Tato prezentace byla vytvořena

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řízení motorových vozidel
Advertisements

Řízení motorových vozidel
Dopravní značka Zimní výbava
Železný TOMík 2014 trasy disciplín.
Dopravní výchova 1. stupeň ZŠ
Návrh parkování Návrh zastávek MHD.
Rozdíly v pravidlech silničního provozu
ŘÍZENÍ MOTOROVÝCH VOZIDEL
DOPRAVNÍ VÝCHOVA 4. ROČNÍK
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
10.1 Cyklista na silnici, výbava cyklisty
Víceúčelové pruhy (Advisory cycle lane)
MÍSTNÍ KOMUNIKACE FUNKČNÍ SKUPINY D
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Zklidňování komunikací v městské části Praha 18 - Letňany
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Dopravní výchova TÉMA:
Rozdíly v pravidlech silničního provozu
Řízení motorových vozidel
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Dopravní a liniové stavby
Směrový a výškový návrh trasy komunikace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Bezpečnost na lyžích.
1 Roční výročí novelizace zákona 361 / 2000 Sb. v ČR Tisková konference, 28. června 2007.
Tato prezentace byla vytvořena
OUTDOOROVÉ AKTIVITY.
Dopravní výchova Mgr. Petra Polášková.
ZÁKLADY DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ
Moderní cyklistická doprava
stůj, dej přednost v jízdě
Název Dopravní výchova - křižovatky
Název Dopravní výchova - značky
Pozemní komunikace v intravilánu ČSN „Projektování místních komunikací“, 2006 Změna Z1 – 2010 – Přechody a místa pro přecházení, rozhledové.
Zákady MTB a cyklistiky
DOPRAVNÍ VÝCHOVA Jízdní kolo. Milí žáci, předpokládám, že mezi vámi není nikdo, kdo by nerad jezdil na kole. Kolo je vaším pomocníkem při cestě za kamarádem,
PRACOVNÍ LISTY DOPRAVNÍ ZNAČKY
zásady navrhování dopravních – silničních staveb
Úvod do pozemních komunikací
ŘÍZENÍ PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH Řízení provozu na pozemních komunikacích Provoz na pozemních komunikacích se řídí: - světelnými, případně i.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Doprava v klidu – parkování vozidel Podklad ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
A U T O Š K O L A P R O F I H a v í ř o v. Upravené značky A U T O Š K O L A P R O F I H a v í ř o v.
ZÁKLADNÍ POJMY II. Obec -zastavěné území -počátek a konec je na pozemní komunikaci označen příslušnými dopravními značkami -na účelových komunikacích.
SMĚR A ZPŮSOB JÍZDY Směr a způsob jízdy - na pozemních komunikacích se jezdí vpravo, a pokud tomu nebrání zvláštní okolnosti, při pravém okraji -na krajnici.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní cesta Předmět: Technologie silniční nákladní dopravy Ing. František Lachnit,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Svobodová Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_Výchova k občanství TEMA: Pravidla silničního.
VY_32_INOVACE_06_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_1_DOPRAVNÍ ZNAČKY Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola, Školní jídelna a Školní družina, Duchcov,
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_02_Cyklista.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Mgr. Eva Nováková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_ČAS2 TEMA: Dopravní značky (čtenářská gramotnost)
Autor: Mgr. Radana Marelová
Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace
INTERAKTIVNÍ POZNÁVAČKA
Navrhování tunelových staveb
CYKLOTRASY V KARLOVARSKÉM KRAJI
NeRiskuj.
KŘIŽOVATKY. KŘIŽOVATKY místo, v němž se pozemní komunikace protínají nebo spojují Křižovatka místo, v němž se pozemní komunikace protínají nebo spojují.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
D o z p n r.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů
DUM_008/ ČLOVĚK A JEHO SVĚT/BEZPEČNĚ NA SILNICI/ VYDMUCHOV/ŠŤÁSTKOVÁ/ 2012 Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace.
PRACOVNÍ LISTY DOPRAVNÍ ZNAČKY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Materiál slouží k výkladu učiva dopravní výchovy pro žáky 3. ročníku
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Vozíčkářské trasy KČT Labská stezka bez bariér, 18. –
Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Dopravní značení Podklad ke cvičení
Dotační program pro rok 2019
Dětské dopravní hřiště Liberec
Transkript prezentace:

Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu Orbis pictus 21. století

OB21-VVP-HUM-TV-HUD-M-SUPL-005 Cykloturistika OB21-VVP-HUM-TV-HUD-M-SUPL-005

Cykloturistika Jízdní kolo představuje nejjednodušší, nejlevnější dopravní prostředek na vlastní pohon, který nás dostane z místa A do místa B.

Popis a výbava jízdního kola

!!! Takhle NE !!!

Zákonu o silničním provozu 411/2005 Sb. platný od 1 Zákonu o silničním provozu 411/2005 Sb. platný od 1. července 2006  nařizuje povinné nošení přileb  na pozemních komunikacích pro cyklisty do 18 let. (dříve do 15 let).

