„Kulhající ďábel“ Talleyrand.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Francouzská revoluce – od republiky k císařství
Advertisements

Jedinečný Ježíš Velikost člověka se dá určit podle toho, co za sebou zanechal a zda přivedl druhé k tomu, aby uvažovali nově, a dal impuls, který ho přetrval...
Malý velký muž Císař a válečník
Téma: Velká francouzská
Pád monarchie II ZZ. Osnova válka proti Francii uvěznění a sesazení krále vznik republiky Marseillaisa.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DEJEPIS_5 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Radka Vanišová.
Velká francouzská revoluce
Evropa za napoleonských válek
Móhandás Karamčand Gándhí
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DEJEPIS_7 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Radka.
Georges DANTON (26. října 1759 – 5. dubna 1794)
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Francie před revolucí Francie se již delší dobu potácela na pokraji státního bankrotu od zač. 80. let 18. stol. začaly být uskutečňovány reformy pro povzbuzení.
Vyvrcholení revoluce v noci z 9. na 10. srpna 1792 se v Paříži rozezvučely zvony na poplach - vypuklo povstání do čela povstání se postavil Georges Danton.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Autor: Mgr. Alena Jirsáková Datum: Ročník: 8. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_445.
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Velká francouzská revoluce
 Cíle dohodových spojenců  Zahájení, složení, rozdělení do skupin  Dva hlavní názory  Závěry Mírová konference v Paříži.
Napoleon Bonaparte ( ) Martina Hejretová 3.A.
Vyvrcholení revoluce - Jakobínská diktatura
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Napoleon Bonaparte - konzulát
Vítězství revoluce Ústavodárné národní shromáždění začalo plnit svůj program –zrušilo daňová privilegia –vyhlásilo rovnost občanů před zákonem –zrušilo.
KOMUNISTIČNÍ ODPŮRCI -
Osobnosti Charty 77 Václav Havel Petr Uhl Jiří Dientsbier Jiří Hájek.
Kníže Metternich Klemens Wenzel Nepomuk Lothar kníže Metternich-Winneburg-Ochsenhausen, vévoda z Portelly.
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
VÍDEŇSKÝ KONGRES září červen 1815.
Říjen 1814 – červen  Nejvýznamnější mocnosti, které se sešly ve Vídni, měly jednat o uspořádání Evropy po svržení Napoleona (a jeho intervenci.
Evropa od pádu Napoleona do revoluce roku 1848
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Napoleon Bonaparte (15.srpna května 1821)
Portréty literárních osobností světové literatury.
Napoleonské války.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_109 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Miluše Hnátová PředmětDějepis.
Velká Francouzská revoluce
Napoleon I..
8. ročník Novověk.
Myšlenky o přátelství. Člověk by chtěl být gigantem a je hovno kamaráde.
Napoleon Bonaparte - císařství
Tomáš Garrigue Masaryk
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS.
TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK Státník, politik, filozof a pedagog Vypracoval: Lukáš Horák IX.B.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Ing. Jaromír Šmíd Název : VY_32_INOVACE_08_Velká.
NAPOLEON BONAPARTE  vládne jako první konzul  má velké pravomoci: a)Výkonná moc b)jmenuje ministry c) zákonodárná moc – dohlížel i na schvalování zákonů.
O BDOBÍ RESTAURACE A ROVNOVÁHY SIL (1815 – 1847) Mgr. Vladimír Velešík.
Konec absolutismu ve Francii. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Konec.
Velká francouzská revoluce a napoleonské války Revoluce na konci 18.st. Z obyvatel – občané Změna v uspořádání státu i celé společnosti Zrušeno nevolnictví.
FRANCIE A RUSKO 2.POL. 19.STOLETÍ
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
REPUBLIKA, DIREKTORIUM
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Napoleon Bonaparte Andrea Hollyová.
Napoleon Bonaparte a napoleonské války
VY_32_INOVACE_04_Literatura 19. století Romantismus
OBDOBÍ PO TŘICETILETÉ VÁLCE DO FRANCOUZSKÉ REVOLUCE
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Název školy: ZŠ Průhonice
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Vídeňský kongres Svatá aliance
Vídeňský kongres 1814 –1815 Bláhová Simona, 4.B.
VY_32_INOVACE_196_REVOLUCE V RUSKU
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV
Vídeňský kongres Označení materiálu:
Francie v 1. polovině 17. století
Transkript prezentace:

