ZELENÁ HORA Z HISTORIE OBCE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Naše obec – Rožmitál p. Tř
Advertisements

Od zatopeného hadcového lomu ke Skalce pod Kaní horou
Pozvánka do Nížkova Veronika Horká Poloha Nížkova Historie
Křižánky Vítejte u nás.
K r o n i k a 2004 Vše důležité, co se stalo v roce 2004 v obci Blížejov Zpracoval: Tomáš Halama.
JÁNSKÉ KOUPELE Jakub Rebl.
Martin Vildt Moskva a ruské památky.
SEDLIŠTĚ.
Valašská Polanka Andrea Polanská.
ÚSTÍ U VSETÍNA.
 Poloha.. Poloha..  Naše obec Naše obec  Mapa Obce Mapa Obce  Historie obce Historie obce  Tradice Tradice.
Šmídová, Křečková, Medková
Česká republika 5. ročník
Rozloha: 6 795,7 km² Počet obyvatel: (k ) Statutární město: Jihlava Počet okresů: obcí.
Lounky PRO Vratimov, o.s. ( 1 Charitativní sbírka Lounky 06/2013.
Svazek obcí „Drahanská vrchovina“ tvoří od roku 2003 dvanáct obcí leží západně od města Vyškova, na okraji Drahanské vrchoviny SPOLUPRÁCE OBCÍ MIKROREGIONU.
Středočeský kraj.
Ja, Robin. * Oberlangau Bavorský cestoval, historik, filosof, politolog, sportovec, milovník přírody Svá nejlepší léta prožil v obci Rybník.
T ATO PREZENTACE JE HRAZENA Z PROJEKTU : Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Vizovice Eliška Kratinová.
Zlínský kraj.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Hvozd Leží 9km západně od Plas na okraji komplexu manětínských lesů a poprvé je zmiňován r Po r získal ves rod Hrobčických a připojil ji.
1 LUŽANY Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Hrbitov.
ČESKÁ REPUBLIKA Hlavní město:PRAHA Počet obyvatel:
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní.
Základy kartografie Jarmila Kirvejová FŽP-KM Druhý ročník
LOZA (přeloženo ze španělštiny) nádobí
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Socioekonomické poměry
VYSOČINA.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Holašovice,
Zlínský kraj.
Statutární město Opava
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_77_ČR – kraj Vysočina AUTOR: Mgr. Marek Bury ROČNÍK, DATUM:
JIČÍNKA řeka našeho města.
Královéhradecký kraj. Královéhradecký kraj Obsah Vlajka kraje Základní informace Symboly Historické podoby Okresy.
VYSOČINA.
Královéhradecký kraj.
TÁBOR Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ.
Václav Novák Mikroregiony kraje Vysočina Václav Novák.
MÍSTNÍ REGION V RÁMCI ČR VŠEOBECNÉ INFORMACE. POLOHA Stát- Česká republika NUTS II- Jihovýchod Kraj- Jihomoravský Okres- Brno – venkov Obec s RP- Rosice.
Jihomoravský kraj.
Skalička 2013 Zpracoval: Matěj Cifr.
Můj domov Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Olešnice je trojúhelníkové městečko ležící na Hornosvratecké vrchovině, která je součástí Českomoravské vrchoviny. Je přirozeným centrem severozápadního.
MIGRACE Karel Podhorný.  Prostorové přemístění osoby mezi dvěma územními jednotkami, jehož důsledkem je změna bydliště.  Pohyb obyvatel z důvodu uspokojování.
Třeboň Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Bakalářská práce Studie zvýšení úrovně technické a občanské vybavenosti obce Vypracovala: Hana Vostřelová Obor: Agroekologie Rok: 2007.
Stopami dějin obce Rybníky a SDH Rybníky. Obec Rybníky.
Obec Myslejovice leží 10km od Prostějova na východním výběžku Drahanské vysočiny. Nejvyšší bod, Stříbrná, měří 551m. Nadmořská výška Myslejovic je 353.
KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ KRISTÝNA NOVÁKOVÁ KLÁRA POSPÍCHALOVÁ.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
CHŘIBY Základní informace: Nejvyšší bod: Brdo – 587 m. n. m.
Vypracoval: Josef Truhlář Dne
SNĚŽNÉ.
Česká republika Členění státního území ČR.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Kraj Vysočina. Kraj Vysočina Kde leží Česká republika v Evropě?
Náš region Česká republika se člení do 14 krajů.
Frenštát pod radhoštěm
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
CHŘIBY.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁLY
VLASTIVĚDA Místo, kde žijeme Naše obec – Česká Kamenice
HOLAŠOVICE vesnice leží v severní části Blanenského lesa v jižních Čechách a je součástí obce Jankov doložená r. 1263, kdy ji založil příslušník nižší.
Linhartice - moje obec, můj domov Materiál slouží k výkladu učiva.
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Transkript prezentace:

ZELENÁ HORA Z HISTORIE OBCE

Krajina Zelené Hory Téměř celá se rozprostírá na Drahanské vrchovině. Leží asi 8 km od Vyškova. Má rozlohu 275 hektarů. Žije zde 229 obyvatel.

HISTORIE Obec patří k nejmladším v okrese Vyškov. Olomoucký biskup Maxmilián daroval v druhé polovině 18 stol. část vykáceného lesa panským rubačům. Ti si zde postavily 6 domků. Úředně byla obec postavena roku 1763 s 21 domky.

HISTORIE Název obce měnil podobu od českého Kopčany přes německé Grünberg až po název dnešní. Kdysi zde byly dva větrné mlýny,které po vysídlení obce byli úplně rozebrány.

PRÁCE MÍSTNÍCH OBYVATEL Živily se především zemědělstvím a prací v lese,případně vyjížděli za prací do okolí. Za první republiky pracovali někteří občané v kamenolomech v okolních obcích. Také se živily soukenictvím,které se dělalo podomácku.

SPOJENI S PUSTIMĚŘEM Obec od svého založení příslušela katastrálně do Pustiměře. Od druhé poloviny 19 stol.byla obec politicky samostatná. Po kulturní a politické stránce byla Zelená Hora dlouho plně vázána k nedaleké Pustiměři. Zde byl farní úřad, pošta, lékař, sem chodily děti do školy.

Co všechno zde bylo postaveno? v 90 letech 19.stol.zde byla vybudována knihovna. V roce 1929 byla postavena hasičská zbrojnice. V roce 1927 byla vybudovaná silnice do Pustiměře,ale silnice ze Zelené Hory do Podivic byla postavena až v létech 1933-1936 v době hospodářské krize(hladová silnice)

Historické fotografie Hradisko náves Obchod budoucnost

Němci V letech 1935-36 byla v okolních lesích vybudovaná rozsáhlá vojenská střelnice. Později ji využila nacistická okupační vojska. Němci v roce 1941 vysídlily řadu obcí ve vojenském prostoru včetně Zelené Hory. Teprve po skončení války v roce 1945 se občané vraceli zpět do obce, která byla vyrabovaná a pustá. Vysídlení zasadilo obci velkou demografickou ránu, ze které se dodnes nevzpamatovala.

HISTORIE V 60.létech byla obec připojena k Pustiměři, od které se osamostatnila v roce 1990. Nyní obě obce spolupracují spolu s dalšími v rámci mikroregionu Melicko.

KULTURNÍ PAMÁTKY Památník vysídlení obce. Kříž z roku 1850. Kříž na návsi. Socha sv. Václava. Památník vysídlení 1945. Litinový kříž. Zvonička Zelená Hora. Socha sv. Jana Nepomuckého.

Pohlednice