Komunikace mezi generacemi

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Dobrovolníci v sociálních službách
Obsah prezentace Kdo jsme Co je hipoterapie Náš cíl
ŘÍČANSKÝ DENNÍ STACIONÁŘ. Proč stacionář ? ► Slušnost, úcta ke stáří i nemoci a demografický vývoj společnosti nás nutí přemýšlet a rozšiřovat kapacity.
Rodinné centrum Kamarád Nenuda o.s.: Enkaustika pro rozvoj osobnosti Mgr. Ivana Scharfová
Montessori Vlašim – cesta pro děti i jejich dospělé
Zákon o sociálních službách
V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
DENNÍ STACIONÁŘ OLGA.
Strukturované učení PROJEKT EU
PŘÍPRAVNÉ TŘÍDY ZÁKLADNÍCH ŠKOL v Městské části Praha 9 MOST MEZI ŠKOLKOU A ŠKOLOU.
Asistivní technologie a asistivní život ATIS workshop , Praha Mgr. Filip Novotný Odbor sociálních služeb a sociální práce Ministerstvo práce.
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
Občanské sdružení M‘am‘aloca Nezisková organizace pro podporu komunitního způsobu života, regionálního udržitelného rozvoje, životního prostředí a mezigenerační.
Zavedení systému opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání na Magistrátu města Brna 9. Národní konference kvality ve veřejné správě
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
Koncepce péče o staré občany
PREZENTACE ORGANIZACE
SLEZSKÁ DIAKONIE DOBROVOLNÍCTVÍ VE SLEZSKÉ DIAKONII.
Projekt Volunteering. Projekt Volunteering byl založen 14. září 2009 Asociací pro podporu vzdělání jako projekt Univerzitního centra Na Baště, Na Baště.
Centrum pro rodinu a sociální péči o.s. 1.
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
HEŘMÁNEK DĚTEM Občanské sdružení HEŘMÁNEK DĚTEM funguje při Dětském denním rehabilitačním stacionáři (DDRS) v Hradci Králové Sdružuje děti, rodiče, zaměstnance.
Péče o osoby s afázií.
PŘÍPRAVNÉ TŘÍDY ZÁKLADNÍCH ŠKOL v Městské části Praha 9
Představení projektu Trojlístek Konference Rodina spojuje generace Mgr. Gabriela Vybíralová Brno.
MATEŘSKÁ ŠKOLA OLOMOUC Blanická 16. Charakteristika školy Jedná se o předškolní zařízení, jeho nosným programem a účelem je poskytování výchovy a vzdělání.
Plán aktivního stárnutí ve městě Brně součást projektu „Rozvojové dokumenty Strategie pro Brno“ Rodina spojuje generace Projekt Brno-Zdravé.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Cíle projektu a projektové aktivity Aktivity na národní úrovni  Podpora Národní pracovní skupiny v práci na  Národním akčním plánu ochrany práv dětí.
Logopedická prevence v Olomouckém kraji CZ.1.07/1.2.27/ SCHOLA SERVIS – zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb.
1 Projekt Brno-Zdravé město. 2 Cíl zlepšení zdraví a kvality života obyvatel podpora udržitelného rozvoje Projekt Zdravé město Zásady mezioborová spolupráce.
Inkluze pohledem rodiče: příklad dobré praxe z Liberce Dítě s mentálním postižením v běžné základní škole (ZŠ Sokolovská, Liberec) Mgr. Hana Kubíková.
Rodinná politika v Jihomoravském kraji Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí ( Jihlava – konference)
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Prezentace služeb Komunitní plánování Litomyšl
Škola podporující zdraví Komunitní program WHO pro MŠ, ZŠ a SŠ v ČR od r Národní koordinační centrála v SZÚ Poslanecká sněmovna, Konírna
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Logopedie Speciální pedagogika zabývající se osobami s narušenou komunikační schopností.
Projekt Trojlístek Rovnost příležitostí pro ženy a muže, slaďování práce a rodiny Trojlístek, sblížení tří generací® Mgr. Veronika Horehleďová vedoucí.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
Humanitární sdružení PERSPEKTIVA. Působnost organizace  HS Perspektiva poskytuje služby cílové skupině již 10 let  Sociální rehabilitaci od
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Denní stacionáře.
Práce s rodinou o.s. HoSt Home-Start Česká republika
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
SENIOR WORK Eva Smejkalová.
Sociálně terapeutické dílny
Sociálně aktivizační služby pro osoby se zdravotním postižením a seniory
Týdenní stacionáře.
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Péče o osoby s afázií.
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Dobrovolnické programy
Mgr. Veronika Dembická, DiS.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Děti se závažnou zdravotní a sociální anamnézou v kontextu mezinárodního osvojení Mikulov, Petra Jonášková.
Sociálně aktivizační služby
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Zkušenosti koordinátora podpory seniorů, ORP Roudnice nad Labem
Rodičovské fórum kraj Vysočina
Transkript prezentace:

Komunikace mezi generacemi Mgr. Eva Přikrylová

Komunikace mezi generacemi „ Naslouchejte lidem a oni vám řeknou, kdo jsou.“ (John King) „ Jedno vlídné slovo zmůže víc než tisíc prázdných slov.“ „ Slovo je nejmocnější zbraň.“

Poslání OS LOGO Občanské sdružení LOGO vzniklo v Brně v roce 2002 a jeho hlavním posláním je pomáhat osobám postižených závažnými poruchami komunikace a hybnosti. Naším klientem není pouze samotný postižený, ale celá jeho rodina. Cílem naší snahy je začlenit dané osoby do společnosti v co nejvyšší možné míře, posílit jejich soběstačnost a samostatnost.

Klienti OS LOGO-všechny generace Děti s vrozenými vadami, poruchou autistického spektra, výrazně opožděným vývojem řeči Dospívající a dospělí po úrazech hlavy Dospívající a dospělí s vážnými poruchami plynulosti řeči – koktavostí Senioři po cévních mozkových příhodách, s neurologickými onemocněními Všechny věkové skupiny – vzájemné setkávání, sdílení problémů

Projekt „Chceme být s vámi“ Centrum aktivit pro seniory postižené poruchami komunikace a hybnosti zařazen do Integrovaného plánu rozvoje města Brna a schválen Zastupitelstvem města Brna(2008 ), dokončení výstavby říjen 2010 podpora setrvání seniorů v přirozeném domácím prostředí, místní komunitě, zdravé stravování nácvik samostatnosti a soběstačnosti v běžných denních aktivitách, nácviková kuchyň a jídelna zapojení celé rodiny

Pravidelné kolektivní terapie osob po CMP

Dětský svět v OS LOGO Projekt „Centrum aktivit pro postižené děti a jejich rodiče“ Cílem projektu je podpora prevence sociálního vyloučení rodičů pečující o děti se specifickými problémy a podpora jejich rodičovských kompetencí. Jedná se o děti, které se dostávají do sociální izolace kvůli vážným poruchám komunikace a hybnosti v důsledku dětské mozkové obrny, poruch autistického spektra, mentálního postižení, výrazně opožděného vývoje, vrozených postižení apod. Cílem projektu je posílit komunikaci v těchto rodinách, pomoci jim zvládnout náročnou situaci, kterou prožívají.

Pravidelná setkávání rodičů autistických dětí

Podpora komunikace mezi rodičem a dítětem

Učit se Spojovat Pomáhat Ovlivňovat Hrát si Komunikační cíle Učit se Spojovat Pomáhat Ovlivňovat Hrát si

Komunikační cíle Získávání znalostí o druhých Získávání znalostí o světě kolem nás Vytváření vztahů Vzájemné reagování Naslouchání Nabízení řešení Těšit se z momentálního prožitku

Typy rozhovoru : podporující edukační – něco vysvětluji, předávám si zkušenosti motivující naslouchající zjišťující – zejména identifikace problémů, zdravotních obtíží

Techniky aktivního naslouchání vzájemné setkání reflexe ( zrcadlení ) pocitů druhé osoby parafráze – zopakování toho, co druhý říkal jinými slovy povzbuzení – např. souhlasně přikyvujeme

Techniky aktivního naslouchání pohled mlčení dotyk drobné zdvořilosti shrnutí

Kontakty Mgr. Eva Přikrylová projektová manažerka, psycholog Občanské sdružení LOGO Vsetínská 20, 639 00 Brno prikrylova@oslogo.cz 543 420 690, 777 056 440 www.oslogo.cz www.domovbezbarier.cz

Děkuji za pozornost