Působnosti a mezioborová spolupráce v rámci náhradní rodinné péče Mgr

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nové pohledy na péči o dítě a rodinu v Dětském centru Čtyřlístek
Advertisements

Zn. NÁHRADNÍ RODIČ CZ.1.04/5.1.01/ Jak aktivně nacházet náhradní rodiče P rofesionalizace procesů při výběru adeptů na nový typ zaměstnání.
Dítě nad 18 let s prodlouženou ÚV v prostředí ústavní výchovy v návaznosti na zákon 109/2002 Sb., v platném znění Workshop sociální pracovnice Skalský.
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANA DĚTÍ
Osvojení dítěte Mgr. Dana Ilíková
Nástroje územního plánování
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
Terénní sociální práce
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Sociálně právní ochrana dětí
Zásah do práva na ochranu osobnosti – domácí násilí Policie a institut vykázání © Vladimír Plecitý, 2011.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Sociálně právní ochrana dětí
Osvojení Pěstounská péče Svěření do péče fyzické osoby
Sociální patologie SCPT SCPA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Dětské centrum Brno příspěvková organizace Hlinky 132/136 Brno Voroněžská 5 Brno
Kapitoly z rodinného a trestního práva přednáška
Rodinné právo II Milana Reichlová.
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
Mgr. Roman Šebrle SOŠ sociální péče Ulrichova Kladno
Evidence obyvatel podle z.č. 133/2000 Sb., v plat. znění.
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
Náhradní rodinná péče -NRP
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Základy rodinného práva Sociálně-právní ochrana dětí
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ PŘEHLED, VÝZNAM, ÚČEL DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY © Zdeňka Králíčková, 2012.
Seminář pro ředitele dětských domovů Pozlovice,
Náhradní rodinná péče. Náhradní rodinná výchova  náhradní řešení krize přirozené rodiny  měla by sledovat primárně zájem dítěte  dle Úmluvy o právech.
Osvojení (adopce) Osvojením (adopcí) se rozumí právní jednání (právní akt), jímž 2 osoby spolu vstupují do poměru rodič-potomek.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_18.
Ústavní péče o děti. pokud se rodiče neumí, nechtějí či nemohou postarat z důvodů na straně dítěte (postižení, chování) dnes je snaha nechat dítě v rodině,
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Sociálně právní ochrana dětí Historický vývoj SPO (chudinská péče, sirotčí pokladny, okresní komise pro péči o mládež …) Současná úprava – zákon č. 359/1999.
Sociálně právní ochrana dětí Úvod do SP ZS 2015 M. Vorlová Úvod do SP ZS 2015 M. Vorlová.
Prevence jako strategie přístupu k ohroženým dětem a rodinám z pohledu novely zákona o sociálně-právní ochraně Praha Říjen 2011 Verze: _FV Mgr.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Pěstounská péče na přechodnou dobu Mgr. Kateřina Majerová.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
OB 21 – OBN NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE. ÚKOL ● ZKUSTE VLASTNÍMI SLOVY VYSVĚTLIT POJEM NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
MUDr. František Schneiberg
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
Intervence u dětí v riziku PCH, dětí s PCH - ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV) Věra Linhartová, jaro 2012.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-02
Novela zákona o místních poplatcích
Je určena pro děti, které nemají ve své rodině dobrou péči a výchovu.
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_01_Náhradní rodinná péče
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
PROCES ZPROSTŘEDKOVÁNÍ NÁHRADNÍ RODINNÉ PÉČE
Informace k povinnému předškolnímu vzdělávání Mgr. et Mgr
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Vrchní vodoprávní dozor rok 2016
Novinky v předškolním vzdělávání
Sociální práce s rodinou 9
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Práva a povinnosti pěstounů, dohody o výkonu PP
18 let zkušeností s mezinárodním osvojením
Osvojitelnost dítěte v agendě mezinárodního osvojení Mikulov, 15. –16
Náhradní rodinná péče v Moravskoslezském kraji
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Transkript prezentace:

