České zemědělství a potravinářství v době rozpočtových škrtů Ing. Miroslav TOMAN, CSc. Potravinářská komora ČR
Priority Programu rozvoje venkova - období Posílit podporu na restrukturalizaci a inovace potravinářského průmyslu Podpořit propagaci kvalitních potravin Zajistit efektivní zpracování zemědělské produkce do bezpečných výrobků s vysokým podílem přidané hodnoty Vznést výhradu, aby proces zvyšování konkurenceschopnosti agrárního sektoru EU se neorientoval výhradně na malé a střední zemědělské podniky. Nositeli restrukturalizačních a inovačních aktivit jsou rovněž podniky, v rámci potravinového řetězce, přímo navazující na prvovýrobu Oddělit oblast zemědělsko-potravinářských aktivit v rámci rozvoje venkova od politiky soudržnosti (koheze) Nesouhlas s kofinancováním finančních prostředků převedených do II. pilíře z přímých plateb (v rámci cappingu)
Priority Programu rozvoje venkova - období Zvýšit konkurenceschopnosti zpracovatelského průmyslu cestou restrukturalizace Zvýšení energetické účinnosti produkce a výrobkových a procesních inovací cestou posílení spolupráce s vědou a výzkumem a efektivnějším přenosem jejich výsledků do praxe Posílení tržního postavení kvalitních a regionálních produktů na trhu prostřednictvím propagace a podpory zapojení výrobců do systémů kvality Podněty pro vyjednávání: Prosazovat udržení obálky na PRV pro ČR na současné úrovni.
Financování plateb a dotací v zemědělství ČR v jednotlivých letech (zdroj: Agra Facts, ZS ČR)
Dotace do Potravinářského průmyslu
Dotační titul 13
Standardní sazby DPH v členských státech EU a DPH u potravin (stav k )
Vliv zvýšení DPH ze 10 na 14 % - spotřebitelské ceny
Vliv zvýšení DPH z 10 na 14 % na spotřebitelské ceny
Priority zemědělského sektoru Nesouhlas s principem zastropování přímých plateb pro velké zemědělské podniky U „ozelenění“ zásadní nesouhlas s vyjmutím 7 % zemědělské půdy z produkce Zachování kvót u sektorů mléka, cukru a bramborového škrobu i po roce 2015 V rámci podpory citlivých komodit - hledat řešení pro sektor chovu prasat Podporu aktivity pro rozvoj venkova hledat v kohezních fondech
Regionální potravina 2010 – vznik – ministr Šebesta objem finančních prostředků na podporu – 50 miliónů Kč 2011 – II. ročník – ministr Fuksa objem finančních prostředků na podporu – 50 miliónů Kč využito 26 miliónů Kč – 24 miliónů na mediální kampaň nevysoutěženo kde jsou??? 2012 – III. Ročník – ministr Bendl objem finančních prostředků na podporu – 50 miliónů Kč využito ??? miliónů Kč
KLASA Znalost loga KLASA je vysoká (více než 90 % spotřebitelů toto logo zná) Podle 71 % spotřebitelů logo KLASA usnadňuje výběr potravin Více než dvě třetiny spotřebitelů dává přednost takto označeným potravinám Podle 81 % spotřebitelů jsou české potraviny kvalitnější než zahraniční Polovina spotřebitelů je ochotna si za kvalitu pod záštitou značky KLASA připlatit průměrně o 10 % více
Český výrobek – garantováno PK ČR
Držitelé loga Český výrobek – garantováno PK ČR I. AGROPOL Bolehošť, a. s. BEAS, a.s. BOHEMILK, a.s. BONECO, a.s. CARLA spol. s.r.o. ČESKÉ HOUBY, a.s. FRITAGRO NÍŽKOV, s.r.o. FrostFood, a.s. FUNGHI CZ, a.s. HAMÉ s.r.o. Jaroslav Radoš - řeznictví, uzenářství Jaroslav Schneider a spol. - PEKÁRNA TANVALD JIZERSKÉ PEKÁRNY spol. s.r.o Jižní Morava, a.s. Josef Pelant - TERMOSKLADY ŽALMANOV Konekta SAP s.r.o. Kostelecké uzeniny, a.s. LACRUM Velké Meziříčí s.r.o. MADETA, a.s. Masokombinát Plzeň s.r.o. Mlékárna Olešnice, RMD Mlékárna Otinoves s.r.o. Mlýny J. Voženílek spol.s.r.o. Moravia Lacto, a.s. Pekárna KOMPEK spol. s.r.o. PENAM, a.s.
Držitelé loga Český výrobek – garantováno PK ČR – II. POEX Velké Meziříčí, a.s. PROQIN s.r.o. PT servis konzervárna spol. s.r.o. SEVAK star s.r.o. ŠUMAVSKÝ PRAMEN, a.s. Tereos TTD, a.s. TIPAFROST, a.s. Vodňanská drůbež, a.s. ZLATÁ VEJCE, a.s. ZŘUD - MASOKOMBINÁT PÍSEK CZ, a.s. ZŘUD - Masokombinát Polička, a.s.
Priority potravinářského průmyslu Intenzivní a kontinuální podpora kvalitních českých potravin Podpora inovací a modernizací v potravinářském sektoru Vyšší a stabilní politická podpora sektoru Efektivní proexportní politika Stabilní podnikatelské prostředí bez neustálých změn podmínek
Děkuji za pozornost