Trendy v chovu prasat KSZ - Praha

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Českomoravské sdružení organizací zemědělského zásobování a nákupu
Advertisements

Obecné požadavky na výstavbu
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
SYSTÉMY A CHARAKTERISTIKY ZEMĚDĚLSKÉ PRODUKCE
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
Kodex řízení evropské akvakultury FEAP. EIFAC – evropská komise pro sladkovodní rybářství (FAO) FEAP – federace evropských chovatelů ryb –( Federation.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Welfare = „životní pohoda˝ „kvalita života” – PRODUKCE je hlavním cílem komerčních chovů: – Světová organizace pro výživu a zemědělství (FAO) udává,
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Konference IMPEL - Holandsko - Utrecht ve dnech 10. až Téma - porovnávání podmínek povolování a inspekcí IPPC farem pro prasata a užití BAT.
Josef Sklenář 2007 Biofarma Sasov. Vývoj ekochovů prasat v ČR Nevyvíjejí se, stagnují Z max. 25 farem jen 2-3 produkují pro trh V současnosti chováno.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Intenzivní odchov plůdku ryb
Systémy chovu ryb.
Kategorie prasat, obrat stáda
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
v zajištění kvality vepřového masa
Podnikatelské prostředí: Makroprostředí
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Moderní zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Situace na trhu s masem v ČR a EU Miluše Abrahamová Pavel Froněk VÚZE Praha.
12. OPERATIVNÍ MANAGEMENT
Biopotraviny ve školním stravování
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
PRODUKCE MASA Maso jako potravina – rozhodující podíl kryt masem hospodářských zvířat Spotřeba masa a konzumace- dle regionálních a náboženských vlivů.
Chov skotu.
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
Trendy v chovu prasat KSZ - Praha
Chov zvířat a ekonomika Transformační změny Současný stav.
Chov prasat.
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
Fordismus/produktivismus
Stres → všeobecný adaptační syndrom
MARKETING.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. a 3. Téma: Chov Zvířat
MASO.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Cíle přednášky Vymezení trhu z pohledu zákazníků a jejich poptávky
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Chudoba jako sociální problém
MVDr. Lýdia Lánská Čačková
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Informace o spalovacích pecích k likvidaci kadáverů MVDr. Marek Žižlavský, Ph.D. SEVARON.
Společná zemědělská politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná zemědělská politika Zemědělství obecně: Je základním sektorem ekonomiky Dnes nehraje tak důležitou.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Chov prasat v kontextu globálního pohledu na zemědělství.
IMPROVAC Ekonomické přínosy MVDr. Jaroslav Kratochvíl Pfizer Animal Health.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
Faktory ovlivňující nabídku a poptávku
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
Co je to Teagasc? Teagasc - Úřad pro rozvoj zemědělství a potravinářství - je státní orgán poskytující integrované služby pro výzkum, poradenství a vzdělávání.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
Svítá na lepší časy ? 2. května 2017 palác Žofín
ANALÝZA RIZIK Středočeského kraje
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Intenzivním růstem jalovic k lepší jatečné hodnotě
SPRÁVNÁ CHOVATELSKÁ PRAXE
1 Název školy Číslo projektu Název materiálu Autor Tematická oblast
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Transkript prezentace:

Trendy v chovu prasat KSZ - Praha

Obsah přednášky: 1. Pořadí faktorů ovlivňujících výrobu vepřového masa. 2. Změna výroby z toho plynoucí.

a ovlivňován následujícími faktory: Vývoj chovu prasat bude do budoucna řízen a ovlivňován následujícími faktory: a) potravinová bezpečnost, b) ekologizace výroby = důraz na zajištění životního prostředí, c) ochrana zvířat = naplňování welfare v chovu prasat, d) ekonomika produkce, e) globalizace trhu, f) integrace agrárně-průmyslových podniků.

