Úprava digitálních fotografií Terezie Svobodová. => cesta mezi fotoaparátem a tiskem…

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Grafický editor GIMP (4) a zase vrstvy - režimy krytí Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk „Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Advertisements

MALUJEME ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ, INFORMAČNÍ
Počítačová grafika Nám umožňuje:
GIMP 3.L. Odkazy Zdrojů či návodů je na internetu téměř nekonečně, uvádím jen některé, které jsem zahlédl: • cafe.cz/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=53www.gimp.cz.
Základy úprav fotografií
Grafika Rastrová X Vektorová.
GIMP - úvod. GIMP je aplikace pro vytváření a úpravu rastrové grafiky, zejména fotografií a webové grafiky vznikl v linuxovém prostředí, ale existuje.
GIMP - úvod. GIMP je aplikace pro vytváření a úpravu rastrové grafiky, zejména fotografií a webové grafiky vznikl v linuxovém prostředí, ale existuje.
Počítačová grafika Nagla Al Samsamová 4.B.
Grafický editor GIMP (9)
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Úvod do používání digitálního fotoaparátu
Kreslíme rastrovou grafikou I. v programu MALOVÁNÍ
Grafika a digitální fotografie Volitelný modul úrovně P díl č. 1.
Prosinec 2008Úprava jasu, světlosti, kontrastu a gamakorekce 1 Úprava jasu, světlosti, kontrastu a gamma korekce PGC3 Vypracoval: Martin Matouš obor S.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E Název: Photo-Paint – transformace, jas,
Malování.
Grafika 9 Nástroje a efekty VY_32_INOVACE_7B20. Nástroje a efekty CorelDraw má řadu nástrojů na zpracování objektů je zde i řada efektů pro zajímavé nápady.
Tomáš Veselý, Lukáš Ratkovský, Luboš Rauer.
Začínáme v GIMPu Pracujeme s barvou ….
Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Digitální učební materiál vytvořen.
Počítačová grafika.
GIMP – úpravy fotografií. Příliš tmavá fotografie Někdy se nám podaří vyfotit snímek tak, že téměř není vidět, co jsme fotili.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E Název: Photo-Paint – maska, oříznutí Autor:
Adobe Flash CS5.5 – seznámení s programem Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj.
Digitální fotografie 1.část ZS 2009 Pojem digitální fotografie Barevné modely Formáty digitálního obrazu Typy digitálních fotoaparátů Základní úpravy digitální.
Správná odpověď? Opakování celkového učiva o Základní skladbě obrazu – kompozici obrazu.
GIMP Využití nástroje Cesty Michal Zerzáň
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_10.
POČÍTAČOVÁ GRAFIKA PROGRAMY A NÁSTROJE PRO PRÁCI S RASTROVOU GRAFIKOU 3 ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Studijní obor: Sociální činnost Ročník: 2 Úprava digitální fotografie 2.
Základy VY_30_INOVACE_GR_781. CO JE TO GIMP ? Název vychází ze zkratky GNU Image Manipulation Program, což česky znamená GNU program pro úpravu obrázků.
Převod na černobílou fotografii VY_32_INOVACE_GR_792.
Grafický editor GIMP (5) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
Grafický editor GIMP (9)
PIXLR − ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (2) ANEB NEJLEPŠÍ VĚCI JSOU ZADARMO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné.
Počítačová grafika Maturitní otázka č. 19 Martin Ťažký.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Grafický editor GIMP (4) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk  režimy krytí vrstev Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Grafický editor GIMP (3)  a zase vrstvy  použití masky Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Grafický editor GIMP (6) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
JAK NA MALOVÁNÍ ZÁTIŠÍ V PC
Třeba se tak narodila… Ale třeba to jen umí s počítačem… ANEB UMĚNÍ JEDNODUCHÉ FOTOGRAFICKÉ RETUŠE.
Grafika Kateřina Šebestová Grafika Druh výtvarného umění Více exponátů stále originály Vznik 6. století v Číně 868 první kniha 13. století tisk na plátno.
Převod do ČB v Adobe Photoshop Základní převod fotografie do škály šedi Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lukáš Veverka a.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
Grafický editor GIMP (8) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk  vyvážení barev  napodobení černobílé fotografie Dostupné z Metodického portálu
PIXLR ‒ ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (5) ANEB NEJLEPŠÍ VĚCI JSOU ZADARMO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné.
PIXLR − ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (1) ANEB NEJLEPŠÍ VĚCI JSOU ZADARMO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné.
Masky vrstev Nástroj vhodný pro úpravu a retuš fotografií.
Grafický editor GIMP (3)
Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy
Základní úpravy barev v Adobe Photoshopu
Grafický editor GIMP (8)
Základní nástroje v Adobe Photoshopu
Základy maskování v Adobe Photoshop
Úpravy fotografií v Adobe Lightroom I.
Grafický editor GIMP (9)
Obrazový materiál pro pracovní list – Barvy
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Základní úpravy barev v Adobe Photoshopu
Grafický editor GIMP (5)
Grafický editor GIMP (6)
Vrstvy v Adobe Photoshop I.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Základní kroky při úpravě fotografií v Camera RAW
Grafický editor GIMP (5)
Grafický editor GIMP (6)
Transkript prezentace:

Úprava digitálních fotografií Terezie Svobodová

=> cesta mezi fotoaparátem a tiskem…

Několik programů pro úpravu fotografií Adobe Photoshop The gimp Paint.NET Photo filtre Google Picasa ACDSee Image Analyzer

Jas a Kontrast Jedná se o jednu z nejpoužívanějších funkcí Jas: posouvání po škále šedých tónů ke světlejší či tmavší „straně“ Kontrast: ve škále zvětšuje/zmenšuje podíl šedých tónů a zmenšuje/zvětšuje podíl černé a bílé Nevýhody: Jas: při posunu se černá/bílá stává šedou Jas: při posunu se černá/bílá stává šedou Kontrast: slévání šedých tónů (ztrácí se kresba ve světlech a stínech) Kontrast: slévání šedých tónů (ztrácí se kresba ve světlech a stínech) Aby nedocházelo k těmto destruktivním změnám je lepší používat (o něco složitější) nástroj Levels (úrovně)

Jas a Kontrast použití funkce jas, kontrast : použití funkce jas, kontrast :

Seřez obrázků/nastavení velikosti plátna Slouží k úpravě kompozice, nebo k odříznutí nehezké či rušivé části fotografie Tato funkce bývá velice jednoduchá. Stačí označit čtyřúhelník, který chcete ponechat a potvrdit výběr Tato funkce bývá velice jednoduchá. Stačí označit čtyřúhelník, který chcete ponechat a potvrdit výběr Druhy kompozice: každý člověk cítí kompozici trochu jinak, přesto nejčastější uspořádání objektů byla ustanovena a pojmenovaná (např. středová kompozice, zlatý řez, atd.) (např. středová kompozice, zlatý řez, atd.)

Seřez obrázků/nastavení velikosti plátna Vyhledávání zlatého řezu Foto soustředěné na střed

Seřez obrázků/nastavení velikosti plátna Seřez naší fotografie:

vrstvy Vrstvy si můžem představit jako prázdné fólie na které se dá kreslit (přiřazovat vybraná část fotografie) výsledný obrázek je tedy vrchní vrstva v jejichž průhledných místech jsou vidět ostatní Vrstvy nám umožňují pracovat jen s jednou částí fotografie, a tudíž úpravu (např. ztmavování), kterou na ní děláme nemá vliv na zbytek fotografie pokud chceme fotografii rozdělit na vrstvy, většina programů má několik nástrojů „pro výběr selekcí“ např.: Elipsa Elipsa Obdélník Obdélník Vlastní (ruční) výběr Vlastní (ruční) výběr Výběr dle barev (vybere například všechna tmavě hnědá místa) Výběr dle barev (vybere například všechna tmavě hnědá místa)

použití vrstev Úprava červených očí, přebarvení předmětů, zesvětlení stínů atd.

Použití vrstev na sloučení obrázků uložené vrstvy můžeme klást libovolně přes sebe, přestože třeba nejsou ze stejného obrázku uložené vrstvy můžeme klást libovolně přes sebe, přestože třeba nejsou ze stejného obrázku

Další nástroje Odstín-sytost, odbarvit, posterizovat Kreslící nástroje Nástroje transformace Různé druhy filtrů(efekty se světlem, se sklem..)

Prostor pro otázky Děkuji za pozornost!!!(i když tuto větu budu muset asi smazat )