Strojní mechanika TERMOMECHANIKA Autor: Ing. Jaroslav Kolář

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kruhový děj s ideálním plynem
Advertisements

Co už známe? tání tuhnutí var a vypařování.
STRUKTURA A VLASTNOSTI plynného skupenství látek
KRUHOVÝ DĚJ S IDEÁLNÍM PLYNEM.
Projekt teplo Na fyziku.
Chemická termodynamika I
KALORIMETR.
Pevné látky a kapaliny.
Přenos tepla Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Tepelná výměna prouděním
IDEÁLNÍ PLYN Stavová rovnice.
Plynné skupenství Podmínky používání prezentace
Hodnocení elektráren - úkolem je porovnat jednotlivé elektrárny mezi sebou E1 P pE1 P E1 vliv na ŽP E2 P pE2 P E2 vliv na ŽP.
Julius Robert von Mayer
Doc. Ing. Zdeněk KADLEC, Ph.D.
I. Zákon termodynamiky doc. Ing. Josef ŠTETINA, Ph.D.
Teplota Termodynamická (absolutní) teplota, T
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_08
ROVNOVÁŽNÝ STAV, VRATNÝ DĚJ, TEPELNÁ ROVNOVÁHA, TEPLOTA A JEJÍ MĚŘENÍ
Plyny.
Molekulová fyzika a termika
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Kapaliny.
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
Tepelné vlastnosti dřeva
Teplo (Učebnice strana 53 – 55)
potřebné ke změně teploty nebo přeměně skupenství látky
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Teplo Ing. Radek Pavela.
Teplo.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK I.
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Tepelné jevy.
Chemická termodynamika (učebnice str. 86 – 96)
Vnitřní energie II. část
V ý u k o v ý m a t e r i á l zpracovaný v rámci projektu Šablona: Sada: Ověření ve výuce: Třída:Datum: Pořadové číslo projektu: VIII.A CZ.1.07/
1.Stavební mechanika Autor: Ing. Jitka Šenková Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vyškov, Sochorova 15 Vyškov Tato materiál.
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Šíření tepla Milena Gruberová Jan Hofmeister Lukáš Baťha Tomáš Brdek
2. Statika v rovině Autor: Ing. Jitka Šenková Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vyškov, Sochorova 15 Vyškov Tato materiál vznikl.
Prezentace tepla Skupina A.
Název materiálu: TEPLO – výklad učiva.
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
KRUHOVÝ DĚJ S IDEÁLNÍM PLYNEM
Struktura a vlastnosti plynů
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Vedení tepla (kondukce)
Na této prezentaci spolupracovali:
Šíření tepla Dominik Pech Olina Křivánková Sabina Mrázková
Termodynamika Základní pojmy: TeploQ (J) - forma energie Termodynamická teplotaT (K) 0K= -273,16°C - nejnižší možná teplota (ustane tepelný pohyb) EntropieS.
IDEÁLNÍ PLYN Rozměry molekul IP jsou ve srovnání s jejich střední vzdáleností od sebe zanedbatelné. Molekuly IP na sebe vzájemně silově nepůsobí mimo vzájemné.
Vnitřní energie, teplo, teplota. Celková energie soustavy Kinetická energie – makroskopický pohyb Potenciální energie – vzájemné působení těles (makroskopicky)
Joulův-Thomsonův jev volná adiabatická expanze  nevratný proces (vzroste entropie) ideální plyn: teplota se nezmění a bude platit: p1p1 V1V1 p 2 < p 1.
Ročník: 2. ročník strojírenských učebních oborů Typ šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací obor: Strojnictví Téma: Spalovací.
Změny vnitřní energie. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Teplo Seminární práce z fyziky Vypracoval: Tomáš Pařízek a Jan Šplíchal Základní škola a Mateřská škola, Nový Hradec Králové, Pešinova 146 Leden 2013.
Radovan Plocek 8.A. Stavové veličiny Izolovaná soustava Rovnovážný stav Termodynamická teplota Teplota plynu z hlediska mol. fyziky Teplotní stupnice.
16. Kruhový děj s ideálním plynem, 2. termodynamický zákon
Stavová rovnice ideálního plynu
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Obor: Elektrikář Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
TEPLO.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Vytápění Teplo.
Teplo VY_32_INOVACE_19_Teplo Autor: Pavlína Čermáková
5. Děje v plynech a jejich využití v praxi
Zmrazování Ground Freezing
zpracovaný v rámci projektu
STAVOVÉ ZMĚNY IDEÁLNÍHO PLYNU.
MOLEKULOVÁ FYZIKA A TERMODYNAMIKA
Transkript prezentace:

Strojní mechanika TERMOMECHANIKA Autor: Ing. Jaroslav Kolář   Autor: Ing. Jaroslav Kolář Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vyškov, Sochorova 15 Vyškov 2011 - 2012 Tento materiál vznikl v rámci projektu Interaktivní výuka odborných předmětů a matematiky na středních školách stavebního a strojírenského zaměření dle Školního vzdělávacího programu (reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.02/03.0030) Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.

Termomechanika je věda o teple. Zabývá se přeměnou tepelné energie na jiný druh energie. Zabývá se vznikem a přenosem tepla. Dále změnou vlastností látek přiváděním nebo odváděním tepla. Termomechaniku dělíme na: termokinetiku – vznik a sdílení tepla termodynamiku – přeměna tepelných stavů a tepelné energie soustav (plynů a par). Termomechanická soustava je teplonosné medium – pevná, kapalná i plynná látka.

Pro prostudování této části mechaniky budeme schopni řešit problémy, spojené s navrhováním prvků, mechanismů a celých zařízení na stlačování, ohřívání a ochlazování plynů a par. Důležité bude řešit také problémy spojené s přenosem tepla ve strojích.

Teplota se měří v celsiových stupních °C Charakterizuje tepelný stav soustavy a její schopnost přenášet teplo. Je mírou pohybu elementárních částí (atomů a molekul) látky. Teplota se měří v celsiových stupních °C nebo v kelvinech K -273,15 t [°C] 100 T [K] 273,15 373,15

TEPLO Teplo se značí Q. Jednotkou tepla je joule [J] Druh energie, která je dána pohybovou energií molekul látky. Teplo se značí Q. Jednotkou tepla je joule [J] Teplo přechází vždy z látek teplejších na látky chladnější.

POTŘEBNÉ MNOŽSTVÍ TEPLA Množství tepla Q, které je potřeba k ohřátí látky o hmotnosti m [kg] z teploty T1 [K] na teplotu T2 [K] se vypočítá ze vztahu: Q = m.c .(T2 – T1) = m.c.T [J] c – měrná tepelná kapacita [J.kg-1.K-1] Q < 0 – teplo látce odebíráme Q > 0 – teplo látce přívádíme

MĚRNÁ TEPELNÁ KAPACITA c [J.kg-1.K-1] Množství tepla, které je potřeba k ohřátí látky o hmotnosti 1kg o 1K (o 1°C). Měrná tepelná kapacita má u tuhých látek konstantní hodnotu. U plynů závisí měrná tepelná kapacita na tom, zda přenos tepla probíhá za stálého objemu cv nebo tlaku cp. Hodnoty najdeme v tabulkách.

TERMOMECHANIKA PLYNŮ m V = m.v =  STAVOVÉ VELIČINY Stav plynu určují stavové veličiny: objem V [m3], teplota T [K nebo °C] a tlak p [Pa]. Objem plynu a jeho množství lze určit pomocí těchto veličin: Objem V [m3] Měrný objem v [m3.kg-1] Hustota  [kg.m-3] m V = m.v = 

p. v = r . T p. V = m . r . T STAVOVÁ ROVNICE PLYNU r – měrná plynová konstanta [J.kg-1.K-1] r je práce 1 kg plynu, vykonaná v důsledku změny teploty o 1K (o 1°C). Při tepelné analýze plynů musíme popsat počáteční a konečný stav pomocí dvou stavových rovnic: p1. V1 = m . r . T1 - první sledovaný stav p2. V2 = m . r . T2 - druhý sledovaný stav

VRATNÉ ZMĚNY STAVU PLYNŮ Změna stavu znamená změnu stavových veličin. Například při stlačování plynu dochází ke zmenšování objemu a současně se zvyšuje tlak i teplota. Vratná změna stavu znamená změnu stavových veličin beze ztrát. Například když se při zmenšení objemu zvýší tlak, potom při zpětném procesu při zvětšení objemu na původní hodnotu se tlak opět sníží na počáteční hodnotu. U reálných plynů dochází při změnách ke ztrátám, takže při zpětných procesech nedosáhnou stavové veličiny původních hodnot = nevratná změna. Některé změny skutečných plynů se však blíží vratným změnám. Průběh změn znázorňujeme v tzv. p-V diagramech.

