Šance a rizika PPP: Problematika kombinování evropských peněz a PPP 19. září 2007, Praha, Filip Drapák.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost mýty a příležitosti Ing. Markéta Novotná Praha.
Advertisements

ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Česká republika není čistým plátcem do fondů EU MMR ČR Seznámení se stavem čerpání za období.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Monitorovací výbor Rámce podpory Společenství RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Možnosti spojení PPP a fondů EU v sektoru dopravy Ing. Olga Pokorná Ministerstvo dopravy, Odbor mezinárodních vztahů a EU Konference PPP 2004.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
VYJEDNÁNÍ NSRR A OPERAČNÍCH PROGRAMŮ Ing. Ivo MINAŘÍK Odbor regionálního rozvoje KrÚ JMK Hodonín,
DOTACE PROJEKTY STUDIE SEMINÁŘE Komunitární programy Ústí nad Labem Ing. František Jochman Datum:
Public Private Partnership – PPP 2004 Možnosti získání příspěvků z fondů EU při realizaci PPP projektů v ČR  Ing. Olga Pokorná (Ministerstvo dopravy ČR)
Jednání RHMP, Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální rozvoj Praha a fondy EU Praha a fondy EU 7. výzva OPPK Ing. Milan Richter.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
JJ Mois Année IX. Celostátní finanční konference “Finance pro města a obce z evropských fondů v letech “ IX. Celostátní finanční konference.
Technoexport poskytuje poradenství na přípravu a realizaci projektů napříč operačními programy Spolupráce s více než 300 klienty – podniky, obce, univerzity,
PPP – aktuální vývoj v ČR 28. září 2005 Julie Leitgebová, PPP Centrum.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
Finanční perspektiva EU Ministerstvo financí, odbor Národního fondu.
RPS/CSF Budoucnost politiky HSS / Cohesion Policy Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
INstrategy - Institut pro evropské a národní strategie Zkušenosti s přípravou a realizací projektů v rámci 1. strukturální intervence EU (2004-6) Plzeň,
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
Příprava projektu v praxi Shrnutí Ing. Jan Škurek, PhDr. Michaela Kubištová Seminář PPP projekty v praxi, Brno 2009.
Strukturální fondy EU a ICT v polygrafických podnicích Pavel Karásek.
Konference Evropa regionů – priorita ELS-ED
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
PPP projekty v ČR Šance nebo riziko? Ing. Jan Pavel, Ph.D. katedra veřejných financí Vysoká škola ekonomická v Praze Transparency International – Česká.
Východiska Klíčové téma - problematika podvodů obecně a korupce.
Johnson & Kramařík Perspektivy PPP v České republice JUDr. Roman Kramařík, Ph.D. 17. března 2004.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Společná budoucnost Evropy a jejich měst Městská dimenze jako jedna z priorit kohezní politiky Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu.
Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Datum,místo. Národní program Phare část II Zaměření programu:  podpora podnikatelské infrastruktury (MMR) 
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Evropské projekty & management VÝCHODISKA:  Realita vstupu do EU, rozvoj regionů, potřeba posílení dovedností zaměstnanců a organizací, možnost změny.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
MONITOROVACÍ SYSTÉM SF a FS PRO OBDOBÍ WEBOVÝ ÚČET ŽADATELE A PŘÍJEMCE PODPORY Nová aplikace monitorovacího systému Mgr. Matěj Mareš Odbor evropských.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Schválení OP OPS chvalovací proces Ministerstvo financíEvropská komise Certifikační orgán Auditní orgán Ministerstvo pro místní rozvoj Programování Metodiky.
OEF/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Regionální konference Zlínského kraje Univerzita Tomáše Bati, Zlín, Příprava operačního programu přeshraniční spolupráce Cíle 3 – Evropská.
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Finanční nástroje pro rozvoj městských oblastí JESSICA Daniel Foltýnek, PPF Financial Consulting.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
ROP JV – informace o novém programovém období
Vnější investiční plán EU
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

Šance a rizika PPP: Problematika kombinování evropských peněz a PPP 19. září 2007, Praha, Filip Drapák

1 PPP Centrum POZICE EK K PROBLEMATICE PPP 1.HORIZONTÁLNÍ ODPOVĚDNOST ZA PROBLEMATIKU PPP V EK NEEXISTUJE 2.PRÁVO EK K PPP JE NEUTRÁLNÍ 3. POLITICKÁ POZICE EK K PPP JE POZITIVNÍ NE VŠAK PROPAGUJÍCÍ PPP 4. KOMBINOVÁNÍ EU FONDŮ U PPP PROJEKTŮ PRAVIDLA EK PRAKTICKY DEMOTIVUJÍ