„Kulhající ďábel“ Talleyrand

Charles Maurice de Talleyrand - Perigord 1754- 1838

Patrně nejznámější a nejúspěšnější státník a diplomat období Francouzské revoluce, napoleonských válek a Vídeňského kongresu. Dokázal každou situaci využít ve svůj prospěch. Byl velice spornou osobností.

Talleyrand se narodil 2.2.1754 v Paříži a studoval kněžský seminář Saint - Sulpice. Po jeho absolvování byl vysvěcen na kněze r.1779 a jeho první post církevní kariery byl opat v Saint -Denis. V roce 1788 se stal biskupem v Autun. Pro vadu dolní končetiny byl neschopný vojenské služby - nápadně kulhal a svým původem z vyšší, třebaže zchudlé šlechty zbyla mu k dosažení vysokých funkcí jen kariera duchovní. Během revoluce v roce 1789 ke třetímu stavu a reprezentoval jej na zasedání generálních stavů i v nově se tvořícím Národním shromáždění. Vztah k duchovenstu se výrazně přiostřil, když se Talleyrand vyslovil pro znárodnění církevního majetku a výtěžek této akce chtěl použít k zarovnání státních dluhů. Zákon navrhl tak , aby nepřišel o svůj osobní majetek.

V předvečer hrůzovlády v roce 1792 opustil předvídavě Francii, když za pomoci Dantona si opatřil výjezdní povolení, oficielně s diplomatickým posláním (to mu umožnilo později hladký návrat, jelikož na něho nepadl stín emigranta). roku 1796 se vrátil do Francie a byl direktoriem pod vedením Barrase jmenován občanem ministrem zahraničí V roce 1799, neboť nechtěl být spojován s direktoriem, které bylo dle jeho mínění odsouzeno ke krachu resignoval na funkci ministra zahraničí a připojil se k nové mladé síle - Napoleonovi Bonaparte, kterého podpořil při jeho převratu 9. listopadu 1799 a byl poté prvním konsulem jmenován opět ministrem zahraničí. S obrovskou předvídavostí, vida Napoleonovu říši na vrcholu svých možností, podal demisi ještě v roce 1807 a postupně se od Napoleona vzdaloval. V roce 1808 při setkání monarchů v Erfurtu pak tajně s carem Alexandrem Prvním uzavřel dohodu o spolupráci a od té doby Napoleona soustavně zrazoval. Po roce 1830 byl velvyslancem v Anglii a 1838 umírá.

Pravděpodobný otec malíře Eugena Delacroixe Zajímavosti: Pravděpodobný otec malíře Eugena Delacroixe Velmi uplatitelný Přizpůsobil se každému režimu

„Největší zlosyn vesmíru“ Řekli o něm: „Největší zlosyn vesmíru“ George Sand „ Kulhající ďábel“ Sacha Guiltry „Hromada hoven v hedvábných punčocháčích“ Napoleon Bonaparte

Nikdo se nemá ponižovat, to obstarají jeho přátelé. Citáty: Zdvořilost spočívá v tom, že dovolíme, aby nám to, co známe, vysvětlovali ti, kteří to neznají. Nikdo se nemá ponižovat, to obstarají jeho přátelé. Slova sou určena k tomu, aby ukryla pravé smýšlení. Je to víc než zločin - je to chyba! Řekne-li diplomat ano, myslí snad, řekne-li snad, má na mysli ne, řekne-li ne, pak to není žádný diplomat. Člověk musí mít budoucnost v mysli a minulost v aktech.

Jörg von Uthmann - Diplomaté Zdroje: www.wikipedia.org Jörg von Uthmann - Diplomaté