ZMĚNA ZA STÁLÉHO OBJEMU IZOCHORICKÁ ZMĚNA ZMĚNA ZA STÁLÉHO OBJEMU p1. V = m . r . T1 T1 T2 p1 p2 = podělením rovnic a vykrácením: p2. V = m . r . T2 Charlesův zákon – určuje vztah mezi změnou tlaku plynu a změnou jeho teploty, jestliže změna probíhá za stálého objemu. Takové změny nastávají při zahřívání nebo ochlazování plynu v uzavřené nádobě (např. v kompresním prostoru spalovacího motoru při hoření paliva). Množství tepla Q, které je nutné plynu přivést nebo odvést pro změnu teploty při izochorické změně určíme ze vztahu: Q = m.cv.(T2 – T1) [J]

IZOCHORICKÁ ZMĚNA p-V diagram Ohříváme-li plyn v uzavřené nádobě stálého objemu, zvětšuje se jeho tlak i teplota. Ochlazujeme-li plyn, snižuje se jeho tlak i teplota p p 2 1 p2 p1 Q p1  p2 Q Q p1  p2 Q T1  T2 T1  T2 V=konst. V=konst. p1 1 p2 2 V V V1 =V2 =V V1 =V2 =V

Q = m.cp.(T2 – T1) [J] IZOBARICKÁ ZMĚNA ZMĚNA ZA STÁLÉHO TLAKU p. V1 = m . r . T1 T1 T2 V1 V2 = podělením rovnic a vykrácením: p. V2 = m . r . T2 Gay-Lussacův zákon – určuje vztah mezi změnou objemu plynu a změnou jeho teploty, jestliže změna probíhá za stálého tlaku. Takové změny nastávají při zahřívání nebo ochlazování plynu ve válci s pístem, který na plyn působí stále stejným tlakem (např. plynojem). Množství tepla Q, které je nutné plynu přivést nebo odvést pro změnu teploty při izobarické změně určíme ze vztahu: Q = m.cp.(T2 – T1) [J]

IZOBARICKÁ ZMĚNA p-V diagram Ohříváme-li plyn ve válci s volným pístem konstantní tíhy, zvětšuje se jeho objem i teplota. Ochlazujeme-li plyn, snižuje se jeho objem i teplota. p p Q Q Q Q V1  V2 V1  V2 T1  T2 1 2 T1  T2 2 1 p1 p1 p=konst. = p=konst. = p2 p2 V V V1 V2 V2 V1

Q = p1. V1. ln (V2/V1) = m . r . T . ln (p1/p2) IZOTERMICKÁ ZMĚNA ZMĚNA ZA STÁLÉ TEPLOTY p1. V1 = m . r . T porovnáním rovnic: V2 V1 p1 p2 = p1. V1 = p2. V2  p2. V2 = m . r . T Boyleův zákon – určuje vztah mezi změnou tlaku plynu a změnou jeho objemu, jestliže změna probíhá za stálé teploty. Takové změny nastávají při stlačování nebo zřeďování plynu při současném odvodu nebo přívodu tepla (např. ve válci pístového kompresoru). Množství tepla Q, které je nutné plynu odvést nebo přivést pro změnu za stálé teploty, aby se při změně tlaku z p1 na p2, změnil objem z V1 na V2 : Q = p1. V1. ln (V2/V1) = m . r . T . ln (p1/p2)

IZOTERMICKÁ ZMĚNA p-V diagram Stlačujeme-li plyn ve válci, zvýší se jeho tlak a sníží objem, přitom válec ochlazujeme. Při zřeďování klesne tlak při zvyšujícím se objemu, válec přitom ohříváme. F F p p Q Q Q Q 1 2 V1  V2 V1  V2 p1 p2 p1  p2 p1  p2 T=konst. T=konst. p2 2 p1 1 V V V1 V2 V2 V1

ADIABATICKÁ ZMĚNA POLYTROPICKÁ ZMĚNA - nejčastější ZMĚNA BEZ PŘÍVÁDĚNÍ NEBO ODEBÍRÁNÍ TEPLA p1. V1 = p2. V2 Rovnice určuje vztah mezi změnou tlaku plynu a změnou jeho objemu, jestliže změna probíhá bez tepelné výměny  Q = 0 J. POLYTROPICKÁ ZMĚNA - nejčastější ZMĚNA MEZI ADIABATICKOU A IZOTERMICKOU p1. V1n = p2. V2n Takové změny nastávají při stlačování nebo zřeďování plynu při současném odvodu nebo přívodu tepla (např. ve válci pístového kompresoru).