Působnosti a mezioborová spolupráce v rámci náhradní rodinné péče Mgr Působnosti a mezioborová spolupráce v rámci náhradní rodinné péče Mgr. Lucie Nováková tel.: 595 622 651 e-mail: lucie.novakova@kr-moravskoslezsky.cz Mgr. Jana Bolečková oddělení sociálních služeb odboru sociálních věcí

Spolupráce dětských domovů a orgánu sociálně-právní ochrany dětí Přijetí dítěte do zařízení ústavní výchova, § 46 z. o rodině § 28 z. o SPOD – sjednání přijetí dítěte do zařízení (doby a místa), vyzvání rodičů n. jiných FO odpovědných za výchovu dítěte k předání dítěte. Pokud se rodiče rozhodnutí soudu nepodrobí, podá OSPOD soudu na výkon rozhodnutí a postup při výkonu soudních rozhodnutí o výchově nezletilých dětí pak upravuje Instrukce MS, MV, MZ, MŠMT a MPSV ze dne 5. 4. 2007

Sledování výkonu ústavní výchovy návštěvy sociálních pracovníků v dětských domovech nejméně jednou za 3 měsíce (taktéž povinnost jednou za 3 měsíce navštívit rodiče) je oprávněn hovořit s dítětem bez přítomnosti dalších osob, nahlédnout do spisové dokumentace dítěte, získávat informace o dítěti dítě může navštívit také zaměstnanec kraje nebo MPSV nejedná se o zasahování do odborné zdravotní, výchovné a jiné péče poskytované dítěti, ale sleduje se vývoj dítěte, ověřuje se, zda trvají důvody pro ÚV, zda jsou respektována práva dítěte. Návštěvu provádějí zaměstnanci obecního úřadu ORP dle trvalého pobytu dítěte – výjimečně dožádání -povoluje KÚ po konzultaci s MPSV

Pobyt dítěte mimo ústav dle § 30 z. o SPOD Ředitel povolí dítěti umístěném na základě rozhodnutí soudu nebo na základě předběžného opatření pobyt mimo ústav u fyzické osoby jen se souhlasem ORP příslušného dle trvalého místa pobytu dítěte (s určením osob, místa, délky pobytu) Výměna informací OSPOD na žádost uvede zařízení informace o poměrech v rodině dítěte a o případném postupu zprostředkování NRP koresponduje s povinnostmi ředitele zařízení dle § 24 zákona o výkonu ÚV dle § 53 bezplatné sdělování údajů potřebných pro SPOD zástupci dětských domovů mohou být členy komisí pro SPOD zástupci dětských domovů jsou přizýváni k jednání poradního sboru

Zprostředkování náhradní rodinné péče krajským úřadem se řídí § 24 zákona o SPOD: (1) Pro účely zprostředkování osvojení nebo pěstounské péče vyhledává krajský úřad pro děti vedené v evidenci tohoto krajského úřadu žadatele z evidence žadatelů vedené tímto krajským úřadem a z evidence žadatelů vedené ministerstvem. Krajský úřad při zprostředkování osvojení nebo pěstounské péče přihlíží k doporučení poradního sboru uvedeného v § 38a. (2) Zjistí-li krajský úřad, že v evidenci žadatelů, kterou vede, nebo v evidenci žadatelů, kterou vede ministerstvo, je zařazen žadatel vhodný stát se osvojitelem nebo pěstounem dítěte, které je v evidenci dětí vedené tímto krajským úřadem, oznámí písemně tuto skutečnost neprodleně a) žadateli, b) zřizovateli zařízení pro výkon pěstounské péče, jde-li o žadatele uvedeného v § 21 odst. 5 písm. j), c) ministerstvu, jde-li o žadatele vedeného v evidenci žadatelů ministerstva, d) Úřadu, jde-li o žadatele, který je i v evidenci vedené Úřadem, e) obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností.

(3) Na základě písemného oznámení krajského úřadu podle odstavce 2 písm. a) má žadatel právo seznámit se s dítětem a ten, u něhož se dítě nachází, je povinen toto seznámení umožnit. Žadatel má možnost seznámit se s dítětem a podat žádost o svěření dítěte do péče budoucích osvojitelů nebo do péče budoucích pěstounů nejpozději do 30 dnů ode dne, kdy mu bylo doručeno písemné oznámení krajského úřadu podle odstavce 2.

