AMERIKA OBYVATELSTVO.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SEVERNÍ AMERIKA OSVOJOVÁNÍ
Advertisements

Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín LIDSKÉ RASY 1 1.
LIDSKÉ RASY.
Europoidní rasa Bílá rasa (také běloši, europoidní rasa) je jedna z lidských ras, která se vyznačuje světlým zbarvením kůže. Často se tak označují lidé.
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_06 Obyvatelstvo Ameriky
AMERIKA Hospodářství, obyvatelstvo III2-Z7-I-07
vytvořený v projektu OP VK
Obyvatelstvo AMERIKY.
AMERIKA - OBYVATELSTVO
Zeměpisné objevy v 17. a 18. století
GEOGRAFIE OBYVATELSTVA
Lidské rasy Název školy
Základní charakteristika obyvatelstva Ameriky
Válka Severu proti Jihu
OBYVATELSTVO AMERIKY.
STÁTY SVĚTA Rasová skladba.
AMERIKA obyvatelstvo.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 8.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 8.
Europoidní Negroidní Mongoloidní
Lidské rasy.
Lidské rasy.
Společenské a hospodářské prostředí
Anotace Prezentace, která se zabývá základními charakteristikou Ameriky Autor Mgr. Petra Vavrušková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci dokáží vyjmenovat.
VY_32_INOVACE_07 Obyvatelstvo Ameriky - pracovní list
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_05_Lidské rasy
LIDSKÉ RASY (PLEMENA) 8. ročník.
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_028.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Lidské rasy, národy, jazyky
Amerika Obyvatelstvo a sídla
OBYVATELSTVO AMERIKY.
Severní Amerika Obyvatelstvo a sídla.
LIDSKÉ RASY.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
OBYVATELSTVO AMERIKY.
OBYVATELSTVO AMERIKY.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_63_01 Název materiáluObyvatelstvo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Amerika – Obyvatelstvo Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: 9.C.
OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U Rasy a národy, rasismus.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_LIDSKÉ RASY ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
LIDSKÉ RASY.
LIDSKÉ RASY.
6. AMERIKA - OBYVATELSTVO
OBYVATELSTVO SEVERNÍ AMERIKY
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Lidské rasy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Státy světa podle původu a počtu obyvatel.
Obyvatelstvo Na Zemi žije v současnosti více než 7 miliard lidí.
Tolerance k národnostním menšinám
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_02
Digitální učební materiál
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Vzdělávací materiál: Obyvatelstvo Ameriky Operační systém:
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
USA – obyvatelstvo opakování
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Základní škola, Hradec Králové
VY_32_INOVACE_ZE7-07 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
ANOTACE a) PRÁCE JE UČENA PRO ŽÁKY 7. ROČNÍKU B) TÉMA: AMERIKA - obyvatelstvo C) CÍL UČEBNÍHO MATERIÁLU: žáci se seznámí s původním obyvatelstvem Ameriky.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Rasy, národy a náboženství
AMERIKA - obyvatelstvo
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

AMERIKA OBYVATELSTVO

ZÁKLADNÍ LIDSKÉ RASY - EUROPOIDNÍ Europoidní, bílá rasa, kam patří lidé označovaní jako běloši, je označení lidí typově podobných původnímu obyvatelstvu Evropy. Vedle lidí evropského původu sem bývají zařazováni také lidé pocházející z Blízkého Východu, severní Afriky, střední Asie a severozápadní části indického subkontinentu. ¨Cate Blanchett

ZÁKLADNÍ LIDSKÉ RASY - MONGOLOIDNÍ Mongoloidní, asijsko-americká rasa, kam patří lidé označovaní jako asiaté a indiáni či žlutí, je označení lidí typově podobných původnímu obyvatelstvu východní Asie a Ameriky. Příslušníky mongoloidní rasy charakterizuje zejména snědá („žlutá“) pleť, plochý obličej, rovné tmavé vlasy a tzv. šikmé oči. Lucy Liu

