Hg UVÁDÍ WO – DI – AK – III HRÁTKY SE VZDUCHEM. Třetí soutěžní seminář je pro studenty prvních ročníků SPŠ Karviná, kde účastníci debatují o fyzikálních.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracovala Iva Potáčková
Advertisements

Co už známe? tání tuhnutí var a vypařování.
Var Do kádinky s vodou umístíme teploměr. Vodu budeme zahřívat.
Var, sublimace a desublimace
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
Tepelná výměna prouděním
Šíření zvuku prostředím
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Název úlohy: 6.17 Chladniho obrazce.
2. CHEMICKO - FYZIKÁLNÍ CIRKUS WO – DI – AK – II HOMELESS´S.
WO – DI – AK Bílá Hůlka WO – DI – AK Bílá Hůlka. Další soutěžní seminář pro studenty SPŠ Karviná, kde účastníci debatují o fyzikálních a chemických zákonech.
Nebezpečné vlastnosti látek
Einsteinem to nekončí, aneb fyzika kolem nás Pokusy na téma: ZMĚNA TLAKU VZDUCHU.
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na.
Vlastnosti plynů.
Digitální učební materiál
1. CHEMICKO - FYZIKÁLNÍ CIRKUS WO – DI – AK WOrld - DIdo - AttacK.
Kapilární jevy.
Atmosférický tlak a jeho měření
STAVOVÁ ROVNICE IDEÁLNÍHO PLYNU.
Akustika 3 (rychlost a šíření zvuku)
Schéma rovnovážného modelu Environmental Compartments
VY_32_INOVACE_8A7 Kyslík a hoření
Šíření tepla TEPLO Q.
ZVUKOVÉ JEVY Šíření zvukového Zvukový rozruch rozruchu prostředím
Autor: RNDr. Kateřina Kopečná Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55.
Optika je věda, která zkoumá zákonitosti světelných
Anotace Prezentace, která se zabývá zvukem. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají zdroje zvuku, jeho šíření a rychlost, tón,
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Fyzika 8. ročník Světelné jevy Anotace
Pravidla atletiky 2014/2015.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _660 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Svět kolem nás je plný zvuků, ať už příjemných či nikoliv.
Atmosféra.
Sytá pára. Var.
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Vznik a šíření zvuku.
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
8. ročník Zvukové jevy Vznik a šíření zvuku.
Zvukové jevy. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Šíření zvukového rozruchu prostředím (Učebnice strana 169) Prostředí, kterým se šíří zvukový rozruch od chvějícího se tělesa k našemu uchu, je nejčastěji.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Na jednoduchých pokusech popis a vysvětlení přenosu části své pohybové.
Kapaliny.
Var – otázky a úlohy Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV:Var TÉMATICKÝ CELEK: Energie ČÍSLO PROJEKTU:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1.Co se děje? Když se potápěč potápí do stále větší hloubky?
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života - Vzduch Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Jaký druh energie předávají následující tělesa?
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_15 Název materiáluAdiabatický.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_11 Název materiáluSytá pára.
VY_32_INOVACE_07_PRV_Vzduch
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Změna teploty těles tepelnou výměnou Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300.
Archimédův zákon pro plyny
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6
Zákony plynů (Boyleův – Mariottův)
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_27_FYZIKA
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Název školy Základní škola ,Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Vztlaková síla působící na těleso v atmosféře Země
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Fyzika – Zvuk.
Rozvoj čtenářské a digitální gramotnosti ve výuce chemie
CHLADÍCÍ STROJ.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_433_Zvuk
Vlnění šíření vzruchu nebo oscilací příčné vlnění vlna: podélné vlnění.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_17 Mechanické.
Transkript prezentace:

