Názory průmyslových odběratelů na situaci v české energetice Roman Blažíček Lasselsberger a.s. © LASSELSBERGER, a.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Advertisements

XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Oprávněný zákazník na liberalizovaném trhu s elektřinou v ČR
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
I VANA K ARÁSKOVÁ MÁ SE EVROPA BÁT ČÍNSKÝCH ENERGETICKÝCH POTŘEB?
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Chytré sítě Smart grids.
Pozice průmyslových spotřebitelů v globální konkurenci, vývoj cen Karel Šimeček, Seminář SVSE 15/05/08.
SVĚTOVÁ EKONOMIKA 8 Světová ekonomika SU OPF.
Aktuální problematika - Energetika
ZAHRANIČNÍ OBCHOD Lucka Vrzalová, OB.
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
1 Krize s plynem, příčiny a důsledky. Bezpečnost dodávek plynu v ČR. Prognóza vývoje cen energií v roce Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Leden 2009
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
1 Role české energetiky (doma a) na evropském trhu Petr Karas, ředitel Ústavu pro energetiku při Vysoké škole finanční a správní v Praze.
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
2.Marketingové prostředí
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
Více služeb pro české exportéry © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
1 ENERGETICKÁ LEGISLATIVA NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Ceny energií a jejich očekávaný vývoj
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
1 Kvalita prověřená časem POZICE OCELÁŘSKÉHO PRŮMYSLU SEMINÁŘ MPO, PRAHA, ŘÍJEN 2010 Jiří Cienciala Prezident odvětvového svazu hutnictví železa Předseda.
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
1 Předpokládaný vývoj české a evropské elektroenergetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2008.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Bezpečnost dodávek zemního plynu Petr Binhack
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Prof. Ing. Jaroslav Jakš, DrSc.
Trh práce a politika zaměstnanosti
1 Předpokládaný vývoj české energetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2007.
3. PLATEBNÍ BILANCE.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Pražská energetika, a. s. Fungování energetických trhů Ohrožení a příležitosti z pohledu PRE Žofín
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Pražská energetika, a. s. FUNGOVÁNÍ ENERGETICKÝCH TRHŮ Žofín
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Energetický průmysl. Co to je? Energetika je průmyslové odvětví, které se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí(rozdělování) všech forem energie Jedná.
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016 východiska; komparace svět - ČR
Úvod, základní principy a cíle
Transkript prezentace:

Názory průmyslových odběratelů na situaci v české energetice Roman Blažíček Lasselsberger a.s. © LASSELSBERGER, a.s.

Lasselsberger v CZ Průmyslový výrobce:  zaměstnanců  Obrat 8 mld. CZK  Roční náklady na el. energii 370 mil. CZK  Náklady na energie celkem je 1,5 mld. CZK  Výroba keramických obkladů a dlažeb Těžba a zpracování surovin Výroba stavebních hmot

Co zajímá prům. odběratele? Cena energií Spolehlivost dodávek Postavení vůči dodavatelům (existence dominantního dodavatele)

Je elektrická energie zboží?  Cena vzniká na trhu s elektřinou!???  Stát vytváří a realizuje energetickou koncepci státu  Stát je zároveň vlastníkem největšího producenta el. energie a dominantního dodavatele  Stát je zřizovatelem ÚHOS, ERU  Stát je (zprostředkovaně) vlastníkem přenosové soustavy a tudíž příhraničních profilů – možnost regulace exportu/importu

Cena elektrické energie  Vývojem světových cen ropy event. ostatních energetických zdrojů  Poptávka/Nabídka – očekává se nedostatek do roku 2015  Struktura zdrojů el. energie Růst výroby z plynu Zvýšení podílu větrné a solární energie  Náklady na výrobu el. energie Emisní povolenky Ekologická daň Náklady na ukládání CO2  Postavení (dominantní/nedominantní) dodavatelů na trhu

Dlouhodobý vývoj ceny ropy Brent v USD/barel.

Vývoj cen ropy – tři scénáře

Nabídka / Poptávka Očekávané saldo dovozu a vývozu elektřiny ve vybraných zemích (TWh)

Nabídka / Poptávka Očekávané saldo dovozu a vývozu elektřiny v dalších deseti evropských zemích (TWh)

Vývoj dodávky elektřiny (TWh) ve 23 evropských zemích

Prognóza cen energií do r. 2050

›Bude cena el. energie opravdu ve všech regionech světa obdobná? ›Nevytváří EU specifické a unikátní podmínky pro Evropu? ›Nejedná se dokonce o jistou regulaci cen EE? › Jsou české energetické zdroje schopny ovlivnit „světové ceny elektrické energie“?

Hlavní cíle nové energetické politiky EU, závazné do určité míry i pro ČR: o snížit závislost na importu energie o další výstavba domácí energetické infrastruktury o zvýšení podílu obnovitelné energie o zvýšení efektivnosti ve spotřebě energie o další diverzifikace energetických zdrojů a tras pro import energie o intensivní energetický výzkum

3. Liberalizační balíček  Podpora hospodářské soutěže  Oddělení producentů od přenosových operátorů a od distributorů  Větší transparentnost a posílit právo potřebitelů zvolit si dodavatele energie

Prognóza světové spotřeby energií

Postavení prům. dodavatelů v globálním světě Globalizace můžeme chápat jako soubor mnoha různorodých procesů, které obsahují provázané a navzájem se podmiňující aspekty:  Ekonomické  Technologické  Sociální  Kulturní  Politické  Ekologické

Postavení prům. dodavatelů v globálním světě  Konkurenceschopnost (nákladová)  V celé řadě průmyslových odvětví je světová nadvýroba  Evropa zaměstnává v průmyslové výrobě 35% obyvatelstva, ČR asi 35%  Prudký rozvoj hospodářství asijských ekonomik, především Číny

Očekávaný vývoj svět. ekonomiky  V r se očekává: HDP Číny 48 bil. USD HDP Indie 27 bil. USD HDP USA 37 bil. USD „ Lidé v bohatých zemích si plně neuvědomují, k jakým změnám dochází. Nejsou triviální. Jsou monumentální a svět bude brzy vypadat jinak,“ řekl Wolfenson, bývalý šéf světové banky.

Postavení prům. dodavatelů v globálním světě ›Energeticky náročné výroby se díky opatřením EU postupně dostávají do těžké pozice – těžko konkurují asijským producentům ›Do nedávné minulosti existovaly závažné rozdíly v cenách EE i v centrální Evropě ›Postupný přesun výroby do nákladově příznivějších teritorií světa

Otázky  Hrozí skutečný nedostatek el. energie v EU  Je event. nedostatek el. energie lokální (EU) problém nebo globální problém?  Důvody skokového zdražení el. energie v EU v posledních dvou letech  Jak je možné, že cena Polské el. energie byla ještě v roce 2007 téměř 3-krát nižší?

Otázky ›Proč se ČEZ rozhodl investovat v řádech miliard do větrných elektráren? ›Budete stavět i solární zdroje? ›Existuje oficiální rozhodnutí vlastníka ČEZ o zvýšení podílu obnovitelných zdrojů? ›Je programové prohlášení vlády jediným důvodem, proč ČEZ vážně neuvažuje o výstavbě nových bloků JE?

Otázky ›Proč vznikla burza v ČR? Nebylo možné obchodovat např. na Lipské burze? ›Co přinesly opatření EU z prvního a druhého liberalizačního balíčku