Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
registrovaný biomedicínský inženýr
Advertisements

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Revize Nového přístupu
4. železniční balíček 1.
Legislativní souvislosti nového zákona o zdravotnických prostředcích
Jednání MZ ČR JUDr. Mgr. Marek Hodulík ZÁKON O UN.
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
Zdravotní pojištění cizinců  Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění  systému veřejného zdravotního pojištění je účasten každý, kdo: a)
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listopadu 2003.
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1702/2003 ze dne 24. září 2003.
jeho význam a uplatnění
Označování poplachových systémů EZS značkou CE
HARMONIZOVANÉ NORMY APLIKOVATELNÉ PRO IVD
Vnímání označení CE ze strany Hospodářské komory ČR František Holec viceprezident Hospodářské komory České republiky Seminář Označení CE vám otevře evropský.
Označení CE Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava koncepce kvality zdravotnických zařízení –aktuální stav
Ministerstvo dopravy České republiky
Glukometry Monitorování glukózy v ambulantních i lůžkových zařízení
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
Osvědčeno pro stavbu Svaz zkušeben pro výstavbu. Jsou stavby skutečně bezpečné? Svaz zkušeben pro výstavbu.
Výrobce a prodejce v EU – praxe v oblasti ochrany spotřebitele Ing. Zbyněk Jančík
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Práce s certifikáty (prohlášeními o vlastnostech/shodě) při projektování a realizaci staveb Rostislav DROCHYTKA stavební fakulta Vysokého učení technického.
Vztah mezi výrobcem a uživatelem diagnostických zdravotnických prostředků in vitroIVD MD) ve světle zabezpečování kvality Vztah mezi výrobcem a uživatelem.
1 ve spolupráci s ČSKB pořádají pracovní seminář ve spolupráci s ČSKB pořádají pracovní seminář Řízení kvality IVD při vývoji, výrobě a použití v klinických.
Konsolidovaná laboratoř, organizace práce na laboratoři, kontrola kvality, laboratorní informační systém Miroslav Průcha.
Externí hodnocení kvality Kontrolní materiály
PROJEKT R E G M E T TEMPLATE DOPORUČENÍ PRO SPRÁVNOU LEGISLATIVNÍ PRAXI Z HLEDISKA METROLOGIE.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Akreditace klinických laboratoří Ing. Martina Bednářová Seminář NASKL, let akreditace.
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Ing. Eva Sýkorová Ministerstvo zdravotnictví ČR
Zdravotní péče v souvislosti s použitím zdravotnických prostředků.
2. Právní předpisy k zajištění BOZP
Nová role akreditace Ing. Milan Svoboda.
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Sankce a omezující opatření Ministerstvo průmyslu a obchodu Licenční správa
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
LEGÁLNÍ METROLOGIE Je to část metrologie, vztahující se k jednotkám, metodám a měřidlům z hlediska předepsaných technických a právních náležitostí, jejím.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Legislativa.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Den ÚNMZ 10. února 2010 Ing. Karol Ružička.
1 Povinnosti výrobce k řízení kvality v Evropské unii, revize směrnice 98/79/ES a dalších dokumentů Eva Sýkorová Immunotech a.s.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků I Ústí nad Labem 2/2009 Ing. Jaromír Vachta.
PRAHA 17/10/07 Přínos pro laboratoře pružná reakce na vývoj v oboru, požadavky kliniků, pacientů čas finance flexibilita – týká se systému managementu.
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
O technických požadavcích na výrobky a o …… A. Grošpic
Prokazování shody, certifikace
Posuzování shody stavebních výrobků
Osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy a osvědčení dopravce
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
VY_32_INOVACE_Maslovsky_ Technické požadavky na výrobky
přehled některých jeho ustanovení
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 2
Působnost Státní úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) při ověřování nových postupů, při klinickém hodnocení (KH) požadavky na žádost oprávněná úřední.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC) Referenční laboratoř MZ ČR pro klinickou biochemii při Ústavu klinické biochemie a laboratorní diagnostiky VFN a 1.LF UK

NV č. 453/2004 Sb. definuje, deklaruje a požaduje (a) ►IVD jsou stanovenými výrobky (zákon 22/1997 Sb.) ►co jsou, resp. nejsou IVD (NV 453/2004 Sb., § 2)  odst. 2, e) – IVD jsou kalibrátory a kontrolní materiály potřebné k určení nebo ověření funkční způsobilosti jejich uživatelem  odst. 3, b) – IVD nejsou jsou mezinárodně osvědčené referenční materiály a materiály používané pro programy externího posuzování systémů jakosti Referenční laboratoř MZ ČR pro klinickou biochemii při Ústavu klinické biochemie a laboratorní diagnostiky VFN a 1.LF UK

