Bezpečnost České republiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Systém hospodářských opatření pro krizové stavy
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Školení starostů obcí ORP České Budějovice Magistrát města České Budějovice
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
NKÚ, ČNB a Veřejný ochránce práv
I.6. Horizontální a vertikální dělba moci
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Základy krizového řízení
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
OBRANA A BEZPEČNOST ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Ing. Jaroslava Syrovátková Katedra podnikové ekonomiky
Koncepce environmentální bezpečnosti
Krizové řízení školení starostů obcí v Českých Budějovicích
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Organizační členění ÚO
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Integrovaný záchranný systém - nástroj k řešení mimořádných událostí
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
Kontrola veřejné správy I.
Materiál objasňuje žákům, že zákonů je mnoho a musí být rozděleny podle okruhů lidského života.
6. Systém práva a jednotlivá právní odvětví
Evakuace Pardubice IKM VŠE Praha MUDr. Alena Váňová.
Krizové řízení Ing. Jakub Dostál
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Životní prostředí jako veřejný statek
Státní správa.
Krizové řízení Seminář.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Ochrana základních práv a svobod JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ SYSTÉM ČR III.12 Moc zákonodárná a tvorba práva Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
T 11 Ústavní základy zajišťování bezpečnosti České republiky Mgr. Tomáš Zbořil Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace.
Narušení bezpečnosti. OBSAH: Vymezení základních pojmů vážících se k narušení bezpečnosti Řízení bezpečnosti území Nástroje veřejné správy využitelné.
KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OSNOVA: KRIZOVÝ PLÁN KRAJE KRIZOVÝ PLÁN ORP HAVARIJNÍ PLÁN KRAJE VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN ZÓNA HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ Mjr. Ing. Josef Obořil.
Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Oddělení OOB a KŘ HZS Královéhradeckého.
OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D.
Havarijní plán kraje.
ORGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY A SANKCE
Právní základy státu.
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Postavení a úkoly ozbrojených sil v politickém a bezpečnostním systému ČR Mgr. et Mgr. Jakub Fučík Centrum bezpečnostních a vojenskostrategických studií.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Je kybernetická bezpečnost dostačující?
Kybernetická obrana české republiky
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
MUDr. Hatem Sanalla Nemocnice Znojmo
Název vzdělávacího materiálu
Krizový management ve veřejné správě
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Vnější systémová charakteristika finančního práva
Relevantní legislativa a dokumenty – viz dále
Obrana státu Zajišťování obrany České republiky (část 1)
Bezpečnostní systém ČR
Příprava občanů k obraně státu …
BEZPEČNOSTNÍ RADA MĚSTA HRANIC
Ústavní systém České republiky
Transkript prezentace:

Bezpečnost České republiky ÚSTAVNÍ PRÁVO Bezpečnost České republiky JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.Cechak@mail.vsfs.cz

Bezpečnost České republiky Obranyschopnost státu - jeden ze základních úkolů, které stát musí plnit - souvisí s demokratickou povahou státu (moc je vykonávána ve prospěch lidu – ten proto musí být státem chráněn) - je podmínkou možnosti využívání zaručených práv a svobod - atribut a podmínka vnější suverenity (pouze stát, který je schopen zajistit si svou nezávislost a obranyschopnost je možné považovat za plně suverénní) Povinnost státu zabezpečovat svou obranyschopnost armáda, policie a případně i jiné sbory či orgány Obranyschopnost většinou řešena přímo v textu ústav jednotlivých států – ČR toto řešila až dodatečně JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::

