Některé aspekty predikce úspěšnosti jedinců ve sportovních hrách s míčem Katedra kinantropologie a základů humanitních věd FTVS UK Praha Šárka Honsová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přijímací řízení pro školní rok 2013/2014 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Advertisements

Vyhodnocení úspěšnosti fiskálních predikcí
Výpočet zásoby porostu na zkusných plochách při požadované přesnosti
VLIV SVALOVÝCH DYSBALANCÍ NA POSTAVENÍ PÁNVE U KARATISTU
Systém péče o nadané a talentované jedince v ČR
METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
Charakter a projevy talentovanosti jako obecného fenoménu s aplikací na některé aspekty ve sportovních hrách s míčem Katedra základů kinantropologie a.
Hodnocení způsobilosti měřících systémů
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Porovnání hodnotících škál bolesti v závislosti na kognitivní funkci
Metody psychologie PhDr. Eva Tomešová, PhD.. Jak psychologové dospějí k závěrům o neznámém?  Používají VĚDECKOU METODU: IDENTIFIKACE VĚDECKÉ OTÁZKY FORMULACE.
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Hodnocení práce Hodnocení práce je nástrojem zajišťujícím, aby požadavky, náročnost, složitost a podmínky práce se odrazily v diferenciaci odměny pracovníka.
Biologická zralost jedinců ve sportovních třídách se zaměřením na volejbal Šárka Honsová Katedra základů kinantropologie a humanitních.
Etapy práce na sociologickém výzkumu. 2 I. Formulace problému II. Rozhodnutí o populaci a vzorku III. Pilotní studie IV. Rozhodnutí o technice sběru dat.
Získávání informací Získání informací o reálném systému
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Diagnostika ve sportovních hrách
Strategické hlukové mapování
Šárka Honsová Katedra tělesné a sportovní výchovy Západočeská univerzita v Plzni Příspěvek k přenosu motorických předpokladů z rodičů na děti.
Didaktické prostředky
Komplexní testové systémy a Systémy pro Evidenci pohybové aktivity
Taktická příprava Michal Lehnert.
Vybraná rozdělení spojité náhodné veličiny
Hodnocení činností v Tv a sportu 1.Testováním a měřením. 2.Posuzováním. Motorický test je standardizovaný postup (zkouška), jehož obsahem je pohybová činnost.
PhDr. Dana Bernardová, Ph.D.
Vlastnosti motorických testů a baterií
VLASTNOSTI MOTORICKÝCH TESTŮ Oddělení antropomotoriky, rekreologie a metodologie Katedra kinantropologie, humanitních věd a managementu sportu © 2009 FTVS.
Didaktické testy doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D.
Každá (základní) škola má mít přehled o svých vzdělávacích výsledcích.
Charakter a projevy talentovanosti jako obecného fenoménu s aplikací na některé prvky v míčových hrách představení projektu disertační práce Katedra kinantropologie.
HODNOCENÍ ROZDÍLŮ VÝKONŮ Oddělení antropomotoriky, rekreologie a metodologie Katedra kinantropologie, humanitních věd a managementu sportu © 2010 FTVS.
Lineární regrese.
Lineární regresní analýza
Metody pedagogické diagnostiky
OBSAHOVÁ ANALÝZA TEXTU ● nekvantitativní způsob obsahové analýzy - kategorie se nezpracovávají numericky ● kvantitativní způsob obsahové analýzy -obsahové.
Ekonometrie „ … ekonometrie je kvantitativní ekonomická disciplína, která se zabývá především měřením v ekonomice na základě analýzy reálných statistických.
SOMATICKÝ PROFIL A SOMATOTYP CHLAPCŮ
DKV část 31 Design kvantitativního výzkumu 4. část ( ) Jiří Šafr UK FHS Historická sociologie (LS 2010)
Sport Testing Center STRUKTURA MOTORICKÝCH SCHOPNOSTÍ V BRACE TESTU Ladislav Čepička Západočeská univerzita v Plzni.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Biostatistika 8. přednáška
DIAGNOSTIKA TRÉNOVANOSTI
Typy výzkumu  Kvantitativní  Kvalitativní  Smíšený  První zkoumá kolik lidí si co myslí atd …  Druhý co přesně si lidé myslí  Třetí je kombinací.
OPTIMALIZACE POJISTNÉ OCHRANY V POJIŠTĚNÍ OSOB Autor práce: Ing. Miroslav Čechmánek Vedoucí práce: Ing. Svatopluk Nečas, Ph.D.
Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta.
OVĚŘENÍ EFEKTIVITY FIE U ROMSKÝCH DĚTÍ PhDr. Anna Páchová, Ph.D. Katedra psychologie Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy.
Statistické metody pro prognostiku Luboš Marek Fakulta informatiky a statistiky Vysoká škola ekonomická v Praze.
Minikonference Gymnázium Brno - Řečkovice 17.červen 2010
Pohybové projevy Pohybová aktivita (souhrn celého pohybového chování jedince - mnohostranná pohybová činnost člověka, která se realizuje jeho pohybovými.
Pedagogická diagnostika
Přijímací řízení pro školní rok 2013/2014
Kritéria kvality metod a výzkumného šetření
Didaktické prostředky
Mixed methods design (MMD)
Principy testování a měření
Opakovatelnost (koeficient opakovatelnosti) Korelace genetická, prostřeďová a fenotypová Karel Mach.
OSNOVA PŘEDNÁŠKY: Charakteristika R, R jako důležitý faktor sportovních výkonů. Biologické základy R. Členění rychlostních schopností – druhy R. Tréninkové.
Úvod do kvalitativního výzkumu
Ukazatele kvality Program školení.
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
SPORTOVNÍ HRY I - BASKETBAL
SCHOPNOSTI MOTORICKÉ SCHOPNOSTI © Tom Vespa.
PROJEKTOVÝ MANAGEMENT
Assessment centrum.
Metody pedagogiky.
Test silných stránek (Scio)
Transkript prezentace:

Některé aspekty predikce úspěšnosti jedinců ve sportovních hrách s míčem Katedra kinantropologie a základů humanitních věd FTVS UK Praha Šárka Honsová

Úvod návaznost na výzkum na FPe v Plzni uplatnění v procesu identifikace sportovně talentovaných dětí uplatnění v procesu identifikace sportovně talentovaných dětí potvrdit význam zařazení škály mezi diagnostické nástroje pro výběr dětí do sportovních volejbalových tříd potvrdit význam zařazení škály mezi diagnostické nástroje pro výběr dětí do sportovních volejbalových tříd konstrukce škály pro hodnocení motorických dovedností s míčem prostřednictvím Raschovy analýzy konstrukce škály pro hodnocení motorických dovedností s míčem prostřednictvím Raschovy analýzy cíl:

Teoretická východiska Zkušenosti trenérů a učitelů Test Vlastnosti testu Predikční validita Jednou z rozhodujících charakteristik determinujících úspěšnost dětí staršího školního věku ve volejbalu je jejich cit pro míč. Predikční validitu testu zjišťujeme k nějaké veličině, kterou test zprostředkovaně měří - ke kritériu. Definujeme ji jako pravděpodobnost shody mezi výsledkem testu a stavem kritéria. Čepička (2003) tento teoretický koncept označuje jako předpoklad pro manipulaci s míčem a předkládá škálu jako empirický indikátor ke kvantifikaci tohoto konceptu. Naším záměrem je zjistit některé vlastnosti škály. Schopnost škály odhadovat pozdější úspěšnost ve volejbalu můžeme hodnotit pomocí koeficientu predikční validity.

