Druhy počítačů Osobní počítače Pracovní stanice Superpočítače

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PEVNÝ DISK POČÍTAČE.
Advertisements

POČÍTAČ.
Hardware- počítačové komponenty
HARDWARE 1. část.
Identifikátor materiálu: EU
Vytvořil: Petrásek Jan
Počítačová skříň Základní deska Procesor Operační paměť Zdroj napětí
Základní pojmy ( HW, SW, data, Bit a Byte)
Paměti Karel Brambora Martin Císař.
Základy IT Tomáš Sládek
HARDWAROVÉ POŽADAVKY NA MULTIMEDIÁLNÍ POČÍTAČ
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
Martin Holý.  Druhá světová válka  První generace (1945 – 1951)  Elektronky, relé = drahé, pomalé  Druhá generace ( )  Tranzistory = zmenšování.
PC komponenty.
Sběrnice.
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
Informatika 1_6 6. Týden 11. A 12. hodina.
Blokové schéma PC a jeho hardwarová realizace
ZÁKLADNÍ DESKA MOTHERBOARD
Sběrnice I. Sběrnice v počítačích. Sběrnice I. Sběrnice v počítačích.
Sběrnice = soustava vodičů, která umožňuje přenos signálů mezi jednotlivými částmi počítače. Přenáší data a zajišťuje komunikaci.
Druhy Počítačů.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Referát č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními)
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A16 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Základní části počítače
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Hardware Vypracoval: Patrik Bejček.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Sběrnice Obr. 1.
Identifikátor materiálu: EU
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
HARDWARE.
Opakování hardware a software.
Výrok „Já bych všechny ty internety a počítače zakázala.“
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Hardware 2.
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
Filip Fiala, 4.C.  Základní deska  Procesor  Paměťové karty  Grafické karty  Pevný disk.
Hardware.
Architektura počítače
Pevný disk (HDD - Hard Disk Drive)
Hardware osobních počítačů
Univerzita třetího věku kurz Znalci Hardware 1.
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Základní pojmy v informatice Bohumil Bareš. Základní pojmy Data – soubory, jiný výraz pro „informace“, jsou to údaje, které vypovídají o světě, mohou.
Univerzita třetího věku kurz ECDL
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Hardware - komponenty (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Principy funkce počítače (4). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_01.
Operační systém (OS) Základní funkce operačního systému: – Zajištění komunikace s okolím. – Řízení a zpracování programů. – Údržba informací na externích.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Software,hardware,data,biti a bajty.  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost.
SKLADBA PC 15 EU OP VK VYT 2.14 TEST 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
Základní desky Marek Kougl 1.L.
PC základní jednotka.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vnitřek skříně počítače
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Informatika pro 5. ročník Úvod do světa počítačů - Hardware.
Transkript prezentace:

Druhy počítačů Osobní počítače Pracovní stanice Superpočítače počítač Deep Blue pro hraní šachů Modelování jaderných výbuchů, předpovídání počasí Superpočítač Roadrunner - (1 105 bil. operací za sekundu) http://www.zaparit.cz/magazin/i796-10-nejvykonnejsich-pocitacu-světa;http://www.ceskapozice.cz/domov/veda-vzdelavani/cina-trumfla-americany-ma-nejvykonnejsi-superpocitac

Základní pojmy Program: Operační systém: Aplikace: Posloupnost příkazů Program, který zajišťuje komunikaci mezi hardwarem počítače a komunikaci mezi počítačem a uživatelem. Aplikace: Program, který využívá služeb operačního systému

Operační systém základní programový prostředek zabezpečuje obsluhu periferií uživatelů úloh požadavky na operační systém více úloh více uživatelů bezpečnost uživatelů, dat, úloh síťová podpora - sdílení zařízeni jakou jsou disky, tiskárny, CPU

Operační systém Existuje několik rodin počítačů, z nichž nejrozšířenější v Evropě je rodina PC. V Americe například počítače rodiny Macintosh. Z tohoto důvodu můžeme rozdělit operační systémy na: PC kompatibilní PC nekompatibilní

Operační systém Samotná rodina počítačů PC prošla dlouhým vývojem a postupně se vylepšovaly jejich komponenty jako je sběrnice procesor atd.. Z tohoto hlediska můžeme dělit operační systémy pro počítače PC na: 16-bitové operační systémy (DOS, Windows 3.1 atd.) 32-bitové operační systémy (Windows 95,98, Windows NT atd.) 64-bitové operační systémy (WXP 64 Edition, WVista, W7)

Program, aplikace Program je posloupnost příkazů. Aplikace je program, který využívá služeb operačního systému. To znamená, že některé části operačního systému potřebuje k vlastní existenci. Operační systém je dodáván výrobcem, který většinou dodává i další tzv. rozšiřitelné komponenty (aplikace dodávané k operačnímu systému samotným výrobcem). Proto se mluví někdy o jádru operačního systému, to jsou základní programy potřebné pro chod počítače a rozšiřitelných komponentech, které není nutné instalovat, ale mnohdy ulehčují práci např. při údržbě disků.

Popis základních částí počítače Základní deska – základní část PC, na kterou se umísťují další komponenty PC (CPU,RAM,HDD,…), které jsou spolu spojeny sběrnici FSB (Front Side Bus). Na MB jsou další typy sběrnic PCI, AGP, AMR .. Procesor – „srdce počítače“, provádí všechny výpočty, porovnávání. RAM – operační paměť, jsou v ní umístěna data, se kterými se aktuálně pracuje (spuštěné programy, otevřené dokumenty), tzv. dynamická paměť Grafická karta – slouží k zobrazování dat na monitor počítače, obsahuje vlastní procesor a paměť RAM. Konvertuje digitální signál na analogový při používání CRT monitorů.

Popis základních částí počítače Pevné disky – slouží k ukládání dat a jejich trvalému uchování, tzv. statická paměť. Existují dvě základní rozhraní IDE a SCSI. HDD se skládá z jednotlivých ploten, které jsou vyrobeny z feromagnetického materiálu. Plotny se dále rozdělují na válce. Válce se skládají jednotlivých sektorů. Jedná se o nejmenší adresovatelnou část disku. Do těchto sektorů se ukládají data.

Popis základních částí počítače FDD – disketová mechanika, velikosti 720KB; 1,44MB; 2,88MB. A-drive – disketová mechanika s velikosti 120MB, zpětně kompatibilní s FDD o velikosti 1,44MB (lze použít diskety o velikosti 1,44MB v A-drivu). Další přenosná média …

ROZDĚLENÍ PAMĚTI POČÍTAČE ROM (Read Only Memory) je zde uložen BIOS pomalý přístup určena pouze pro čtení RAM (Random Access Memory) operační paměť rychlý přístup není stálá

BIOS provádí: úvodní test počítače umožňuje nastavit základní parametry počítače zavádí operační systém poskytuje operačnímu systému prostředky pro realizaci víceúlohového prostředí

Základní pojmy Bit (nejmenší jednotka informace) x byte (zákl. jednotka množství dat), nibble Hz - frekvence Mb/s – přenosová rychlost