak to vlastně bylo. Nikola Petráková.
Když je nejhůř Když je nejhůř. Byly 2 žáby Žily spolu.
Dějepis vypracovala: Vendula Skalová IX..
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_05.
Smutný příběh alias Bad dreams. Bylo to takhle S Sheila byla jenom obyčejná holka do té doby než se jí zdál jeden sen…
2005. Paní zima, snad se s námi loučí, ledy na lužnici PRASKAJÍ A TAJÍ.
Děvče se ptalo chlapce, jestli si myslí, že je pěkná
MATEMATIKA pro 1. třídu ZŠ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_305_ J. Foglar–Hoši od Bobří řeky AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK,
Dopis od Boha.
O červené Karkulce Zpracoval: Jan Krejčí.
Jak to bylo doopravdy Tereza Kohoutová.
Moje vlast, moje bydliště Pověst o Bruncvíkovi VY_32_INOVACE_17 Sada 9
Historie. aspoň něco málo…. Město je písemně doloženo poprvé v roce vzniklo spojením N N N N N ěěěě mmmm cccc iiii postaveného.
Jakou událost si Židé o Velikonocích připomínají?
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
O Karkulce Autor: Kroupa Michal 1.Kapitola V jedné rodině žila jedna hodná a milá dívenka. Každý jí měl rád, ale maminka s babičkou jí milovaly ze všech.
Červená karkulka Lucie Novotná.
O zlé koze vyprávění podle obrázkové osnovy.
START Ahoj děti! Chtěly byste se dozvědět něco víc o podstatných jménech? Pokud ano, tak klikněte na START.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
AC Slavkov u Brna, Spolu s Bohem...nejsi sám AC Slavkov u Brna,
Jaroslav Foglar Hoši od Bobří řeky
TECHNOLOGICKÉ VLASTNOSTI MIKROBIOLOG. VLASTNOSTI
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Příběh pro všechny tvrdě pracující
SPŠ stavební a Obchodní akademie, Kladno, Cyrila Boudy 2954 EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/ Quelle terre promise! Autor: Mgr. Anna Sekeráková.
JAROSLAV FOGLAR VY_32_INOVACE_XI-A-04. JAROSLAV FOGLAR Spisovatel knih pro děti skaut - „ Jestřáb“ 1907 – 1999 Psal do časopisů – Mladý hlasatel, Junák,
Řešíme logický problém (všeobecný jazykový rozbor) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné z Metodického.
Itálie Zdeněk Fišr, Petr Pištělka, Jakub Rachač a Lukáš Veinar 7.A.
Úbytek lesů Mizení tropických deštných pralesů, domova pro více jak polovinu živočišných druhů na Zemi, je zřejmě nejvíce patrná ekologická pohroma, které.
 Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce.  Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice,
–  významný český spisovatel literatury pro mládež  redaktor několika dětských časopisů a zážitkový pedagog.
Název:VY_12_INOVACE_ČJ_21 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44 Autor: Mgr. Jolana Vaněčková Mgr. Jolana Vaněčková Ročník: 6. Tematický okruh, předmět:
HELENA ŠKOPKOVÁ, ZŠ HORNÍ SLAVKOV VY_32_INOVACE_207_JAROSLAV FOGLAR ŠABLONA III/2 JAROSLAV FOGLAR.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
Literární riskuj Jarmila Karlovcová 6. třída Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné z Metodického.
Albert Uiblein, Dominika Bartošová, Marek Havránek, Stanislav Kish
Literární riskuj Jarmila Karlovcová 6. třída
Jaroslav Foglar * Český spisovatel literatury pro mládež
( nikdy nikoho nezabije )
Konečně byl tady. Den, na který se všichni naši „školáci“ tolik těšili
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_09_Kocůrková
Transkript prezentace:

Jaroslav Foglar se narodil 6. července 1907 v Praze - Nuslích v Benátské ulici č.3. Studoval Veřejnou obchodní školu. Zaměstnán byl jako úředník, pedagogický pracovník, odpovědný redaktor časopisů Mladý hlasatel, Junák a Vpřed. Pod přezdívkou "Jestřáb" vedl po celý život skautské oddíly. Jeho první publikovaná povídka Vítězství vychází časopisecky roku 1923, a je vlastně prvním krůčkem ke spisovatelské dráze.