Ad a) Potravinová bezpečnost tlak na zvyšování bezpečnosti potravin a z toho plynoucí tlak na výrobu jednotlivých surovin vzniká s četnými skandály při výrobě potravin (dioxiny, BSE …) nutné pro získání důvěry zákazníků, dosažení vysoké kvality vepřového masa, zákaz zkrmování masokostních mouček, růstových antibiotických stimulátorů.., standardizace (uniformita) jatečných půlek prasat na jatkách, vytvoření uzavřeného produkčního systému, který zajistí bezpečnost původu a tím i kvalitu = IKB v Nizozemí, = QS v Německu, = Dánský systém, certifikace podniků dle ISO norem a HACCP, dokumentace o původu se stává významnou konkurenční předností.

- Používáno „Hledisko pro určování nejlepších dostupných technik „ Ad b) Ekologizace výroby = důraz na zajištění životního prostředí - faktory zohledňující životní prostředí v zemědělské výrobě nabývají velice intenzivně na významu, - nutná podmínka pro odbyt produktů producentů - chovatelé budou prokazovat, že na všech stupních výroby je minimální negativní vliv na životní prostředí, - nitrátová směrnice - Zařízení spadající do působnosti tohoto zákona musí získat integrované povolení, a to od doby platnosti, tj. po 1.1.2003, nejdéle do 30.10.2007. - Vztahuje se na zařízení intenzivního chovu prasat mající prostor pro více než = 2 000 kusů prasat na porážku (nad 30kg), = 750 kusů prasnic. - Používáno „Hledisko pro určování nejlepších dostupných technik „ 1. Zásady dobré zemědělské praxe. 2. BAT zaměřené na úsporu vody. 3. BAT zaměřené na úsporu energie. 4. BAT pro ustájení zvířat. 5. BAT zaměřené na nižší ztráty živin (zvláště dusíku a fosforu) při zkrmování. 6. BAT pro skladování hnoje a kejdy. 7. BAT pro zpracování hnoje a kejdy. 8. BAT pro aplikaci hnoje a kejdy.

naplňování welfare v chovu prasat Ad c) Ochrana zvířat = naplňování welfare v chovu prasat - jasný trend ve společnosti - růst zájmu o dodržování směrnic na ochranu zvířat, a to se týká i intenzivní živočišné výroby, - výrazný vliv na kupujícího, - zaznamenán trend růstu odporu proti velkým koncentracím, - předpisy upravující welfare v chovu prasat, - důležité je zavádět opatření, které jsou racionální a nejsou produktem emocí, či ideologie. 1

Ad d) Ekonomika produkce dosáhnout ekonomiku produkce vepřového masa na úrovni 1 EURA na produkci 1kg živé hmotnosti jatečných prasat, dosažení užitkovosti: - 25 a více odchovaných selat na prasnici a rok, - zajištění dlouhověkosti prasnic (6 vrhů na prasnici), - 850 g přírůstek ve výkrmu/ ks a den, - 400 g přírůstek v odchovu selat / ks a den, - konverzi krmiva pod 2,7 kg, - 56 - 58% masa, - minimální výskyt PSE masa, - podíl intramuskulárního tuku na úrovni 2%, produktivitu práce na úrovní - 14 pracovních hodin na prasnici a rok, - 1,1 pracovní hodiny na 1 ustajovací místo ve výkrmu, zavádění gen-technologií a bio-technologií (Evropa musí tento trend zachytit), oživení myšlenky možného výkrmu kanečků v ČR.

Ad e) Globalizace trhu jde ruku v ruce s rychlým růstem informačních technologií, mechanizací a robotizací, celkový nástup globalizace na celém světě, rozšíření EU - další krok ke zvýšení konkurenceschopnosti tohoto trhu, 10 největších producentů dělá cca 77% světové produkce vepřového masa (z toho 4 země z EU), 10 nejvýznamnějších vývozních zemí vyvezlo 84% celkového vývozu, rychlý nárůst podniků s vysokou koncentrací (cca 2000ks prasat a více), zánik velkého počtu menších farem ( 50% a více), Dánsko - jeden podnik vyrábí 95% dánské výroby (Danisch Crown), USA - největší podnik ve státech poráží 22mil. kusů prasat na 5 porážkách.

