Moderní báje v literatuře

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
Česká poezie 20. století VY_32_INOVACE_ČJ-L 8.,9.15.
32_04_02: Literatura – Druhy literatury
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_727_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_006_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
 Předmět: Literatura  Tematická oblast: Česká a světová literatura po r  Cílová skupina: 4. ročník (oktáva) gymnázia  Oblast podpory: III/2 Inovace.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_20_CJL_NP2 Ročník:II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_21_CJL_L Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Ivan Olbracht životopis, dílo, ukázka.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Portréty literárních osobností světové literatury.
Literatura na počátku 20.století
Portréty literárních osobnostní světové literatury.
FANTASTICKÁ LITERATURA
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou V. Hraběte…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Báje (mýty) a pověsti 6. ročník.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Číslo materiálu Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_08 Škola: Škola: ZŠ Dr. Miroslava Tyrše, příspěvková organizace Adresa Adresa: Vrchlického 630/5, 40502,
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou Z. Jirotky…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Karel Čapek – 1. část tvorby Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ Uh. Brod OB21-VVP-HUM-CJL-MVLK-U
Anotace: Prezentace seznamuje s významnými osobnostmi světové literatury. Leo Calvin Rosten Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr.
B Á J E M Ý T U S Mgr. Michal Oblouk. M Ý T U S z řeckého mýthos = vyprávění báje literární (epický) útvar, který pojednává o životě bohů, o vzniku světa.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20. století – Vítězslav Nezval 3 Pavel Šupka
8 Řecká literatura attického a helénistického období
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Karolína Beranová Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Řecké báje PPT Templates Orfeus a Eurydika.
Napětí v literatuře.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 2. poloviny 20
Balada pro banditu.
Postmodernismus Postmodernismus. Dokážete vysvětlit tento pojem?
1 Exilová literatura Exilová nakladatelství Josef Škvorecký.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Pohádka Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Karel Čapek Boj proti fašismu 2. část. Čapek reaguje na nebezpečí fašismu Mezi lety 1935 – 1938 se snaží připravit a vyzbrojit českého člověka na boj.
 Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací obor: Český jazyk Anotace: Prezentace je určena k výkladu učiva o Karlu Jaromíru.
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
● Ivan Olbracht a jeho díla inspirovaná Podkarpatskou Ukrajinou ● Vytvořila: Mgr. Monika Vlková ● SPŠ Uh. Brod.
VY_32_INOVACE_CVIKLOVA. CEJTEXTO3 Komplexní rozbor textu 3.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy.
● Ivan Olbracht a inspirace Podkarpatskou Ukrajinou ● Vytvořila: Mgr. Monika Vlková ● SPŠ Uh. Brod.
 Karel Čapek – 2. část tvorby  Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ Uh. Brod  OB21-VVP-HUM-CJL-MVLK-L
Mytologie - bájesloví Soubor mýtů ( bájí ) určitého národa  Mýtus ( báje ) je umělý nebo lidový epický útvar z dávných dob.  Pro naši kulturu je významná.
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ (1928 – 2014), s. 85. Magický realismus směr v latinskoamerické próze od 50. let 20. stol. Propojují se prvky nadpřirozena, popisy.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ.
Pohádka, báje Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
VY_12_INOVACE_C6. 11 Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
ROMANTISMUS.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
STRUKTURA LITERÁRNÍHO DÍLA
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Dobrá Jana VY_32_Inovace_ Pohádka
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Milan Kundera - Žert Název : VY_32_inovace_18 Český jazyk a literatura.
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.7 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.7_baje_a_myty Název: Báje.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Bájesloví – 1. část Název : VY_32_inovace_11 Český jazyk a literatura.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
VY_32_INOVACE_01_Literatura 19. století Romantismus
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_32_INOVACE_Jir_I-21 Pavel Kohout Název projektu: OP VK
Transkript prezentace:

Moderní báje v literatuře Zabili, zabili chlapa z Koločavy. Řekněte, hrobaři, kde je pochovaný. Bylo tu, není tu, havrani na plotu. Bylo víno v sudě, teď tam voda bude. Není, není tu.