NV č. 453/2004 Sb. definuje, deklaruje a požaduje (b) ►IVD a dělí je do čtyř skupin – A, B, C a D ►povinnosti a práva výrobců IVD, příslušných orgánů státní správy a notifikovaných osob ►požadavky na vývoj a výrobu IVD a jejich uvádění na trh a do provozu ►systematické vyhodnocování zkušeností s IVD výrobcem po uvedení na trh a do provozu ►režim hlášení nežádoucích příhod spojených s provozem a používáním IVD a jejich předcházení Referenční laboratoř MZ ČR pro klinickou biochemii při Ústavu klinické biochemie a laboratorní diagnostiky VFN a 1.LF UK

NV č. 453/2004 Sb. definuje, deklaruje a požaduje (c) ►po je povoleno uvádět na trh pouze IVD se značkou shody CE ►přechodné období – pro uvádění ►do provozu IVD předaných do distribučních řetězců před ►volný rovný přístup bez omezování a restrikcí na trhy všech členských zemí EU pro IVD označené CE ►informace, které je výrobce povinen poskytnout uživateli Referenční laboratoř MZ ČR pro klinickou biochemii při Ústavu klinické biochemie a laboratorní diagnostiky VFN a 1.LF UK

Příloha č. 1 – Základní požadavky ►bezpečnost – riziko musí být přijatelné ve srovnání s přínosem pro pacienty ►návrh – „state of art“ v době návrhu ►funkční způsobilost – citlivost k příslušnému rozboru, citlivost pro diagnózu, analytická specificita, diagnostická vhodnost, přesnost, opakovatelnost, reprodukovatelnost, kontrola vzájemné interference, rušivých vlivů a meze detekce ►metrologie – navázanost pomocí ref. metod nebo materiálů vyšší úrovně ►stabilita – po celou dobu použitelnosti nebo životnosti stanovenou výrobcem (včetně vlivu dopravy a skladování) Referenční laboratoř MZ ČR pro klinickou biochemii při Ústavu klinické biochemie a laboratorní diagnostiky VFN a 1.LF UK

Posuzování shody a značka CE ►shoda výrobku s požadavky NV č. 453 a dále se základními požadavky na IVD, které jsou obsahem Přílohy č. 1, NV č. 453 ►účast notifikované osoby při posuzování shody pro některé IVD ►vystavení ES prohlášení o shodě výrobcem ►označení výrobku značkou CE ►prohlášení o shodě je interním dokladem výrobce, který je povinen předložit pouze příslušným orgánům státní správy v členské zemi EU (v ČR Ministerstvu zdravotnictví a SÚKL) a notifikované osobě Referenční laboratoř MZ ČR pro klinickou biochemii při Ústavu klinické biochemie a laboratorní diagnostiky VFN a 1.LF UK

Používání IVD při poskytování zdravotní péče ►Direktiva ani NV č. 453 neřeší, jaké IVD mohou být používány pro poskytování zdravotní péče v jednotlivých zemích EU. ►V ČR se mohou používat pro poskytování zdravotní péče jen shodná IVD, což stanoví zákon č. 346/2003 Sb. Referenční laboratoř MZ ČR pro klinickou biochemii při Ústavu klinické biochemie a laboratorní diagnostiky VFN a 1.LF UK

Změny proti minulým předpisům (a) ►ujištění o prohlášení o shodě (zák. č. 22/1997 Sb. a NV 286/2001 Sb.) - nahrazuje značka shody CE ►oznámení IVD příslušnému orgánu státní správy (Competent Authority - CA) v zemi, kde je zapsáno sídlo výrobce nebo jeho zplnomocněného zástupce Referenční laboratoř MZ ČR pro klinickou biochemii při Ústavu klinické biochemie a laboratorní diagnostiky VFN a 1.LF UK

Změny proti minulým předpisům (b) ►společná evropská databáze (EUMED) – přístupná pouze příslušným orgánům státní správy (do její aktivace ohlášení výrobcem nebo jeho zplnomocněným zástupcem všem příslušným orgánům státní správy všech členských zemí EU a EFTA) ►pro IVD vyjmenované v příloze 2 oznamuje výrobce nebo zplnomocněný zástupce některé údaje všem CA i po aktivaci společné evropská databáze Referenční laboratoř MZ ČR pro klinickou biochemii při Ústavu klinické biochemie a laboratorní diagnostiky VFN a 1.LF UK