Psychologie a komunikace Základní pojmy v psychologii

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vůle, motivace Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov09 Autor Mgr.
Advertisements

AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 3. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 19. Mechanické vlnění – příklady I.
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 08. Kinematika harmonického pohybu – příklady II.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 20. Mechanické vlnění – příklady II.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 16. Šíření vlnění v prostoru
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 11. Vlnění v řadě bodů KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 15. Stojaté vlnění na struně
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Slovníček pojmů Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Psychický stav,
PSYCHICKÉ JEVY.
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
BEHAVIORISMUS John Watson I.P.Pavlov C.L.Hull N.E.Miller J.Dollard
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze š
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
PRVNÍ POMOC PORUCHY VĚDOMÍ 13
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Český jazyk a literatura
PSYCHOLOGIE Ψ. Obsah  CO JE TO PSYCHOLOGIE CO JE TO PSYCHOLOGIE  Psychologie zkoumá Psychologie zkoumá  Proč se zabýváme psychologií? Proč se zabýváme.
POČÍTAČOVÁ GRAFIKA PROGRAMY A NÁSTROJE PRO PRÁCI S VEKTOROVOU GRAFIKOU 2 ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Excel úpravy grafu, karta Návrh
Sebepoznání a sebereflexe
Sociální vztahy Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace Interakce Interpersonální vztahy Sociální vztahy.
EKONOMIKA PODNIKATELSKÝ ZÁMĚR Ing. Hana Kročová
PRVNÍ POMOC ZÁKLADNÍ POJMY 01
obecně, prožívání a chování
Poznámky pro výuku Předmět: PSYCHOLOGIE Autor: Mgr. Pavla Sukačová
Psychologie a komunikace Dělení psychologických věd
UČENÍ = PROCES JEHOŽ VÝSLEDKEM JE ZMĚNA PSYCHICKÝCH JEVŮ, DISPOZIC K NIM A JEJICH VNĚJŠÍCH PROJEVŮ.
Procentový počet Prezentace_12
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 01
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
PSYCHOLOGIE A KOMUNIKACE seberegulační vlastnosti osobnosti
PRVNÍ POMOC TRANSPORT ZRANĚNÝCH 09
ÚVOD DO PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Výchovné a vzdělávací strategie a cíle ve výuce přírodopisu
Psychologické aspekty zdraví
Základy psychologie – úvod
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
Úvod do psychologie
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-L Psychické procesy a stavy 1.část Mgr. Marie Mikulcová.
Poruchy nálad a afektivní poruchy Jaké symptomy se projevují při depresi ? Jaké symptomy jsou typické pro manický syndrom ? Setkali jste se již s případem.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Psychické procesy a stavy osobnosti. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_50_Občanská výchova_Morálka.
Psychické stavy Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Sociologie pro SPP/SPR
Vztahy mezi lidmi Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace
KOGNITIVNÍ PSYCHOLOGIE
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova k
Paměť Mgr. Vladimír Velešík.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Sociální psychologie – CŽV 2012
Nevědomí.
Úvod do psychologie II. přednáška
Transkript prezentace:

Psychologie a komunikace Základní pojmy v psychologii PÉČE O NEMOCNÉ Psychologie a komunikace Základní pojmy v psychologii Mgr. Magdaléna Nevařilová www.zlinskedumy.cz

Anotace Materiál seznamuje žáky s vybranými pojmy z teorie psychologie. Vyžaduje doplnění výkladem. Autor Mgr. Magdaléna Nevařilová (Autor) Jazyk Čeština Očekávaný výstup 53–41-M/01 Zdravotnický asistent Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Psychologie, psychika, prožívání, chování, osobnost Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinovaná Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání Typická věková skupina 16 - 19 let Vazby na ostatní materiály Další materiály z tematického celku psychologie a komunikace

Úvod do psychologie základní pojmy

PSYCHOLOGIE Věda, která studuje lidské chování, mentální procesy a tělesné dění, včetně jejich vzájemných vztahů a interakcí Věda o psychice, tedy o prožívání, chování a psychické regulaci chování Vydělila se z filosofie ve druhé polovině 19. stol Neustále ji provází spor, zda má přírodovědeckou nebo duchovní podstatu Je současně vědou i uměním

Cíle psychologie Popsat rozmanité projevy chování a duševního dění Jak lidé myslí, cítí a jednají v různých situacích Vysvětlit význam získaných údajů Vytváření teorií, hypotéz, myšlenek a názorů, které umožňují získané údaje smysluplně objasnit Předvídat lidské chování a prožívání Zvyšovat lidskou spokojenost a zdraví