Připomeňme si literární žánr báje Báje (mýtus) – příběh, v němž lidé ztvárnili své představy o vzniku světa, o přírodních jevech, o bozích, významných hrdinech. Jednotlivé mýty pak vytvořily větší celek – tzv. mytologii.

Pro evropskou kulturu je významná především mytologie řecká a biblická. Vznikají báje v moderní době

Vytvořit moderní báji se podařilo ve 30. letech 20 Vytvořit moderní báji se podařilo ve 30. letech 20. století Ivanu Olbrachtovi

Ivan Olbracht (1882-1952) Spisovatel, žurnalista, politik Ve 30. letech často pobýval na Podkarpatské Ukrajině Zde čerpal náměty pro svá díla

Kde se nachází Podkarpatská Ukrajina?

Zaujala ho historická postava – válečný zběh Nikola Šuhaj, který se skrýval v okolí rodné vesnice Koločavy Po válce byl donucen okolnostmi krást (potřeboval získat peníze pro svatbu s milovanou Eržikou) Postupně se kolem něj vytváří družina a Nikola se stává obávaným loupežníkem

Kolem Nikoly zároveň vyrůstá legenda: - byl očarován bosorkou, která mu přiřkla nezranitelnost – nezabije ho žádná střela, všechny kulky se mu vyhýbají - bohatým bere a chudým dává a nikdy nikoho – mimo sebeobranu nebo ze spravedlivé msty – nezabije.

Čeští četníci Šuhaje pronásledují, ten však stále uniká, nakonec vypíší na jeho hlavu odměnu Nikolovi kamarádi se odměnou nechají zlákat. Jeden z jeho kamarádů mu zatne sekyru do hlavy ( i on věří, že se mu vyhýbají kulky) a Nikola umírá.

Nikola je pohřben na koločavském hřbitově, bez náhrobku a bez rakve, ale jeho legenda žije dál v koločavských lesích. A sahá i dále.

Četnická stanice a hroby zastřelených českých četníků

„Nikola Šuhaj žije. Žije v těchto horách a s nimi. Bude žít „Nikola Šuhaj žije. Žije v těchto horách a s nimi. Bude žít. Neříkejme věčně, neboť tomuto slovu rozumíme dnes ještě méně, než mu rozuměli naši náboženští pradědové, a spokojme se s prostým slovem : dlouho. " (Závěr románu)

Román vyniká neobyčejnou kompozicí – propojení legendy se skutečností, postupy reportážní i postupy románové, prvky lidové slovesnosti.

Na motivy tohoto románu vznikl v 70 Na motivy tohoto románu vznikl v 70. letech úspěšný muzikál Balada pro banditu. Text: Milan Uhde Hudba: Miloš Štědroň V hlavních rolích: Iva Bittová, Miroslav Donutil

Ukázka: http://www.youtube.com/watch?v=VFYq- BppuFs

Otázky a úkoly: 1) Vysvětlete historickou skutečnost, že na Podkarpatské Ukrajině zasahovali proti loupežím čeští četníci. 2) Určete v Olbrachtově románu prvky reality a prvky báje. 3) Znáte nějaká další díla Ivana Olbrachta?

Zdroje: www.cesi.sk/bes/06/78/67kol2.jpg www.vandr.hu.cz/ukrajina/UA2004/kolocava.jpg www.thistle.bloguje.cz/386248-pohlednice-z-do. http://aktualne.centrum.cz/zahranici/evropa/clanek.phtml?id=620469 www.arara.cz/product/951 Panorama české literatury (Literární dějiny od počátků do současnosti), Rubico Olomouc 1994 Soukal a kol.: Čítanka pro 3. ročník SOŠ, SPN Praha 2002