Bilance prvního roku ve vládě a plány na nejbližší období Marian Jurečka Praha, 29. 1. 2015 ministr zemědělství.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
XV. Celostátní finanční konference
Advertisements

Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Program rozvoje venkova na období
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Nový program MZe - dvoustupňová veřejná soutěž
Program rozvoje venkova na období
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
Zpráva o stavu zemědělství za rok 2010 a aktuální situace v resortu.
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
České zemědělství a potravinářství na přechodu do rozpočtového období Petr Bendl, ministr zemědělství ČR.
Potraviny na trhu v ČR. DPH na potraviny v ČR a okolních státech ČR v roce 2007 = 5% ČR v roce 2013 = 15% Polsko = 5% Litva = 5% Francie = 5,5 % Nizozemsko.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Chronologie vývoje nové SZP v období
Cézava – návrh 1. Ekonomické dopady změny struktury krajiny.
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Dotace obcím v oblasti vodního hospodářství z rozpočtu kraje Vysočina : 1.Fond Vysočiny - grantový program „Čistá voda 2008“ 2.Dotace na drobné vodohospodářské.
Program rozvoje venkova , Všeradice
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
1 Dotační řízení 2015 Středočeské fondy. 2 1.Základní informace pro žadatele 2.Struktura dotačních titulů Tematické zadání Rozpočty Středočeských.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
SZP Společná zemědělská politika prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
Pracovní jednání k problematice mléka Praha Odbor živočišných komodit Ministerstvo zemědělství ČR.
Program rozvoje venkova 2014 – 2020
Projekt pro  ŘO OP Rybářství Realizace  říjen – listopad 2013 Hlavní cíl  poskytnout analytický podklad pro nastavení finančních alokací.
Aktuální situace v zemědělském a potravinářském resortu Miroslav Toman, ministr zemědělství Žofínské fórum.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
ČINNOST PŘÍSTROJOVÉ KOMISE
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: Žofínské fórum.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Eliminace rizik v zemědělství Žofínské fórum 25. březen
Vyjednaná přechodná období a trvalé výjimky při vstupu ČR do EU
Společná zemědělská politika Transformace organizací v resortu.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ing. Zuzana Nováková Odbor Řídící orgán OP Ministerstvo zemědělství ČR.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Čeští zemědělci, ostrůvek uprostřed Evropy
Chceme konkurenceschopné a stabilní zemědělství a potravinářství? Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
ministryně pro místní rozvoj
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Program rozvoje venkova na období Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
Státní zemědělský intervenční fond. PGRLF 2016 Pokyny pro poskytování podpory a formulář žádosti o podporu – na internetový stránkách v.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
ZEMĚDĚLSKÉ DOTACE OD VSTUPU DO EU PO SOUČASNOST. Platební agentura SZIF zprostředkovává finanční podporu z EU a národních zdrojů. Jedná se o následující.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA 2014 – 2020 A MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ KRAJINNÉ ARCHITEKTURY.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Program rozvoje venkova , Monínec.
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Jak získat peníze na zahájení podnikání na venkově ?
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Politika rozvoje venkova Program rozvoje venkova
Program rozvoje venkova
Vliv společné zemědělské politiky na finanční situaci v odvětví
Politika rozvoje venkova Program rozvoje venkova
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Seminář k výzvě č. 1 MAS Lanškrounsko z PRV 17. 7
Transkript prezentace:

Bilance prvního roku ve vládě a plány na nejbližší období Marian Jurečka Praha, ministr zemědělství

2014 České zemědělství: zisk 19,8 mld. Kč  v EU je ČR třetí v nárůstu reálného zemědělského příjmu na pracovníka Novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích a také o zemědělství  platnost od Návrat tzv. zelené nafty

2014 Vyřešeno darování jídla potravinovým bankám Agrární diplomaté Církevní restituce:  dohod  ( pozemků a 201 staveb, k ) Zahájena třetí etapa programu „Podpora prevence před povodněmi“