Hg UVÁDÍ WO – DI – AK – III HRÁTKY SE VZDUCHEM

Třetí soutěžní seminář je pro studenty prvních ročníků SPŠ Karviná, kde účastníci debatují o fyzikálních a chemických zákonech a principech, na nichž fungují věci kolem nás. Součástí semináře je soutěž pro zástupce jednotlivých tříd, kteří tipují, jak daný pokus skončí, popřípadě objasňují principy fungování jednotlivých pokusů. Každý tým obdrží soutěžní lístky, vždy před demonstrací daného pokusu, na které družstvo zaškrtne správnou odpověď, popřípadě popíše nebo vysvětlí daný jev. Za správnou odpověď obdrží soutěžní družstvo bod a pokud navíc správně vysvětlí daný jev, obdrží další prémiový bodík Třetí soutěžní seminář je pro studenty prvních ročníků SPŠ Karviná, kde účastníci debatují o fyzikálních a chemických zákonech a principech, na nichž fungují věci kolem nás. Součástí semináře je soutěž pro zástupce jednotlivých tříd, kteří tipují, jak daný pokus skončí, popřípadě objasňují principy fungování jednotlivých pokusů. Každý tým obdrží soutěžní lístky, vždy před demonstrací daného pokusu, na které družstvo zaškrtne správnou odpověď, popřípadě popíše nebo vysvětlí daný jev. Za správnou odpověď obdrží soutěžní družstvo bod a pokud navíc správně vysvětlí daný jev, obdrží další prémiový bodík Pravidla soutěže WO – DI – AK

1. OTÁZKA VODA VE VÝVĚVĚ 1. CO se stane s vodou o dané teplotě, jestliže budeme postupně vývěvou odčerpávat vzduch? A)Zvýší se teplota B)Voda začne vřít C)Teplota se výrazně sníží D)Voda zmrzne asi po 10 sekundách

Teplota varu závisí na atmosférickém tlaku. Čím je tlak nižší, tím je také teplota varu nižší. Správná odpověď B) 1. ŘEŠENÍ VODA VE VÝVĚVĚ

2. Svíčka hoří ve vaně, která je naplněná vodou. CO se stane, když svíčku přikryji skleněným válcem? A) Svíčka bude hořet až k hladině ve vaně. Pak ji voda zhasne. B) Svíčka bude hořet mnohem jasněji. C) Svíčka zhasne okamžitě. D) Svíčka chvíli bude hořet a do válce nateče voda. 2. OTÁZKA SVÍČKA VE VANĚ

2. ŘEŠENÍ SVÍČKA VE VANĚ Správná odpověď D)

Doplňující otázka: Jak vysoko by v ideálním případě měla vystoupit hladina?

Správná odpověď: Do jedné pětiny výšky válce, protože ve vzduchu je 20% kyslíku.

3. CO se stane s paprikou v uzavřené nádobě, ve které odčerpáme vzduch? A)Tvar se nezmění. B)Ještě více se scvrkne. C)Zvětší se objem. D)Začne se vznášet. 3. OTÁZKA PAPRIKA VE VÝVĚVĚ

Uvnitř potravin je atmosférický tlak. Při odčerpání okolního vzduchu dochází k jeho rozpínání. Správná odpověď C) ‏ 3. ŘEŠENÍ PAPRIKA VE VÝVĚVĚ

JAK bude slyšet metronom umístěný ve vývěvě, pokud odčerpáme skoro veškerý vzduch? A)Lépe než ve vzduchu. B)Hlasitost se podstatně sníží. C)Nedojde k žádné pozorovatelné změně. D)Metronom se rozpadne. 4. OTÁZKA METRONOM VE VAKUU

4. ŘEŠENÍ METRONOM VE VAKUU Zvuk je vlnění, které potřebuje ke svému šíření látkové prostředí (okolní vzduch, vodu, kov,…) Při částečném odčerpání vzduchu ve vývěvě mizí prostředí nutné k šíření zvuku a ten se šíří podstatně hůře. V úplném vakuu se zvuk nešíří vůbec. Správná odpověď B) ‏

5. OTÁZKA SVÍČKY A OXID UHLIČITÝ Do vany se svíčkami, které jsou jedna výše a druhá níže, zavedeme oxid uhličitý (CO 2 ). KTERÁ svíčka zhasne první? A) Ta u dna. B) Ta nejvyšší. C) Obě najednou. D) Ani jedna, budou hořet dál.

5. ŘEŠENÍ SVÍČKY A OXID UHLIČITÝ Oxid uhličitý je těžší než vzduch, tedy zaplňuje vanu ode dna. Správná odpověď A)