PaedDr. Ivana Töpferová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠABLONY: INOVACE V CHEMII 52/CH21/ , VRTIŠKOVÁ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA NÁZEV VÝUKOVÉHO MATERIÁLU: CHEMICKÉ DĚJE A REAKCE AUTOR:
Redoxní reakce = Oxidačně-redukční reakce (učebnice str. 60???)
REDOXNÍ DĚJ RZ
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Chemie 9.ročník Mgr. Daniela Ponertová
REDOXNÍ REAKCE.
VIII. OXIDAČNĚ - REDUKČNÍ (REDOX) REAKCE
Oddělování složek směsí 1
Soli Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
Soubor prezentací: CHEMIE PRO I. ROČNÍK GYMNÁZIA
PaedDr. Ivana Töpferová
Vyčíslení chem. rovnic.
PaedDr. Ivana Töpferová
REDOXNÍ DĚJ.
Redoxní děje = oxidačně redukční
Periodický zákon a periodická soustava prvků
OXIDAČNĚ REDUKČNÍ REAKCE
Typy vzorců, stavba molekul a izomerie v organické chemii
PaedDr. Ivana Töpferová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_46.
CHEMICKÉ REAKCE.
Změny při chemických reakcích
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Přechodné prvky, d prvky II.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Redoxní reakce Reakce, při kterých probíhá současně REDukce a OXidace chemických látek.
Deriváty karboxylových kyselin
PaedDr. Ivana Töpferová
Reakce anorganické chemie II.
Elektrochemická řada napětí kovů
Přechodné prvky, d prvky
Chemická reakce, chem. rovnice
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 26 Autor: Lenka Poláková
Oddělování složek směsí 2
PaedDr. Ivana Töpferová
PaedDr. Ivana Töpferová
Redoxní reakce.
ÚPRAVA OXIDAČNĚ REDUKČNÍ ROVNIC
Způsoby vyjadřování složení směsí
Chemický děj Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
Rozdělení organických sloučenin a reakce v organické chemii
REAKCE CHEMIE ŽELEZA CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 5
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
Částice látek Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
Elektrochemické reakce - (galvanické) články
Ondra Kutílek , Štěpán Pém
PaedDr. Ivana Töpferová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_45.
1) Podmínka zachování druhu atomů - Na levé i pravé straně chemické rovnice nesmí chybět žádný druh atomů reagujících látek, může však být obsažen v látce.
REDOXNÍ REAKCE Chemie 9. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Roztoky a jejich složení
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák REDOXNÍ REAKCE.
Redoxní reakce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Ch_019_Chemická reakce_Redoxní reakce Autor: Ing. Mariana Mrázková
Redoxní reakce.
… aneb oxidace a redukce dohromady
Anorganická chemie Obecné pojmy a výpočty.
10. Test z anorganické chemie Obecná a anorganická chemie
Obecná a anorganická chemie
Redoxní reakce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Redoxní reakce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-05
Anorganická chemie Obecné pojmy a výpočty.
Transkript prezentace:

PaedDr. Ivana Töpferová Redoxní reakce PaedDr. Ivana Töpferová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/34.0861 MODERNIZACE VÝUKY

Anotace:   výuková prezentace v prvním ročníku studia Předmět: chemie Ročník: I. ročník SŠ Tematický celek: anorganická chemie Klíčová slova: oxidace, redukce, oxidační, redukční činidlo Forma: vysvětlování, demonstrace Datum vytvoření: 26. 8. 2013

oxidačně redukční reakce Redoxní reakce oxidačně redukční reakce

Obr. 1 Pokus

Obr. 2, 3, 4 Reakce Cu s koncentrovanou HNO3

Redoxní reakce (oxidačně redukční) reakce, při kterých dochází ke změnám oxidačních čísel atomů prvků dochází k výměně elektronů mezi atomy prvků OXIDACE je chemický děj, při kterém se zvyšuje oxidační číslo prvku, prvek odevzdává elektrony. REDUKCE je chemický děj, při kterém se snižuje oxidační číslo prvku, prvek přijímá elektrony. oba děje probíhají současně počet odevzdaných a přijatých elektronů je stejný

Redoxní reakce (oxidačně redukční) Pokus: Reakce mědi s koncentr. kyselinou dusičnou Reakční schéma chemického děje: Doplníme oxidační čísla prvků v rovnici. Došlo ke změnám oxidačních čísel, prvky si vyměnily elektrony. Zjistíme, který prvek kolik elektronů odevzdal a který kolik elektronů získal. Během reakce proběhly dva děje: oxidace a redukce

Redoxní reakce (oxidačně redukční) Zjistíme, které atomy se při reakci oxidují a které redukují a zapíšeme dílčí reakce: Oxidace: Redukce: Počty oxidovaných a redukovaných atomů upravíme tak, aby počet odevzdaných a přijatých elektronů byl stejný: Upravené počty dosadíme jako stechiometrické koeficienty k látkám ve schématu:

Redoxní reakce (oxidačně redukční) Nakonec upravíme stechiometrické koeficienty dalších látek ve schématu tak, odpovídaly zákonu zachování hmotnosti:

Redoxní reakce Pokus: Zahřívání mědi v plameni Kousek měděného plechu začneme zahřívat, až se měď rozžhaví. Po vychladnutí lze na povrchu plechu povrchu pozorovat černý povlak oxidu měďnatého. Zapište reakční schéma tohoto jevu: Doplňte oxidační čísla všech prvků: Zapište oxidaci a redukci: Oxidace: Redukce: Zapište výslednou rovnici:

Oxidační a redukční činidla oxidační činidlo = látka, která v reakci oxiduje jiné látky a sama se redukuje př. kyslík, fluor, chlor, brom, kyselina dusičná C + O2 → CO2 kyslík je oxidační činidlo redukční činidlo = látka, která redukuje jiné látky a sama se oxiduje př. sodík, draslík, hliník, oxid uhelnatý Mg + 2HCl → MgCl2 + H2 hořčík je redukční činidlo

Oxidace a redukce Zapište a vyčíslete reakci zinku s kyselinou chlorovodíkovou. Zjistěte, který prvek se oxiduje a který redukuje. Určete oxidační a redukční činidlo v této reakci.

Využití redoxních reakcí chemické výroby = např. NH3, kyselin, syntetických benzínů, plastů, ... získávání kovů z rud spalování paliv při výrobě tepelné a elektrické energie reakce kovů s kyselinami a vodou – elektrochemická řada napětí kovů elektrolytické děje zdroje elektrické energie – galvanické články redoxní reakce jsou podstatou koroze kovů

Seznam obrázků: Obr. 1 až 4 foto Ivana Töpferová

Použité zdroje: ŠIBOR, J., PLUCKOVÁ, I., MACH, J. Chemie pro 9. ročník. Úvod do obecné a organické chemie, biochemie a dalších chemických oborů. Brno: NOVÁ ŠKOLA, s.r.o., 2011. ISBN 978-80-7289-282-2. BANÝR, J., BENEŠ, P. A KOLEKTIV. Chemie pro střední školy. Praha: SPN, a.s., 1995. ISBN 80-85937-11-5. FLEMR, V., DUŠEK, B. Chemie I pro gymnázia (obecná anorganická chemie). Praha. SPN, a.s., 2001. ISBN 80- 7235-147-8. ŠKODA, J., DOULÍK, P. Chemie 9 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 1. vydání, 2007. ISBN 978-80-7238-3.