2014 Dokončená jednání o podmínkách nové SZP : 250 mld. Kč  I. pilíř: citlivá odvětví živočišné a rostlinné výroby a nově mladí zemědělci  II. pilíř: PRV - zvýšení konkurenceschopnosti, podpora udržitelného hospodaření příznivého k životnímu prostředí a zajištění pracovních míst na venkově (cca 3,074 mld. EUR = cca 86 mld. Kč)

2014 IT, právní služby: nově vlastními zaměstnanci (snížení nákladů, zvýšená kontrola) ICT - insourcing v praxi: náklady za první rok Velikost interního IT 26 lidí48 lidí Celkové náklady na ICT 658 mil. Kč470 mil. Kč Personální náklady (odhad) 14,3 mil. Kč26,4 mil. Kč Čistý rozdíl nákladů 176 mil. Kč Úspora na 1 nového zaměstnance 8 mil. Kč

Výdaje ICT:

2014 Lesy ČR a Budějovický Budvar přispěly do státního rozpočtu 7,3 mld. Kč Po nástupu do funkce prověření výběrových řízení: ušetřeno 300 mil. Kč Vznik odboru veřejných zakázek Zavedení předběžných tržních konzultací = transparentnost veřejných zakázek

2014 Největší státní zakázka 2014 na IT: nabídky na čtvrtinu ceny oproti minulosti (možná roční úspora až 300 mil. Kč) Zavedení systému centralizovaného zadávání veřejných zakázek  r za energie o pětinu nižší náklady než r  r další pokles o 6,07 %  během dvou let úspora téměř 50 mil. Kč

2014 Navýšení Nákazového fondu o 300 mil. Kč (původně plánován rozpočet fondu 621 mil. Kč) PGRLF Program Zemědělec a Finanční podpora pojištění: pro rok 2015 zhruba 950 mil. korun

2015 Strategie rozvoje agrárního sektoru v ČR (2015 – 2020, přesah do roku 2030) Jednání s nevládními organizacemi o legislativě a snížení byrokratické zátěže Novela mysliveckého zákona: ve 2. pololetí 2015 předložit vládě k projednání

2015 Problematika sucha, zadržování vody v krajině Cíle některých povodí (mj. udržování vodních cest, terminál a přístup k Černému moři) Zefektivnění nákupů IT: propojení systémů resort → podřízené organizace Centrální nákupy: úspory v řádu desítek milionů Kč

2015 SZP 2015 – 2020: změna podpor, zejména přímých plateb (vstřícné k životnímu prostředí, citlivá odvětví, mladí zemědělci)  přímé platby z EU zhruba 24 mld. Kč/rok Podpora zemědělského resortu z českého rozpočtu 18,4 mld. Kč (oproti 2014: 16,5 mld. Kč)  zvýšení dotací z PGRLF z 0,5 mld. na 2 mld. Kč  český zemědělský rozpočet 2015 s příjmy z EU: zhruba 53,7 mld. Kč (2014: 52,2 mld. Kč)

2015 Začátek příjmu žádostí o podporu z PRV 2014 – 2020  plošná opatření na Agroenvi-klimatická = AEKO, Ekologické zemědělství, LFA (květen)  projektová opatření na podporu investic do prvovýroby, zpracování zemědělských produktů i lesního hospodářství Nově opatření Dobré životní podmínky zvířat a program Udržování a obnova kulturního dědictví venkova (na tento program letos 50 mil. Kč)

2015 OP Rybářství 2014 – 2020: mj. na inovace, podpora nových chovatelů, organizaci trhu a zpracování produktů akvakultury (celkem cca 1,1 mld. Kč) Od přestanou platit mléčné kvóty v zemích EU: podpora producentů z přímých plateb a PRV nebo producentských organizací (nad pravidla hospodářské soutěže až o 33 % národní produkce)

Děkuji všem spolupracovníkům