Opakovací otázky BARBAŘI GERMÁNi ŘÍMANÉ AVAŘI KELTOVÉ HUNOVÉ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RANÝ STŘEDOVĚK.
Advertisements

Situace ve starověkém Římě ve 4. a 5. století n. l.
Shrnutí učiva raného středověku
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 7.
Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru 2) 863 přišli bratři Konstantin a Metoděj na Velkou Moravu 3) Velká Morava přijala křesťanství z Franské říše a.
T U R E C K O ISTANBUL HAGIA SOPHIA.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Arabové a jejich výboje
Opakování Středověk se dělil na tři období – napiš která.
Autor: Mgr. Pavlína Vaculíková Autor: Mgr. Pavlína Vaculíková Základní škola Zlín, Komenského 78, příspěvková organizace Základní škola Zlín, Komenského.
Zánik říše západořímské
Stěhování národů ● tímto pojmem se označují rozsáhlé migrace obyvatelstva (barbarských kmenů), které probíhaly koncem starověku a počátkem středověku.
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Stěhování národů a barbarské státy
Byzantská kultura.
Osídlování a vytváření Evropy v raném středověku
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru
Zánik západořímské říše
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Byzantská říše Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Období raného středověku
Vytváření středověké evropy
Raně středověké umění.
Byzanc, arabská říše Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o byzantské a arabské říši.
Jaké téma podle vás budeme dnes probírat?
Registrační číslo projektu:
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Raný středověk (Stěhování národů)
Středověká kultura Románský sloh
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Byzanc Označení materiálu: VY_32_INOVACE_08_byzanc.ppt
Karel Veliký ( ) III-02.
Byzantská říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
Byzantská říše 7. ročník.
Turecko Eliška Novotná.
BYZANTSKÁ ŘÍŠE Byzantská říše vznikla po rozdělení Římské říše na území Říše …………. Zahrnovala zejména Malou Asii a ……….. poloostrov.
Byzantské umění.
Byzantská říše.
Byzantská říše Důležité pojmy
Jméno autora: Jitka Hegerová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): říjen 2012 Ročník: sedmý Tematická oblast: Dějepis - středověk Téma: První středověké.
Od dotace EU k proměně vyučovací hodiny registrační číslo projektu CZ 1.07/1.4.00/ Příjemce: Základní škola, Základní umělecká škola a Mateřská.
Tomáš Stejskal.  Byzantská říše vznikla po rozdělení římského imperia (Imperium Romanum) v jeho východní části - v r. 395, kdy si po smrti Theodosia.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.7 Opakování hlavních raněstředověkých kulturních oblastí.
První státní útvary na našem území Sámova říše 1. Pravděpodobný rozsah Sámovy říše – označená červeně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
BYZANTSKÉ UMĚNÍ. Stručná historie * po rozpadu římského impéria v 5. století(476) hl. město: Konstantinopol( město založeno císařem Konstantinem na místě.
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_7.1.4 Byzantská říše
EU peníze středním školám
Byzantské umění a jeho vliv na západní kulturu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Byzantská říše Byzantská říše
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_05
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Digitální učební materiál
Byzantská říše.
DĚJEPIS – 7. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_13
RANÝ STŘEDOVĚK (5. stol – konec 12. stol.)
BYZANTSKÁ ŘÍŠE.
Byzanc Označení materiálu: VY_32_INOVACE_08_byzanc.ppt
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Druhé centrum křesťanství Konstantinopolis (Cařihrad, dnes Istanbul)
Stěhování národů Zánik římské říše.
Byzantská říše.
RANÝ STŘEDOVĚK (5. stol – konec 12. stol.)
VY_32_INOVACE_58 BYZANTSKÁ KULTURA. VY_32_INOVACE_58 BYZANTSKÁ KULTURA.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Stěhování národů Zánik římské říše.
Transkript prezentace:

Opakovací otázky BARBAŘI GERMÁNi ŘÍMANÉ AVAŘI KELTOVÉ HUNOVÉ MARKOMANI VANDALOVÉ KVÁDOVÉ ANGLOVÉ VIZIGÓTI SASOVÉ ARCHEOLOG MUZEUM HISTORIK KMEN PROVINCIE ROD ŘÍŠE VESNICE KRÁLOVSTVÍ

BYZANTSKÁ ŘÍŠE

CO SE DOZVÍME ? MOZAIKA KONSTANTINOPOL CAŘIHRAD IKONA TURCI SLOH DANĚ MILODARY

Východořímská říše se ubránila nájezdům barbarů hlavním městem byla Konstantinopol, původně řecká osada Byzantion → Byzantská říše zachována starověká města i řemesla císařové se snažili obnovit slávu římské říše

Justinián (vládl 527 – 565) nejvýznamnější císař největší rozsah říše Kultura, vzdělanost 532 povstání Níká (Zvítězíš) chudých obyvatel  potlačeno

Území na začátku vlády Justiniána – fialově, nově dobytá území – modře

Chrám Hagia Sophia postavený Justiniánem

Vnitřek chrámu Hagia Sophia

velké rozdíly mezi obyvateli rozvoj vědy a kultury chrámy završené kupolí a zdobeny mozaikami po roce 650 ztratila říše většinu území pod náporem Arabů a Bulharů úpadek říše po roce 1070 pod nájezdy Turků

Byzantské mince

IKONY

Byzantská kultura Nejživější a nejkrásnější v Evropě MOZAIKY, orientální exotické motivy, IKONY Dodnes používaný styl v architektuře Křesťanská víra (ORTODOXNÍ = PRAVOSLAVNÁ) se rozšířila do Ruska a východní Evropy

PRAVOSLAVNÁ VÍRA (křesťanská)

Byzantská říše ve 13. století

Časová přímka

CO UŽ VÍME: MOZAIKA = obrazy složené z malých barevných kamínků nebo sklíček (ozdoba stěn, podlah, stropů) KONSTANTINOPOL = Cařihrad (slovansky), dnešní Istanbul IKONA = svatý obrázek, který lidé uctívali TURCI = Seldžučtí, zabrali území dn. Iráku, Iránu, Turecka, Afghánistánu, kočovníci z asijských stepí , soupeři Arabů, porazili Byzantsko uříši SLOH = zpodobnění skutečnosti na obrazech, sochách, sloupech, budovách, oblečení, špercích DANĚ = poplatky v penězích nebo jinak pro panovníka MILODARY = peníze , předměty věnované chudým

Zápis – BYZANTSKÁ ŘÍŠE 476 - 1453 Na území výhodořímské říše vznikla rozvinutá říše Byzantská. Císař KONSTANTIN nechal vystavět císařské město KONSTANTINOPOL na území řeckého přístavu Byzantion. Slované městu říkali CAŘIHRAD. Nejvýznamnější panovník JUSTINIÁN nechal vystavět chrám HAGIA SOFIA (dnešní Istanbul, Tur.).Byzantský sloh čerpal z řeckých a římských motivů a spojil je s orientálními prvky arabské kultury. Stěny, sloupy a podlahu zdobila MOZAIKA. Na stěnách chrámů a kostelů viseli IKONY. Byzantská říše vyznávala křesťanskou víru zvanou ortodoxní = PRAVOSLAVNÁ.