ZÁKLADNÍ LIDSKÉ RASY - NEGROIDNÍ Negroidní rasa, kam patří lidé označovaní jako černoši, černí či negroidi, je označení lidí typově podobných původnímu obyvatelstvu střední a jižní Afriky. Jako znaky této rasy se často udávají: tmavé zbarvení kůže téměř na celém těle, dále široký rozpláclý nos, plné masité rty a tmavé, často kudrnaté vlasy. Masaj

PŮVODNÍ OBYVATELÉ Původní obyvatelé Ameriky, indiáni a Eskymáci, přišli do Ameriky patrně z Asie přes Beringův průliv před 30 tisíci lety (v době ledové). Jsou mongoloidního původu. Nejvyšší hustota osídlení pak byla ve Střední a Jižní Americe, kde vznikly mocné říše Mayů, Aztéků a Inků. Pro tyto obyvatele mělo velký význam náboženství, astronomie a znalost přírody. Asijský původ indiánů a Eskymáků doložil český antropolog Aleš Hrdlička.

Chichén Itzá - Mayové

MAYOVÉ

VIKINGOVÉ Prvními Evropany, kteří se ocitli na ameriském kontinentu, byli Vikingové (Normané). Kolem roku 1 000 přistáli v Grónsku, ale neusadili se zde. Byli to proslulí mořeplavci – starogermánští obyvatelé Skandinávie.

KOLUMBUS – ZAČÁTEK NOVOVĚKU Roku 1492 přistál Kryštof Kolumbus ve Střední Americe a tento rok se udává za počátek novověku. Santa Maria

AMERIKA A EVROPANÉ Od 16. století připlouvali k americkým břehům Evropané, které lákalo bohatství indiánů (zlato). Španělé začali osídlovat Střední a Jižní Ameriku, Portugalci území dnešní Brazílie. Věnovali se především pěstování plodin. Území Severní Ameriky osídlovali Britové a Francouzi. S jejich příchodem se začal pozvolna rozvíjet průmysl.

AMERIKA A ČERNOŠSKÉ OBYVATELSTVO Jako pracovní síla byli přiváženi černí otroci z Afriky. Otrokářství bylo zrušeno po válce Severu proti Jihu v 19. století. Rovnoprávnost získali černoši a indiáni až ve 20. století.

SEVER PROTI JIHU Americká občanská válka (1861-1865) mezi Spojenými státy americkými (tzv. Unie) a Konfederačními státy americkými (tzv. Konfederace). Jelikož státy Konfederace byly soustředěny v jihovýchodní části Unie, nazývá se tato válka někdy válkou severu proti jihu. Jako příčina války se často udává spor o povolení otroctví.

PŘISTĚHOVALECTVÍ Emigrace do Ameriky probíhala v několika etapách (zprvu z Evropy), například v období „zlaté horečky“. V období hospodářské krize odešlo do Ameriky i mnoho Čechů a Slováků. Demokratické poměry a vysoká životní úroveň láká do USA a Kanady přistěhovalce z Evropy, Asie a Střední Ameriky i dnes (oba státy se snaží eliminovat nežádoucí přistěhovalce).

SHRNUTÍ - ZÁPIS Dnešní obyvatelé Ameriky: Jazyky, kterými se mluví: potomci indiánů a Eskymáků, potomci Evropanů, Afričanů, Asiatů, míšenci (především Střední a Jižní Amerika): mestici – míšenci bělochů a indiánů, mulati – míšenci bělochů a černochů, zambové – míšenci indiánů a černochů. Jazyky, kterými se mluví: angličtina, francouzština – Severní Amerika (Anglosaská), španělština – Střední a Jižní Amerika, portugalština – Brazílie (Latinská Amerika).

OTÁZKY K ZAMYŠLENÍ Jaký je rozdíl ve významu slov svoboda a rovnoprávnost? Co je rasismus? Kde například žijí potomci původních indiánů? Jakou barvu pleti má většina Amerických sportovců a proč? Proslavili se někteří Češi v Americe? Znáš některé latinskoamerické tance? DÚ: Připrav zajímavost o některé ze slavných indiánských civilizací.

ZDROJE www.wikipedia.org www.wallpaperez.net www.topnews.in www.novinky.cz www.allhailtheblackmarket.com www.mandragore2.net