Co víme o klimatickém systému Země?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
Advertisements

ATMOSFÉRA.
Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
Počasí a podnebí Počasí Podnebí ( klima )
Klima, klimatická změna a skleníkový efekt
Sluneční soustava.
Fyzikální aspekty zátěží životního prostředí
Změny klimatu a vliv člověka
Fázové rovnováhy Fáze je homogenní část soustavy oddělená od ostatních fází rozhraním, v němž se vlastnosti mění nespojitě – skokem. Soustavy s dvěma fázemi:
Spekulace: proč je letošní zima tak teplá ….? aneb pohled na rozložení tlakového pole na konci roku 2013 a v první dekádě ledna 2014 Jacek KERUM, ÚFA AVČRSeminář.
Lekce 1 Modelování a simulace
Globální oteplovaní.
Záleží na tom, že dochází ke změně klimatu? Martin Hedberg, meteorolog Švédské meteorologické středisko.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ Matěj Martinák IX.A.
potřebné ke změně teploty nebo přeměně skupenství látky
Globální oteplování Vít Kmoch.
CHEMICKÁ ROVNICE A CHEMICKÁ REAKCE
Fyzikálně-chemické aspekty procesů v prostředí
Globální oteplování Ondřej Málek, 2.L.
Globální oteplování Vojta Voborník 8.B.
David Juran.  je proces, při kterém dochází ke snadnému pronikání slunečního záření do naší atmosféry  ale také zároveň špatné propouštění tepelného.
Globální oteplování Štěpánka Štindlová.
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
Simona Jakschová 3.O, Markéta Bortlíková 3.O
Fázové rovnováhy Fáze je homogenní část soustavy oddělená od ostatních fází rozhraním, v němž se vlastnosti mění nespojitě – skokem. Soustavy s dvěma fázemi:
ATMOSFÉRA Vzdušný obal Země Video: počasí, klima, tornádo a hurikán.
Chemická rovnováha Pojem chemické rovnováhy jako dynamické rovnováhy.
Atmosféra Opakování – znáte z P: vzdušný obal Země
Krajina a životní prostředí
Chemie anorganických materiálů I.
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
MĚNÍCÍ SE KLIMA Vývoj klimatu v minulosti a dnes
Chemická rovnováha Pojem chemické rovnováhy jako dynamické rovnováhy.
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
VZDUŠNÝ OCHRANNÝ OBAL ZEMĚ
Nové Hrady Přírodní chemická laboratoř
Skleníkový efekt.
Iontová výměna Změna koncentrace kovu v profilovém elementu toku Faktor  modelově zohledňuje relativní úbytek H + v roztoku související s vymýváním dalších.
Josef Zeman1 Atmosféra Interakce záření se hmotou Energie Translační Rotační Vibrační Elektronů Sluneční záření:1, W/m 2 Průměrná teplota:15 °C.
její znečištění a důsledky
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Střednědobápravděpodobnostníhydrologickápředpověď v prognózní praxi ČHMÚ.
NEŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ VE SPOJENÍ SE ZMĚNAMI KLIMATU JUDr. Václav Hönig, člen Sekce neživotního pojištění ČAP Konference k projektu Adaptace sídel na změnu.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Znečištění ovzduší Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Podnebí, podnebné pásy.
Skleníkový efekt Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Atmosféra Složení a stavba Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
= vzdušný obal Země (atmos = pára z řečtiny) - zabraňuje výkyvům teplot na Zemi - chrání Zemi před kosmickým zářením, meteority - umožňuje život na Zemi.
Tepelné elektrárny Vypracoval: Jiří Herrgott Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum.
Identifikace modelu Tvorba matematického modelu Kateřina Růžičková.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra - test Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Atmosféra je plynný obal Země, který je k Zemi připoután gravitační silou, která nám zaručuje, že plyny neuniknou do okolního vesmírného prostoru. Model.
M ĚŘENÍ ČASU Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Vysokoteplotní sorpce CO2 na laboratorně připraveném CaO
Vztah mezi atmosférou, vodou, horninovým prostředím a člověkem
Úvod do chaotických systémů
AST001.
VY_32_INOVACE_ Atmosféra Autor Mgr. Renáta Hořejšková
Globální oteplování Martina Červenková.
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Globální oteplování Vypracoval: Adam Čada
ATMOSFÉRA.
Metody geografického výzkumu Fyzicko-geografická část Meteorologie a klimatologie Filip HRBÁČEK.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-07
ATMOSFÉRA Plynný obal Země
Procvičování matematických řádu Více informací na webu: emagister.proweb.cz
Transkript prezentace:

Co víme o klimatickém systému Země? Ladislav Metelka ČHMÚ pobočka Hradec Králové

Klimatický systém: složitý (mnoho částí) dynamický (interakce mezi různými částmi systému) jako celek obtížně popsatelný a predikovatelný

Co ovlivňuje chování klimatického systému? geologické vlivy (kontinentální drift apod.) – miliony až miliardy let Milankovičovy cykly (změny parametrů oběžné dráhy země kolem Slunce) – tisíce až statisíce let (např. doby ledové a meziledové) sluneční aktivita – všechna časová měřítka, mění se i na škále jednotek roků vlastní oscilace klimatického systému (El Nino a další) – roky až desetitisíce let složení atmosféry (změny koncentrací plynů, které mohou ovlivnit transformace energie v atmosféře – „skleníkové plyny“) – všechna časová měřítka

Nejstarší dostatečně spolehlivé záznamy o klimatu: cca 700 milionů let (sedimenty v geologicky stabilních oblastech) Problém: kontinentální drift

Vývoj koncentrací CO2 – v poslední době růst, ale i další plyny (metan, oxid dusný, freony) Nejsilnějším skleníkovým plynem je vodní pára – koncentrace neovlivníme

Budoucí klima – studium pomocí klimatických modelů Nejsou to statistické modely Nepracují tak, že by dosavadní vývoj „protahovaly“ do budoucnosti (extrapolace) Založeny na základních fyzikálních principech: Newtonovy zákony 1. termodynamický zákon Zákon zachování hmoty a energie Stavová rovnice plynu Zákony, popisující fázové přeměny vody (pára – kapalná voda – led) Z určitého (počátečního) stavu atmosféry počítají, k jaké změně dojde za krátký časový interval (minuty až desítky minut). Výsledek se vezme jako počáteční stav a znovu se počítá změna za daný časový interval,… Na tomto principu pracují meteorologické modely (předpověď počasí) i klimatické modely (scénáře vývoje klimatu)

Kde se dozvíte více o klimatu a klimatologii?