Bezpečnost České republiky 1) ČR přijala v roce 1998 speciální ústavní zákon 2) Tzv. euronovela Ústavy (ústavní zákon č. 300/2000 Sb.) reakce na účast ČR v systémech kolektivní obrany a zpružnění některých rozhodnutí (přechod k aktivnější koncepci obrany) parlamentu vyhrazena zásadní rozhodnutí (čl. 43/1 a 2 Úst.) - vyhlášení válečného stavu, je-li ČR napadena či nutno plnit smluvní závazky o společné obraně - o účasti ČR v obraných systémech mezinárodních organizací - o vyslání vojsk do ciziny či o pobytu cizích vojsk, není-li to vyhrazeno vládě vláda provádí méně významná rozhodnutí (čl. 43/3-5 Úst.) - vyslání vojsk do ciziny maximálně na 60 dnů (společná obrana, mírové mise, záchranné operace po živelních pohromách, průmysl. a ekolog. Haváriích) - průjezdu cizích vojsk a přeletech cizích letadel - účasti na vojenských cvičeních mimo ČR aj. JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::

Bezpečnost České republiky Bezpečnost státu a) vnitřní a vnější b) vojenská a nevojenská ČR musí respektovat své zahraničně politické závazky nutnost spolupráce s jinými státy – společné čelení rizikům Bezpečnostní strategie ČR Partnerství pro mír (ČR členem od 1994) Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::

Bezpečnost České republiky Bezpečnostní dohoda se Západoevropskou unií (sdělení MZV č. 9/1999 Sb.) nastavení bezpečnostních postupů a zavedení mezinárodních standardů bezpečnosti ZEU – cílem jejich sjednocení nastaven standard bezpečnostních prověrek Národní bezpečnostní úřad ustaven jako pověřený orgán zákon o utajovaných skutečnostech určení, které osoby mají přístup ke všem skutečnostem (prezident rep., poslanci a senátoři, čl. vlády, „ombudsman a jeho zástupce, prezident, viceprezident a členové NKÚ) stanovena povinnost mlčenlivosti a režim, kdy jí lze zprostit každý má povinnost dbát o utajení utajovaných skutečností a odevzdat ji orgánu ČR JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::

Bezpečnost České republiky Smlouva o přístupu ČR k Severoatlantické smlouvě (sdělení MZV č. 66/1999 Sb.) závazek řešit konflikty mírovou cestou, zdržet se použití síly a hrozby síly a svépomocí i vzájemnou pomocí udržovat kolektivní schopnost odolat ozbrojenému útoku právo na individuální a kolektivní obranu (čl. 51 Charty OSN) útok proti jednomu státu NATO (v Evr. či S. Am.) je útok proti všem o útoku a opatřeních má být informována RB OSN a opatření budou ukončena, pokud RB OSN přijme opatření nezbytná k zajištění a uchování mezinárodního míru JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::

Bezpečnost České republiky Ústavní zákon č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky Zajištění svrchovanosti a územní celistvosti, ochrana demokratických základů, životů, zdraví a majetkových hodnot je základní povinností státu (čl. 1) Možnost vyhlášení některého z mimořádných stavů (důvodem může být i ochrana vnitřního pořádku, životního prostředí nebo je nutno plnit mezinárodní závazky o společné obraně) Bezpečnost České republiky zajišťují ozbrojené síly, ozbrojené bezpečnostní sbory, záchranné sbory a havarijní služby Povinnost všech podílet se na zajišťování bezpečnosti ČR (stát, samospráva, fyzické i právnické osoby – podrobnosti stanoví zákon) JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::

Bezpečnost České republiky Nouzový stav (čl. 5) živelní pohromy, průmyslové havárie aj. nebezpečí, které ve značné míře ohrožuje životy, zdraví, majetek vnitřní pořádek a bezpečnost (nelze použít proti stávce vedené pro ochranu sociálních zájmů) vyhlašuje vláda a v nebezpečí prodlení může i předseda vlády lze i jen pro část území vláda stanoví rozsah omezení práv (zvláštní zákon) max. 30 dnů – s prodloužení musí souhlasit PS JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::

Bezpečnost České republiky Stav ohrožení státu (čl. 7) vyhlašuje Parlament na návrh vlády pro celé území státu nebo jen jeho část Válečný stav mezinárodní právo připouští jen „obrannou válku“ – účinky vůči orgánům a subjektům práva na území ČR, nikoli navenek (není vyhlášením války) válečný stav může absolutní většinou vyhlásit Parlament ČR (čl. 39/3 Ústavy), je-li ČR napadena nebo je nutno plnit smluvní závazky o společné obraně proti napadení (čl. 43 Úst.) vyslání vojsk do ciziny – absolutní většinou Parlament ČR účinky pro státní území jako celek JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::