ADIABATICKÁ ZMĚNA p-V diagram Plyn se ohřívá Plyn se ochlazuje Plyn se ohřívá F F p p 1 2 p1 p2 V1  V2 V1  V2 p1  p2 p1  p2 Q=0 Q=0 p2 2 p1 1 V V V1 V2 V2 V1

POLYTROPICKÁ ZMĚNA p-V diagram Teplota plynu se mění, je však ovlivněna prostupy tepla z okolí. F F p p 1 2 p1 p2 V1  V2 V1  V2 p1  p2 p1  p2 Q0 Q0 p2 2 p1 1 V V V1 V2 V2 V1

ROZDÍL MEZI IZOTERMICKOU, ADIABATICKOU A POLYTROPICKOU ZMĚNOU p-V diagram p 1 p1 2 IZOCHORICKÝ DĚJ ADIABATICKÝ DĚJ POLYTROPICKÝ DĚJ IZOTERMICKÝ DĚJ p2 2 IZOBARICKÝ DĚJ 2 2 2 V V1 = V2 V2 V2 V2

PŘENOS A SDÍLENÍ TEPLA Druhy přenosu tepla: Sáláním Vedením Prouděním Přenos tepla je proces, při kterém teplo přechází z látek teplejších (z vyšší hladiny tepelného potenciálu) na látku chladnější (na nižší hladinu tepelného potenciálu). Druhy přenosu tepla: Sáláním Vedením Prouděním V praxi jde vždy o kombinaci těchto tří základních způsobů

PŘENOS TEPLA SÁLÁNÍM Q=C.S.t.[( )4–( )4] T1 100 T2 Podstatou přenosu tepla sáláním je šíření tepla elektromagnetickými vlnami. Množství tepla Q J , které vysálá (vyzáří) těleso s povrchem S m2 a teplotou T1 K do okolí s teplotou T2 K za čas t s, se zjistí ze vztahu: T2 Q=C.S.t.[( )4–( )4] T1 100 T2 Q Q S, T1 C C – součinitel sálání W.m-2.K-4 Q Q

 – součinitel tepelné vodivosti PŘENOS TEPLA VEDENÍM Všechna tuhá tělesa vedou teplo. Dobrými vodiči tepla jsou kovy, špatnými vodiči jsou dřevo, sklo, keramika, plasty (izolanty). Množství tepla Q J , které projde stěnou tloušťky sm a plochy S m2, při teplotním spádu T = T1 - T2 K za čas t s, se zjistí ze vztahu: s  s Q = .S.t.(T1 – T2) S, T2 Q S, T1  – součinitel tepelné vodivosti W.m-1.K-1

PŘENOS TEPLA PROUDĚNÍM Jde o přestup tepla z proudící tekutiny do stěny nebo naopak. Přenos se zvětšuje s intenzitou proudění tekutiny Množství tepla Q J , které projde přes plochu S m2 za čas t s, z proudící tekutiny o teplotě T1 K do stěny o teplotě T2 K nebo ze stěny o teplotě T1 K do proudící tekutiny o teplotě T2 K se zjistí ze vztahu: S Q = .S.t.(T1 – T2) PROUDÍCÍ TEKUTINA T1 T1 Q  – součinitel přestupu tepla W.m-2.K-1 T2 T2 PROUDÍCÍ TEKUTINA Q S

k – součinitel prostupu tepla W.m-2.K-1 PROSTUP TEPLA STĚNOU Kombinace přenosu tepla prouděním a vedením. Množství tepla Q J, které projde stěnou tloušťky sm a plochy S m2, při teplotním spádu T = T1 - T2 K, (T1 – teplota vzduchu na teplejší straně, T2 na chladnější straně) za čas t s, se zjistí ze vztahu: T1 S s Q1 Q = k.S.t.(T1 – T2) PROUDÍCÍ TEKUTINA Q2 PROUDÍCÍ TEKUTINA k – součinitel prostupu tepla W.m-2.K-1 Q3 T2 S