CYKLOPOJMY, DRUHY CYKLISTICKÉ DOPRAVY A TRAS Cyklotrasy Cyklostezka Cykloturistická trasa Singltrek

Cyklotrasa vede po silnicích, drobných místních a účelových komunikacích. Jejich značení je podobné jako u silničního značení pro motorová vozidla. Používají se tři základní cykloznačky - návěst před křižovatkou, směrová tabule a směrová tabulka. Na všech najdete symbol kola, číslo dané trasy a na směrových tabulích i kilometrové vzdálenosti k dalším cílům na trase. Umísťují se stejně jako dopravní značky před každou křižovatkou nebo odbočkou cyklotrasy. Při jízdě na cyklotrase je cyklista povinen dbát veškerých ustanovení a v žádném případě nepožívá žádných výhod. Značky tohoto druhu mají pouze orientační a informační charakter. 

Cyklostezka je vyšší forma organizace řízení pohybu cyklistů. Na cyklostezkách jsou pro cyklisty přesně vymezené prostory pohybu vyznačeny vodorovným a svislým dopravním značením a pro uživatele to znamená, že pro ně tyto speciálně umístěné dopravní značky jsou povinni respektovat a dodržovat přesně stanovená pravidla. Cyklostezka je vždy ohraničena na svém a začátku a konci a je výhradně určena pouze pro cyklistickou dopravu Pokud je souběžně vedena se silnicí, má cyklista povinnost tuto stezku využívat. Povrch je zpravidla zpevněný (asfalt, dlažba) o minimální šířce 2 metry. Pozor, mohou ji využívat nejen uživatelé kolečkových bruslí a lyží ale i chodci, především pokud se jedná o společnou trasu pro chodce i cyklisty, takže ohleduplnost všech je na místě! Na cyklostezku se psy pouze na vodítku!!!

Cykloturistická trasa opouští silnice s automobilovým provozem a vede přírodou a terénem,většinou po horší polní či lesní cestě a určena by měla být především pro vyznavače horských kol. Je vyznačena pásovými značkami, které mají krajní pásy žluté a prostřední je červený, modrý, zelený nebo bílý. Jedná se tedy o podobné značení jako u tras pěších, lišící se navíc i velikostí a delším intervalem umístění. Pásové značení je doplněno směrovkami, které mají opět žlutý podklad, dva řádky textu a v záhlaví napsáno „Cyklotrasa KČT č. …

Singltrek Cesta o šířce do 1,8 m má přírodní povrch, nesmí nikdy stoupat víc než polovinu sklonu spádnice a úsek trasy by nikdy neměl mít celkový sklon větší než 15 %. Koruna stezky je celá zařízlá do svahu a mírně se v příčném směru sklání, aby odváděla vodu. Ve směru jízdy stezka často alespoň na krátký čas mění směr a sklon Singltrek harmonizuje pohyb různých uživatelských skupin, cyklistů i pěších. Není potřeba zákazů a příkazů, cyklisté můžou jet pouze takovou rychlostí, která neohrožuje ostatní. Singltrek představuje menší zásah do přírodních procesů, s věkem zraje a srůstá s přírodou.

Singltrek

Jídní kola pro cykloturistiku Silniční Kola jsou vyrobena z lehkých materiálů ( carbon, kevlar, hliník). Váha strojů na Tour de France činí 7,4 kg. Úzký profil pláště vede k dosahování rychlosti při šlapání i kolem 55 km/h.

Jídní kola pro cykloturistiku Horská ( lehký typ tratě) Kola jsou určena pro univerzální použití všude, kde jsou terénní nerovnosti.

Jídní kola pro cykloturistiku Enduro – All moutain Kola jsou uzpůsobeny na hravý výjezd i sjezd v přírodě, díky systému odpružení zadní stavby. Ta pohlcuje nárazy a nebrání nijak ve šlapaní.

Jídní kola pro cykloturistiku Downhill/ Freeride Kolo má tupější úhel mezi vidlicí a rámen kola . Vyšší zdvihy vidlice a zadní odpružené stavby zajišťují plynulejší průjezd terénními nerovnostmi z kopce. Maximální účinek kotoučových brzd.

UCI- Mezinárodní cyklistická asociace Rozhoduje o zařazení bicyklových disciplín do programu mistrovství světa. Spolupracuje s Mezinárodním olympijským výborem ( MOV ) Kontrola dopingu při nejvyšších soutěžích. ( Každý sportovec může bý t podroben testu na zakázanou látku

UCI- Mezinárodní cyklistická asociace Každý závodník musí mít platnou licenci v disciplíně, ve které závodí.

Disciplíny pod záštitou UCI Silnice

Disciplíny pod záštitou UCI Dráhová cyklistika

Disciplíny pod záštitou UCI Cyklokros

Disciplíny pod záštitou UCI Biketrial

Disciplíny pod záštitou UCI BMX

Disciplíny pod záštitou UCI Krasojízda Kolová

Disciplíny pod záštitou UCI Cross-country ( XC )

Disciplíny pod záštitou UCI Four-cross ( 4x )

Disciplíny pod záštitou UCI Downhill ( DH)

Další odvětví cyklistiky Freestyle BMX Flat-land

Děkuji za pozornost