školitel: RNDr. Roman Fuchs, CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IV. Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů
Advertisements

Bažant obecný (Phasianus colchicus)
Jak se přiblížit k dětem psychologické poznatky ve výchově.
Honza Martinek 3.A Lyska černá.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Konflikty a vnitrodruhový boj. Konflikt = působení dvou nebo více protikladných „sil“, projevů chování Agonistické chování = agresivní –Mezi dvěma jedinci.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Jestřáb lesní Accipiter gentilis
VOLAVKA POPELAVÁ JITKA SVIČARSKÁ A.3.
Pica pica Straka obecná.
Chov ptáků Pozor, přistávám! Kde jsi zase lítal?!.
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_42_INOVACE_matematika_15 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Autor Bc. Ivana Kotková.
25. října 2004Statistika (D360P03Z) 4. předn.1 Statistika (D360P03Z) akademický rok 2004/2005 doc. RNDr. Karel Zvára, CSc. KPMS MFF UK
Hra na zapamatování Informace o hře Vytvořil: Jakub Hrubý 6.A
Tučňák brýlový Tučňáci
Fakulty informatiky a statistiky
8. listopadu 2004Statistika (D360P03Z) 6. předn.1 chování výběrového průměru nechť X 1, X 2,…,X n jsou nezávislé náhodné veličiny s libovolným rozdělením.
Makroekonomie I ( Cvičení 13 – Mezinárodní obchod a obchodní politika)
Tučňáci Katka Krejsová.
Kopřivka obecná (Anas strepera)
PHDR.HANA PAZLAROVÁ, PH.D Rizikové skupiny 6. Opakování Jaká jsou tři hlavní období vývoje kriminologie? Jmenujte některé kriminologické teorie.
Význam barvy v reakci ptačího predátora na aposematickou kořist Alena Cibulková školitel: Petr Veselý.
Strnad, Němec, Holečková, Reznerová, Falkenauerová, Součková, Poláková, Fuchs.
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE AUTOEVALUACE SLUŽEB ICT listopad 2006 (c) Radek Maca.
Infanticida Zabíjení mláďat téhož druhu
Jak ptáci hodnotí riziko predace v zimních potravních experimentech Kateřina Tvardíková školitel: RNDr. Roman Fuchs, CSc.
Jak efektivně komunikovat s klientem?
Interpretace výsledků modelových výpočtů
Ptáci.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
CHOVÁNÍ PTÁKŮ Schopnost letu, stálá tělesná teplota a vejcorodost umožňují ptákům velké rozšířění= od tropů po polární oblasti (nejvíce jižní Amerika,
PTÁCI 3. a 4.ročník.
Sluka Scolopax rusticola Štěpánka Pechmanová 3.A.
Vliv vzoru na reakci ptačího predátora na chráněnou aposematickou kořist Dana Luhanová Školitel: Petr Veselý.
Tučňák císařský Vypracoval: Petr Skrutek
Analýza variance (ANOVA).
ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA.
Ptáci okrasných zahrad a parků 1
Jak bych vyučoval o krkavcovitých ptácích
Antipredační chování ťuhýka obecného (Lanius collurio) Anna Falkenauerová Školitel: RNDr. Roman Fuchs, CsC.
Mašek P., Tvardíková K., Bažant M., Fuchs R.
Ptáci okraje lesa křovin otevřené krajiny.
Tetřev Hlušec Radmila Sikytová. Vzhled Hmotnost:1-1,5kg Rozměry:až 60cm Patří k největším kurovitým ptákům u nás.JE TO OHROŽENÝ DRUH,JE OTO HRABAVÝ DRUH,KTERÝ.
Majkl maká, Štetke školí. Takže … Knight a Temple (1986) - nebráněná hnízda jsou častěji zničená Tryjanowski et al. (2000) - 46 % ztrát způsobeno.
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Ptáci sadů a ovocných zahrad (2)
Majkl maká, Štetke školí. Takže … Knight a Temple (1986) - nebráněná hnízda jsou častěji zničená Tryjanowski et al. (2000) - 46 % ztrát způsobeno predací.
Ptáci – rozmnožování,hnízdění
Obratlovci Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
Ptáci v sadech a ovocných zahradách.
Metodický a supervizní seminář k praxi IV. 15. února 2011.
Faktory ovlivňující přechod žáků 5. ročníků na víceleté gymnázium Poznatky z longitudinálního výzkumu CLoSE Jana Straková, David Greger.
Úvod do problematiky, definice základních pojmů 1. přednáška.
Měření v sociálních vědách „Měřit všechno, co je měřitelné, a snažit se učitnit měřitelným vše, co dosud měřitelné není“. (Galileo Galilei)
3. SKUPINA 3. SKUPINA. KDE ŽIJÍ? Vrabci žijí v Euroasii a byli převezeni i do Ameriky, jižní Afriky, Austrálie a na Nový Zéland. Vrabec polní vyhledává.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
PTÁCI 6. ročník ZŠ Londýnská.
Tučňák patagonský Vypracoval: Martin Půr
Třída: Ptáci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Autor: Mgr. Vladislava Slepičková
Veverka obecná Sciurus vulgaris.
Etologie ptáků.
Ptáci okraje lesa, křovin a otevřené krajiny
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Veverka známá - neznámá
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Kukačka obecná Cuculus canorus.
Rozmnožování a chování ptáků
PTÁCI OTEVŘENÉ KRAJINY
Transkript prezentace:

školitel: RNDr. Roman Fuchs, CSc. ANTIPREDAČNÍ CHOVÁNÍ ŤUHÝKA OBECNÉHO pracant: Michal Němec školitel: RNDr. Roman Fuchs, CSc.