Bezpečnost České republiky Bezpečnostní rada státu (čl. 9) poradní orgán vlády – připravuje návrhy a opatření pro vládu předseda a další členové vlády dle rozhodnutí vlády (členy mohou být i další osoby – guvernér ČNB, vedoucí úřadu vlády, osoba pověřená správou státních hmotných rezerv) prezident republiky má právo se zúčastnit některé hlavní úkoly zabezpečuje mezirezortní hodnocení připravovaných a přijímaných opatření, posuzuje plány a koordinuje zpracování dokumentů pro zabezpečení bezpečnosti ČR, navrhuje vládě opatření v souvislosti s plněním závazků o společné obraně, vyslání sil do ciziny apod. při hrozbě vzniku či po vyhlášení mimořádného stavu posuzuje vzniklou situaci, adekvátnost prováděných opatření, předkládá vládě návrhy opatření a koordinuje realizaci činnost v oblasti bezpečnosti ČR JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::

Bezpečnost České republiky Možné důsledky vyhlášení mimořád. stavu mimořádný stav se vyhlašuje ve sdělovacích prostředcích a stejně jako zákon I. Prodloužení volebního období neumožní-li po dobu trvání některého z mimořádných stavů podmínky na území ČR konat volby do Parlamentu v zákonných termínech, možnost prodloužení – max. o 6 měsíců ústavní zákon (navrhnout může každý orgán, jenž má zákonodárnou iniciativu) JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::

Bezpečnost České republiky II) Zkrácené jednání o návrzích zákonů (čl. 8) po dobu ohrožení státu či válečného stavu může vláda žádat, aby Parlament projednal vládní návrh ve zkráceném jednání PS se o návrhu usnese do 72 hodin a Senát do 24 hodin; pokud se Senát ve lhůtě nevyjádří - návrh zákona přijat po dobu ohrožení státu či válečného stavu Prezident republiky nemůže vracet zákony ve zkráceném jednání nelze projednat ústavní zákony JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::

Bezpečnost České republiky III) Aktivují se některá práva a povinnosti tzv. krizový zákon (zákon č. 240/2000 Sb.) určuje práva a povinnosti orgánů státu a samosprávy pro případ, že vyhlášen některý z mimořádných stavů – označeny jako krizové stavy je-li to nezbytné pro bezpečnost státu nebo udržení veřejného pořádku, lze některá práva a svobody omezit zákonem omezit lze tato práva (připouští to Listina i smlouvy o lidských právech) a) nedotknutelnost osoby a obydlí (při vyhlášení evakuace nutno poslechnout) b) vlastnické právo a právo užívací c) svoboda pohybu a pobytu d) právo pokojně se shromažďovat e) provozovat podnikatelskou činnost (pokud by ohrožovala krizová opatření) f) právo na stávku JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::

Bezpečnost České republiky Vláda může za zákonem stanovených podmínek 1) v případě nouzového stavu a) nařídit evakuaci b) omezení pohybu a pobytu na určitém území c) rozhodnout o pracov. povinnosti, pracov. výpomoci či povinnosti věcné výpomoci d) rozhodnout o bezodkladném provádění staveb, stavebních prací, terénních prací, odstraňování staveb e) nařídit používání osob vykonávajících náhradní vojenskou službu a vojáků v činné službě k provádění krizových opatření f) nařídit péči o děti a mládež, nemohou-li o ně toho času pečovat rodiče g) zajistit přednostní zásobování dětských a zdravotnických zařízení, ozbrojených bezpečnostních a hasičských záchranných sborů 2) v případě stavu ohrožení státu a) omezení osobám, které nejsou občany ČR na území státu b) povinnost hlášení trvalého a případně i dočasného pobytu c) omezení držení a nošení střelných zbraní a střeliva d) zvýšenou kontrolu na úseku skladování zbraní, munice, výbušnin a nebezp. látek JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::