Metodický list Se sportem je pojem fair play nerozlučně spjat. Patří k základním kamenům výchovy sportovců všech výkonnostních úrovní a každého věku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přístupnost informací na webech Prezentace na seminář Parádní web Michal Rada, MVČR.
Advertisements

Metodický list  Jedním z cílů sportovní činnosti je upevňování zdraví sportujících. Naplňování tohoto cíle klade nemalé požadavky na trenéry, učitele.
Základy sportovního tréninku mládeže
Atletický klub A.C. Sparta Praha
Metodický list Každý člověk, který vnímá sport třeba jen okrajově, má aspoň intuitivní představu o pojmu doping. Pro ty, kterých se sport týká bezprostředně.
Výuka probíhá metodou řízené diskuse. V první části se věnujeme přirozeným rozdílům, které charakterizují sport mužů a sport žen, ve druhé se věnujeme.
Osvobozené divadlo.
Technika. TECHNICKÁ PŘÍPRAVA V tréninku techniky jde především o opakované provádění učeného pohybu, při kterém dochází k opravování a zpřesňování jeho.
Luboš Charvát KTV FPE ZČU v Plzni 2013
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ETIKA V LEDNÍM HOKEJI Požadavky trenérů ČSLH. CÍLE Rozvoj a růst mladých hráčů Zvýšení účasti, nábor nov Rozvoj dovedností Bezpečné a pozitivní prostředí.
Problémy a řešení stranické struktury Kateřina Klasnová místopředsedkyně strany VV.
Soutěž v Bowlingu – Podniková liga 2013
Projekty ve sportu Brigita Stloukalová. „Pobytová“ – „rekreační“ akce 1.CO? 2.PROČ? 3.PRO KOHO? 4.KDE? 5.KDY? 6.S KÝM? 7.S ČÍM? 8.JAK? 9.ČÍM SE LIŠÍM?
Lidská práva.
Pracovní vztahy.
Taktická příprava Michal Lehnert.
Metodický list  Výuka probíhá diskusní formou. Vhodnými otázkami se pokoušíme přivést studenty k odhalování struktury sportovní výkonnosti sportovců.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Technická, taktická a psychologická příprava
Zpráva o činnosti komise rozhodčích ČSJ za rok 2007.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
SMĚRNICE pro kontrolu a postih dopingu ve sportu v ČR PhDr. Jaroslav Nekola Antidopingový výbor České republiky.
Věcné čtení, klíčová slova, knihovna, archiv
Pravidla „Upravená verze“ (Zpracováno pro použití v soutěžích řízených PVS)
ATLETIKA přednáška.
Doping Michael Vojtášek.
ATLETIKA.
SYNCHRONIZOVANÉ PLAVÁNÍ
VY_32_INOVACE_TMM23160BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Výkon a výkonnost Tělesná cvičení jsou základním prostředkem tělesné výchovy a sportu. Mají tři stránky : 1.strukturální- jde o fáze pohybu(cyklické,acyklické,kombinované)
V.HUGO – CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI
Prezentace pro borce Trenéři: Kulatka, Kain FK Brandýs-Boleslav roč FK Brandýs-Boleslav roč Březen 2010.
Pravidla atletiky 2014/2015.
Psychologie koučování
VOLEJBAL 1.
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Soutěžení ve SH Předmět: Teorie sportovních her (KUT/SHT) Přednáší: Doc. PhDr. D. Tomajko, CSc.
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Psychologie pro sportovní praxi
Marketing sportu Průvodce studiem. Úvod Tato prezentace má sloužit k lepší orientaci ve studijních materiálech Předmět je koncipován jako navazující na.
Pravidla volejbalu, rozhodčí
Plavecká výuka v návaznosti na výkonnostní plavání Mgr. Daniel Jurák 2015.
Výchova ke zdraví Projekt POHYB.
Obsah vzdělávacího oboru Tělesná výchova
Fotbal Doc. PaedDr. Jan Štumbauer, CSc. Projekt: Cizí jazyky v kinantropologii, reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
1. Na fotbalovém stadionu není vhodné místo na vedení konverzace. 2. Neházíme dýmovnice, dělobuchy, pyrotechniku. 3. Do řady vchází první muž čelem k.
Korfbal Ročník: 4. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Netradiční sportovní hry Téma: Korfbal - pravidla Jméno autora: Mgr. Tomáš Vacek Vytvořeno.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 INDIACA.
Indiaca Ročník: 4. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Netradiční sportovní hry Téma: Indiaca - pravidla Jméno autora: Mgr. Tomáš Vacek Vytvořeno.
kurzy tenisu pro děti z mateřských a základních škol
Organizační formy práce v tělesné výchově
Pravidla chování, právo a morálka
Speedminton Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova
Tělesná výchova v rámcovém vzdělávacím programu Klára ročková
VÚ a SŠ Dřevohostice Turnaj v malé kopané pro VÚ ročník
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Ročník:  2. Vzdělávací obor:  Tělesná výchova Tematický okruh:
O putovní pohár J. Verfla
Taktická příprava Michal Lehnert.
ODM Olympiáda dětí a mládeže.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Radka Škulaviková
Ročník:  3. Vzdělávací obor:  Tělesná výchova Tematický okruh:
Didaktika TV; Martina Matúšková
Odbíjená – základní pravidla
Aplikace managementu ve sportovním klubu (min
SOUTĚŽE PŘÍPRAVEK Mgr. Pavel Hudeček 1. Krajská Grassroots konference.
Požadavky trenérů ČSLH
Psychologie koučování
Transkript prezentace:

Metodický list Se sportem je pojem fair play nerozlučně spjat. Patří k základním kamenům výchovy sportovců všech výkonnostních úrovní a každého věku. Obraz 3 Obsah pojmu fair play odhalujeme pomoci překladu, vztahem ke sportovnímu zápolení i konkrétními dopady týkajících se účastníků soutěže. Obraz 4 Škála osob, kterých se chování fair play týká, je velmi široká. Na studentech je, aby uváděli příklady týkající se pojmenovaných aktérů sportovního zápolení. Obraz 5 Některé z uvedených zásad jsou jasné, některé bude třeba dokumentovat příklady. Je vhodné, aby tak učinili studenti. Obraz 6 Hlavní znaky jsou uvedené v prvních dvou bodech. Vnějšími znaky jsou zbývající dva. Obraz 7 Známý případ z české lyžařské historie studenti snadno najdou na internetu či v literatuře. Obraz 8 Cenu Fair Play jsme si dovolili udělit i na naší škole po dohodě s třídními učiteli obou studentů, s vedením školy na návrh předsedy Školního sportovního klubu.

Fair play ve sportu V překladu – slušná, poctivá, čestná hra Hra (hrát) fair play je základním předpokladem sportovního zápolení, které obsahuje dodržování pravidel, sportovní chování, pomoc druhému závodníkovi atd. Sportovec úmyslně ohrozí své umístění/bodování v závodě, aby pomohl jinému závodníkovi, kterého postihla nečekaná komplikace

Kdo je aktérem hry fair play Závodník Trenér Rozhodčí Jiný činovník družstva, klubu Diváci Hlasatel na stadiónu, reportér Novináři

Zásady chování fair play Dodržování pravidel daného sportu Uznání výkonu soupeře, podání ruky soupeři po zápase Dodržování podmínek rovného boje, nepřijímání možnosti neoprávněné výhody Ohleduplnost ke zdraví soupeře Nepoužít neoprávněné znevažování soupeře ve veřejných vystoupeních Odmítnutí dopingu

Znaky fair play jednání Vztahuje se k soupeři Vlastní nevýhoda Nelze ocenit pravidly Význačné případy jednání fair play oceňují některé organizace stojící zpravidla mimo přímé sportovní zápolení, např. Český olympijský výbor

Z historie Příběh Bohumila Hanče a Václava Vrbaty ze dne 24.3.1913 Úkol – vyhledat do následující hodiny k čemu došlo Foto – archiv autora

Cena Fair Play udělena ve škole 29.6.2012 byla udělena Cena Fair Play dvěma studentům školy: Tereze Douchové Michalu Argalášovi Foto – archiv školy

Zdroje citací Text http://cs.wikipedia.org/wiki/Fair_play http://www.ariadne.unas.cz/hanc_vrbata.htm