Ing. Dan Ťok, prezident ČPU Gas Business Breakfast Praha, 9. prosince 2005 Nová role České plynárenské unie na otevřeném trhu s plynem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Advertisements

Účast veřejnosti ve veřejné správě Výkon ústavně zaručených práv II. 31. března 2014.
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Martin Pecina MBA náměstek ministra © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Říčany, 19. června 2003 Client Logo Copyright © Česká plynárenská unie 2003 Žádná část této prezentace nesmí být rozmnožována nebo kopírována bez výslovného.
Vznik JČP obchodní, s.r.o. Řešitel: Václav Pech Školitel: Prof. Ing. Jan Váchal, Csc. Bachelor of Bussines Studies 2004/2005 Institute of Technology, Sligo.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
Novela zákona č. 458/2000 Sb., v oblasti plynárenství
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Obchod se zemním plynem Výzvy a rizika Vratislav Ludvík.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
1 XVIII. Seminář energetiků České teplárenství a řešené problémy Miroslav Krejčů.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Informace jsou základním předpokladem úspěšného podnikání.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Rok existence Evropského spotřebitelského centra © 2006 ESC Praha při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR.
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ondřej Hradil Brusel, 24. května 2007 CEBRE - Česká podnikatelská reprezentace při EU.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Finanční a rozpočtové právo
ProCoP (Product Contact Point) -představení a účel- Ministerstvo průmyslu a obchodu
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
8. září 2004AEM Praha1 Regulace v EU a vliv vstupu ČR na činnost ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky Příspěvek Ministerstva vnitra k informatizaci územních samospráv Ing. Tomáš Holenda ředitel.
Společná obchodní politika EU
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Smluvní vztahy a registrace- držitelé licence na distribuci Jaroslav Žákovčík Praha
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
EVROPSKÁ UNIE.
JHK a její podpora začínajícím podnikatelům JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hospodářský registr Ing. Jiří Pavlíček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Nevládní neziskové organizace pro HEN 4. Přednáška / seminář, Registrace občanského sdružení.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
Seminář Svazu měst a obcí České republiky , Praha Úloha architekta při rozvoji města Ing. arch. Marek Janatka, Ph.D.
Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování našeho trhu s plynem? Ing. Oldřich Petržilka prezident České plynárenské unie konference DONE „Fungování.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Spolupráce organizací občanské společnosti na úrovni EU
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Právní forma příspěvkových organizací v evropském kontextu
Transkript prezentace:

Ing. Dan Ťok, prezident ČPU Gas Business Breakfast Praha, 9. prosince 2005 Nová role České plynárenské unie na otevřeném trhu s plynem

LIBERALIZACE 1. ledna 2005 byla v ČR zahájena liberalizace trhu s plynem (§55 EZ) UNBUNDLING podle Energetického zákona jsou společnosti povinny oddělit distribuční a distribuční činnosti od obchodních (§58a, §59a EZ) ČÍNSKÉ ZDI vzájemná komunikace rozdělených společností bude omezena Vize ČPU - nezávislé a dobrovolné profesní sdružení jako prostor pro vzájemné kontakty Proč ?

definováním rozšířených činností ČPU úpravou Stanov ČPU vstupem nových podnikatelských subjektů původní Stanovy ČPU Unie je nezávislá a dobrovolná profesní organizace právnických osob, které jsou držiteli licence na přepravu plynu podle § 4 odst. 1 písm. d), licence na distribuci plynu podle § 4 odst. 1 písm. f) nebo licence na uskladňování plynu podle § 4 odst. 1 písm. g) zákona č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon), v platném znění (dále jen „energetický zákon“). Jak ?

Původní činnosti ČPU Unie je zřízena na základě principu rovnoprávnosti členů za účelem: podpory vědeckých, hospodářských, obchodních, právních a technických předpokladů pro rozvoj plynárenství v České republice, podpory spolupráce v rámci plynárenství a výměny informací a názorů o otázkách všeobecného zájmu v tomto odvětví, zastupování zájmů svých členů v Českém plynárenském svazu, v mezinárodní organizaci EUROGAS i v jiných českých a mezinárodních korporacích, dále při jednání s orgány státní správy a ve vztahu k veřejnosti, výkonu funkce zaměstnavatelského svazu svých členů (vedeného pod čj. II/s-OS/ /95-E v evidenci odborových a zaměstnavatelských organizací Ministerstva vnitra České republiky).

Pět pilířů nové činnosti ČPU Energetická politika LegislativaMédia PR Mezinárodní spolupráce Zaměstnavatelský svaz

VNĚJŠÍ působení k zajištění hospodárného a spolehlivého zásobování zemním plynem pro veřejnost zlepšování podmínek pro podnikání v plynárenství ovlivňování Energetické politiky ČR, primární a sekundární legislativy hájení společných zájmů členů v hospodářských, právních, legislativních, technicko-ekonomických a organizačních otázkách spolupráce s MPO, ERÚ, SEI, MŽP, MF, MDo, MMR, Svazem měst a obcí vazby s Hospodářskou komorou ČR, Svazem průmyslu a dopravy ČR, AEM-SVSE, Teplárenským sdružením ČR, ČS RES zastupování členů ve společných záležitostech, zejména před úřady a zastupitelskými sbory podpora postavení zemního plynu na trhu energií komunikace obecných vlastností zemního plynu komunikace fungování trhu se zemním plynem reakce na témata z oboru plynárenství ve sdělovacích prostředcích Rozšířené činnosti ČPU

VNITŘNÍ monitoring vývoje trhu a plnění statistických povinností vůči Eurogasu přijímání stanovisek v otázkách společného zájmu výrobců plynu, přepravce, distributorů, provozovatelů PZP a obchodníků s plynem kontakty s evropským plynárenstvím prostřednictvím Eurogasu včetně přenosu zahraničních informací členům a zprostředkování zpětných informací do pracovních skupin Eurogasu integrace nových účastníků trhu role zaměstnavatelského svazu v plynárenství Rozšířené činnosti ČPU

ČPU si zachová své postavení sdružení „velkých hráčů“ na českém trhu s plynem noví členové obchodníci, výrobci plynu podmínky členství - limity pro vstup členů jsou zrušeny výrobce plynu držitel licence na výrobu plynu přepravce držitel licence na přepravu plynu distributor držitel licence na distribuci plynu obchodník držitel licence na obchod s plynem uskladňování držitel licence na uskladnění plynu Schválená úprava Stanov ČPU

vstupní příspěvek nového člena Kč ,- *) *) obchodník vzniklý rozdělením stávajících společností nový příspěvek neplatí pravidelný roční příspěvek členů vztažen na objem výroby, přepravy, distribuce, prodeje plynu v uplynulém uzavřeném hospodářském roce uskladnění na smluvním základě hlasovací práva členů podle výše příspěvků Schválená úprava Stanov ČPU

Nová organizace ČPU PREZIDIUM VÝKONNÉ PRACOVIŠTĚ PRAC.SKUPINY / SEKCE společná pracovní skupina ČPU – ČPS „KOORDINACE LEGISLATIVY“ Prezidium ČPU: Ing. Dan Ťok - prezident Dr. Ulrich Jobs - 1. viceprezident Ing. Petr Aleš - člen Ing. Miloslav Zaur - člen SHROMÁŽDĚNÍ ČLENŮ DOZORČÍ KOMISE

děkuji za pozornost ČPU – vaše kontaktní místo pro české plynárenství