Základní typografická pravidla

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Typografická a estetická pravidla
Advertisements

Grafická a formální úprava písemných projevů
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Typografická pravidla Autor: Mgr.
Některá typografická pravidla (a různá další doporučení pro psaní textů na počítači)
Vybraná pravidla typografie
Úprava písemností zpracovaných textovými editory (typografie)
Písemná a elektronická komunikace
Základní typografická pravidla
Textový procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Základní typografická pravidla
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Zásady při pořizování rukopisů. Obecná pravidla  Používat znakové a odstavcové styly.  Zapnout automatickou kontrolu pravopisu.  Vypnout automatické.
Tabulkové procesory (MS Excel)
MS Office Word část, Jan Podloučka.
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
Typografické znaky 2012 O. Kánský. Pevná mezera předložkyv°lese tisíce, jednotky15°000°cm datumy16.° titulyIng.°Hruška CTRL + SHIFT + SPACE zúžená.
PRÁCE S TEXTEM Kapitola 3.
Základní typografická pravidla
Název: Jak správně psát VY_32_inovace_VT5_04 Oblast: Výpočetní technika Stručná anotace: Popis psaní jednoduchého dokumentu. Jak vytvářet odstavce. Výběr.
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: dubna 2012
Základní pravidla typografie
ZÁKLADNÍ TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA
Jak správně psát O. Kánský Typografická pravidla snadná čitelnost textu estetický vzhled dokumentu ČSN v běžných textových editorech nelze.
Typografie, psaní textů na počítači
Písmo.
WORD – typografické zásady úpravy textu
Informační zdroje Pravidla českého pravopisu
Typografické zásady Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název.
Základní typografická pravidla
Modernizace výuky technických a přírodovědných oborů na UJEP se zaměřením na problematiku ochrany životního prostředí Modernizace studijních opor Typografická.
MATLAB LEKCE 1.
Základní typografické zásady
Word Textový editor.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Jitka Smejkalová Název materiálu: Interpunkční znaménka Označení materiálu:
Úvodem Práce s texty je jedna z nejčastěji používaných činností při práci na PC. Psaní a editace textu Formátování textu Tvorba dokumentu.
Lektor : Ing. Milan Hlavín © 2005, Masarykova ZŠ v Krupce, Ing. Milan Hlavín Základy typografie.
INFORMATIKA 8 Zásady pro úpravy textů III2 – I8- 14.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Tabulky — dokončení.
© 2005 Pavel Hartman ZŠ Česká Lípa, 28. října 2733.
Je to program (aplikace), který slouží k úpravám prostého textu.  Na rozdíl od textových procesorů, se kterými se často pletou, postrádají textové editory.
Setkání koordinátorů ICT Brno 23. ledna Úvod  Konečně!! Norma respektuje použití knižního písma, nepodporuje primárně strojopis  Příprava trvala.
Formální úprava dokumentů vytvořených v textových editorech
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základní typografické zásady
3. ČÁST EDICE Microsoft Office PowerPoint & OpenOffice.org Impress Načítání… Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň.
TYPOGRAFICKÉ PRAVIDLA
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
Práce s textem a základy počítačové typografie. Seznam nejznámějších programů CWord, WordPerfect,OpenOffice, StarOffice CT602, ChiWriter CVenturaPublishing,
ZÁKLADY TYPOGRAFIE.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_21-16 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_221.
Typografie a zpracování textů
Styly Písmo Odstavce Estetická pravidla Typografická pravidla
Název:VY_32_INOVACE_ICT_9A_19B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:9. Tematický okruh,
Typografie – hladká sazba Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Typografický pravopis Od Lenky Forstové převzala Lucie Pelikánová listopad 2007.
Inf Typografická pravidla. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Sémantické aspekty katalogizace X. PhDr. Jiří Stodola.
ODČÍTÁNÍ DESETINNÝCH ČÍSEL  Při písemném odčítání desetinných čísel musí být desetinné čárky pod sebou!  Musíme odčítat jen stejné řády, tj. desetiny.
TYPOGRAFIE Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
Základní pravidla typografie
AUTOR: Mgr. Marcela Šašková NÁZEV: VY_32_INOVACE_4A_20 TÉMA: MS_WORD
Word – textový editor.
Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-16
Typografický pravopis
Word - základní typografická pravidla
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
© 2005 Pavel Hartman ZŠ Česká Lípa, 28. října 2733.
Transkript prezentace:

Základní typografická pravidla

Uvozovky Uvozovky dole (kód Alt+0132) mají tvar malinkých devítek: „ Uvozovky nahoře (kód Alt+0147) mají tvar malinkých šestek: “ Znak " (který je na klávesnici nad ů) slouží k označení palců (např. disketa 3,5"), nejsou to uvozovky! Pozor, pokud je zapnuta funkce automatické opravy, Word tento znak automaticky opravuje na české uvozovky.

Pomlčka pomlčka (–) má kód Alt+0150 Není na klávesnici, tam je spojovník (-) Spojovník je o hodně kratší a píše se jen ve spojení slov (např. bude-li, Jean-Jack, …) Pomlčka se píše: ve významu „až do“ bez mezer (6–18 hod) jako znak minus také bez mezer (–23) v aritmetických výrazech s mezerami (5 – 1 = 4) v označení měny se píše bez mezer (Kč 150,–)

Závorky závorky a uvozovky se neoddělují mezerou od textu uvnitř (tj. píší se takto) hranaté závorky lze vložit kódem: […Alt+0091, ]…Alt+0093

Čísla a procenta čísla se zapisují s desetinnou čárkou (3,14) tisíce a miliony se oddělují pevnou mezerou (10 256 236) procento (%) se od čísla odděluje pevnou mezerou, ale ve významu …procentní se píše bez mezery. (10 % = deset procent, 10% = desetiprocentní) jednotky a označení měny mají být vždy na stejném řádku s příslušnou číselnou hodnotou (15 kW, 25 Kč). K oddělování proto používáme pevnou mezeru

Měna je-li číslo desetinné, píše se značka před číslo (Kč 6,80) je-li číslo celé, píše se měna za číslo (13 Kč) pokud zapisujeme celou částku desetinně, jsou možné oba zápisy (Kč 13,– nebo 13,– Kč)

Ostatní datum lze psát s mezerami (9. 5. 2005) i bez mezer (19.1.2009) telefonní čísla se píší ve skupinách po třech oddělených pevnou mezerou (777 123 456) dvojtečka, středník, otazník, vykřičník se píší hned za slovo dvojtečka ve významu dělení se píše s mezerami (6 : 3 = 2), ve významu sportovního utkání bez mezer (1:0)

Ostatní tečka se nepíše za nadpisy pokud věta končí zkratkou (která má u sebe tečku), další tečka se již nepíše (Pokud je v závorce celá věta, píše se tečka do závorky.) Pokud je v závorce jen část věty a věta závorkou končí, píše se tečka za závorku (třeba tady).