Název Výživová pyramida

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Advertisements

Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Název Stravovací zvyklosti
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Zdravé stravování Přírodověda 5. ROČNÍK.
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
Člověk a zdraví Výchova ke zdraví Zdravý způsob výživy VY_32_INOVACE_14 Sada 8 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracoval:
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Škola: Praktická škola dvouletá
stravovací režim školáků
VÝŽIVOVÁ HODNOTA POTRAVY 6. ROČNÍK
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Také si myslíte, že to děláte správně?
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
ZDRAVÁ VÝŽIVA 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_469.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
Příprava stravy v rodině
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_476.
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Péče o zdraví 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
 Materiál je určen pro první vyučovací hodinu tělesné výchovy tříd 3. ročníku středních škol a čtyřletých gymnázií, dále pro 7. ročník osmiletých gymnázií.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořeníleden 2013 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka (DUM 17) Člověk.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_32_INOVACE_03_03_Člověk a zdraví Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět -
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Zdravá výživa test   VY_32_INOVACE_17_36.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Autor: Mgr. Marcela Holubová
Autor výukového materiálu: Číslo projektu: Název: Vytvořeno:
VÝŽIVA A ZDRAVÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
ZDRAVÁ VÝŽIVA III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Název projektu: Moderní škola Číslo klíčové aktivity: III/2 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Vráž, okres Beroun Autor: Zuzana Měchurová Název.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_17
Název projektu: Moderní škola
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Transkript prezentace:

Název Výživová pyramida   Šablona CZ.1.07/1.4.00/21.2698    Poř.číslo Autor šablony Mgr. Zuzana Vyhnálková DiS Datum

Metodika Procvičení zásad zdravé výživy pomocí pracovního listu Seznámení s moderními trendy ve zdravé výživě Žáci dokáží sestavit svůj jednoduchý jednodenní jídelníček a orientují se v něm Žáci dokáží popsat a zdůvodnit výživovou pyramidu

Zdravá výživa Když budeme jíst zdravě, vyhneme se některým chorobám (mrtvice, cukrovka, rakovina...) nebo jejich výskyt snížíme. Při propojení s tělesnou aktivitou docílíme zdravého člověka s kondičkou a bez stresu. Výživová pyramida: je grafická podoba stravovacích doporučení je dobře pochopitelná pro každého člověka je srozumitelně rozdělená do několika skupin každá skupina má doporučený počet porcí pomáhá vypracovat jídelníček

Výživová pyramida SLADKOSTI, CUKR, SŮL ŽIVOČIŠNÉ TUKY, ALKOHOL MASO, DRŮBEŽ, RYBY, MASNÉ VÝROBKY, VEJCE OVOCE, ZELENINA MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY RÝŽE, LUŠTĚNINY, OŘECHY OBILNINY, CELOZRNNÉ VÝROBKY, PEČIVO, TĚSTOVINY, VODA výživová pyramida

Co si pamatuješ? Co je to výživová pyramida? Čeho máme jíst nejméně? je grafická podoba stravovacích doporučení pomáhá vypracovat jídelníček Čeho máme jíst nejméně? SLADKOSTI, CUKR, SŮL ŽIVOČIŠNÉ TUKY, ALKOHOL Čeho máme jíst nejvíce? OBILNINY, CELOZRNNÉ VÝROBKY, PEČIVO, TĚSTOVINY

Voda je důležitou součástí výživy. Průběžně ji ztrácíme a průběžně ji proto musíme doplňovat. Bez vody vydržíme méně než bez potravy. Pro dospělého zdravého jedince je denní průměrný příjem tekutin 2-3 litry.

BMI z anglického Body mass index BMI hodnoty: pod 18,5 = podvýživa je to měřítko pro posouzení tělesné hmotnosti vypočteme podle vzorce: hmotnost v kg dělená výškou v metrech na druhou BMI = ℎ𝑚𝑜𝑡𝑛𝑜𝑠𝑡 𝑣ýš𝑘𝑎 2 BMI hodnoty: pod 18,5 = podvýživa 18,5 až 25 = normální váha nad 25 = nadváha nad 30 = obezita

bmi

http://www.naseinfo.cz/clanky/zdravi-a-pece/zdrava-vyziva/jak-vypocitat-bmi-index

Co si pamatuješ? Co je to BMI? Jaké znáš hodnoty BMI? je to měřítko pro posouzení tělesné hmotnosti Jaké znáš hodnoty BMI? pod 18,5 = podvýživa 18,5 až 25 = normální váha nad 25 = nadváha nad 30 = obezita

Pracovní list I/I 1) Spoj, co k sobě patří: Mléko Ryby Celozrnné pečivo Ovoce zdroj vitamínů zdroj vlákniny a vitamínu B potřebná dávka vápníku důležitý obsah jódu

Jaké potraviny bychom měli jíst nejvíce:   Jakým potravinám bychom se měli vyhýbat (nekonzumovat je): Kolik litrů tekutin by měl člověk vypít denně při běžné fyzické zátěži:

Kolik jídel denně má člověk mít?   Napiš jednoduchý recept na zdravé jídlo, např. zeleninový či ovocný salát:

Pracovní list I/I výsledky

Jaké potraviny bychom měli jíst nejvíce: Ovoce, zelenina, luštěniny, celozrnné pečivo, bílé maso, mléčné výrobky   Jakým potravinám bychom se měli vyhýbat (nekonzumovat je): Přepálené tuky, nadměrné množství cukrů, tmavé maso, alkohol, velké množství soli Kolik litrů tekutin by měl člověk vypít denně při běžné fyzické zátěži: 2-3 litry

Kolik jídel denně má člověk mít? 5-6 - snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře, případně druhá večeře Napiš jednoduchý recept na zdravé jídlo, např. zeleninový či ovocný salát: Banány a kiwi oloupeme a nakrájíme na kousky. Jahody očistíme a rozkrájíme, jahody můžeme použít i kompotované. Ovoce dáme do misky a promícháme s jogurtem.

Zdroje: JANOŠKOVÁ, Dagmar a kol. Občanská výchova pro 6. ročník základní školy a víceletá gymnázia. 2. vyd. Plzeň : Fraus, 2009. ISBN 978-80-7238-886-8 Cit. obrázek dostupný na: http://www.zbynekmlcoch.cz/informace/texty/jidlo-strava/vyzivova-pyramida-obrazek-obilniny-zelenina-ovoce-mleko-maso-vejce-sladkosti-sul Cit. dostupné na: http://www.zdrava-vyziva.net/zdrave-recepty-online.php KINDLOVÁ, Ivona. Zdravá výživa. Metodický portál : Digitální učební materiály [online]. 30. 03. 2011, [cit. 2011-12-01]. Dostupný z WWW: <http://dum.rvp.cz/materialy/zdrava-vyziva.html>. ISSN 1802-4785. http://recepty.vareni.cz/lehky-ovocny-salat/ Autorem textů a obrázků, není –li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Vyhnálková.