0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Advertisements

První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Oprávněný zákazník na liberalizovaném trhu s elektřinou v ČR
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
DOPADY NEKOORDINOVANÉHO ROZVOJE FOTOVOLTAIKY 2. listopadu 2009 Praha, Centrum energetického poradenství PRE Tisková beseda ČSRES.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Obchodování s elektřinou a povolenkami skleníkových plynů po vstupu do EU Ing. Miroslav Marvan 8. podzimní konference energetických manažerů 14. září 2005.
Budoucnost české energetiky v Evropě Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na vývoj trhu s elektřinou a plynem v ČR a v Evropě seminář AEM 22. a 23. března 2006,
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
1 Cenová úroveň roku 2006, očekávaný vývoj cen silové elektřiny v roce 2007, aktuality Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, 170.
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
1 Cenová úroveň roku 2004, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Energetika ČR a její vyhlídky Základní změny zákona č Sb Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
XVIII. seminář energetiků Regulace v energetice; podpora výroby elektřiny z OZE seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Tp Otrokovice, a. s. 28. – 30. ledna.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Předpokládaná funkčnost trhu s elektřinou v roce 2005 Ing. Miroslav Marvan Asociace energetických manažerů Praha 14. dubna 2004.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla a elektřiny pro rok 2008 Rámec práce ERÚ ve II. regulačním období a hlavní zásady.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Vývoj trhu s elektřinou v ČR versus působení velkých hráčů
Transkript prezentace:

0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta

1 Došlo dnem vstupu do EU k ovlivnění obchodování s elektřinou v ČR? NE

2 Jak tedy ovlivňuje členství ČR v EU obchodování s elektřinou v ČR? Postupná liberalizace trhu (možnost volby dodavatele pro konečné zákazníky) Oddělení činností provozovatele distribuční soustavy a obchodníka Podpora obnovitelných zdrojů a kombinované výroby elektřiny a tepla Přeshraniční obchodování a přidělování kapacit Aplikací směrnic a opatření EU do legislativy ČR Tím dochází k ovlivnění následujících oblastí

3 Co přináší postupná liberalizace? Zákazníkům Možnost výběru dodavatele Prvním „vlnám“ otevírání trhu (největší zákazníci) snížení cen za silovou elektřinu Nabídku doprovodných služeb Hráčům na trhu Stávajícím dodavatelům konec monopolu Možnosti vstupu nových hráčů (dodavatelů) na trh Soutěž o zákazníky někdy i „za každou cenu“ Dodávky za dumpingovou cenu (realizaci ztrátových kontraktů)

4 Je výsledek postupného otevírání trhu v ČR odlišný od výsledků na trzích, kde již liberalizace proběhla? Regulovaný trh Liberalizovaný trh (odhad) Vývoj velkoobchodních cen v ČR v období liberalizace v Kč / MWh Průběh je obdobný, kdy se po období cenové války ceny vracejí na „férovou“ úroveň 2005 (odhad)

5 Co přinese unbundling a jak ovlivní obchodování s elektřinou? Obchodníkům Nediskriminační prostředí Transparentnější přístup k přenosové a distribuční soustavě Souběžným držitelům licencí Povinnost zrealizovat rozdělení společností Změny procesů Náklady spojené s realizací unbundlingu Zákazníkům Předpoklad pro rozšíření škály potenciálních dodavatelů elektřiny V dlouhodobějším horizontu přenesení nákladů spojených s realizací unbundlingu do konečných cen

6 Nejprve je potřeba se podívat průřezově na pozitiva a negativa, která výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů přináší Efekty šetrnější k životnímu prostředí (neemitují skleníkové plyny) nespalují neobnovitelné fosilní zdroje snižují závislost na dovozech energie Negativa závislé na přírodních podmínkách (vítr, voda, slunce) obtížně regulovatelné, vyžadují zálohy v klasických zdrojích, důsledkem je současné omezování přeshraničních kapacit, což je proti duchu evropské integrace výrazně nákladnější (v průměru třikrát) jejich uplatnění vyžaduje zavést netržní principy výsledkem je zvýšení průměrné ceny elektřiny pro konečného zákazníka otázky vlivu na spolehlivost ES nejsou diskutovány Má zvýšení podpory obnovitelných zdrojů, elektřiny z kombinované výroby a její realizace dopad na trh s elektřinou? Po vyhodnocení dopadů relevantních pozitiv a negativ na trh s elektřinou zjišťujeme, že vliv existuje a míra je závislá na zvýšení podílů jednotlivých obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny v ČR.

7 Jaké jsou cíle podílu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů k celkové hrubé spotřebě elektřiny v ČR a EU 15 v roce 2010? Jestliže v současné době je podíl v ČR cca 3%, potom dosažení cíle znamená násobné navýšení výroby z obnovitelných zdrojů a tím i „znatelný“ dopad všech vlivů na trh s elektřinou

Podíl OZE 2,5% 3,4% 8,0% 1,7 2,3 ? 5,8 TWh Jakými typy obnovitelných zdrojů lze v ČR cíle dosáhnout?

2 000 Jak vypadá porovnání výkupní ceny a spolehlivosti/doby využití jednotlivých typů obnovitelných zdrojů?

Jaké bude navýšení prodejní ceny pro konečné zákazníky na hladině NN v souvislosti se zvyšováním výroby z obnovitelných zdrojů ? Zdroj: Přednáška ERÚ na semináři Poslanecké sněmovny dne 15. dubna 2004 „Podpora OZE podle návrhu zákona a souvisejících vyhlášek“

11 A co je podstatným závěrem k otázce „Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR“? Jedním ze základních cílů EU je vytvoření společného trhu členských států Trh s elektřinou v ČR se postupně aplikací směrnic a opatření EU do české legislativy stává součástí společného trhu s elektřinou v EU Důsledky sloučení trhů Krátkodobý časový horizont –sbližování probíhajících trendů na původně samostatných trzích Dlouhodobý časový horizont –sbližování cenových relací na původně samostatných trzích a to v závislosti na vývoji kupní síly původně samostatných trhů

12 Jaké vypadá meziroční trend vývoje ceny elektřiny na trhu v ČR a na nejbližším sousedním trhu? Momentálně je v ČR trend vývoje odlišný než na sousedních slučujících se trzích do společného trhu EU!

13 Jaké vypadá aktuální indexové porovnání cen ve střední Evropě? ČR – základna 100% ČRSRPLATDEHU Momentálně je v ČR nejnižší hladina ceny elektřiny ve srovnání se sousedními slučujícími se trhy do společného trhu EU !

14 Děkuji za pozornost