Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Zastupování zájmů v EU Jak obhajovat zájmy podnikatelů v Bruselu? Praha I.Voleš,
Advertisements

Hotelová škola Světlá a OA Velké Meziříčí HACCP V GASTRONOMII
Enterprise Europe Network ČR a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR Úspěšná spolupráce.
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Registrace podniku – živočišné produkty.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Dokumentace k zajištění BOZP
Systém kritických bodů
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Biopotraviny ve školním stravování
Konference „ Farmářské trhy – módní výstřelek nebo vzkříšená tradice?“ Národní zemědělské muzeum Praha MVDr. Jan Váňa Státní veterinární správa.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Hygiena a bezpečnost při práci
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
1 H A S A P C o n s u l t i n g, s. r. o. Představení společnosti M ILOŠ Ž ÁČEK.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Hygiena a bezpečnost práce v gastronomii
Trendy ve spotřebě potravin v České republice
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Dokumentace k zajištění BOZP
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
HACCP.
Ekologická politika a potraviny JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Nejčastější závady v označování
stavby pro veřejné stravování a cestovní ruch
Rozdělení pozemních staveb do typologických skupin
Hotelový provoz VY_INOVACE_Kaluzova_ Organizace hájící zájmy hotelů. Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Valentová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
Gastronomická zařízení – Hlavní kuchyně – technické podmínky
Sociální podnikání a jeho potřeby v ČR
Výrobní činnost hotelu
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Regionální seminář „sociální podnikání“ v Opavě
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Společensky odpovědného podnikání
VY_32_INOVACE_Sikorova_
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
HACCP.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Ekologické hotely.
Maturitní otázka 17., 22 HACCP.
„Systém kritických bodů „
„Hazard Analys and Critical Control Points „
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Gastronomická zařízení - Hygienické zásady
Problematika potravinových odpadů v ČR
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Hygienické předpisy v gastronomii
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Hygienické zásady v prodejnách, osobní hygiena
Transkript prezentace:

Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky Ing. Zdeněk Juračka viceprezident

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR je: vrcholové, nezávislé, dobrovolné a lobistické sdružení podnikatelů z oblasti obchodu, pohostinství, cestovního ruchu a souvisejících služeb, které reprezentuje: svazy a asociace spotřební družstva obchodní aliance franchisingové sítě velké retailové společnosti malé a střední firmy

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR je: sdružení zastupující podnikatele a zaměstnavatele v odvětvovém sociálním dialogu a kolektivním vyjednávání s Odborovým svazem pracovníků obchodu a Odborovým svazem pracovníků v pohostinství a cestovním ruchu  reprezentant českého obchodu ve vztahu k evropskému svazu obchodu EuroCommerce, člen evropské organizace sdružující skupiny samostatných obchodníků UGAL, člen Evropského výzkumného institutu obchodu (EuroHandelsinstitut, Köln a. R.), partner řady dalších evropských institucí, obchodních sdružení a asociací hotelového průmyslu a gastronomie (HOTREC, IH&RA), CzechTourismu

prosazuje zájmy svých členů a ochranu v obchodě a v cestovním ruchu v prostředí společného evropského trhu ovlivňuje potřebné změny podnikatelského prostředí, zejména snižování administrativní zátěže, omezování nadbytečné regulace, sledování dopadů legislativních opatření, účastní se připomínkování nové i novelizované legislativy prosazuje podnikatelská práva a korektnost v podnikání se zvláštním zřetelem k rozvoji společenské angažovanosti podniku zabezpečuje vzdělávání k aktuálním všeobecným a oborovým tématům vedoucím k udržení a zkvalitnění podnikání =)

Vybrané odborné publikace Systém kritických bodů v obchodě (HACCP) – příručka pro pracovníky prodejen (edice Moderní obchod) Hygienické minimum pro pracovníky potravinářských prodejen - Základní znalosti sloužící k ochraně veřejného zdraví (InMP) Příručka „Zásady správné výrobní a hygienické praxe ve stravovacích službách“(InMP) Příručka "Ochrana spotřebitele" (InMP) Příručka "Likvidace biologických odpadů" (InMP) Příručka správné hygienické praxe při prodeji potravin v potravinářském maloobchodu (edice Moderní obchod)

Příručka správné hygienické praxe při prodeji potravin v potravinářském maloobchodě je uceleným přehledem a výkladem požadavků evropské i české legislativy, přístupů k hygieně v obchodě v souvislosti s novými evropskými předpisy shrnutými do tzv. „hygienického balíčku“.

Cílem příručky je seznámit podnikatele, provozovatele a vedoucí pracovníky maloobchodních prodejen s nebezpečími i riziky vyplývajícími z charakteristických vlastností potravin a s obecnými hygienickými požadavky kladenými na potravinářské prodejny Speciální část je věnována hygienickým požadavkům na jednotlivé potravinářské komodity. Je zpracována tak, aby její použití bylo alternativou k vypracování a zavedení HACCP.

