SMYSLOVÉ ORGÁNY 3. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

UCHO Marcela Hanáková.
Smysly Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci smyslové soustavy.
Téma: Soustava řídící, smysly Předmět: Člověk a jeho svět Ročník: 5 Autor: Mgr. Iveta Mazgalová ZŠ TGM Hodkovice n. M. Klíčová slova: nerv, mícha,
Smyslová soustava člověka
Tematická oblast: biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
Smyslová ústrojí Funkce:
VNĚJŠÍ ČÁSTI LIDSKÉHO TĚLA
BIOLOGIE ČLOVĚKA SMYSLOVÁ ÚSTROJÍ
Smyslová soustava.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Chuťové ústrojí - umožňuje vnímat látky rozpuštěné ve slinách nebo vodě - chuťové receptory jsou umístěny v chuťových pohárcích na papilách na povrchu.
Nervová soustava- receptory
Lidské smysly - sluch Sluch je nejcitlivějším lidským smyslem
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
SOUSTAVA SMYSLOVÁ – UCHO (sluchový orgán)
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Elektronická učebnice - I
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
VY_III/2_INOVACE_111_Smyslová ústrojí
SOUSTAVA NERVOVÁ Dokonalý vývoj nervové soustavy umožnil savcům dosáhnout převahu nad ostatními obratlovci. Řídícím ústrojím těla savce je mozek Největší.
Lidské tělo - SMYSLY Prvouka 3.ročník. Lidské tělo - SMYSLY Prvouka 3.ročník.
SMYSLY ČLOVĚKA.
VNITŘNÍ ÚSTROJÍ 3. ROČNÍK
Smyslové vnímání autor: David Hainall.
SMYSLOVÁ SOUSTAVA Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Smysly člověka (všeobecně) Pří_234_Savci_Smysly člověka (všeobecně) Autor: Mgr. Martina Vaculová Škola: Základní a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková.
Smyslové ústrojí 5. ročník
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Ondřej Zeman, 5.B ZŠ Fryšták
Smysly člověka (všeobecně)
VNĚJŠÍ ČÁSTI LIDSKÉHO TĚLA
Smysly.
Smyslové vnímání 1.část Filip Bordovský.
SMYSLY.
SMYSLOVÉ VNÍMÁNÍ.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 8 Autor: Mgr. Iveta Votápková Smyslová soustava Pětilístek oko
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Škývarová. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
NAŠE SMYSLY Člověk a jeho svět (Prvouka pro 3. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
SLUCH, ROVNOVÁHA smysly. Anotace Určeno pro žáky 8. ročníku ZŠ Prezentace seznamuje s jedním smyslem z celku smyslová soustava.
Sluch.
Co je Braillovo písmo je speciální druh písma, resp. systému psaní, určeného pro nevidomé, slabozraké a se zbytky zraku. Funguje na principu plastických.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Smyslové ústrojí sluchu Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_13_Smyslové ústrojí sluchu.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_31_Smysly.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._34.CHUŤOVÉ, ČICHOVÉ A HMATOVÉ ÚSTROJÍ TÉMA: CHUŤOVÉ,
Smyslová ústrojí Funkce:
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_PŘÍRODOPIS
VY_32_INOVACE_15_28_Smysly
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
ČICH, CHUŤ, HMAT smysly.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
čichový, chuťový a hmatový
Prezentace – výklad učiva
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_34_ČLOVĚK - ČÁSTI TĚLA
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
NAŠE SMYSLY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Smyslové orgány.
Název: VY_52_INOVACE_PR_17 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
Lidské smysly.
LIDSKÉ TĚLO VY_32_INOVACE_5A_09 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Markéta Hanzalová Náprstková N12Smysly
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Smysly Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_18_Zrak,sluch
Transkript prezentace:

SMYSLOVÉ ORGÁNY 3. ročník Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován Mgr. Zdenou Kabešovou SMYSLOVÉ ORGÁNY 3. ročník

SMYSLY: Svět , který nás obklopuje, vnímáme pěti smysly: zrakem chutí čichem hmatem sluchem

ZRAK: Zrakem vnímáme světlo, barvu, tvar, velikost, vzdálenost, prostorové uspořádání a pohyb. Orgánem zraku je oko, které je uloženo v očnicové dutině. Přední úsek oka je chráněn víčky a svlažován slzami. Pohyb oka ovládá 6 okohybných svalů.

ČICH: Člověk dokáže rozlišit několik tisíc čichových kvalit. Čich sídlí v čichové sliznici v nosní dutině. Z čichových buněk sliznice vedou nervová vlákna do mozku. Čich je též významnou součástí dalšího smyslu – chuti.

SLUCH: = je schopnost vnímat zvuky, která je společná všem vyšším živočichům, kteří jsou vybaveni speciálním smyslovým orgánem – - uchem. Zvuk prochází zvukovodem a naráží do bubínku, který se rozechvěje a vibrace přenáší na kladívko, kovadlinku a třmínek do hlemýždě. Informace pomocí sluchového nervu vedou do mozku.

CHUŤ: Orgánem chuti jsou chuťové pohárky na jazyku. Pomocí nich rozeznáváme 4 základní chutě: hořkou, kyselou, slanou a sladkou. Vnímáme jejich různé kombinace. Chuťové pohárky

HMAT: = je jeden z pěti lidských smyslů = zahrnuje vnímání dotyku, tlaku, bolesti, chladu, tepla, vpichu, vibrací a polohy těla Hmatové receptory jsou umístěny v kůži – nejcitlivější místo hmatu je v konečcích prstů a na špičce jazyka, nejméně je jich na zádech A Vyjmenujte názvy prstů na ruce. B C D E

Smyslové orgány si musíme chránit před úrazy i jiným poškozením. Bez pomoci smyslů bychom se nedokázali spojit s okolním světem. Lidé, kteří mají od narození či po úrazu poškozený zrak nebo sluch, mají těžký život.

Slepota je trvalá a úplná ztráta zraku. Příčiny slepoty – nemoc nebo úraz. Braillovo slepecké písmo je speciální druh písma pro nevidomé, slabozraké a se zbytky zraku. Funguje na principu plastických bodů vyražených do materiálu, které čtenář vnímá hmatem. Pichtův psací stroj Slepecká hůl

Hluchota je snížená nebo chybějící schopnost vnímat zvukové informace Sluchové kompenzační pomůcky a kochleární implantáty pomáhají sluchově postiženým. Jazykem neslyšících je znaková řeč. Základem je pozice rukou – výsledný tvar celé ruky. SEJÍT SE. POTKAT, NASHLEDANOU ANO DOBRÝ, DOBŘE DEN

Správně přiřaďte: SLUCH SLYŠÍME HMAT ČICHÁME ZRAK VIDÍME ČICH CHUTNÁME HMATÁME CHUŤ

Informace, použitá literatura: cs.wikipedia.org/wiki/Zrak cs.wikipedia.org/wiki/Sluch cs.wikipedia.org/wiki/Hmat cs.wikipedia.org/wiki/Chu%C5%A5 cs.wikipedia.org/wiki/Kategorie:%C4%8Cich cs.wikipedia.org/wiki/Oko cs.wikipedia.org/wiki/Ucho cs.wikipedia.org/wiki/Nos Učebnice Prvouka pro 3. ročník – 2. díl – Alter Učebnice Prvouka 3 – 2. díl - Alter