Vznik Rychlých šípů Parta Černých jezdců odsoudila Jarku Metelku k dvaceti ranám tenisovým míčkem, když neodprosí. ,,Nic jsem o vás neřekl, nikdy jsem vám nenadával! Vy zbabělci! Neodprosím!" Postavili ho tedy k plotu a surový trest začal. Naštěstí šel zrovna kolem Mirek Dušín a zachránil Jarku tak, že zakřičel ,,Strážník, Strážník! Utečte!" Od té doby se stali přáteli na život a na smrt. Černí jezdci tuto lest brzy prokoukli a začali je pronásledovat. Když byli dokonale obklíčeni, vběhli do jednoho průjezdu, kde právě seděl Jindra Hojer na velké dřevěné bedně a schoval je rychle dovnitř. Když Černí jezdci zmizeli, založili spolu vlastní kroužek. Po několika dnech zorganizovali závod v běhu na 100 metrů. Jedno děvče jim řeklo, že vítězi věnuje vyšitou sportovní vlajku. K závodu se přihlásili i Černí jezdci - jejich vůdce totiž chtěl za každou cenu závod vyhrát. Když ale viděl, že Mirek běží lépe než on, překazil mu závod tak, že mu pod nohy hodil dřevěnou kládu. Mirek by ale závod určitě vyhrál - tak dostal vlajku s třemi šípy a Jarka řekl, že na památku Mirkova běhu si budou říkat Rychlé šípy. Brzy je ale začali zase pronásledovat Černí jezdci. Rychlé šípy běželi do jednoho průchodu, ale ten byl uzavřen - ,,jsme v pasti". Naštěstí z okna nad průchodem vykoukl chlapec s červenou čapkou a začal na jezdce stříkat vodu a křičel - ,,vy tři tam dole! kamarád vám běží na pomoc". Když Černí jezdci zmizeli, seznámili se. Chlapec s červenou čapkou se jmenuje Červenáček, jeho kamarád je Rychlonožka. Tak jich tedy bylo pět...

Rychlé šípy Mirek Dušín Jarka Metelka Červenáček Jindra Hojer je jeden z nejušlechtilejších hochů, kteří kdy žili. Přímí pro pravdu a právo vždy zapálený, ohleduplný a přátelský k chlapcům, rytířský a dvorný k děvčatům. Lepšího kamaráda si Rychlé šípy opravdu nemohly zvolit za vedoucího... Jarka Metelka Červenáček Jindra Hojer Rychlonožka jemuž Rychlonožka často říkal s nádechem ironie ,,pojď sem, hezký hochu", ale on byl skutečně hezký a milý. S oblibou nosil červenou čapku - podle ní dostal jméno...  Samorost, smolař, legračník a vtipálek, zmatkář a strašpytel. Jeho prostořeké průpovídky a vtipy kdekoho rozchechtávaly a on jimi nešetřil ani v nejožehavějších situacích... je písař klubu. Se svou podkůvkou vlasů, do čela vždy trochu spadlích. Klidný a mírný, ukázněný čili ,,moje ublízané potěšení", jak mu Rychlonožka žertem říkával, protože měl vždy pečlivě na pěšinku učesané vlasy. Jemný, veselý chlapec, statečný a věrný, opovrhující násilím a nespravedlností...

Ponaučení Rychlých šípů Různá důležitá ponaučení z příběhů Rychlých šípů Nikdy se nedotýkejte drátů!... Nekuř, cvič!... Nikdy nechoďte na první led!...

Ponaučení Rychlých šípů 1 Při bouřce neutíkat, zůstat při zemi!... Nevstupujte na okraje pískoven, nevozte se na vozíčcích u staveb!...

Ponaučení Rychlých šípů 2 Cvičte každý den!... Nikdy neskákejte horkem rozpálení a zpocení do vody!... Nikdy nevolejte žertem o pomoc!...

Ponaučení Rychlých šípů 3 Nikdy si nehrajte se zbraněmi!... Nikdy nejezděte na neznámých sanicích!... Nikdy si nehrajte ze sirkami ve stohu slámy!...

Knížky pana Foglara Chata v jezerní kotlině Devadesátka pokračuje Dobrodružství v Zemi nikoho Boj o první místo

Konec příběhů Rychlých šípů Vypracoval: Jakub Sobotka V.A Pokud se vám tyto příběhy od Rychlých šípů líbily a nemáte možnos přečís si je v knížce, doporučuji stránky: http://rychlesipy.webzdarma.cz Nebo stránka: http://www.rsipy.wz.cz/ Vypracoval: Jakub Sobotka V.A