Základní psychologické pojmy Psychika Prožívání Chování Osobnost

PSYCHIKA (mysl) souhrn duševních dějů během celého lidského života Je tvořen prožíváním, chováním a nevědomím Mnozí psychologové zastávají názor, že si uvědomujeme pouze část svých duševních dějů. Existuje tedy vědomá a nevědomá část psychiky. Nevědomí – myšlenky, strachy a touhy, které si člověk neuvědomuje, ale které působí na jeho chování Nevědomí – obsah mysli, který ovlivňuje naše chování, aniž o něm víme

PROŽÍVÁNÍ Nepřetržitý tok psychických zážitků (obsahů) (Plháková, 2000) To, co si člověk sám uvědomuje ze svého duševního života Vnitřní svět člověka (Štefanovič, Greisinger, 1985) Každý psychický zážitek má tři složky: Poznávací Citovou Motivační (volní) V různých situacích může některá z nich více vystupovat do popředí

PROŽÍVÁNÍ Předmětem prožívání může být Vnější svět Stav vlastního těla Stav mysli (sebereflexe) Prožívání má rozměr: Vztahový (člověk si uvědomuje citové vazby, začleněnost do sociálních skupin) Časový (v každém okamžiku má člověk na zřeteli svou minulost i budoucnost)

CHOVÁNÍ Jakákoliv tělesná aktivita, kterou lze pozorovat, zaznamenávat nebo měřit Souhrn všech vnějších projevů, činností, jednání a reakcí organismu (Hartl, Hartlová, 2009) Volní chování (úmyslné, záměrné) – aktivita, která směřuje k určitému cíli a je řízena vědomou intencí, záměrem Mimovolní chování – vrozené formy chování (např. nepodmíněné reflexy, instinkty)

CHOVÁNÍ Expresivní chování – spontánní, upřímné, vyjadřuje skutečné prožívání, vlastní názory a postoje, bezprostřední výraz prožívání Adaptivní chování (utilitární, konvenční, konformní) – účelné přizpůsobení se dané situaci (předstírání, zastírání, stylizace)

Obsahem prožívání jsou psychické jevy: Psychické procesy Psychické obsahy Psychické stavy Psychické vlastnosti Specifické získané dispozice

Psychické procesy Vedou ke vzniku psychických obsahů Jsou rychlé a proměnlivé Mnohé probíhají mimo vědomí

Psychické procesy Poznávací (kognitivní) Paměťové Laicky označované „rozum“ Slouží k získávání informací z vnějšího a vnitřního prostředí Umožňují rozhodování, usuzování, plánování, řešení problémů Vnímání, představy, fantazie, myšlení, řeč Paměťové Zapamatování, uchování, vybavení Motivační Citové (vedou ke vzniku emocí) a volní (aktivizují a usměrňují chování)

Psychické obsahy Jsou výsledkem psychických procesů Nacházejí se buď ve vědomí, nebo si je můžeme do vědomí vybavit (Např. z dlouhodobé paměti si vybavujeme znalosti a dovednosti, které potřebujeme v každodenním životě.) Vjemy, představy, sny, vzpomínky, vědomosti, myšlenky,přání, pocity,…

Psychické stavy Jsou relativně stabilní Jejich existenci potvrzuje introspekce Lze je chápat jako podmínky či pozadí, na kterém probíhají psychické procesy a vytvářejí se duševní obsahy Dočasné ( dobrá či špatná nálada, stav podrážděnosti, únavy) Trvalé – relativně stálé podmínky psychického dění Psychické stavy pozornosti Citové stavy (nálady, neklid, tréma,…)

Psychické vlastnosti Schopnosti Rysy osobnosti Temperament Charakter

Specifické získané dispozice Vědomosti Dovednosti Návyky Zájmy Postoje

Mentální reprezentace Lidská mysl nezachycuje vnější realitu („věc o sobě“) takovou, jaká je, ale znázorňuje ji („reprezentuje“) s pomocí poznávacích prostředků, kterými disponuje Nejdůležitějšími prostředky znázornění je obraz a slovo Vytváříme mentální reprezentace vnějšího světa, vlastního psychického dění, psychického života druhých lidí, ale i mezilidských vztahů

ZDROJE NAKONEČNÝ, Milan. Základy psychologie. Praha: Academia, 1998. ISBN 80-200-1290-7. KOPECKÁ, Ilona. Psychologie 1. díl: Učebnice pro obor sociální činnost. Praha: Grada Publishing, a.s., 2011. ISBN 978-80-247-3875-8. PLHÁKOVÁ, Alena. Učebnice obecné psychologie. Praha: Academia, 2004. ISBN 80-200-1086-6. KELNAROVÁ, Jarmila a Eva MATĚJKOVÁ. Psychologie 1. díl. Praha: Grada Publishing, a.s., 2010. ISBN 978-80-247-3270-1. ŘÍČAN, Pavel. Psychologie: Příručka pro studenty. Praha: Portál,s.r.o., 2005. ISBN 80-7178-923-2.