Manželství Občanský a společenskovědní základ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu
Advertisements

Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Stručné dějiny sociologie
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Rodinné právo Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_RODINNÉ.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Občanské a rodinné právo Datum vytvoření16.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
MANŽELSTVÍ A RODIČOVSTVÍ
Trestní řízení Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Pracovní poměr Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Právní osobnost Občanský a společenskovědní základ
Sociální kontrola Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Funkce médií Občanský a společenskovědní základ
Masová komunikace, masová média
 Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.1.7.
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_9.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská nauka Ročník:
Manželství Petr Machala. rodinné právo upravuje vztahy mezi: a) manžely b) rodiči a dětmi c) vztahy náhradní rodinné výchovy Víte, jak se nazývá právo,
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Občanské a rodinné právo Datum vytvoření23.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Manželství Číslo DUM: VY_52_INOVACE_72_96 Vzdělávací předmět: Rodinná výchova Tematická oblast:
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
VY_32_INOVACE_SVF34760DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Manželství Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:prosinec.
Základy správního práva
Digitální učební materiál
Prameny práva Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Zdánlivé a neplatné manželství
Vznik sociologie Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
RODINNÉ PRÁVO PREZENTACE.
Typy právní kultury Občanský a společenskovědní základ
Sociologie a společenské vědy Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Socializace Občanský a společenskovědní základ
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO Subjekty občanskoprávních vztahů JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U R o d i n n é p r á v o Mgr. Marie Mikulcová.
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.03_Manzelstvi Datum:
Rodinné právo – úvod, vznik manželství JUDr. Věra Pražmová
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Úvod do práva.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_068 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název práce:
* změna chování * nekritičnost vůči partnerovi, partnerce * žárlivost * závislost na partnerovi * podceňování překážek * přeceňování vlastních sil.
Práva a povinnosti mezi manželi
RODINNÉ PRÁVO Zákon o rodině Ročník: 4. Vzdělávací obor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Nový občanský zákoník a rodinné právo
MANŽELSTVÍ.
Rodina, příbuzenství.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-02
Křížovka – opakování, manželství
Název projektu: Moderní škola
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Zdánlivé a neplatné manželství
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
8.Občanské právo Pojem, zásady a prameny občanského práva dle občanského zákoníku nabývajícího účinnosti dne ON 1. M.
Rodinné právo Občanská nauka 1. M.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Transkript prezentace:

Manželství Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/34.0488 Občanský a společenskovědní základ Manželství Autor: Mgr. Pavel Semerák

Obsah Manželství Uzavření manželství Zákonné překážky manželství Příklady zdánlivého manželství Vztahy mezi manželi Použité zdroje

Manželství Manželství je trvalé společenství muže a ženy založené zákonným způsobem formou občanského nebo církevního sňatku. Občanský sňatek je uzavření manželství před orgánem veřejné moci (zpravidla obce) v přítomnosti matrikáře. Církevní sňatek se uzavírá před orgánem církve nebo náboženské společnosti(registrované státem !).

Uzavření manželství • uskutečňuje se za přítomnosti dvou svědků • je veřejný slavnostní obřad • uskutečňuje se za přítomnosti dvou svědků Snoubenci při něm prohlašují: • že spolu svobodně vstupují do manželství • že jim není známa překážka vylučující uzavření manželství • že znají navzájem svůj zdravotní stav • jak se dohodli o příjmení • že zvážili uspořádání svých majetkových poměrů • že zvážili své společné bydlení a hmotné zajištění

vznikne zákonným způsobem soud prohlásí manželství za neplatné nevznikne zdánlivé

Zákonné překážky manželství Platné manželství nemůže být uzavřeno: • s nezletilým, který není plně svéprávný (soud může povolit uzavřít manželství osobě, která dovršila 16 let) • s ženatým, vdanou (překážka bigamie) nebo osobou žijící v registrovaném partnerství • mezi předky a potomky ani mezi sourozenci (týká se to i osob, jejichž příbuzenství vzniklo osvojením) • mezi poručníkem a poručencem, mezi pěstounem a jemu svěřeným dítětem • s osobou, jejíž svéprávnost byla omezena

Příklady zdánlivého manželství Spolužití dvou osob, jejichž sňatek byl uskutečněn před státem neregistrovanou církví. Svatba se uskutečnila například v Las Vegas, následně ale nebyly doručeny potřebné dokumenty na příslušnou matriku v ČR. Obr. 1

Vztahy mezi manžely • muž a žena mají stejná práva a povinnosti • mají žít spolu, být si věrní, vzájemně si pomáhat • společně pečovat o děti a vytvářet rodinné prostředí Plnění těchto povinností závisí pouze na morálce, nelze je vynutit uplatněním právních sankcí. • manželé se mohou bez plné moci navzájem zastupovat v běžných záležitostech • mají povinnost dohodnout se o podstatných záležitostech rodiny a hradit náklady společné domácnosti. Nedohodnou-li se o podstatných věcech, rozhodne na návrh jednoho z nich soud.

Použité zdroje Ryska, R., Puškinová, M. Právo pro střední školy. Praha: Eduko, 2013. ISBN 978-80-87204-76-4 Bartoníčková, K. a kol. Občanský a společenskovědní základ. Brno: Computer Press, 2009. ISBN 978-80-251-2631-8 Emmert, F. a kol. Odmaturuj ze společenských věd . Brno: DIDAKTIS, 2004. ISBN 80-86285-68-5 Novotný, Z., Schelle, K., Tomancová, J. a kol. Právní nauka pro školy i praxi. Brno: Masarykova univerzita, 2000. ISBN 80-210-1118-1 Obr. 1: https://www.google.cz/ Všechny objekty použité k vytvoření prezentace jsou součástí SW Microsoft Office nebo jsou vlastní originální tvorbou autora.