Motivace ve výuce přírodopisu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Advertisements

Problémy spojené se zaváděním CLIL do škol:
PROJEKT EU „Kvalitní a efektivní výuka zdravotně postiženého žáka – základní krok do života“ CZ 1.07/1.2.33/ Číslo aktivity: 03 ČLOVĚK A PŘÍRODA.
Formy dějepisného vyučování Přednáška č. 7 ZS AR 2013/2014.
Regionální historie (dějiny) ve výuce dějepisu
Jak se uplatnit na trhu práce
Gymnázium, Český Krumlov, Chvalšinská 112
Příprava na hodinu dějepisu, organizace výuky dějepisu
Jak získat nadané žáky pro nové technologie Dora Kroisová 1.
VYUŽITÍ ICT PŘI TVORBĚ DUM
KKI/KPS1 Přednáška 2 Téma: Motivace.
Motivace ve vzdělávání dospělých Lektor: Mgr. Šárka Prachařová
ZŠ Vsetín, Sychrov 97 a projekt Heuréka! aneb podpora badatelských aktivit žáků ZŠ v přírodovědných předmětech Závěrečná konference Praha Jaroslava.
Možnosti vizualizace výuky
Aktivizující prvky při výuce F na ZŠ
Typologie vyučovacích hodin v ekonomickém vzdělávání, použitá kritéria a závěry pro zvyšování kvality výuky © prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Učivo o živé přírodě v přírodopise
Didaktické zásady výuky přírodopisu
Jak sestavit referát „Kuchařka“ pro žáky.
KKI/KPS1 Přednáška 2 Téma: Motivace.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
VYUČOVACÍ METODY V PŘÍRODOPISE
Reedukace SPU s využitím počítačů
Vyučovací metody Školní pedagogika 2013.
Vyučovací formy-výuka v bloku
2. B – Bi, Děj  Žáci plní jednotlivé povinné aktivity  Každý úkol je hodnocen body  Hodnocení splněných aktivit – přidělením kladných bodů  Nesplnění.
UČENÍ EVA JEŘÁBKOVÁ.
Didaktika přírodopisu 2 Mgr. Libuše VODOVÁ Katedra biologie PdF MU.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Didaktika geografie.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 7 Fyzikální učebnice
PaedDr. Eva Schneiderová NIDV. * Články * Aktuality aktuálních zpráv Aktuality * O nadání a nadaných – 12 článků O nadání a nadaných * Představujeme.
Motorické učení a jeho fáze Marie Blahutková. Motorické učení Proces získávání pohybových dovedností pomocí opakování Docilita – schopnost motorického.
 program „Začít spolu“ (Step by Step) je realizován ve více než 30 zemích  v ČR od 1994 v MŠ, 1996 v ZŠ  pedagogický přístup orientovaný na dítě 
Vzdělávací portál eKabinet.cz a digitální obsah pro střední školy Ing. Richard Valenta
Profese učitele z pohledu praxe střední školy (vážně i nevážně) Duben 2008.
MOTIVACE VE VYUČOVÁNÍ. MOTIVACE Základní pilíř úspěšnosti žáka Základní pilíř úspěšnosti žáka U každého jedince je motivujícím prvkem jiná skutečnost.
Didaktika TV Efektivita vyučovací jednotky Libor Bouda.
GJVJ Nižší gymnázium Prima - kvarta Hodinová dotace 2 hodiny týdně Seznámení s fyzikou, její uplatnění a význam Úvod do měření veličin, zpracování.
Formy dějepisného vyučování Přednáška č. 7 ZS AR 2014/2015.
Pedagogické zásady. 1. Zásada cílevědomosti Znamená: - jasně stanovit cíle - cíle zdůvodnit a motivovat - přiměřeně cíle objasnit - důležitá je i aktivní.
Didaktické pomůcky ve výuce Písemné a elektronické komunikace Mgr. Lucie Černohorská.
Psát není tak složité, aneb pojďte s námi tvořit Metodický portál.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Šachy do škol 2016/17.
ORGANIZAČNÍ FORMY VYUČOVÁNÍ
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Učivo o živé přírodě v přírodopise
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
TYPY VÝUKY výuka produkční výuka regulativní výuka heuristická
Didaktika přírodopisu 2 Pracovní list a jeho tvorba
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Rozhledna Marta Strnadová.
Současné pojetí školní TV, inovace ve vzdělávání
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Neživá příroda ve výuce přírodopisu
Téma 8. ORGANIZAČNÍ FORMY VYUČOVÁNÍ
Vývoj motýla Vnímání.
LYŽOVÁNÍ Jazyk a řeč.
Sociální čtení.
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
Při technické univerzitě v Liberci
Současné trendy důraz na kontinuitu předškolního a počátečního školního rozvoje teorie emergentního rozvoje gramotnosti předškolní období – diskuse o systematické.
Učivo o živé přírodě v přírodopise
kvalitní zákaznický servis
Ochrana životního prostředí
Kariérové poradenství a podnikavost
Dobroty z vajec podoblast.
Transkript prezentace:

Motivace ve výuce přírodopisu

Vhodná motivace má ve výuce zásadní význam: podporuje aktivní učení zvyšuje aktivitu žáků podporuje zájem o výukový předmět (přírodopis)

Jak žáky motivovat a podpořit tak jejich aktivitu? být důsledný (trvat na splnění každého zadaného úkolu, pokud ho žák nesplní-sankce) pochvala za práci navíc (pokud nad rámec zadaného úkolu splní žák něco navíc, měla by následovat pochvala, popř.odměna) dobrovolné úkoly-podněty pro žáky (krátké referáty, ukázky přírodnin, sbírky, články z periodik, jednoduché pomůcky – vždy oceníme) hravé formy při vyučování, opakování, procvičování učiva (doplňovačky,práce ve skupině, didaktické hry, atp.) pravidelné hodnocení žáků- oficiální (známkou) - slovní - pomocné body, známky důsledná diferenciace žáků – diferenciace žáků dle jejich možností, zadávání různých úkolů pro různé žáky, diferenciace v hodnocení (nelze chtít po všech všechno) umožnění žákům samostatně se slovně projevit – vlastní zkušenosti (kde byli, co zajímavého viděli na výletě, v TV, apod.) diskutujme se žáky – motivační rozhovor, zkušenosti žáků hodnoťme žáky – - chtějí si opravit špatnou známku (neúspěch)- chtějí dokázat, že už se to doučili - práce v hodině (kladně i záporně) - za přinesené pomůcky, ukázky, apod. - dobrovolná účast na soutěžích hodnoťme nejen teorii, ale i praktickou stránku věci (poznávání přírodnin, práce s laboratorní technikou, práce při exkurzi, vycházce, apod.) poznejme dokonale okolí své školy, regionu – seznamujme s ním žáky, informace o ZÚ, muzea, přírodovědné lokality (fotografie, video, vycházky…) vlastní nápady, jak žáky motivovat (využití aktivizačních forem výuky, podpora samostatné práce žáků, projektové vyučování, …)

PRÁCE S TALENTOVANÝMI ŽÁKY K motivaci patří také práce s talentovanými žáky PRÁCE S TALENTOVANÝMI ŽÁKY základ- vytvořit prostor pro rozvoj talentu zájmové útvary – nad rámec běžné výuky, orientace na to, co žáky zajímá (i užší specializace-botanika, paleontologie, terénní práce, apod.) přírodovědné soutěže – přírodovědné olympiády, soutěže pořádané muzeem, DDM, různými spolky, společnostmi, apod. kontakty na osoby, které žákům mohou poradit (odborníci v muzeích, na VŠ, apod.) prostor ve vlastních vyučovacích hodinách – referáty, ukázky fotografií, vlastní sbírky, apod.

Základem správné motivace žáků je vždy respektování aktuálních možností žáka a volba vhodných motivačních prostředků