 Větrná energie jakou součást obnovitelných zdrojů energie nabízí jedno z možných východisek při řešení globálních klimatických změn a mizejících ložisek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Proč recyklovat vozidla s ukončenou životností - autovraky? Mgr. Milena Marešová Praha 2006.
Advertisements

1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Transformátory (Učebnice strana 42 – 44)
Investiční program ČEPS, a.s., do roku 2023
Modernizace a rozvoj přenosové soustavy ČR
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Bezpečnost a spolehlivost provozu přenosové soustavy v kontextu MSK
Výroba a distribuce elektrické energie
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Rozvodná elektrická síť
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Modernizace a ekologizace provozu VE Lipno I. Milníky akce - generální oprava soustrojí TG2 Zahájení: 5. listopadu 2012 Dokončení: polovina prosince 2013.
Odpadové hospodářství
Tisková konference TEPLOFIKACE LEDVIC 12. září 2013 Ing. Vladimír Gult předseda představenstva a generální ředitel.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Směry rozvoje Obnovitelných zdrojů energie a jejich technologie Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL Koberovy
Realizace rozvojových aktivit v obcích regionu České Švýcarsko 1. schůzka PS
ROZVOD ELEKTRICKÉ ENERGIE
Rozvodná elektrická síť
Letoun Solar Impuls Petr Beneš, DL2 VOŠ a SPŠ Dopravní Masná 18, Praha1.
Legislativní překážky urychlení výstavby dopravní infrastruktury v ČR, podněty a řešení Mgr. Miroslav Osladil, advokát Střední Morava – křižovatka.
Větrné elektrárny Energie a ekonomika ve světě 3.A Jan Frydrych.
MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY Sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Rozvodná elektrická síť
Výroba a rozvod elektrické energie
Podnikatelský plán Michal Jaroň.  Pozemek 150 akrů  Pěstování energetických plodin  Výstavba spalovny biomasy  Spalování  Produkce tepla  Produkce.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.71 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Jaké jsou technické prostředky ke snižování vlivu dopravy na životní prostředí - Jaká auta budeme používat? Patrik Macháček ZŠ Vítězná, Litovel 1250.
Výroba elektrické energie - obecná část
Privatizace a liberalizace v energetickém průmyslu, ztráty a příležitosti v důlním průmyslu Balatongyörök, 29. duben 2006 Vilmos Holló ředitel majetkové.
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Rozvod elektrické energie
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
Strategický investiční plán ČEPS
Strategie společnosti E.ON v oblasti obnovitelných zdrojů v ČR Energetika Invest s.r.o (dceřinná společnost E.ON) Dipl. Ing. Josef Renč Managing Director.
Větrná energie.
Michael Faltýnek, 2L VOŠ a SPŠE Olomouc
ČEPS v roce 2008 Miroslav Vrba XIX. Seminář energetiků
Elektrárna Počerady Leží v severozápadní části České republiky, přibližně uprostřed trojúhelníku měst Louny, Žatec a Most. Vlastní výstavba probíhala.
Aktuální využití obnovitelných zdrojů pro výrobu elektřiny v ČR Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu , Praha.
Současný stav ve využívání biomasy v Jihočeském kraji a v České republice Ing. Aleš B u f k a III. Krajské fórum na podporu Akčního plánu EU Biomasa ECČB.
Martin VRZALA. * Energetika * Primární energetické zdroje * Obnovitelné energetické zdroje.
Ekonomické aspekty fotovoltaiky A5M13FVS-12. Ekonomické hodnocení PV systémů Cena elektřiny vyrobená nějakým systémem (např. fotovoltaickým) se obvykle.
1 Kvalita prověřená časem. 2 PŘEDPOKLÁDANÝ VÝVOJ OCELÁŘSTVÍ V MSK Jan Lasota člen představenstva a náměstek výrobního ředitele.
Kritické situace v PS ČR
Tepelné elektrárny.
Integrovaná povolení v Moravskoslezském kraji , Marek Bruštík.
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Digitální učební materiál
Výroba elektrické energie Druhy elektráren Připraveno s využitím materiálů společnosti ČEZ určených pro školy.
Fotovoltaická elektrárna 650 kWp, Business Park Benátky
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Modernizace a rozvoj přenosové soustavy ČR Ing. Vladimír Tošovský předseda představenstva a generální ředitel.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Lukáš Feřt, SPŠ dopravní, Karlovarská 99, Plzeň
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Obnovitelné zdroje Větrné elektrárny.
Výroba elektřiny VY_30_INOVACE_ELE_733
Vodní elektrárny Dlouhé Stráně.
Obnovitelné zdroje energie. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
Zajištění dodávky elektřiny pro hlavní město Prahu při mimořádných stavech v elektrizační soustavě pro konferenci: BEZPEČNOSTNÍ FÓRUM 2015 PRAHA
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Tepelné elektrárny Vypracoval: Jiří Herrgott Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum.
Fyzika – Přenosová soustava ČR
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ / /21
Výroba elektrické energie - obecná část
Transkript prezentace:

 Větrná energie jakou součást obnovitelných zdrojů energie nabízí jedno z možných východisek při řešení globálních klimatických změn a mizejících ložisek klasických zdrojů energií. Vítr je zdroj nevyčerpatelný, jako zdroj je zdarma a je možné ho bez vypouštění škodlivin přeměnit v elektrickou energii. Navíc se jedná o zdroj lokální, který není závislý na exportu z politicky nestabilních oblastí, není nutno jej chránit a ani nemůže být zneužit.

 patří se svými 9 větrnými elektrárnami v evropském měřítku mezi menší parky. Přesto se ovšem jedná v současnosti o největší zrealizovaný projekt na území Moravy a druhý největší projekt v ČR.  Větrný park Horní Loděnice-Lipina má celkem devět větrných elektráren.

 Větrná elektrárna o výšce osy rotoru 105 m a má průměr rotoru 90 m, čemuž odpovídá délka každého z listů 44 m. Dohromady má tedy celá větrná elektrárna 150m.  Elektrárna začíná pracovat při rychlosti větru 4 m/s a vypíná se při rychlosti 25 m/s. Vypínání se provádí nastavením listů do praporu a je podpořeno ještě čelisťovými brzdami, které rychle zařízení zastaví a následně zajistí.

 Předpokládaná roční výroba celého parku je na úrovni cca 43 GWh elektrické energie, což je rovno spotřebě českých domácností. Při předpokládané životnosti 25 let je to celkem MWh elektřiny. Tolik elektřiny by bylo vyrobeno spálením tun uhlí. Při spálení tohoto množství uhlí vznikne tun CO 2, 2000 tun SO 2, 1800 tun NO x a 65 tun jemného prachu.

 Větrné elektrárny produkují elektřinu o napětí 30kV. Výkon je pak podzemním kabelovým vedením, o délce 9km, vyveden do nově vybudované rozvodny ve Šternberku, kde se z 30kV transformuje na 110kV a předává do distribuční sítě společnosti ČEZ Distribuce a.s.

 Projekt začal být připravován v roce Koncem roku 2004 bylo podáno oznámení záměru EIA (posuzování vlivu záměru na životní prostředí) a celý proces EIA byl ukončen v březnu Následným krokem byla změna územních plánů, územní a stavební řízení, které bylo ukončeno na konci roku Stavební práce na budování infrastruktury začaly v dubnu 2008 a v létě započaly i práce na základech samotných elektráren, trafostanici a na kabelové trase. V květnu a v první dekádě června 2009 se pak naskytla pozorovatelům možnost vidět i samotnou výstavbu větrných elektráren. Vlastní zkušební provoz větrných elektráren byl pak zahájen v červenci 2009.

 Zdroj čerpání informací  Obrázky z b=wi a

Název práce: Projekt Větrný park Horní Loděnice - Lipina Zpracoval: Radek Sláma VOŠ a SPŠE Olomouc Božetěchova 3 Školní rok 2012/2013 Třída 2L Děkuji za pozornost