Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Libuše Přikrylová ředitelka Základní školy Provaznická Ostrava
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Název Stravovací zvyklosti
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
HYGIENICKÁ SLUŽBA -STÁTNÍ ZDRAVOTNÍ ÚSTAV
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Zásady výživy sportovce
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Také si myslíte, že to děláte správně?
Doplňkové stravování ve školách a jeho vliv na zdraví dětí a žáků
Jak dítě (ne)naučit jíst
Ladislav Schreiber COME – automaty, s.r.o. Opava
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Zdravá výživa Zdravá strava zaručuje silný organismus odolný proti nemocem. Bystrou, jasnou mysl. Pevné zdraví. „Mladistvé“ stáří neboli prodloužené období.
BULIMIE Hana Szarowská 2. HA.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
Spotřební koš - zařazování potravin do spotřebního koše,
Svačiny českých (a slovenských) dětí
DĚTSKÁ VÝŽIVA A OBEZITA V TEORII A PRAXI 7
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY – OPOMÍJENÉ NEZBYTNOSTI V DĚTSKÉ VÝŽIVĚ MUDr. Bohuslav Procházka Praktický lékař pro děti a dorost.
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Stravování středoškoláků Zlínský kraj Odbor Hygieny dětí a dorostu Krajské hygienické stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Prezentace: MUDr. Jana.
Péče o zdraví 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
OBEZITA U DĚTÍ prim. MUDr. Martin Zítek Dětské oddělení Krajská nemocnice Liberec,a.s.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
PREZENTUJÍCÍ Olga Johanidesová Vyhodnocení úkolu hlavního hygienika ČR „Monitoring nabídky stravování v základních školách“ (podklady MZ ČR)
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
PESTROST STRAVY.
5-denní jídelníček.
Autor výukového materiálu: Číslo projektu: Název: Vytvořeno:
Diferencované stravování v různých pracovních podmínkách
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
VÝŽIVA A ZDRAVÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
ZDRAVÁ VÝŽIVA III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Autor: Mgr. Jana Burdzová
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Transkript prezentace:

Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne MUDr. Pavel Neugebauer praktický lékař pro děti a dorost předseda Občanského sdružení Výživa dětí

Proč pravidelnost dětský organizmus nepojme větší množství stravy najednou, nevytváří si zásoby energie a potřebuje častější doplňování „paliva“ nejvyšší aktivita u dětí mezi 10.-12. hodinou dopoledne některé školy tomu přizpůsobují rozvrh hodin výdej energie v dopoledních hodinách nutné vyvážit dostatečným příjmem: zajištění kvalitní svačiny dostatek vhodných tekutin

Problémy s nepravidelností při nepravidelném stravování si tělo musí energii vyrábět z vlastních zdrojů s přijatou energii se tělo naučí šetřit a její část ukládá do zásob v podobě tuku nevhodná těžká strava v dopoledních hodinách → ospalost, nevolnost a potíže se soustředěním

Problémy s nepravidelností vynechání dopoledních jídel → tendence přejídat se v odpoledních hodinách a večer velký objem stravy – potíže s nadýmáním, bolestmi břicha, zácpou apod. Je třeba dětem dodávat energii postupně v menších porcích, ale vícekrát za den!

Správná svačina pomáhá předcházet ukládání energie do zásob a také rozvoji nadváhy a obezity zabraňuje přejídání se v odpoledních a večerních hodinách zajistí dostatek energie na koncentraci dětí ve škole dodá dostatek energie na sportovní aktivity ve škole i mimo ni

Školní bufety a automaty většinou spojené s nevhodnými pamlsky existují různé typy, ne všechny jsou špatné zdravá výživa na školách nový vzdělávací program Výchova ke zdraví nabídka zdravých svačin ve školních bufetech rozšířená nabídka automatů

Projekt „Mléko do škol“ funguje již 10 let účast 2 600 základních škol z celkového počtu 4 100 nyní MŠMT a MZe uvažují o jeho zrušení možné důsledky – celkové snížení konzumace mléčných výrobků dětmi větší nárok na rodiče na obstarávání dostatku mléčných výrobků pro jejich děti snížení konzumace kvalitního zdroje vápníku a následná nedostatečná mineralizace kostí a zubů

Na závěr v současné době vysoké nároky na každého z nás → nepravidelný jídelníček, náhradní a usnadňující řešení nejzákladnějších potřeb, včetně stravování nevhodné pokrmy či potraviny, které si ale lze snadno obstarat vhodným stravováním je možné přispět nejen k dobrému zdravotnímu stavu, ale i správnému tělesnému a duševnímu vývoji

Děkuji Vám za pozornost.