2 PPP Centrum EU FONDY A PPP : POHLED VEŘEJNÉHO SEKTORU 1. S ROSTOUCÍ KOMPLEXNOSTÍ TRANSAKCE KLESÁ PRAVDĚPODOBNOST ZÍSKÁNÍ DOTACÍ 2. S ROSTOUCÍ NÁROČNOSTÍ NA SOUTĚŽENÍ KLESÁ PRAVDĚPODOBNOST, ŽE SE TRANSAKCE „STIHNE“ V PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ 3. S ROSTOUCÍM PŘENOSEM RIZIK NA SOUKROMÉHO PARTNERA KLESÁ SCHOPNOST VEŘEJNÉHO PARTNERA KONTROLOVAT A PROKAZOVAT VÝDAJE 4. S ROSTOUCÍM PODÍLEM PRIVÁTNÍCH PENĚZKLESÁ MOŽNÝ PODÍL EU FONDŮ

3 PPP Centrum EU FONDY A PPP : HLAVNÍ OTÁZKY 1. METODA SOUTĚŽENÍ 2. OPRÁVNĚNOST VÝDAJE 3. PPP MODEL: KDO NESE JAKÁ RIZIKA 4. VLASTNICTVÍ SUBJEKTU KONCESE 5. KOFINANCOVÁNÍ (85/15) 6. NÁKLADOVÁ MEZERA 7. DLOUHODOBOST VÝDAJŮ 8. DLOUHODOBOST SMLUV

4 PPP Centrum ZDROJE INFORMACÍ O KOMBINOVÁNÍ EU FONDŮ S PPP DG REGIO. Guidelines for Successful Public-Private Partnerships 2004 – DG REGIO. Resource Book on PPP Case Studies 2005 – Johnson & Kramarik. The application of Public Private Partnerships (PPP) to the financing of transport projects from EU funds PwC/PPIAF. Hybrid PPPs: Levering EU Funds and private capital 2006 – Deloitte: Application of the PPP Principle on the Economic and Social Cohesion Policy

5 PPP Centrum EU FONDY A PPP : NÁSTROJE (JASPERS) JASPERS Bezplatná technická podpora členským státům EU při přípravě projektů a to i formou ppp – zaměřená na regiony zahrnuté v novém Convergence Objective pro období 2007 – Hlavním cílem JASPERS je pomoc členským státům s komplexními přípravou projektů  rychlejší schválení. Technická podpora poskytována ve všech fázích projektu. EK-EIB-EBRD (ČR bude zajištěna z Vídně) Řídící orgán – MMR, Odbor Fondu soudržnosti Instrument funkční, ČR předkládá projekty EK Pro projekty v oblastech: DOPRAVA (nad 50 mil EUR) ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (nad 25 mil EUR)

6 PPP Centrum JEREMIE Podpora začínajícím podnikům a mikropodnikům prostřednictvím grantů i negrantových instrumentů jako půjčky, equity venture capital a garance. Tam, kde si řídící autority (orgány) přejí využívat rámec iniciativy JEREMIE, měly by se rozhodnout alokovat zdroje z operačních programů do holdingového fondu. Řídící orgán – MPO Probíhala jednání MPO, MF, MMR s DG Regio, ale nebyly dojednány pravidla nastavení v ČR. Zatím neexistuje jasná vize jak se bude realizovat. Původně návrh Jeremie počítal se zapojením zdrojů z OPPI – Prioritní osa – Využití nových finančních nástrojů; zapojení Jeremie by však znamenalo nastavení odlišných finančních toků. JESSICA Podpora projektům zaměřeným na obnovu a rozvoj městského prostředí prostřednictvím grantových i negrantových nástrojů. Řídící orgán - ??? MMR EK jedná s ROPy – mají zájem, ale iniciativu nikdo nekoordinuje, neví jak nastavit strukturu čerpání. EU FONDY A PPP : NÁSTROJE (JEREMIE, JESSICA)

7 PPP Centrum Kontakt  Na Příkopě 3-5, Praha 1, tel: ,  Ing. Filip Drapák výkonný ředitel, tel: , PPP CENTRUM