BYLINY A KEŘE LESA 2.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Léčivé rostliny na Vysočině
Advertisements

Luční traviny a rostliny
Vědecké rodové jméno Aquilegia se odvozuje od latinského „aquila“ = orel a v některých národních jazycích je také podle orla pojmenován. Stejně pravděpodobný.
VY_32_INOVACE_ 11_ Rozmanitost přírody Ovoce (SADA ČÍSLO 2)
Čeleď: Lnovité Linaceae M. Brodská.
Lucie Vidličková Oktáva, 2007/2008
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Lilkovité.
Keře a jejich plody.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: PRYŠCOVITÉ, RŮŽOVITÉ
Břízovité (správné zbarvení pro dvouděložné r.)
Kakostovité (Geraniaceae)
Růžovité.
BYLINY A KEŘE LESA 14..
Znaky krytosemenných rostlin
Jetel Luční (Trifolium pratense )
Rostliny rybníka a jeho okolí 2
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: ŠÁCHOROVITÉ
Konvalinka vonná.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: BRUSNICOVITÉ, HRUŠTIČKOVITÉ Autor modulu: Ing. Radim Církva.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: PUPALKOVITÉ, ŠŤAVELOVITÉ, NETÝKAVKOVITÉ
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: LILIOVITÉ
Rulík zlomocný v listnatých, smíšených i jehličnatých lesích.
Dřišťálovité-Berberidaceae
KONVALINKOVITÉ CONVALLARIACEAE. zpravidla vytrvalé byliny s oddenky nebo hlízami oboupohlavné květy většinou v květenstvích plodem většinou bobule, vzácně.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: HVOZDÍKOVITÉ, TŘEZALKOVITÉ, VIOLKOVITÉ
LOMIKAMENOVITÉ Saxifragaceae. jednoleté nebo vytrvalé byliny a keře listy jsou střídavé nebo vstřícné, s palisty nebo bez nich, velice variabilní tvar.
Autor modulu: Ing. Radim Církva
Autor: Mgr. Hana Baroušová
PLAMÉNEK (clematis) PLAMÉNEK (clematis)  Clematis, rod dvouděložných rostlin z čeledi pryskyřníkovitých.
TLUSTICOVITÉ (Crassulaceae)
LISTNATÉ STROMY A KEŘE V OKOLÍ ŠKOLY
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Autor výukového materiálu: Mgr. Radka Hatáková Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výukového materiálu:Říjen 2012 Číslo.
U lidských obydlí – rostliny
Na louce Dřeviny a byliny.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: BRUKVOVITÉ, VŘESOVCOVITÉ
Konopovité rostliny Cannabaceae.
Pitrunová Martina- úprava , text Honziková Viktorie- obrázky , text
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Vypracoval: Antonín Jiříček - text Martin Kelar - obrázky, text
Miříkovité Čeleď: (Apiaceae)
Vypracovali: Šiklová Sabina – úprava. Martinková Kristýna – informace.
Vstavačovité Rostliny.
Pryskyřníkovité a růžovité
Jedovaté rostliny.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Lilkovité (Solanaceae) Jakub Lefner Michael Šnajdr Jakub Pilař.
Rákos má podzemní až 4 m dlouhé oddenky, z nichž vyrůstají silná vzpřímená stébla s až 50 cm dlouhými listy. Rákos obecný je velmi statná vytrvalá.
Hvozdíkovité (Caryophyllaceae) č ele ď : Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
R ŮŽOVITÉ ROSTLINY Daniel Aschermann David Ondroušek Tomáš Kudrna.
Drobné ovoce na zahradě Autor: Mgr. Dagmar Jánová Datum: Základní škola a Praktická škola Velké Meziříčí, Poštovní 1663/3, Velké Meziříčí.
RŮŽOVITÉ Myroslava Palinkash Valerie Sobková Jakub Hrbáč.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Lenka Hrnčířová VY_52_INOVACE_34_Přírodopis 7.ročník_Růžovité Téma: Růžovité CZ.1.07/1.4.00/ Vytvořeno: březen 2012.
Tematický okruh: BIOLOGIE ROSTLIN Název učiva: OVOCNÉ STROMY A KEŘE
DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE
Miříkovité Čeleď: (Apiaceae)
Leknínovité (Nymphaeaceae)
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_65_PRV1
Šáchorovité (Cyperaceae)
Drobné ovoce.
Chráněné rostliny na Slovácku
Hvozdíkovité (Caryophyllaceae)
Leknínovité (Nymphaeaceae)
VY_32_INOVACE_17_PŘV_BYLINY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Perokresba podle předlohy, 7. ročník
Liliaceae Kateřina Nováková 5A8. Rostlinný orgán k udržení: cibule/ oddenek/ hlíza Listy: jednoduché, okrouhlé → čárkovité obloukovitá/ souběžná žilnatina.
Transkript prezentace:

BYLINY A KEŘE LESA 2

Další lesní byliny:

Jahodník obecný

Jahodník obecný je vytrvalá bylina trojčetné listy jsou dlouze řapíkaté bílé květy jsou v květenství kvete od dubna do září nepravé plody jsou sladké, červené jahody, jde o souplodí nažek na zdužnatělém květním lůžku

Pomněnka lesní

Pomněnka lesní je dvouletá i víceletá bylina lodyhy jsou hustě chlupaté drobné, blankytně modré kvítky skládají květenství koruna květu je zpočátku růžová, někdy bílá, později blankytně modrá, se žlutým středem kvete od května do září pěstuje se také v mnoha zahradních odrůdách

rostliny s dřevitým stonkem, větvícím se nad zemí (nemají kmen) KEŘE lesa rostliny s dřevitým stonkem, větvícím se nad zemí (nemají kmen)

Bez černý

Bez černý je listnatý keř Listy jsou složené ze 3 až 7 lístků. Květy se sdružují do bohatých květenství až nepříjemně vonících krémově bílých květů. Plody, tzv. bezinky, jsou černé šťavnaté peckovice. Dozrávají koncem srpna a slétají se na ně ptáci. Má široké využití v léčitelství. Čerstvé plody jsou mírně jedovaté, tepelnou úpravou a sušením se tato vlastnost ztrácí. Listy a kůra jsou jedovaté. Bez je kromě horských oblastí hojně rozšířen v celé České republice.

Bez hroznatý

Bez hroznatý, nebo také bez červený je keř. Listy jsou složené ze 3 až 7 lístků. Drobné žlutavě zelené květy jsou uspořádány v hustých květenstvích. Plodem jsou za zralosti výrazně červené kulaté peckovice. V ČR se vyskytuje dost hojně od pahorkatin po horské oblasti, v nížinách je vzácný nebo chybí. Je považován za mírně jedovatou rostlinu.

Ostružiník maliník

Ostružiník maliník je keř. Listy jsou složené z 3 -7 lístků. Bílé květy skládají květenství. Nepravým plodem je malina, což je souplodí drobných peckovic. Hojně se pěstuje v zahradách v celé řadě forem jako ovocný keř.

Ostružiník křovitý

Ostružiník křovitý je keř. Stonky jsou porostlé tvrdými, špičatými ostny. Listy jsou složené z 3 – 5 lístků. Bílé nebo růžové květy skládají květenství. Nepravé plody – ostružiny - jsou souplodím malých, kulatých, černých peckoviček Ostružina se na rozdíl od maliny odděluje od kalicha i s lůžkem. Dozrávají později než maliny. Na zahradách se často pěstují různé velkoplodé a beztrnné odrůdy.

Brusnice borůvka

Brusnice borůvka je hustě rozvětvený nízký keřík. Květ má bělozelenou nebo narůžovělou baňkovitou korunu. Plodem jsou černomodré bobule s množstvím drobných semen, zvané borůvky. Borůvky vzhledem k obsahu zdraví prospěšných látek patří k našemu nejcennějšímu ovoci. Brusnice borůvka tvoří ve vlhkých horských lesích často velmi souvislé porosty.

Brusnice borůvka - květ

Vřes obecný

Vřes obecný je vždyzelený keřík. Listy jsou drobné, úzké až čárkovité . Drobné růžovo-fialové (zřídka bílé) květy jsou nahloučené do květenství. Rostlina kvete od července až do října. Je slabě jedovatý.

byliny a keře lesa Lesní byliny (mají dužnatý stonek): jahodník obecný, pomněnka lesní Lesní keře - mají dřevnatý stonek větvící se nad zemí: bez černý, bez hroznatý, maliník, ostružiník, borůvka, vřes

Opakování: 1) Vysvětli rozdíl mezi bylinou a dřevinou; mezi stromem a keřem. Uveď od každého 1 příklad. 2) Vysvětli, proč se jména rostlin skládají ze dvou slov. Jak můžeme poznat, že jsou dvě rostliny příbuzné?