Školy a školská zařízení patří k základním pilířům systému EVVO

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola, Matice školské 3, České Budějovice
Advertisements

Ekologická výchova v Zoo Ostrava
Projekt Bolzanova kreativní škola • Vývoj školního vzdělávacího programu • Informační centrum (knihovna) • Zvýšení kvality výuky cizích jazyků • Elektronický.
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
okres Frýdek - Místek 1040 obyvatel 860 ha KO SPOV MsK příklad dobré praxe (komunitní spolupráce, zelené úřadování)
Petr Kurz Krasec, o.s. Fr. Šrámka České Budějovice KRAjská Síť Environmentálních Center
„Veterinární ekokodex“ Minimalizace a třídění odpadů, úspory energie, vody a zlepšení životního prostředí školy. Registrační číslo projektu: PF03-09/031.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
OBCHODNÍ AKADEMIE A OBCHODNÍ AKADEMIE PRO ZRAKOVĚ POSTIŽENOU MLÁDEŽ, OPAVA, HANY KVAPILOVÉ 20 Kontakty: Tel.: Fax:
1 Nabídka ke spolupráci v oblasti metodiky škol a školských zařízení Nabídka ke spolupráci v oblasti metodiky škol a školských zařízení Přátelské setkání.
Středočeský kraj Česká republika
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Projekty OP VK a jejich využití pro popularizaci technických oborů a zlepšení kvality vzdělávání v technických oborech.
Projektový den Střední školy elektrotechnické, Ostrava, Na Jízdárně 30, příspěvkové organizace Mária Borovská Ostrava, TIME (tréninkové, inovační,
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
Zpracoval(a): Mgr. Bc. Jana Harmanová
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Prevence rizikového chování a situace v Moravskoslezském kraji
EVVO aktuální informace z MŽP Opava, Krajská konference k EVVO 22. dubna 2010 Mgr. Miroslav Novák, MŽP.
Úspornými žárovkami a vzděláváním k nižší energetické náročnosti OA Ostrava Ing. Jan Nevima, Ph.D. Závěrečná konference projektu 25. listopadu 2009.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Nabídka základním školám MSK v roce 2006 Krajské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a informační centrum, Nový Jičín, příspěvková organizace.
Environmentální vzdělávání, výchova a osvěta v Pardubickém kraji v roce 2010.
Podprogram Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2014 RNDr. Jarmila Dupejová Odbor životního prostředí a zemědělství.
EVVO v Karlovarském kraji
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Školy a školská zařízení patří k základním pilířům systému EVVO
EVVO v Ústeckém kraji Odlřichov v Hájích 29. –
EVVO v Jihomoravském kraji 2010
EVVO v Plzeňském kraji.
ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVA A OSVĚTA VE STŘEDOČESKÉM KRAJI ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVA A OSVĚTA VE STŘEDOČESKÉM KRAJI Pracovní setkání.
REGIONÁLNÍ ŠKOLSTVÍ V PLZEŇSKÉM KRAJI. Počet škol a školských zařízení v Plzeňském kraji zřizovaných obcemi 385 zřizovaných krajem 98 soukromých 17 církevních.
EVVO v Královéhradeckém kraji. Situace na KÚ KHK a strategické dokumenty pracovníci EVVO – 1 úvazek na odboru životního prostředí, spolupráce s odborem.
EVVO EVVO V LIBERECKÉM KRAJI. EVVO NA LIBERECKÉM KRAJI SAMOSPRÁVA ODDĚLENA OD STÁTNÍ SPRÁVY oddělení samosprávy na odboru ŽP a zemědělství – vedle EVVO.
Zdravý kraj Vysočina a MA 21
28. listopadu 2011, Brno ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy Seminář - inovace v regionech.
Setkání krajských zástupců EVVO 29. – 30. listopadu 2010 SEV – STŘEVLIK Oldřichov v Hájích.
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
Krajská koordinátorka prevence rizikového chování
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í.
Metodický postup pro zavedení CSR do strategie vybrané veřejné vysoké školy Lucie Háková (ČZU) Lucie Susanyiová (ČZU) Anna Cibulková (UK) Lenka Bednárová.
Spolupráce středních škol a firem v Pardubickém kraji Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství a kultury oddělení organizační a vzdělávání.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Krajská konference EVVO 2016 Děti v přírodě – jde to i v Praze! 4. října 2016 SEV HMP Toulcův dvůr.
Ostrava, Čavisov, Dolní Lhota, Horní Lhota, Klimkovice, Olbramice, Stará Ves nad Ondřejnicí, Šenov, Václavovice, Velká Polom, Vratimov, Vřesina, Zbyslavice.
MAP – Místní akční plán ORP RK
Profesionalizace práce koordinátorů EV ve školách Olomouckého kraje
Setkání zpracovatelů MAP ve Středočeském kraji
ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy
Program RP04-17 Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2017
Dotace Olomouckého kraje v roce 2017
Zhodnocení období 2005 – 2008 v oblasti školství a sportu
EVVO v operačních programech
Dotační programy v oblasti školství v roce 2009
Dotační programy v oblasti školství v roce 2009
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
4. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ prosinec.
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
Prezentace KAP Jihomoravského kraje
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
Zapojení JMK do kampaně „Dost bylo plastu“
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
OA a VOŠS OSTRAVA – MARIÁNSKÉ HORY
Transkript prezentace:

Školy a školská zařízení patří k základním pilířům systému EVVO na území Moravskoslezského kraje.

Jak Moravskoslezský kraj podporuje EVVO ve školách a školských zařízeních Kraj zahrnuje oblast EVVO do Dlouhodobého záměru vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy a do Výročních zpráv o stavu a rozvoji výchovně vzdělávací soustavy v kraji Úkoly v oblasti EVVO vyplývají z Koncepce EVVO v MSK : od roku 2005 je vyhlašován dotační program na podporu školních projektů v oblasti environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty ve školách a školských zařízeních pro školní rok. Takto bylo již podpořeno 97 škol i školských zařízení částkou cca 7, 3 mil. Kč. Dne 1. 3. 2011 rada kraje vyhlásila dotační program: Podpora environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty pro školní rok 2011/2012. Uzávěrka pro podávání žádostí byla 31. 3. 2011 včetně. Priority programu Podpora školních ekologických projektů, žákovských - studentských konferencí, odborných i metodických seminářů, krátkodobých a dlouhodobých kurzů, exkurzí a dalších akcí zaměřených k ekologickému vzdělávání a výchově, podpora výzkumné a průzkumné činnosti, sledování situace – monitoring životního prostředí, podpora vzájemné spolupráce mezi školami - vytvoření sítě spolupráce na regionální úrovni, podpora dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků (na úhradu seminářů).

Rok 2011 - Mezinárodní rok lesů Druhé setkání koordinátorů ekologické výchovy se uskutečnilo v úterý 11. ledna 2011 na Krajském úřadu Moravskoslezského kraje. Cílem setkání bylo zvýšit povědomí o tom, že rok 2011 je OSN vyhlášen jako Mezinárodní rok lesů. Ústředním mottem roku tedy je "Lesy pro lidi". http://www.mezistromy.cz/

Celokrajská konference EVVO Záštitu nad konferencí převzala Věra Palková, náměstkyně hejtmana kraje Ve dnech 6. - 7. října 2011 se bude konat v prostorách Střední školy zemědělské v Českém Těšíně Celokrajská konference environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty pro školy a školská zařízení. Cílem celokrajské konference je zvýšení informovanosti a spolupráce škol v oblasti EVVO. http://www.sszeme-cestesin.cz/

Ohlédnutí za loňskou konferencí, která se uskutečnila v dubnu 2010 na Masarykově střední škole zemědělské a Vyšší odborné škole v Opavě. Konference se uskutečnila v duchu Mezinárodního roku biodiverzity – pro pestrou přírodu, pro budoucnost.

Příklady dobré praxe Třídění odpadu: školy vytvářejí vlastní „odpadové“ hry a soutěže. Je to výborná inspirace pro obohacení výuky a aktivit souvisejících se tříděním a využíváním odpadů. 70% škol MSK je zapojeno do Recyklohraní. http://www.recyklohrani.cz/ Úspory energie: např. v loňském roce proběhla na Obchodní akademii a Vyšší odborné škole sociální v Ostravě závěrečná konference „Úspornými žárovkami a vzděláváním k nižší energetické náročnosti OA Ostrava“ Učební pomůcky i kancelářské potřeby: školy upřednostňují přímý nákup ekologicky šetrného zboží a výrobků (např. pro opravy exteriérů a interiérů budov a jejich vybavení - nábytek, kopírky, osvětlení, kancelářské papíry, čistící prostředky atd.) Školní stravování: aneb revoluce ve školním stravování školy v MSK považují stravování žáků za důležitý aspekt zdravého životního stylu. Jídelniček je zpravidla vyvěšen na webových stránkách školy. Vždyť konzumace školního oběda může být i vzdělávacím zážitkem (např. původ potravin, místní tradice, chuťový vjem apod.) např. ZŠ a MŠ Suchdol nad Odrou má na škole mléčný bar pro děti.

