Markéta Štíbrová Ondřej Vaníček Veronika Kamenická

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odpovědnost při hospodaření s majetkem státu
Advertisements

Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
POJIŠTĚNÍ ODPOVĚDNOSTI ZA ŠKODU
Minitest 1) Mohou Č. dráhy požadovat - a) - zaplacení práce sklenáře ? b) - kompenzaci toho, že ve stanici z bezpečnostních důvodů nesměly cca 2 hodiny.
PRACOVNÍ PRÁVO ODPOVĚDOST ZAMĚSTNAVATELE ZA ŠKODU NP2.
Zákon č.262/2006 Sb., zákoník práce
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast:Ekonomika Tematická oblast:Zaměstnanci Téma:Odpovědnost za škodu - zaměstnanec Ročník:3. Datum vytvoření:únor.
Digitální učební materiál
Prostředky občanskoprávní ochrany všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Odpovědnost a náhrada škody. v pracovním právu. JUDr. Dana Hrabcová Ph
AU UK - školení zaměstnanců z BOZP
Odpovědnost a náhrada škody v pracovním právu
Základy pracovního práva Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s.
Kontrolní procesy. Funkce kontrolního procesu Dohled Srovnávání Náprava odchylek Ovlivňování budoucích rozhodnutí (zpětná vazba)
Od č in ě ní nemajetkové újmy v p ř ípad ě zásahu do osobnostního práva Problematika náhrady nemajetkové újmy © Vladimír Plecitý, 2013.
Od č in ě ní nemajetkové újmy v p ř ípad ě zásahu do osobnostního práva Problematika náhrady nemajetkové újmy © Vladimír Plecitý, 2013.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA3_08 Název materiálu:MAJETEK PODNIKU – ODPOVĚDNOST ZAMĚSTNANCE ZA ŠKODY Tematická oblast:Ekonomika, 3.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
1 Právní odpovědnost zdravotnických pracovníků a poskytovatelů zdravotních služeb © Radek Policar.
ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA
N ÁHRADA ŠKODY A NEMAJETKOVÉ ÚJMY V NOVÉM OBČANSKÉM ZÁKONÍKU - ZÁKLADY JUD R. P ETR V OJTEK, N EJVYŠŠÍ SOUD ČR Přednáška pro ČAK Brno 28. ledna
Jana Kučerová Kateřina Raisová Lucie Matoušková Monika Pastorková
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
1 Rozdělování Právnické výpočty Adam Ptašnik 2006.
Jana Urbanová Lucie Chvojková Martina Kakáčková
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
V zaměstnání III. Petr Machala. 1.Jaký je rozdíl mezi mzdou a platem? 2.Za co se dávají příplatky? 3.Co je to hrubá mzda? 4.Co se z hrubé mzdy odvádí.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Odpovědnost za škodu podle CISG
Protokol o kontrole Příkaz Dohoda o náhradě škody
PRACOVNÍ PRÁVO Náhrada škody JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Odpovědnost za škodu Petr Machala.
Návrh znění pracovní smlouvy. Pracovní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením § 33 zákona č. 262/2007 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů.
Michaela Havlová Dominika Pekárková Helena Nehasilová 4. kruh, VSRR
Struktura odpovědnostního vztahu Subjekt Objekt Chování Škoda Protiprávnost Zavinění Causální nexus.
Odvolání z funkce a další zvláštnosti postavení vedoucího zaměstnance
Karlovy Vary, Praha Ak. Rok
1 Pracovní úrazy Pracovní úrazy : Zaměstnavatel je povinen vést příslušnou evidenci pracovních úrazů v souladu s nařízením vlády č. 201/2010.
Pracovní smlouva - co musí a nemusí obsahovat
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 6. dubna 2016.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
Odpovědnost za škodu v pracovněprávních vztazích Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Pracovní právo Ostrava 16. – 17. června 2014 Mgr. Klára Holubová
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_19.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
LIKVIDACE POJISTNÝCH UDÁLOSTÍ PROJEKT POJIŠTĚNÍ SČMBD Sloužíme Vám s radostí.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Povinnost k náhradě škody v pracovněprávních vztazích 22. května 2015 JUDr. Jaroslav Stránský, Ph.D. 1.
Odpovědnost zaměstnance za škodu způsobenou zaměstnavateli. Odpovědnost zaměstnance za škodu způsobenou zaměstnavateli. JUDr. Vladimír HORT 1.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Odpovědnost za škodu ve.
ODPOVĚDNOST ZAMĚSTNANCE ZA ŠKODU VY_32_INOVACE_4_1_5 ODPOVĚDNOST ZAMĚSTNANCE ZA ŠKODU Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím.
Právo nekalé soutěže: Právní prostředky ochrany
BOZP 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Autor: Ing. Sikorová Renata
Odpovědnost.
Pracovně právní vztahy
Základy pracovněprávních vztahů
Základy pracovněprávních vztahů
Rozsah náhrady škody způsobené zaměstnancem zaměstnavateli
Ing. Veronika Dostálková MBA
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Projekt „Podpora vzdělávání volených zástupců obcí I. typu“ reg. č. CZ
Pracovní právo ve veřejné správě Podzim 2014
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
PRACOVNÍ ŘÁD A PRACOVNÍ KÁZEŇ Občanská nauka 1. M
Transkript prezentace:

Markéta Štíbrová Ondřej Vaníček Veronika Kamenická Dohoda o náhradě škody Markéta Štíbrová Ondřej Vaníček Veronika Kamenická

Dojde-li ke způsobení škody, předpokládá se, že první možností jejího vypořádání je dohoda mezi poškozeným a škůdcem. Pravidla : v písemné formě jaká škoda se hradí částka náhrady škody jak ke škodě došlo způsob uhrazení škody termín uhrazení škody mezi kým se hradí místo a datum podpisu dohody podpis škůdce i poškozeného razítko a případné další nároky

ZÁKONÍK PRÁCE

Předcházení škodám Zaměstnavatel je povinen zajišťovat svým zaměstnancům takové pracovní podmínky, aby mohli řádně plnit své pracovní úkoly bez ohrožení zdraví a majetku; zjistí-li závady, je povinen učinit opatření k jejich odstranění.

Zaměstnanec je povinen počínat si tak, aby nedocházelo ke škodám na zdraví a majetku ani k bezdůvodnému obohacení na úkor společnosti nebo jednotlivce. Hrozí-li škoda, je povinen na ni zaměstnanec upozornit vedoucí zaměstnance. Zjistí-li zaměstnanec, že nemá vytvořeny potřebné pracovní podmínky, je povinen oznámit závadu svému nadřízenému.

Odpovědnost zaměstnance za škodu Zaměstnanec odpovídá zaměstnavateli za škodu, kterou mu způsobil zaviněným porušením povinností při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním.

Odpovědnost za ztrátu svěřených předmětů Zaměstnanec odpovídá za ztrátu nástrojů, ochranných pracovních prostředků a jiných podobných předmětů, které mu zaměstnavatel svěřil na písemné potvrzení.

Rozsah náhrady škody Zaměstnanec, který odpovídá za škodu podle § 250, je povinen nahradit zaměstnavateli skutečnou škodu, a to v penězích, jestliže škodu neodčiní uvedením v předešlý stav. Výše náhrady škody způsobené z nedbalosti nesmí přesáhnout u jednotlivého zaměstnance částku rovnající se čtyřapůlnásobku jeho průměrného měsíčního výdělku před porušením povinnosti, kterým způsobil škodu. Toto omezení neplatí, byla-li škoda způsobena v opilosti, kterou si sám přivodil, nebo po zneužití jiných návykových látek.

Byla-li škoda způsobena také zaměstnavatelem, je zaměstnanec povinen hradit poměrnou část škody podle míry svého zavinění. Odpovídá-li zaměstnavateli za škodu několik zaměstnanců, je každý z nich povinen hradit poměrnou část škody podle míry svého zavinění.

Odpovědnost zaměstnavatele za škodu Zaměstnavatel odpovídá zaměstnanci za škodu, která mu vznikla při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním porušením právních povinností nebo úmyslným jednáním proti dobrým mravům. Zaměstnavatel odpovídá zaměstnanci též za škodu, kterou mu způsobili porušením právních povinností v rámci plnění úkolů zaměstnavatele zaměstnanci jednající jejím jménem Zaměstnavatel neodpovídá zaměstnanci za škodu na dopravním prostředku, kterého použil při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním bez jeho souhlasu.

Děkujeme za pozornost