VY_32_INOVACE_CHK4 2460 MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Advertisements

Vlastnosti lipidů CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 15
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
LIPIDY II Reakce tuků a olejů
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
VY_32_INOVACE_05_PVP_249_Hol
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Příprava a vlastnosti tuků
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Chemické složení organismů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_406.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_408.
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
LIPIDY.
LIPIDY.
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
VY_32_INOVACE_CHK4_4260ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
CZ.1.07/1.1.10/
LIPIDY VY_32_INOVACE_3.3.CH3.01/Cc CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_175.
Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie,
VY_32_INOVACE_10 - DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ
VY_32_INOVACE_CHK4_5760ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
CZ.1.07/1.1.10/
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
Estery vyšších mastných kyselin a alkoholů
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
LIPIDY 1.
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_174.
VY_32_INOVACE_CHK4_4760 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Lipidy - I. Obsah: Charakteristika a význam lipidů Složení lipidů - VMK, třídění Jednoduché lipidy trimyristoylglycerol.
Lipidy - II. Obsah: Ztužování tuků, hydrolýza tuků Vosky Složené lipidy.
Ch_049_Lipidy Ch_049_Přírodní látky_Lipidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Funkce tukové tkáně Energetická rezerva (lipolýza→FFA→zdroj energie)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Lipidy Gabriela Uherčíková, Bakalářská práce,
Lipidy obecný popis.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tuky = Lipidy Přírodní látky
VY_32_INOVACE_C9-012 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_CHK4 2460 MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: 6.9.2012 Autor: PaedDr. Věra Mojáková Určeno pro předmět: Chemie Tematická oblast: Přírodní látky - chemické složení živých organismů Obor vzdělání: Kosmetické služby (69-41-l/01) 4. ročník Název výukového materiálu: Lipidy II Popis využití: Výukový materiál s úkoly pro žáky s využitím dataprojektoru, notebooku Čas: 20 minut

Reakce tuků Žluknutí tuků Rozklad tuků způsobený vzduchem, teplem, světlem, mikroorganismy Podstatou tohoto žluknutí tuků je vznik aldehydů, ketonů a nižších mastných kyselin

Úkol č.1 a) Která zapáchající nižší mastná kyselina vzniká při rozkladu tuků? b) Napiš její racionální vzorec

Úkol č.2 Při žluknutí nevznikají: a) alkoholy b) aldehydy c) glukóza d) ketony

Ztužování tuků Hydrogenace Oleje se přeměňují na pevné tuky Vodík reaguje s olejem za vyšší teploty, tlaku a přítomnosti katalyzátoru Ztužené tuky jsou stálejší, odolnější proti žluknutí, nemají zápach - margaríny

Hydrolýza Hydrolýza tuků – štěpení Kyselá hydrolýza - produktem je glycerol a volné monokarboxylové kyseliny Zásaditá hydrolýza – zmýdelňování produktem jsou soli mastných kyselin – mýdla a uvolňuje se glycerol Tuk se vaří s NaOH nebo KOH 1

Úkol č.3 Doplň: ……… To způsobuje ……… změnu vlastností: Působenim ………. ……….. ŽLUKNUTÏ

Mýdla se vyrábí procesem zvaným zmýdelňování Výroba mýdla: http://www.youtube.com/watch?v=hR9Ojxn8Jik&feature=related

Princip praní Při rozpuštění mýdla ve vodě vzniká nepravý roztok, v němž molekuly mýdelných sloučenin vytvářejí shluky, zvané micely Micela pohltí tuk do svého nitra Tuk se efektivně převede do roztoku. 2

Při použití tvrdé vody je účinnost mýdla snížená Pokud je v použité vodě obsaženo větší množství rozpuštěných vápenatých nebo hořečnatých solí Mýdlo se sráží Při použití tvrdé vody je účinnost mýdla snížená 3 Rozpouštění tuku

Vosky Jsou estery vyšších mastných kyselin a vyššího jednosytného alkoholu (např. cetylalkoholu C16H33OH). Jsou původu rostlinného – ochranná vrstva na plodech a listech rostlin živočišného – k ochraně orgánů(vorvaňovina), stavební funkce(včelí vosk) Jsou tuhé, nerozpustné ve vodě Jsou pro živočichy nestravitelné Užití: k výrobě leštících past, k impregnaci papíru, tkanin, v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu, výrobna svíček

Složené lipidy Na jejich stavbě se podílejí další složky Uplatňují se při tvorbě biologických membrán Fosfolipidy – obsahují esterově vázanou kyselinu fosforečnou - lecitin – používá se jako emulgátor nebo doplněk výživy Glykolipidy – obsahují glukózu nebo galaktózu

Úkol č. 4 přiřaďte: Mýdla Živočišný tuk Řepkový olej Ztužování tuků Vorvaňovina Složené lipidy biologická membrána vosk jsou sodné soli rostlinný tuk oleje se mění na pevné tuky lůj

Úkol č.5 Doplň: Pokud je příjem energie vyšší než výdej, její přebytek je v organismu využit k tvorbě …………. …………

Úkol č.6 Uveď správná tvrzení: a) Tuky, které obsahují nenasycené mastné kyseliny např. v mořských rybách, jsou pro lidský organismus prospěšné b) Mezi rostlinné tuky patří tuk kokosový, palmový c) Živočišné tuky se získávají lisováním živočišných tkání d) Během ztužování tuků zanikají dvojné vazby v uhlovodíkových řetězcích karboxylových kyselin

Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Aldehydy http://cs.wikipedia.org/wiki/Ketony 1 Kliparty Office [online]. 2012 [cit. 2012-09-06]. Dostupné z www: http://office.microsoft.com/cs-cz/ http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1a/Schema_zm%C3%BDdeln%C4%9Bn%C3%AD_tuk%C5%AF.PNG) 2,3 http://cs.wikipedia.org/wiki/M%C3%BDdlo http://www.youtube.com/watch?v=hR9Ojxn8Jik&feature=related Benešová, Marika; Satrapová, Hana.Odmaturuj z chemie.1. vyd. Brno: Didaktis, 2002, 80-86285-56-1