3. krajská konference škol v Moravskoslezském kraji Ve spolupráci s Klubem ekologické výchovy je organizován již 3. ročník konference „Prezentace žákovských projektů EVVO“ Přihlášku k účasti prezentujícího žáka či žákovského týmu lze zaslat na předsedu krajské skupiny KEV Mgr. Martina Dudu, e-mail: Martin_Duda@seznam.cz. Konference se uskuteční dne 27. dubna 2011 v prostorách zastupitelstva kraje, účastníci již třetím rokem budou prezentovat své samostatné žákovské práce, které jsou zaměřeny na ochranu přírody, životního prostředí a krokům k udržitelnému rozvoji, v loňském roce byly nejzajímavější prezentace byla Těžké kovy v rybách, kterou prezentoval školní tým ze Střední zemědělské školy z Českého Těšína. Žáci školy navázali spolupráci s Univerzitou Palackého v Olomouci, kde monitorovali cizorodé látky v rybách, žáci Masarykovy základní školy a mateřské školy Bohumín Seifertova prezentovali projekt „Jak se nám dýchá“. Již třetím rokem se těšíme se na badatelsky orientované projekty žáků.   

Soutěž „Ekologická škola v Moravskoslezském kraji“ Ekologická škola v Moravskoslezském kraji – ocenění za mimořádné ekologické aktivity ve školním roce 2010/2011. Přihláška do soutěže bude dostupná na internetovém serveru kraje od 1. 6. do 30. 6. 2011. v loňském roce se soutěže účastnilo 71 škol, z nichž bylo oceněno patnáct v kategoriích mateřská, základní a střední škola.

Slavnostní vyhodnocení Slavnostní ocenění se uskuteční 25. 10. 2011 v prostorách Janáčkovy konzervatoře v Ostravě. Oceněné školy a školská zařízení z předešlých ročníků jsou prezentovány na webové stránce kraje jako Příklady dobré praxe. http://verejna-sprava.kr-moravskoslezsky.cz/mas_060403.html. .

v prostorách auly Obchodní akademie a VOŠS, Ostrava–Mar. Hory Odborný seminář pro ředitele škol Moravskoslezského kraje na téma: „Školy jako centra vzdělávání pro udržitelný rozvoj“ Seminář se koná pod záštitou náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje Mgr. Věry Palkové dne 13. dubna 2011 od 9.00 do 14.30 v prostorách auly Obchodní akademie a VOŠS, Ostrava–Mar. Hory Program semináře: posilování image školy – školy jako centra vzdělávání pro udržitelný rozvoj, možnosti získávání finanční podpory pro rozvoj EVVO na školách, koučování, práce s lidskými zdroji a vytváření týmů na školách, koordinátoři EVVO a jejich působení na školách, příspěvek škol pro udržitelnost rozvoje – priorita školství v mezinárodním kontextu.

Ediční činnost odboru ŽPZ Naučné stezky Moravskoslezského kraje Stav životního prostředí v Moravskoslezském kraji Osvětové letáky - příklady

„Spaces for learnig“ - „Místa k učení“ ,tedy český překlad názvu projektu, odpovídá specifickému cíli projektu, kterým je zmapování vhodných míst pro učení EVVO, a to jak ve školách, tak přímo v přírodě. Cílem projektu je navázání dlouhodobé spolupráce mezi Moravskoslezským krajem a East Lothian Region ve Skotsku v oblasti EVVO. V rámci projektu budou řešeny možné formy spolupráce mezi zapojenými regiony.

Děkuji za pozornost Mgr. Bc. Jana Harmanová Krajský úřad Moravskoslezského kraje odbor školství, mládeže a sportu 28. října 117, 702 18 Ostrava tel: 595 622 414 e-mail: jana.harmanova@kr.moravskoslezsky.cz ww.kr-moravskoslezsky.cz