Cílové skupiny SWOT analýza= analýza vnitřních a vnějších podmínek firmy STP proces=segmentace, targeting, positioning.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vlivy na spotřebitele.
Advertisements

MARKETING A MANAGEMENT
ÚVOD DO MARKETINGU.
Segmentace trhu.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Konkurenční.
Direkt marketing - segmentace -
Ing. Daniel Konczyna U Prostředí marketingu Ing. Daniel Konczyna U
Ing. Daniel Konczyna U MARKETING Ing. Daniel Konczyna U
Věčný brouk a jeho příbuzenstvo
Pozorování prezentuje: Václav Bubeníček.
Přednáška č.7 Tržní segmentace.
20. července 2013VY_32_INOVACE_100308_Marketing_1_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
4.Analýza trhu.
Spotřebitelské chování SPOCH/ P2
Behaviorální kritéria Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název.
Základy marketingu šestá přednáška
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Segmentace trhu Ročník / obor studia:III. ročník.
TRH A CÍLENÝ MARKETING.
Marketingový proces. Segmentace trhu.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 34Číslo.
Marketingové prostředí
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_12.
Nákupní jednání zákazníků Pochopení zákazníků je východiskem pro navrhování marketingových nabídek, které splní jejich požadavky.
Vývoj výrobku Firmy musí pružně reagovat na změny ( v lidských potřebách, technologii, technice, v počtu a síle konkurence,…) a vyvíjet nové výrobky. Novými.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_16.
PILSNER ENERGY AUTOŘI: Doubravová Monika Pavelka Martin Seďová Erika
doc.PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Chování zákazníka Zahrnuje všechny činnosti, které zákazník uskutečňuje v souvislosti s nákupem a užitím zboží nebo služby.
marketingový komunikační mix, propagační mix, podpora, promotion
Cíle přednášky Vymezení trhu z pohledu zákazníků a jejich poptávky
Nákupní chování spotřebitele
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A12 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníListopad.
VI. Chování spotřebitelů při nákupu Otázky: 1.Jak odhadnout pravděpodobné nákupy 2.Jak sociol.a psych. vlivy působí na chování domácností při nákupu 3.Proč.
Marketingové prostředí obce
Důvody vstupu na zahraniční trhy
14. října 2008 PRODUKT jednotlivé úrovně produktu Mgr. Eliška Kubíčková.
Marketingová politika a výběr pracovníků. Produktové skupiny, segmentace, teritoria Určení hlavního produktového a teritoriálního rozdělení a stanovení.
AKAD. ROK 2008/2009, LS PRŮMYSLOVÝ MARKETING - VŽ1 P R Ů M Y S L O V Ý M A R K E T I N G 8.
PŘÍPRAVA MARKETINGOVÉ STRATEGIE – VÝCHODISKO PRO KOMUNIKACI
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
prof. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
Tržní prostředí.
8. Marketing.
10 Důvodů pro zakázání reklamy
Segmentace, targeting, positioning v EU. SEGMENTACE = IDENTIFIKACE SKUPIN ZÁKAZNÍKŮ S PODOBNÝMI PŘÁNÍ A POTŘEBAMI mezinárodní a interkulturální segmentace.
Kupní chování a EU.
Principy segmentace vnějšího a vnitřního prostředí podniku
Ing. Jitka Nesnídalová, Ph.D. SVŠES, s.r.o. Praha
Chování kupujících  Chování kupujících je složitý proces, který ovlivňuje řada vnitřních i vnějších činitelů a marketingový odborníci mohou znalost.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluSegmentace.
Marketingové prostředí Úloha marketingu v podniku.
Jedna z rolí, kterou člověk v životě splňuje – ROLE KONZUMENTA – na základě toho se očekává SPOTŘEBNÍ CHOVÁNÍ. - základem spotřebního chování – ROZHODOVÁNÍ.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
MARKETING Přednáška P
Vztahy se zákazníky.
Marketing neziskových organizací
Segmentace trhu. Segmentace trhu Trh je tvořen velkým počtem zákazníků, kteří se liší svými potřebami, možnostmi…. Segmentace je rozdělení trhu na.
MARKETING 2.
Název: Marketing – podnikoví zákazníci Autor: Ing.Jan Štěpka
Zákazníci, návštěvníci, trhy, segmentace
Vítejte na marketingu.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Kupní a spotřební chování zákazníků a spotřebitelů a EU
Kupní a spotřební chování zákazníků a spotřebitelů a EU
Segmentace trhu pro cr Nikola Holasová.
Marketing farmářských produktů
MARKETING Přednáška P
Transkript prezentace:

Cílové skupiny SWOT analýza= analýza vnitřních a vnějších podmínek firmy STP proces=segmentace, targeting, positioning

segmentace, targeting, positioning tržní segment např. trh potravin má různé segmenty: pečivo, mléčné výrobky, ovoce, zelenina, cukrovinky, tuky, masné výrobky, koření, polotovary, (ne)alkoholické nápoje, biovýrobky, podobně mediální trh jaká jsou kritéria (relevantní faktory) pro výběr segmentu? jaký je profil segmentu? (pomocí analytických technik) jaká je atraktivnost (např. kupní síla) segmentu? jaká je cílová skupina? jak by měli zákazníci produkt přijímat (jaká je žádoucí pozice ve vědomí cíl. skupiny ve vztahu ke konkurenci)

proměnné tržní segmentace segmentace=rozdělení zákazníků do homogenních skupin (shodné potřeby, přání, způsoby přijímání marketingových a komunikačních aktivit) proměnné tržní segmentace všeobecné geografické, demografické (objektivní) společenská třída, osobnost, životní styl (psychografické) specifické příležitost, status loajality, uživatelský status, míra užití (objektivní) přínos, připravenost kupujících (psychografické)

Všeobecné proměnné tržní segmentace

geografické proměnné segmentace podle: světadílů podnebí národů regionů sousedství

demografické proměnné segmentace podle: pohlaví věku a generační příslušnosti velikosti a životního cyklu rodin náboženství místa narození vzdělání, odbornosti rasy příjmu společenské třídy

psychografické proměnné životní styl=způsob organizace života a výdajů (kultura, sport, zábava, restaurace) osobnost=celkové zaměření (pohyb,klid) AIO=aktivity, zájmy, názory Aktivity (práce, odpočinek, nákupy) Zájmy (móda,domácnost, auta, jídlo, hudba) Názory (postoje, preference, ideje) Sem patří i mediální chování a preference

Podle chování Specifické proměnné pro tržní segmentaci

objektivní (měřitelné) Příležitost (kdy je produkt používán) Loajalita ke značce (k jedné, ke skupině) Uživatelský statut ((ne)uživatel, prvouživatel, stálý, pravidelný/bývalý, potenciální) Míra užití (podle objemu - významný, méně významný, nevýznamný)

Specifické psychografické proměnné = všechny přínosy (benefity) pro zákazníka, které má z produktu = nákupní připravenost protože jde o hůře měřitelné proměnné, je třeba tyto proměnné nejdříve definovat Zdroj: Pelsmacker, DeP.–Geuens, M.–Bergh, Van den J.: Marketingová komunikace. Grada 2003, ISBN 80-247-0254-1, kp.4., s.125 a násl.