Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_26_Smyslová ústrojí 4 Autor Mgr. Tereza Pasecká

2 POMOCÍ ČEHO VNÍMÁME OKOLNÍ SVĚT??? Mgr. Tereza Pasecká
Zdroj:

3 … SMYSLOVÁ ÚSTROJÍ Zdroj:

4 Ústrojí chuti na povrchu jazyka jsou v chuťových pohárcích uložené chuťové buňky je citlivé na látky rozpuštěné ve vodě (ve slinách) Jaké máme čtyři základní chuťové vjemy? sladkost slanost kyselost hořkost ostatní chutě vznikají kombinací čtyř základních Zdroj:

5 Ústrojí čichu čichové buňky jsou uložené ve sliznici horní části nosní dutiny je citlivé na plynné látky Zdroj:

6 Ústrojí čichu rozlišujeme zápachy X vůně
- déletrvající pachy nás otupí a my je necítíme jedovatý oxid uhelnatý NEcítíme!!! mnohá zvířata mají čich o hodně dokonalejší než člověk (pes, hmyz,…) Zdroj:

7 Ústrojí hmatu hmatová tělíska jsou nepravidelně rozložená v kůži
nejvíce hmatových tělísek je na konečcích prstů a na dlaních – až 300 na 1 cm² vnímají tlak při delším stejnoměrném dotekovém podnětu přestáváme tlak vnímat (nevnímáme oblečení, brýle) Zdroj:

8 Ústrojí hmatu mimořádně vycvičený hmat mají nevidomí
Co víš o slepeckém písmu? Zdroj:

9 slepecké písmo (=Braillovo)
- je speciální druh písma určeného pro nevidomé, slabozraké a se zbytky zraku - funguje na principu plastických bodů vyražených do papíru - čtenář ho vnímá hmatem - každý znak je tvořen mřížkou 6 bodů uspořádaných do obdélníku 2 x 3 - různými kombinacemi bodů vznikne 64 znaků (úplně prázdný je mezera)

10 Použitá literatura a zdroje:
KVASNIČKOVÁ, D. a kol. Ekologický přírodopis pro 8. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. Praha : Fortuna, ČERNÍK V. – BIČÍK, V. – MARTINEC, Z. Přírodopis 3. Biologie člověka se základy etologie a genetiky. Praha : SPN, JELÍNEK, J. – ZICHÁČEK, V. Biologie pro střední školy gymnazijního typu. Olomouc : Fin publishing, NOVOTNÝ, I. – HRUŠKA, M. Biologie člověka pro gymnázia. Praha : Fortuna, ROSYPAL, S. a kol. Přehled biologie. Praha : Scientia, 1998.


Stáhnout ppt "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů"

Podobné prezentace


Reklamy Google