Uvádět do oběhu potraviny bezpečné a vhodné pro lidskou spotřebu Cíl potravinářského maloobchodu: Uvádět do oběhu potraviny bezpečné a vhodné pro lidskou spotřebu Jak to zajistit? vytvářet správné postupy sledovat všechny činnosti uplatňovat kontrolní mechanismy školením a praktickým výcvikem zaměstnanců v oblasti hygienických požadavků a zbožíznalství související s hygienou potravin

nutné je zaměřit se zejména na konstrukci a uspořádání budov a dalšího zařízení vhodnost zařízení pro úklid a údržbu + manipulace s čistícími či desinfekčními prostředky zajištění zdrojů - vody, vzduchu, elektřiny ... zajištění odstraňování odpadů opatření proti škůdcům požadavky na osobní hygienu

Všichni provozovatelé potravinářského podniku, tedy i obchodníci, musí vytvořit systém (program) nezbytný k ovládání: všech činností při uvádění potravin do oběhu eliminace nebezpečí a snížení rizika nepříznivého účinku na zdraví spotřebitele biologické, chemické či fyzikální kontaminace (přítomnost nebo vnášení nebezpečí) výrobků Při kontrole rizik z potravin by měl být použit některý z postupů založený na zásadách HACCP

MVDr. Ladislava Heppnerová QUALIMENT, pobočka České potravinářské společnosti

Hazard Analysis Critical Control Points HACCP Hazard Analysis Critical Control Points systém, který analyzuje (A) možná nebezpečí (H), stanovuje kritické (C) body (P) k ovládaní (C) nebezpečí a kritické meze, které nesmí hodnota sledovaného znaku (např. teploty) překročit, určuje postupy v případě nezvládnutého stavu

Nebezpečí kontaminace biologické mikroorganismy, které je nutno sledovat např. Listeria monocytogenes Salmonella Enterobacter sakazakii (specifické pro dětskou výživu) Escherichia coli (indikátor fekální kontaminace) Staphylococcus aureus Plísně (okrájením potraviny neodstraníme riziko onemocnění spotřebitele) Viry (způsobují infekční žloutenku, slintavku...)

Nebezpečí kontaminace fyzikální Vniknutí cizorodé mechanické části do potraviny úlomky skla, třísky, kamínku v důsledku kontaktu potravin s nečistými plochami či upadnutí na zem těla nebo části těl, případně exkrementy, živočišných škůdců drobné předměty, vlasy, srst, peří, uvolněné části mycích pomůcek, jako jsou např. vlákna z látkových utěrek, štětiny, rýžáků a kartáčů apod.

Potravinová alergie = nadměrná imunitní reakce organismu po požití určitých potravin, kterou vyvolávají alergeny, a při níž dochází k reakci antigenů a protilátek, kterou vyvolávají alergeny dochází k spotřebitel reaguje přecitlivěle na určité látky obsažené v potravinách – od svědění v ústech až po anafylaktický šok, při němž hrozí až zástava srdce

Požadavky na provozovnu v okolí provozovny by měly být zpevněné povrchy vhodné pro silniční provoz, aby umožňovaly odtok vody a čištění nesmí být úložiště odpadu, obchodník nesmí připustit nehygienické jednání (kouření, močení, plivání či odhazování odpadků) budovy prostory určené pro vykládku potravin vnitřní prostory Podlahy (omyvatelné, nekluzké povrchy, bez prasklin, spojení mezi podlahou a zdí nejlépe zaoblená) stěny, okna (síťky, parapety prudce zkosené), dveře (označeny informací o použití s jasným vymezením povolení přístupu), osvětlení, větrání Šatny, umývárny, sprchy, záchody (do 120m od pracoviště)

Výrobky pro styk s potravinami Všechny předměty, instalace a zařízení, se kterými přicházejí potraviny do styku, musí být: čisté, dezinfikované, a konstruované tak, aby bylo umožněno snadné čištění a udržování v dobrém stavu dřevo nejlépe nepoužívat sklo musí být vyloučeno z veškerých potravinářských manipulací (pokud není vyhnutí – zajištěno proti rozbití)

Jednotlivé komodity Mléko a mléčné výrobky Sýry Máslo Maso Konzery Ryby Vejce Pekařské a cukrářské výrobky Těstoviny Nealkoholické výrobky Lihoviny Čokoláda Houby Omáčky, dresinky, hořčice Jedlé tuky, oleje Čerstvé ovoce a zelenina Víno Čaj, káva Luštěniny Koření Sůl Med Zmrazené potraviny Biopotraviny

Děkujeme za pozornost.