Ad f) Integrace agrárně-průmyslových podniků probíhá ve vyspělých státech světa tvorba vertikálně organizovaných výrobních systémů, přesun od horizontálních k vertikálním strukturám výrobních systémů, nastupuje konkurence mezi celými vertikálními systémy - nebudou si konkurovat zemědělci mezi sebou, zpracovatelské podniky mezi sebou, ale celé systémy, nastává úzká specializace na určitý, vybraný segment trhu, tyto celky budou podnikat na mezinárodních trzích.

Ti co se přizpůsobí přežijí“. Závěr: (Thomas Urban) „Otázka nestojí, zda nové systémy ve výrobě potravin uvítáme , či odmítneme, zda jim půjdeme nebo nepůjdeme vstříc. Ti, kteří nebudou schopni se s novými standardy vyrovnat budou brzy ze systému odstraněni. Ti co se přizpůsobí přežijí“.

Objektivní hodnocení kvality vepřového masa Chemické složení Fyzikální vlastnosti Smyslové (senzorické složení) Kulinářské vlastnosti KVALITA MASA Technologické vlastnosti Výživná hodnota Zdravotní nezávadnost hygienická hodnota S narůstajícím podílem svaloviny díky intenzivnímu šlechtění a selekci dochází k narušování homeostáze organizmu a zvýšení citlivosti prasat na stres. Při porážce těchto zvířat vznikají soubory kvalitativních změn a odchylek, které se označují jako vady vepřového masa - PSE (bledé, měkké a vodnaté), - DFD (tmavé, suché, tvrdé). Prasata s vysokým podílem masa v těle = nevyzrálý tuk, = vysoký podíl vody v tkáních, = nízký podíl tuku, = vyšší zastoupení nenasycených mastných kyselin. Všechny tyto změny v kompozici tuku v tkáních jsou předmětem kritiky řezníků, protože tato surovina se nehodí pro potřeby výroby. Zpět

Uzavřený produkční systém Chovatel Výrobce směsí Výkrmce Výrobce směsí Jatky Zpracovatel masa Maloobchod Spotřebitel Zpět

Projektanti a chovatelé musí při stavbě respektovat: zásady Evropské dohody o ochraně zvířat chovaných pro hospodářské účely (Stálý výbor Evropské dohody), doporučení, platná od 21.11.1987, - vyhlášku MZe ČR 191/2002 ze dne 7.5.2002 o ustájení a plochách kotců. z nichž plyne, že projekční řešení stavby, údržby budov a zařízení (rošty, jiné perforované podlahy, systém fixace), ostatní místa, kde jsou prasata, mají být takové, aby: - maximálně snižovaly riziko nemocí, poranění,požáru, - bez nesnází umožňovaly kontrolu všech prasat, - podlahy mají být řešeny tak, aby se udržovaly suché a nebyly kluzké, - kotce, zařízení a instalace mají být řešeny a udržovány tak, aby se maximálně omezil kontakt prasat s močí, výkaly, vodou v loži, - lehárna má umožňovat uléhání, odpočinek, vstávání, - provedení podlah (rošty, perforace) má odpovídat velikosti/ hmotnosti prasat, tvořit pevný, rovný a stabilní povrch, - zařízení na krmiva mají být umístěna a udržována tak, aby byla minimalizována kontaminace krmiva/vody, ve stáji má být prostor pro separaci/ošetření nemocných/ poraněných prasat, velikost podlahové plochy má odpovídat věku, pohlaví, plemeni, fyziologickému stavu, pro snížení rizika poruch chování/ poranění mají mít prasata přístup ke slámě/jiným materiálům (sláma, kůra, zemina, apod.) byť jen v malém množství, - ustájovací prostor má být udržován tak, aby teplota prostředí, rychlost proudění vzduchu, relativní vlhkost, prašnost apod. „neovlivňovalo“ zdraví, pohodu zvířat, - prasata nemají být vystavována trvalému či náhlému hluku, úplné tmě či intenzivnímu světlu, - technologie ustájení mají být snadno čistitelné, udržovatelné v čistotě. Zpět

Tabulka stavů prasat a produkce na jednotku v EU Zpět

Náklady na produkci 1kg vepřového masa (živá hmotnost) Zpět

Reprodukce v chovu prasat Zpět

Struktura produkčních farem v ČR Zpět

Spotřeba vepřového masa v kg na 1 obyvatele/rok Zpět