České zemědělství a potravinářství v době rozpočtových škrtů Ing. Miroslav TOMAN, CSc. Potravinářská komora ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Advertisements

BSP Kick off meeting, June 16 03
Nový program MZe - dvoustupňová veřejná soutěž
Rozpočet a politiky EU Milena Vicenová ČZU Praha,1. listopad 2013.
PF UK, Možné změny SZP, implikace pro české zemědělství a venkov – jak je naše zemědělství multifunkční? Doucha, T. (VÚZE Praha) 1.Očekávané/možné.
Zpráva o stavu zemědělství za rok 2010 a aktuální situace v resortu.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Kulatý stůl ČSVTS Věda, výzkum a inovace v letech 2014 – 20 České inovační partnerství 23. června 2014.
České zemědělství a potravinářství na přechodu do rozpočtového období Petr Bendl, ministr zemědělství ČR.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a priority MPO pro programové období kohezní politiky 2014.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Zemědělství má budoucnost Ing. Jiří Papež Místopředseda zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) OSA I Ing. Zuzana Dvořáková odbor Řídící orgán OP.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
SZP Společná zemědělská politika prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Institut zemědělské ekonomiky a informací Praha 2 – Slezská 7 Postaven jako Dům zemědělské osvěty v roce 1926.
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe Ing. Blanka Černá, CSc. Národní agentura pro zemědělský výzkum
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
„Kontrola stavu“ reformy Společné zemědělské politiky: Legislativní návrhy Generální ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova Evropská komise.
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Chov zvířat a ekonomika Transformační změny Současný stav.
4/6/20151 České potravinářství a reformovaná SZP EU v období Seminář, Pardubice 2012 Ing. Tomáš Kreutzer.
Praha, 1. června 2012 Ministerstvo zemědělství Regionální potravina tisková konference.
Společná zemědělská politika Evropské unie. Společné politiky EU: Společná obchodní politika Společná zemědělská politika Společná dopravní politika Společná.
PROINCOR – Inovační audit Liberec – PROINCOR - Inovační audit 2 INOVACE Změna je jedinou jistotou dnešního světa Předpoklad udržení zákazníka.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Co přinese vstup České republiky do Evropské unie českým zemědělcům Lukáš Víšek DELEGACE EVROPSKÉ KOMISE V ČESKÉ REPUBLICE.
Bilance prvního roku ve vládě a plány na nejbližší období Marian Jurečka Praha, ministr zemědělství.
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: Žofínské fórum.
12 April Co ohrožuje kvalitu potravin? Ing. Hynek Strnad Potravinářská komora ČR.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Společná zemědělská politika Transformace organizací v resortu.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
EU dotace v Plzeňském kraji malé obce do 500 obyvatel
Ovlivní nová Společná zemědělská politika český potravinářský sektor? Ing. Miroslav TOMAN, CSc. Potravinářská komora ČR.
FONDY EU Programové období
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
4/16/20151 Inovace v potravinářském průmyslu v ČR, v rámci nového programovacího období EU Ing. Tomáš Kreutzer, ředitel pro zahraniční vztahy a SZP EU.
Preferenční kritéria při nákupu potravin Preferential factors affecting food purchases.
FONDY EU Programové období
ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI - OSTRŮVEK UPROSTŘED EU POHLEDEM BANKY 179. ŽF EGON ČIERNÝ - KOMERČNÍ BANKA, A.S.
Čeští zemědělci, ostrůvek uprostřed Evropy
Chceme konkurenceschopné a stabilní zemědělství a potravinářství? Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Společná zemědělská politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná zemědělská politika Zemědělství obecně: Je základním sektorem ekonomiky Dnes nehraje tak důležitou.
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Co je to Teagasc? Teagasc - Úřad pro rozvoj zemědělství a potravinářství - je státní orgán poskytující integrované služby pro výzkum, poradenství a vzdělávání.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Má české potravinářství ještě nějakou budoucnost? Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Zemědělci a potravináři se ode dna musejí odrážet společně
Žofínské fórum Potraviny, kvalita, soběstačnost
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
ODRAZILO SE NAŠE ZEMĚDĚLSTVÍ ODE DNA? Ing. Zdeněk JANDEJSEK, CSc.
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
Potravinářský průmysl renesanci neprožívá
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
Potravinářský sektor z pohledu českého spotřebitele
Transkript prezentace:

České zemědělství a potravinářství v době rozpočtových škrtů Ing. Miroslav TOMAN, CSc. Potravinářská komora ČR

Priority Programu rozvoje venkova - období  Posílit podporu na restrukturalizaci a inovace potravinářského průmyslu  Podpořit propagaci kvalitních potravin  Zajistit efektivní zpracování zemědělské produkce do bezpečných výrobků s vysokým podílem přidané hodnoty  Vznést výhradu, aby proces zvyšování konkurenceschopnosti agrárního sektoru EU se neorientoval výhradně na malé a střední zemědělské podniky. Nositeli restrukturalizačních a inovačních aktivit jsou rovněž podniky, v rámci potravinového řetězce, přímo navazující na prvovýrobu  Oddělit oblast zemědělsko-potravinářských aktivit v rámci rozvoje venkova od politiky soudržnosti (koheze)  Nesouhlas s kofinancováním finančních prostředků převedených do II. pilíře z přímých plateb (v rámci cappingu)

