VY_32_INOVACE_CHK4 2460 MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: 6.9.2012 Autor: PaedDr. Věra Mojáková Určeno pro předmět: Chemie Tematická oblast: Přírodní látky - chemické složení živých organismů Obor vzdělání: Kosmetické služby (69-41-l/01) 4. ročník Název výukového materiálu: Lipidy II Popis využití: Výukový materiál s úkoly pro žáky s využitím dataprojektoru, notebooku Čas: 20 minut
Reakce tuků Žluknutí tuků Rozklad tuků způsobený vzduchem, teplem, světlem, mikroorganismy Podstatou tohoto žluknutí tuků je vznik aldehydů, ketonů a nižších mastných kyselin
Úkol č.1 a) Která zapáchající nižší mastná kyselina vzniká při rozkladu tuků? b) Napiš její racionální vzorec
Úkol č.2 Při žluknutí nevznikají: a) alkoholy b) aldehydy c) glukóza d) ketony
Ztužování tuků Hydrogenace Oleje se přeměňují na pevné tuky Vodík reaguje s olejem za vyšší teploty, tlaku a přítomnosti katalyzátoru Ztužené tuky jsou stálejší, odolnější proti žluknutí, nemají zápach - margaríny
Hydrolýza Hydrolýza tuků – štěpení Kyselá hydrolýza - produktem je glycerol a volné monokarboxylové kyseliny Zásaditá hydrolýza – zmýdelňování produktem jsou soli mastných kyselin – mýdla a uvolňuje se glycerol Tuk se vaří s NaOH nebo KOH 1
Úkol č.3 Doplň: ……… To způsobuje ……… změnu vlastností: Působenim ………. ……….. ŽLUKNUTÏ
Mýdla se vyrábí procesem zvaným zmýdelňování Výroba mýdla: http://www.youtube.com/watch?v=hR9Ojxn8Jik&feature=related
Princip praní Při rozpuštění mýdla ve vodě vzniká nepravý roztok, v němž molekuly mýdelných sloučenin vytvářejí shluky, zvané micely Micela pohltí tuk do svého nitra Tuk se efektivně převede do roztoku. 2
Při použití tvrdé vody je účinnost mýdla snížená Pokud je v použité vodě obsaženo větší množství rozpuštěných vápenatých nebo hořečnatých solí Mýdlo se sráží Při použití tvrdé vody je účinnost mýdla snížená 3 Rozpouštění tuku
Vosky Jsou estery vyšších mastných kyselin a vyššího jednosytného alkoholu (např. cetylalkoholu C16H33OH). Jsou původu rostlinného – ochranná vrstva na plodech a listech rostlin živočišného – k ochraně orgánů(vorvaňovina), stavební funkce(včelí vosk) Jsou tuhé, nerozpustné ve vodě Jsou pro živočichy nestravitelné Užití: k výrobě leštících past, k impregnaci papíru, tkanin, v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu, výrobna svíček
Složené lipidy Na jejich stavbě se podílejí další složky Uplatňují se při tvorbě biologických membrán Fosfolipidy – obsahují esterově vázanou kyselinu fosforečnou - lecitin – používá se jako emulgátor nebo doplněk výživy Glykolipidy – obsahují glukózu nebo galaktózu
Úkol č. 4 přiřaďte: Mýdla Živočišný tuk Řepkový olej Ztužování tuků Vorvaňovina Složené lipidy biologická membrána vosk jsou sodné soli rostlinný tuk oleje se mění na pevné tuky lůj
Úkol č.5 Doplň: Pokud je příjem energie vyšší než výdej, její přebytek je v organismu využit k tvorbě …………. …………
Úkol č.6 Uveď správná tvrzení: a) Tuky, které obsahují nenasycené mastné kyseliny např. v mořských rybách, jsou pro lidský organismus prospěšné b) Mezi rostlinné tuky patří tuk kokosový, palmový c) Živočišné tuky se získávají lisováním živočišných tkání d) Během ztužování tuků zanikají dvojné vazby v uhlovodíkových řetězcích karboxylových kyselin
Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Aldehydy http://cs.wikipedia.org/wiki/Ketony 1 Kliparty Office [online]. 2012 [cit. 2012-09-06]. Dostupné z www: http://office.microsoft.com/cs-cz/ http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1a/Schema_zm%C3%BDdeln%C4%9Bn%C3%AD_tuk%C5%AF.PNG) 2,3 http://cs.wikipedia.org/wiki/M%C3%BDdlo http://www.youtube.com/watch?v=hR9Ojxn8Jik&feature=related Benešová, Marika; Satrapová, Hana.Odmaturuj z chemie.1. vyd. Brno: Didaktis, 2002, 80-86285-56-1