Myšlenkové mapy Michal Černý

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Otáčivé účinky síly PÁKA
Advertisements

Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Desetinná čísla Sčítání
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Konstrukce lichoběžníku 1
ÚVOD DO DĚJEPISU II. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Oceány a moře HYDROSFÉRA
Jak vytvořit dobrou prezentaci
Grafický editor GIMP (13)
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Grafický editor GIMP (3)
Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
VENNOVY DIAGRAMY Kristýna Zemková, Václav Zemek
Textové editory Výhody využití počítače k psaní textů
Myšlenkové mapy Nina Čevorová
Alkany Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
VÝVOJ ZEMĚ I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
ROVINNÉ ÚTVARY A JEJICH OBVODY
VENNOVY DIAGRAMY.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
ÚVOD DO DĚJEPISU III. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Orofacionální cvičení I Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
FYZIKÁLNÍ KUFR Pohyb tělesa (7. ročník)
Grafický editor GIMP (12) Reliéf pomocí mapy vyvýšení, logo… „Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
Puzzle – jehličnaté stromy
Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
Grafický editor GIMP (6)
Pesticidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kateřina Průšová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Klikací mapy v GIMPu Tvorba tzv. klikacích (obrázkových) map s pomocí grafického editoru GIMP Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
PYTHAGOROVA VĚTA PŘÍKLADY
PIXLR − ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (3)
Půdní typy Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Pohádkový okruh Pacifikem Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Hra k zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
Před, za, pod, nad aktivita
What Time Is It? – Part 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Google Online kancelář: Krátké seznámení s kancelářským online balíkem. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Násobilka se zvířaty 7x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Internetové prohlížeče Číslo DUM: III/2/VT/2/2/26 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Algoritmizace a programování Algoritmy 5 – Myšlenkové mapy.
PIXLR ‒ ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (5) ANEB NEJLEPŠÍ VĚCI JSOU ZADARMO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné.
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
LOGARITMICKÉ ROVNICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Násobilka se zvířaty 3x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zakresli popř. načrtni dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
Grafické i matematické řešení příkladu na pohybující se tělesa proti sobě. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín.
Interaktivní vyhledávání dvou stejných obrázků.
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA A ROSTLINY 2
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Násobilka se zvířaty 8x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Domino 1−10 Obrázkové domino se skládá z kartiček, na jejichž levé polovině je napsáno číslo a na pravé polovině je určitý počet stejných obrázků. Hru.
Násobilka se zvířaty 4x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Na které písmenko začíná obrázek?
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
Před, Nad, Za, Pod 1) Vybarvi obrázek, který je: a) hned před jahodou
Pracovní list 1) Do které kategorie jazyků se řadí španělština?
Zakresli popř. načrtni dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
Transkript prezentace:

Myšlenkové mapy Michal Černý Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michal Černý. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Co jsou myšlenkové mapy Myšlenková mapa (někdy také nepřesně mentální mapa) je graficky uspořádaný text doplněný obrázky s vyznačením souvislostí. Někdy se mluví o datagramu, v jehož uzlech jsou myšlenky a souvislost mezi nimi jsou hrany grafu. Jedním z prvních, kdo je začal využívat, byl Porfyrios z Tyru (232–304). Dále je využívali např. R. Llull, A. M. Collins. Dnešní popularitu jim přinesl T. Buzan.

Myšlenková mapa

Proč je využívat Získání přehledu o souvislostech. Snadné rozčlenění textu. Dekompozice problémů (např. u návrhu algoritmu). Zachycuje chod myšlenek. Usnadňuje spolupráci více osob na řešení problému. Zachycuje myšlenkovou strukturu.

Využití Návrh počítačových programů: Brainstorming Struktura složitějších programů. Chod algoritmu. Dekompozice problémů a jejich partikulární řešení. Odpovídá UML struktuře. Brainstorming Pochopení historických souvislostí Pro snadné učení Analýza problémů …

Jak na to 1. Začněte ve středu papíru hlavním námětem. 2. Využijte obrázků, symbolů, kódů. 3. Vyberte hlavní témata a zdůrazněte pomocí velkých a malých písmen. 4. Využijte barev. 5. Vytvořte si svůj osobní styl tvorby myšlenkových map.

Jak na to II. Důležitý je cvik a soustavnost. Časem zjistíte, že vám určitý styl vyhovuje více a jiný méně. Nebojte se experimentovat. Ne každý problém se dá efektivně řešit pomocí myšlenkových map (např. pohádka Červená karkulka).

Samotná tvorba Na papír Na počítači Je to rychlé a přirozené. Nedá se příliš sdílet, dodatečně upravovat, rozšiřovat. Na počítači K tvorbě je potřeba počítač, což není vždy intuitivní. Výhodou je snadná modifikace struktury, online spolupráce, zanořování struktur, větší možnosti odlišení prvků, jednoduchá editace...

Příklady aplikace myšlenkových map HyperPhysics <http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/hframe.html> Učebnice fyziky. Prezi <www.prezi.com> Nástroj na tvorbu prezentací v podobě myšlenkových map.

Zdarma dostupný software FreeMind Labyrinth Maps Semantik XMind VYM Kdissert ...

FreeMind

FreeMind Asi nejznámější software na tvorbu myšlenkových map. Je zdarma. K dispozici je v také v češtině. Je napsaný v JAVA. Dostupný pro Windows, Linux i MAC OS. <http://freemind.sourceforge.net/>

FreeMind Umožňuje připojit k uzlům obrázek. Plně formátovaný text v uzlech. Ke každému uzlu je možné vkládat formátované poznámky. Lze nastavit vzhled mapy. Řada příznakových obrázků. Možnost skrýt nepotřebné kategorie. Práce s více mapami současně, jejich spojování, rozdělování...

FreeMind Možnosti exportu: Import z jiných aplikací HTML PNG Java Applet Flash … Import z jiných aplikací A řada dalších možností

FreeMind – užitečné klávesové zkratky Insert: vloží uzel o úroveň níže Enter: vloží uzel na stejnou úroveň F2: editace aktuálního uzlu Mezerník: rozbalí/sbalí podstrom Delate: smaže uzel

Úkoly Vyzkoušejte se ve FreeMind vkládání a mazání uzlů a přidávání příznaků. Vezměte si učebnici fyziky či dějepisu a vytvořte myšlenkovou mapu ve FreeMind a na papíře. Porovnejte oba přístupy. Zkuste si ve FreeMind vytvořit dvě samostatné mapy a pak je spojit. Vložte k některému uzlu odstavec formátovaného textu s jednou tabulkou.

Obrázky Slide 3: VADEKA. [cit. 2010-02-21]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://en.wikipedia.org/wiki/File:Guru_Mindmap.jpg>