Ťuhýk obecný (Lanius collurio) Zdatný pěvec, o něco větší než vrabec. Pro studium antipredačního chování vhodný druh, jelikož: - je dosti agresivní a silný - v terénu je dobře patrný - své potomstvo brání „ochotně“

Mobbing Ťuhýčí dilemata Ptačí potomstvo na hnízdě je zranitelné. Ztráty jsou vysoké (až 40 % neúspěšných hnízdních pokusů). Predace způsobuje téměř polovinu (46 %) neúspěchů. Specifická forma antipredačního chování - pokus o zahnání predátora. Jedna z mála možností jak zachránit mláďata před predací. Ťuhýčí dilemata 1. Mám ho zkusit zahnat nebo raději neupozorňovat na hnízdo? 2. Mám riskovat život, pro tahle vajíčka, nebo si s manželkou uděláme nový? 3. Budeme se prát oba, nebo jeden z nás zůstane u dětí?

Cíle práce Hledáme odpovědi na tyto otázky: Variabilita mobbingu vůči různým predátorům je málo prozkoumána. Hledáme odpovědi na tyto otázky: 1. Jak ovlivňuje intenzitu reakce nebezpečnost predátora pro mláďata? 2. Jak ovlivňuje intenzitu reakce nebezpečnost predátora pro dospělé? 3. Jak se mění intenzita reakce v průběhu hnízdění? 4. Jak se liší reakce samce a samice? 5. Existují regionální rozdíly v závislosti na výskytu predátorů?

Čím jsem ťuhýky trápil

Metodika 1. Asi 30 m od hnízda se nainstalovala videokamera na stativ. 2. Těsně k hnízdu se umístila atrapa predátora. 3. Reakce ťuhýků byly po 20 minut natáčeny na video. 4. Ťuhýci hodinu odpočívali a pak dostali další atrapu.

Hlavní typy pohybů Přelet Nálet Mimo atrapu Nad atrapou Bez kontaktu S kontaktem

Materiál 13 jedinců ze 7 hnízd (6 párů a 1 solitérní samec) Je to málo, protože: - Sezóna se nepovedla vlhko a zima. - Minimálně dalších 12 hnízd bylo vypredováno nebo opuštěno. Nelze plně aplikovat statistiku, trendy jsou však většinou zřejmé. Mám možnost porovnat své křehké výsledky s dalšími 27 hnízdy v třísezónové práci (Strnad, 2004).

Výsledky

Výskyt aktivního mobbingu Ťuhýci volili mezi dvěma alternativními strategiemi - zůstali pasivní a snažili se neupozornit na hnízdo - využili aktivní mobbing Aktivní mobbing provozovali jen ťuhýci s mláďaty Hnízda s vejci: 2 páry (4 jedinci), ani jeden nenapadl žádnou atrapu Hnízda s mláďaty: 4 páry (8 jedinců), každý napadl alespoň jednu atrapu

Na jednotlivé atrapy zaútočil různý počet ťuhýků

Intenzita aktivního mobbingu Intenzita mobbingu dělí atrapy do tří skupin, samci útočí na většinu atrap intenzivněji než samice

Jednotliví ťuhýci útočí s velmi proměnlivou intenzitou

Nejmíň si ťuhýci troufnou riskovat při útoku na krahujce – podíl náletů s kontaktem

Ochotu riskovat ovlivňuje druh predátora a individualita Nálet s kontaktem/bez kontaktu (1/0), binomická distribuce, link function logit p Intercept Hnízdo 0,000000 Atrapa Pohlaví 0,009296 Hnízdo*Atrapa Hnízdo*Pohlaví 0,017013 Atrapa*Pohlaví 0,022100 Hnízdo*Atrapa*Pohlaví 0,277735 Je to ale velmi předběžný závěr

Nejvěrohodněji asi popisuje individuální variabilitu chování ordinační analýza

Samci x Samice Mezi samicemi nenajdeme extrémní bijce Agresivní samci se dávají dohromady s agresivními samicemi

Závěry 1. Ťuhýci především volí mezi pokusem odehnat predátora a snahou neupozorňovat na hnízdo. 2. Výskyt a intenzita aktivního mobbingu rozdělily predátory do tří skupin: PO + SO  silná odezva KR + KA  slabší odezva ST + HO  žádná odezva Krahujec: Hodnocen jako velmi nebezpečný pro dospělce i mláďata. Málo intenzivní aktivní mobbing. Poštolka, sojka: Hodnoceny jako málo nebezpečné pro dospělce ale velmi nebezpečné pro mláďata. Intenzivní aktivní mobbing. Kalous: Hodnocen jako málo nebezpečný pro dospělce i mláďata. Straka: Hodnocena jako predátor, u něhož je aktivní mobbing neefektivní. Žádný aktivní mobbing. 3. Budoucí téma: individuální variabilita

Ťuhýkům zdar!