Jednání poradního sboru: Podle § 38a odst. 1) zákona o SPOD hejtman kraje zřizuje pro účely zprostředkování osvojení nebo pěstounské péče jako zvláštní orgán kraje 39a) poradní sbor. Poradní sbor doporučuje pro určité dítě vedené v evidenci krajského úřadu podle § 22 odst. 2 vhodné žadatele vedené krajským úřadem nebo ministerstvem v evidenci žadatelů. Podle § 38a odst. 3) zákona o SPOD poradní sbor tvoří odborníci působící v oblasti sociálně-právní ochrany. Zejména jde o odborníky z oboru pediatrie, psychologie, pedagogiky, zástupce školských, zdravotnických nebo sociálních zařízení pro výkon ústavní výchovy, zaměstnance krajského úřadu a obecního úřadu obcí s rozšířenou působností zařazené na úseku sociálně-právní ochrany. Poradní sbor má nejméně 5 členů.

Spisová dokumentace dítěte k zařazení do evidence dětí vhodných do náhradní rodinné péče: Řídí se § 21 zákonem č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákona o SPOD“) - mj. součástí spisu je i zpráva o vývoji dítěte, kterou má sociální pracovník právo si dle § 53 zákona o SPOD vyžádat a dotčené právnické a fyzické osoby jsou povinny bezplatně tyto údaje k dítěti sdělit - obsah zprávy o vývoji dítěte by měl vycházet z metodického doporučení KÚ MSK, odboru sociálních věcí

Spolupráce OSPOD s dětským domovem v rámci náhradní rodinné péče (dále „NRP“): Za nejdůležitější lze s ohledem na spolupráci považovat § 29 odst. 6 písm. c) zákona o SPOD, tj. oznamovat neprodleně obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností děti, které přicházejí v úvahu jako vhodné k osvojení nebo ke svěření do pěstounské péče. Účastnit se jako osoba přizvaná jednání poradního sboru Ředitel zařízení je mj. dle zákona č. 109/2002 Sb., o výkonu ústavní nebo ochranné výchovy povinen podle § 24 odst. 1: - oznámit neprodleně orgánu sociálně-právní ochrany dětí jméno a příjmení dítěte, jsou-li splněny podmínky pro jeho osvojení nebo pěstounskou péči, - předat dítě podle rozhodnutí orgánu sociálně-právní ochrany dětí do péče budoucího osvojitele nebo pěstouna, - předběžně projednat postup podle písmen c) až e) s příslušným orgánem sociálně-právní ochrany dětí, zákonnými zástupci dítěte, případně jinými osobami odpovědnými za výchovu.

Příbuzenská pěstounská péče, péče jiné fyzické osoby § 45 odst. 1 zákona č. 94/1963 Sb., o rodině, ve znění pozdějších předpisů, tj. vyžaduje-li to zájem dítěte, může soud svěřit dítě do výchovy jiné fyzické osoby než rodiče, jestliže tato osoba poskytuje záruku jeho řádné výchovy a se svěřením dítěte souhlasí. Při výběru vhodné osoby dá soud přednost zpravidla příbuznému dítěte. § 45a odst. 1) zákona o rodině, tj. soud může svěřit dítě do pěstounské péče fyzické osobě (dále jen "pěstoun"), jestliže zájem dítěte vyžaduje svěření do takové péče a osoba pěstouna poskytuje záruku řádné výchovy dítěte.

MOŽNOSTI PŘI PRÁCI S DĚTMI S NAŘÍZENOU ÚSTAVNÍ VÝCHOVOU Sociálně-terapeutické příběhy „Šiška pro štěstí“ – terapeutický příběh vzniklý poprvé v českém prostředí, autorkou je Julie Farnam (sociální pracovnice a rodinná terapeutka z amerického Oregonu) Využití terapeutických příběhů lze i při sociální práci s traumatizovanými dětmi (např. u dětí s nařízenou ústavní výchovou) Odkaz: http://www.vzd.cz/sites/default/files/Siska_pro_stesti.pdf

DĚKUJEME ZA POZORNOST