Kritéria ve sportovních hrách 1.metody založené na subjektivním hodnocení činnosti hráče (hodnotící stupnice, dotazníky, suma bodů, pořadí hráčů…) 2.hodnocení výkonu na základě série utkání, v nichž hraje každý hráč s každým proti každé možné kombinaci hráčů ostatních 3.hodnocení hráčova výkonu na základě objektivního pozorování jeho činnosti v utkání (např. efektivita použití HČJ v utkání ) Obvyklým kritériem - herní projev testovaných osob Ejem (1980) dělí hodnotící postupy herního projevu do 3 skupin:

Výběr kritérií Škála pro hodnocení motorických dovedností s míčem 1. test dobíjení obouruč vrchem (Ejem,1980) 3. test odbíjení obouruč spodem s dopadem na zem 2. test umístěného podání (Tománková, 1988) 4. test odbíjení obouruč spodem bez dopadu na zem Motorické testy pro hodnocení herních činností jednotlivce ve volejbalu

Predikční validita d max = ±2s y|x y`= a + b yx x Rovnice pro odhad kritéria Y pomocí jediného testu X má tvar kde a, b jsou koeficienty pro odhad výkonu v kritériu mezní chyba predikce výkonu

Predikční ověřovací cyklus Text Zjištění výkonu v kritériu Čekání na časový odstup Predikce výkonnosti Selekce uchazečů Testování uchazečů Predikční cyklus Ve 2. a dalším cyklu pomocí predikční rovnice Vytvoření baterie prediktorů Zjištění validity Sestavení p. rovnice Ve 2. a dalším cyklu-ověření

Metodika Výzkumný soubor: 7 žáků 32. základní školy v Plzni, kteří navštěvovali sportovní třídu zaměřenou na volejbal v březnu 2001 se zúčastnili prvního kalibračního testování při sestavování škály v době našeho testování v červnu 2004 navštěvovali 8. nebo 9. ročník této základní školy Způsob hodnocení motorických testů: každý z testů se prováděl 2x a počítal se lepší výsledek u nestandardizovaných testů č.3 a č.4 orientační výpočet reliability prostřednictví koeficientu stability Software – MS Excel 2000 a NCSS&PASS 2004

Výsledky výpočtu predikční validity Test-kritériumprůměrSDr xy Mezní chyba predikce Odbití obouruč vrchem 30,862,230,501± 3,86 Umístěné podání 7,141,460,086± 2,91 Odbití ob. Spodem s dopadem 11,291,030,512± 1,77 Odbití ob. spodem bez dopadu 21,293,450,297± 6,59

Výsledky nejvyšší koeficienty predikční validity můžeme vidět u testu odbití obouruč vrchem (r xy = 0,501) a testu odbití obouruč spodem s dopadem na zem (r xy = 0,512) mezní chyba predikce je ale vzhledem k průměrnému výkonu u obou testů příliš vysoká u testů umístěného podání a odbití obouruč spodem bez dopadu na zem je koeficient predikční validity nízký a mezní chyba predikce vzhledem k průměrnému výkonu vysoká - odhad výkonů značně nepřesný

Výsledky výpočtu reliability Testr stab Odbití obouruč spodem s dopadem 0,327 Odbití obouruč spodem bez dopadu 0,731 minimální časový odstup mezi opakováním testů – r stab pouze orientační informace reliabilita testu dobití obouruč spodem s dopadem na zem nevyhovující u testu odbití obouruč spodem bez dopadu na zem - reliabilita na hranici přijatelnosti, ale nízký koeficient predikční validity a vysoká mezní chyba predikce

Závěry ověření metodiky stanovení predikční validity u škály pro hodnocení motorických dovedností s míčem problémy pří stanovení kritérií vzhledem k výkonnosti žáků a vzhledem k časovým a finančním možnostem při realizaci pilotní studie relativně velký časový odstup mezi testováním škálou a kritérii - kvalita stanovení predikční validity - značné snížení počtu žáků - zkreslené výsledky pro další zjišťování vlastností škály – doplnit kvalitní kritéria

Děkuji za pozornost