Priority Programu rozvoje venkova - období  Zvýšit konkurenceschopnosti zpracovatelského průmyslu cestou restrukturalizace  Zvýšení energetické účinnosti produkce a výrobkových a procesních inovací cestou posílení spolupráce s vědou a výzkumem a efektivnějším přenosem jejich výsledků do praxe  Posílení tržního postavení kvalitních a regionálních produktů na trhu prostřednictvím propagace a podpory zapojení výrobců do systémů kvality Podněty pro vyjednávání:  Prosazovat udržení obálky na PRV pro ČR na současné úrovni.

Financování plateb a dotací v zemědělství ČR v jednotlivých letech (zdroj: Agra Facts, ZS ČR)

Dotace do Potravinářského průmyslu

Dotační titul 13

Standardní sazby DPH v členských státech EU a DPH u potravin (stav k )

Vliv zvýšení DPH ze 10 na 14 % - spotřebitelské ceny

Vliv zvýšení DPH z 10 na 14 % na spotřebitelské ceny

Priority zemědělského sektoru  Nesouhlas s principem zastropování přímých plateb pro velké zemědělské podniky  U „ozelenění“ zásadní nesouhlas s vyjmutím 7 % zemědělské půdy z produkce  Zachování kvót u sektorů mléka, cukru a bramborového škrobu i po roce 2015  V rámci podpory citlivých komodit - hledat řešení pro sektor chovu prasat  Podporu aktivity pro rozvoj venkova hledat v kohezních fondech

Regionální potravina  2010 – vznik – ministr Šebesta  objem finančních prostředků na podporu – 50 miliónů Kč  2011 – II. ročník – ministr Fuksa  objem finančních prostředků na podporu – 50 miliónů Kč  využito 26 miliónů Kč –  24 miliónů na mediální kampaň nevysoutěženo  kde jsou???  2012 – III. Ročník – ministr Bendl  objem finančních prostředků na podporu – 50 miliónů Kč  využito ??? miliónů Kč

KLASA  Znalost loga KLASA je vysoká (více než 90 % spotřebitelů toto logo zná)  Podle 71 % spotřebitelů logo KLASA usnadňuje výběr potravin  Více než dvě třetiny spotřebitelů dává přednost takto označeným potravinám  Podle 81 % spotřebitelů jsou české potraviny kvalitnější než zahraniční  Polovina spotřebitelů je ochotna si za kvalitu pod záštitou značky KLASA připlatit průměrně o 10 % více

Český výrobek – garantováno PK ČR

Držitelé loga Český výrobek – garantováno PK ČR I.  AGROPOL Bolehošť, a. s.  BEAS, a.s.  BOHEMILK, a.s.  BONECO, a.s.  CARLA spol. s.r.o.  ČESKÉ HOUBY, a.s.  FRITAGRO NÍŽKOV, s.r.o.  FrostFood, a.s.  FUNGHI CZ, a.s.  HAMÉ s.r.o.  Jaroslav Radoš - řeznictví, uzenářství  Jaroslav Schneider a spol. - PEKÁRNA TANVALD  JIZERSKÉ PEKÁRNY spol. s.r.o  Jižní Morava, a.s.  Josef Pelant - TERMOSKLADY ŽALMANOV  Konekta SAP s.r.o.  Kostelecké uzeniny, a.s.  LACRUM Velké Meziříčí s.r.o.  MADETA, a.s.  Masokombinát Plzeň s.r.o.  Mlékárna Olešnice, RMD  Mlékárna Otinoves s.r.o.  Mlýny J. Voženílek spol.s.r.o.  Moravia Lacto, a.s.  Pekárna KOMPEK spol. s.r.o.  PENAM, a.s.

Držitelé loga Český výrobek – garantováno PK ČR – II.  POEX Velké Meziříčí, a.s.  PROQIN s.r.o.  PT servis konzervárna spol. s.r.o.  SEVAK star s.r.o.  ŠUMAVSKÝ PRAMEN, a.s.  Tereos TTD, a.s.  TIPAFROST, a.s.  Vodňanská drůbež, a.s.  ZLATÁ VEJCE, a.s.  ZŘUD - MASOKOMBINÁT PÍSEK CZ, a.s.  ZŘUD - Masokombinát Polička, a.s.

Priority potravinářského průmyslu  Intenzivní a kontinuální podpora kvalitních českých potravin  Podpora inovací a modernizací v potravinářském sektoru  Vyšší a stabilní politická podpora sektoru  Efektivní proexportní politika  Stabilní podnikatelské prostředí bez neustálých změn podmínek

Děkuji za pozornost